Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Unde gresim cand construim stupii?

Mesajde cristi_vidican » 08 Noi 2011, 20:07

Cand mi-am facut primii stupi am zis ca nu-i voi muta niciodata, nicaieri. Pana cand vecinul a baut si si-a facut de lucru prin spatele stupilor, dar in orgrada lui. Evident, eu am dresat albinele sa-i puna la punct pe betivii care depasesc o sticla de palinca, iar rezultatul a fost un cap umflat.
A venit respectuos, ca nu vrea sa se certe cu noi, dar sa facem ceva cu albinele, sa le mutam daca putem. Si uite-asa, am facut eu primul pastoral. Era pe vremea florii soarelui. Pana la urma tot raul a fost spre bine.
Dar, atunci am vazut ce lazi am. Am vazut ce inseamna sa nu ai falt de jur imprejur.
Asadar, cand iti faci o lada, fie o cumperi, fie o faci tu, ia in calcul sa poti sa o duci prin paduri si lanuri, fara sa te tot uiti in spate si sa numeri albinele care ies pe drum.
Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gica » 08 Noi 2011, 20:36

stroe scrie:Eu sunt de parere ca tamplarul sa faca cutia, apicultorul sa culeaga mierea , procesatorul sa o proceseze iar consumatorul sa o consume.Ca intr-un mic procent ne suprapunem un pic e de mica importanta si da doar culoare muncii depuse.

Intr-o societate cat de cat normala ai avea dreptate.Dar la noi nu merge la fix parerea matale.
Un exemplu - o blana de 4 metri de calitate si uscata din care ies 2 corpuri costa cam 18 lei.Grosime,debitare,prelucrare, asamblare,vopsire si curent costa vreo 4 lei.munca ta la 100 lei/zi costa 2-3 lei,amortisment utilaje 2 lei max.
Total vreo 27-28 lei.Adica 14 lei/bucata.Asa ca vezi ce profit isi trage fabricantul presupunand ca plateste chiar si TVA.
Alexandrucucu are dreptate de moment cu toate ca prima diviziune sociala a muncii a aparut acum ceva 20-30000 de ani.
De moment,sa speram ca se va schimba ceva in viitor.
Pretul mierii nu acopera risipa propusa.Sau ai scos atat de bine incat iti permiti sa stai cu burta la bec pana la primavara si sa dai comenzi.In general dai comenzi cand ai cu ce.Pe datorie nu se mai prea lucreaza iar daca dai teapa esti mancat.Iti intorc toti spatele.
gica

Mesajde gica » 08 Noi 2011, 21:00

Am uitat sa scriu -forumul de anunturi e plin de ME la 25 de lei si sunt nevopsiti
gica

Mesajde Adi Hodis » 08 Noi 2011, 22:06

Unde gresim cand construim stupii?

Cele mai mari greseli sint:
1. A baterea de la STAS-uri.
2. Folosirea materialelor necorespunzatoare ... cherestea insuficient de uscata, subdimensionata, cuie scurte si putine, absentza adeziv ori folosirea unuia de calitate slaba, PFL la capac, lipsa aerisire stup ... si mai sint.
3. Apeland la principiul " las´ ca merge si asa " ... intr-o zi ori noapte, vei descoperi contrariul, de regula la manevrari in pastorale.
4. Utilizarea sculelor neadecvate ( artizanale ) ... rezulta abateri de la sfantul 90* ( nu celsius :) ) si apoi te miri de ce nu calca peretii stupului ... neascutirea pinzelor rezulta taieturi/debitari cu " scame ".
5. Apeland la un posesor de scule dar lipsa experienta. Nici o problema, totul se invatza ... dar unii ignora asta ... cica las´ ca merge si asa ( pt. el, meseriasul ).

Ei bine ... NU merge si asa pt. stupar deoarece el va avea de pierdut an de an din cauza aceasta ... incepand de la ineficientza tratamente cu substante gazoase, iese prin " urdinishele " suplimentare ... oameni care te lasa balta la incarcat stupii pt. pastoral ... si terminand cu furtisag la care are o influentza tot acele "urdinise ".

Cam astea-s marile greseli.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ioan Guist » 08 Noi 2011, 22:45

Bun subiect.Dar ...al naibii de amplu
Eu zic asa:Apicultorul trebuie sa ramana apicultor.Si aici e baiul ...aici se naste cercul...rotund.Cand apicultorul devine apicultorul care sa stie ce vrea?
Ce vreau sa zic.
Ne apucam de apicultura.Bun.Ne apucam intr-o anumita zona cu anumite tehnici , specifice zonei.Ajungem la net si la documentatie apicola.Pe ce linie , pe ce directie ne dezvoltam?Ce este bun si potrivit pentru mine?Ca in functie de asta stiu ce vreau sa construiesc si cum vreau sa arate lada ce o iau de la tamplar.
Numai ca na...nu stim, sau e foarte greu sa acoperim cu 'telectul, viitorul.Pentru asta trebuie experienta.Si...gata s-a inchis cercul de care vorbeam.
Dar daca ne mai luam pe cap si problema de tamplarie si investitia de tamplarie ...avem de treaba ...bine.Nu zic, bine e sa fie la orice apicultor in curte un circular o rindea ...ceva.Dar sa fi meseriasi in toate e grele .

Eu cred asa: Un apicultor ce vrea sa faca un hoby, trebuie sa-si construiasca stupii singur si ...asezat.Ca ...e hoby si traieste fiecare ...chestiune din placerea de a face ceva pt el , pentru hoby-ul lui.Daca-i face din brisca si e multumit, e brici.

Un apicultor ce ajunge la nivel de ...sa traiasca din stupi, are de lucru si de "rumegat" indeajuns din partea stupinei ca sa mai ...sape si sa caute lemn potrivit ,sa-l traga la rum,sa-l duca la gater,sa-l duca la uscat,sa se ocupe sortare si sa caute tehnici de prelucrare cu randament,sa achizitioneze scule adecvate si ...la zi.Ca nu e simplu deloc.Vizitati forumurile de...lemn si tamplarie si va puneti mainile in cap.
Un ex.Cat costa un atelier de tampalrie? Pai...5000 euro? Sau 10000?Sau 100 000 (sa traiesti Avrame) Cate familii ia apicultorul de banii astia?Si ce miere face cu ei? si cate lazi poate sa plateasca??
Sa fecem fiecar ce stim mai bine.

Referitor la lazi.Luati o lada in casa la caldurica, faceti un ceai sau o cafea.Puneti mana pe un metru de un metru de lemn, si stati pe lada cu hartia langa,toate cartiile si experienta la vedere... doua zile.Luata de jos in sus,De ce fundul asa? de ce spatiul intre sita si rama atata?? de ce intre rame atata?? si de ce scandura de atata?? Luat la bibilit, la" adancime", la intimitatea problemelor si atunci o sa stiti ce sa cereti de la tamplar.Toate astea coroborate in permanenta cu planul pe 5-10 ani in ceea ce priveste stupina si stilul de lucru propus.Multe necunoscute si multa informatie...stiu.

Succes
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde B-father » 08 Noi 2011, 23:35

alexandrucucu scrie:Rentabilitatea in apicultura este asta TU FACI LAZILE, TU TE DUCI CU ALBINA, TU PROCESEZI, TU VINZI. Dar sa ajungi aici e cale lunga. :lol: :lol:

Din pacate asta e realitatea la noi.
Cand m-am apucat de apicultura am cumparat familiile cu tot cu lada , Dadant cu 3/4 , cu balamale se rabateaza magazia in fata .Acum nu le mai folosesc .
Primele 5 lazi le-am facut la fel cu acestea dar dupa un timp le-am scos balamalele.
Am cumparat si kituri de la cel mai ieftin fabricant ca doar de acolo mi-am permis- mare greseala ca au crapat cum nu te asteptai si pe fibra si peste fibra asa ceva nu am mai vazut.
Dupa care m-am hotarat sa nu mai cumpar si mi-am facut singur cam 60 de lazi . Din lemn de brad carat pe portbagaj de Dacie .Contrar recomandarilor primite de la meseriasi fiecare laterala e dintr-o bucata si nu au crapat aproape deloc.Nu le-am bibilit prea mult ca nu am timp de asta . Am iesit mai ieftin cu mult decat kitul -aproximativ 50-60 lei cu tot cu vopsea si tabla,si sunt si pline cu albine care nu s-au plans pana acuma de lipsa de confort.
Daca era sa le cumpar nu aveam nici jumatate nr de familii pe care le am acum.
Pentru mine faptul ca am hotarat ca si eu pot face ce fac altii a fost hotarator in dezvoltarea stupinei.
Nu am inca grosime si pentru asta apelez la profesionist, in rest ce pricepe un tamplar cu profesionala pricep si fac si eu.
Daca nu mai bine sigur mai ieftin.
Iar raportul calitate pret e in avantajul meu .
Uneltele si sculele cumparate s-au amortizat toate dupa primele 30 de lazi.
B-father

Mesajde gica » 08 Noi 2011, 23:46

Colegi,culmea este ca toti avem dreptate in abordarea problemei.
Sunt cauze diferite care duc la abordarea problemei in mod diferit (nr. de stupi,bani,timp,sanatate,ajutorul familiei,etc.)
Dar titlul este altul.Si uite una din intrebari:
- cum e mai bine - fund fix sau fund mobil?
gica

Mesajde alt stupar » 09 Noi 2011, 00:14

In 12 ani de stuparit NU am debitat o speteaza de rama, NU am incheiat un corp de lada.
De ce ?
Simplu, am doua maini "pe stanga"
Dar mai am ceva: pretentii... tata! cand dau banu` pe o lada... in anii astia am avut loturi de lazi la care am returnat jumatate, lazi pe care le-am dus inapoi dupa un an ca s-au curbat la imbinari, ba chiar cazuri in care am preferat sa pierd avansul decat sa duc acasa "atipice" :lol:

In alta ordine de idei, greseli fregvente la inceputuri (ma refer la materialul cumparat de apicultorul incepator ori la cel vandut de tamplarul ce face prima sarja de lazi):
-rame din brad cal.II = cepuri multe, aschii in propolisul razuit
-rame din tei, varietatea "moale" - nu pot defini exact termenul insa se observa clar mari diferente in ceea ce priveste rezistenta in timp intre diferitele feluri de tei.
-lazi - panouri imbinate cu faltul in sus
-lazi panouri trase la abrict pe o singura parte, cea exterioara - jale, intre lada si spetezele laterale ba se propolizeaza masiv, ba se construiesc fagurasi.
-lazi model ACA fara falturi - capac telescopic ce intra "la fix" - odata ce ai pus coltare nu mai intra "la fix" :D
- PFL sub tabla de la capace - nu rezista in pastorale la stivuirea lazilor, se curbeaza iarna datorita umiditatii, inclusiv in varianta "complet tabla peste lateralele capacului.
-bloc urdinis mobil - daca nu s-a prevazut o forma de blocare sigura la inchiderea cu burete (varachet sau mutare) de cele mai multe ori culiseaza inspre interiorul lazii (concomitent puhoiul de albine culiseaza inspre afara :lol: )

Si cea mai mare si mai des intalnita greseala e lada in care intra strict cate rame au fost prevazute, 10-12, fara toleranta aceia de min. 1-1,5 cm. Cand ramele sunt pline si propolizate bine E JALE !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adrian Galofteanu » 09 Noi 2011, 00:26

Cand vorbim de stupi noi, e clar - fund mobil.

Dar pe masura ce imbatranesc(stupii) cand vrei sa cureti lada, sa schimbi un corp e bun fundul mobil dar cand pleci cu ei de pe o vatra insorita si nu a mai plouat de vreo 2 saptamani parca ai fi vrut sa ai funduri fixe :lol: :lol:
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Noi 2011, 08:38

primii 4 stupi cumparati gata facuti !!! model ACA !!! facuti bine !!! alt stupar are dreptate cu coltarele !!! poate " decupez " putin din colturile capacelor pe interior !!! scumpi dar arata bine !!!
urmatorii 10 kituri de prin covasna !!! mai ieftini !!! asta am luat , asta am montat !!! le-am montat ca un incepator ce sant si parca si la mine dreapta e cam ca si stanga ( mainile ) !!! au iesit cum au iesit !!!
urmatorii 12 tot de acolo !!! mai cu grija la montaj si au iesit mai bine !!!
urmatorul montaj 22 caturi !!! ( cand am comandat stupii am zis ca-mi ajunge un singur cat !!! anul asta mi-au ajuns ca ne-am inmultit si in primavara am avut familii slabe majoritatea ) !!!
montajul caturilor l-am facut cu sablon !!! un dreptunghi caruia ii lipseste o latura mica !!!
va spun sincer ca le-am pus dupa montaj care 11 unul peste altul si imbinarile erau la fel !!!
conteaza sa fie bine facute , dar conteaza si sa le montezi cu grija !!!
Adi Hodis a avut o experienta cu un stup ca ale mele si nu a fost prea incantat !!!
dar el este meserias bun !!! eu am montat prima data stupi anul asta !!! nu puteau sa iasa bine din prima !!!
mergem inainte !!!
daca stateam mai bine cu banii mergeam pe primul model !!! dar ... ... ... !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Avram Sorin » 09 Noi 2011, 09:43

Daca tot citesc aceasta sectiune am si eu o intrebare. Anul acesta am construit 14 stupi . Ce am eu acuma sunt cu capac acoperit cu tabla. La cei 14 vreau sa pun peste capac polistiren extrudat grosime de 4mm ( de care se pune sub parchet) apoi am un material asemanator cu linoleul (dar putin mai subtire) se muleaza mai bine. Ce parere aveti de acest lucru ?. Va rezista in timp este bine ? Am inteles de la un stupar mai experimentat ca albinele sunt deranjate de zgomotele puternice. Daca ai tabla nu le deranjeaza ploaia sau grindina ? .
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde ves.lucian.zabrani » 09 Noi 2011, 19:18

eu nu cred ca le deranjeaza ploaia ce cade pe tabla !!! toata lumea are tabla pe capace si nu am auzit sa puna ceva intre tabla si capac !!! la pastoral se mai pun stupii unul peste altul si nu stiu daca polistirenul are ce cauta sub tabla !!! poti sa pui polistirenul sub capac pe podisor daca ai !!!
foarte important sa vopsesti tabla cu alb !!! nu se incinge vara !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Avram Sorin » 10 Noi 2011, 09:44

Da multumesc D.Lucian am sa renunt la polistiren chiar daca este de densitate mare pentru a nu avea probleme la transportul in pastoral. Dar as dori sa mai intreb daca sunt si alti colegi care au acoperit stupii cu altceva decat tabla ? si ce rezultate au avut in timp.
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde RazvanTi » 10 Noi 2011, 10:58

sa ma exprim si eu:
problema se pune asa:
intotdeauna cand gresim ceva (indiferent ce ) gresim deoarece si din cauza ca, dintre urechi ... :D
vorba aia : "saracul..... dar la picioare nu are nimic " :P
RazvanTi

Mesajde cristi arad » 23 Noi 2011, 23:39

cristi_vidican scrie:Acum cateva secunde citeam ce a scris nea Gica aici
La final apare fraza, pe care eu am pus-o in titlu.
Intelept este omul care invata din greseli, dar si mai intelep este omul care invata din greselile altora.
De cand am stupi, mi-am facut 2 feluri de lazi. Tot citesc si adun informatii si peste 2-3 ani parca vad ca le arunc si pe acestea ca mereu apare ceva mai bun.
O greseala care am facut-o la inceput a fost sa-mi fac lazile dupa un model cumparat de la un stupar-tamplar, model care era cu aproximativ un cm mai lung (pe lungimea ramei). Si asa mi-am facut vreo 15 stupi, cu rame, dar apoi plangeam cand trebuia sa amestec ramele intre stupii mei si cei stas - o rama cadea, alta trebuia taiata.
Anul trecut am vandut 10 stupi si i-am dat cu lazi cu tot, desi lazile aratau foarte bine, dar m-am bucurat ca am scapat de model de stup care nu era stas.
Asadar, pt cei care vor iarna asta sa-si faca stupi, cititi si intrebati de 100 de ori pana va decideti ce model faceti.
Voi unde ati mai gresit?

daca respecti o vorba jidaneasca "masoara de 10 ori si taie o data" nu prea ai unde sa gresesti.
cristi arad

Mesajde cristi_vidican » 24 Noi 2011, 12:18

cristi arad scrie:
cristi_vidican scrie:Acum cateva secunde citeam ce a scris nea Gica aici
La final apare fraza, pe care eu am pus-o in titlu.
Intelept este omul care invata din greseli, dar si mai intelep este omul care invata din greselile altora.
De cand am stupi, mi-am facut 2 feluri de lazi. Tot citesc si adun informatii si peste 2-3 ani parca vad ca le arunc si pe acestea ca mereu apare ceva mai bun.
O greseala care am facut-o la inceput a fost sa-mi fac lazile dupa un model cumparat de la un stupar-tamplar, model care era cu aproximativ un cm mai lung (pe lungimea ramei). Si asa mi-am facut vreo 15 stupi, cu rame, dar apoi plangeam cand trebuia sa amestec ramele intre stupii mei si cei stas - o rama cadea, alta trebuia taiata.
Anul trecut am vandut 10 stupi si i-am dat cu lazi cu tot, desi lazile aratau foarte bine, dar m-am bucurat ca am scapat de model de stup care nu era stas.
Asadar, pt cei care vor iarna asta sa-si faca stupi, cititi si intrebati de 100 de ori pana va decideti ce model faceti.
Voi unde ati mai gresit?

daca respecti o vorba jidaneasca "masoara de 10 ori si taie o data" nu prea ai unde sa gresesti.

Adevarat, dar cand reperul care l-ai luat este gresit, poti sa masori si de 100 de ori, tot rau va iesi
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE