Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde Diaconu » 25 Iun 2014, 23:47

ignatov andrei scrie:Multi apicultori afirma ca matcile proaspat eclozionate nu sunt primite oriunde, pentru ca "au incercat ei" si nu a mers!

Dar tot acesti "multi apicultori" nu au luat in calcul un lucru esential:
- exista matci proaspat eclozionate ATINSE de om si matci proaspat eclozionate!

Asta iarasi ai scoso din burta,dar prefer sa nu mai intru in polemici cu d ta.

D le ignatov sau cred ca pot sa ti spun si nenea ignatov la varsta mea :D ,nu va cunosc dar mi s a conturat o impresie despre d ta,pot sa spun pozitiva in urma unor mesaje ale dvs care leam citit bineinteles cu alte ocazii nu aici :) dar nu stiu cum la experienta dvs si la varsta dvs ati ramas la ,,castrarea,,botcilor :? in plus va mai plac si fabulele. . . lipesc bine la inima incepatorilor :D
daca mi ai raspuns off n am cum sa ti raspund altfel
se traiesti
Diaconu

Mesajde Diaconu » 26 Iun 2014, 00:13

TDI scrie:Procentajul ala de 5-10% e foarte valabil, de pierdere a matcilor - apar varsta respectiv bolile invizibile sau inexistente pe care evident ca nu le tratam, furtisagul violent sau pasnic, etc. Dar eu mi-am pus intrebarea care ar putea fi o alta cauza a disparitiei matcilor, deoarece procentajul era mult prea mare si nu aveam nici o cauza aparenta.

Te am inteles perfect.Eu cred ca trebuie sa sapi si in alta parte caci cauzele pot fi multiple,dar pt linistea ta sufleteasca,intr o zi de botcarit fati timp o jum de ora si marcheaza cateva zeci de matci cu o culoare dinstincta si lasale inapoi pe botce undeva la umbra,si ai sa te convingi in cativa ani ce pot matcile in astfel de conditii.
Spor
Diaconu

Mesajde ignatov andrei » 26 Iun 2014, 05:04

Diaconu scrie: marcheaza cateva zeci de matci cu o culoare dinstincta si lasale inapoi pe botce undeva la umbra,si ai sa te convingi in cativa ani ce pot matcile in astfel de conditii.
Spor

Domnule Diaconu, nu mai plictisi lumea, ca nu pricepi si ... basta!
Locul dumitale e la sedintele ACA!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 26 Iun 2014, 05:25

Domnule Diaconu, fa dumneata urmatoarea experienta:
- verifica vreo 20 de familii ca au, sigur, matci, iar apoi pune un vas cu "botcarae", care sa contina botci proaspat de eclozionat, in apropierea acelor familii (vezi sa fie familii "premium")!
Dupa 5 zile vei vedea la cate nu mai gasesti oua!

Ce spui... te tine "morcovelul"?!?

Si ai sa te convingi ce pot matcile in astfel de conditii!
ignatov andrei

Mesajde Gabysgg » 26 Iun 2014, 07:16

cosming scrie:
ignatov andrei scrie:TDI - cosming 1-0!

Mamaaaaa...!

Atata vreme cat cartile din domeniu nu pomenesc o astfel de practica, sigur au incercat si altii de-a lungul timpului, reusita ei se datoreaza hazardului. Personal duminica trecuta am dat doua botci unui roi. Una din ele am avut impresia ca am turtit-o putin i-am rupt capacul si sa vezi ce frumusete vie se plimba pe manusile mele pana a picat pleasca in iarba. Pun botca dau si matca si o sufoca instant cat era de fasneata.Asa ca raman la ce stiu, si aici cu dubii, ca neimperecheata o accepta doar bezmeticul

P.S. Nu conteaza cine ce castiga ci doar ce ramane si pricepe cel ce-i trebuie informatia :mrgreen:

O acceptau si ele daca nu o zapaceati dv ,cand matca se agita si daca era din stupul respectiv(deja acceptata) o agatau ,totul tine de cum se faca introducerea,luni am dat doua direct pe rama ,proaspat ecluzionate una la un bezmetic si una la un roi (pe 10 rame) ambele au fost acceptate
Gabysgg

Mesajde TDI » 26 Iun 2014, 07:33

[/quote]Te am inteles perfect.Eu cred ca trebuie sa sapi si in alta parte caci cauzele pot fi multiple,dar pt linistea ta sufleteasca,intr o zi de botcarit fati timp o jum de ora si marcheaza cateva zeci de matci cu o culoare dinstincta si lasale inapoi pe botce undeva la umbra,si ai sa te convingi in cativa ani ce pot matcile in astfel de conditii.
Spor[/quote] Anul asta am botcarit prima data, doar ca sa limitez numarul de matci eclozionate. Nu-mi place sa botcaresc, fac roi, unific, imprastii puietul, schimb matca, dar ca anul asta... n-am mai vazut. Botcaritul este contra-productiv.
TDI

Mesajde gica.mosu » 26 Iun 2014, 08:36

T.D.I,ai dr in cea ce spui dar ai uitat sa zici ca si vremea=lipsa cules dau miros de creanga si....cand un an incepe prost=se termina cu parastas daca nu stii ci si cum sa rez tb....P.S din maecile trimise de tine(nefecundati) ... deja 4 au inceput ponta ca la carti=restul rez mosu-SPOR la BOTCARIT :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde joohny » 26 Iun 2014, 09:41

ignatov andrei scrie:
proapis13 scrie:
ignatov andrei scrie:Multi apicultori afirma ca matcile proaspat eclozionate nu sunt primite oriunde, pentru ca "au incercat ei" si nu a mers!

Dar tot acesti "multi apicultori" nu au luat in calcul un lucru esential:
- exista matci proaspat eclozionate ATINSE de om si matci proaspat eclozionate!

Ce zici ca se poate intampla cu aceasta regina dupa ce a fost atinsa de ,,mirosul'' omului??
ce sanse sunt de a fi acceptata de un nucleu de imperechere,roi proaspat format prin stolonare si roi orfanizat de cel putin 6 ore ???? :?

Mariane, sansele sunt de 200%!

Va salut.99% poate insa nici chiar asa.Dovada la mine.Explicatie:am facut un roi dupa salcim.Dupa 1 sapt.are matca ,a 2-a sapt. nu o mai vad,dupa alte 5 zile la fel.I-am pus o matca proaspat eclozata (in acest an am avut destule de multe) in cusca,a 2-a zi am obs. ca nu prea este interesata de ea.Am considerat ca au matca insa nu am vazut-o.Dupa alte 3 zile verific si surpriza ,OUA. Cam pe 3 rame oua insa in sectoare mici de pe fagure (10-50 celule)Ouale erau asezate pe fund in centrul celulei ,iar la o singura celula am vazut 2 oua.Mi-am spus ca este bezbetic.Iau fiecare rama si ma uit dupa matca.Nimic,apoi am luat stupul (roiul) si l-am mutat vreo 20 m si am scuturat fiecare rama pe un cearsaf sa gasesc matca.Matca nu avea ,deci banuiesc ca era bezmetic.Un caz in care nu a primit matca matca proaspat eclozata.Oare de ce?Explicatie acum la ceea ce sustine d-ul A.I.Explicatie:Cum am spus mai sus botci si matci in acest an am avut cred cam un roiulet pe 1-2 rame.Multe matci dupa eclozare zburau,nu mi-am facut probleme deoarece nu credeam ca poate sa intre in stup dupa care sa faca legea(in teorie nu am gasit asa).Chiar la unii am bagat eu cite una si au intrat fara probleme iar la altii am vazut ca le scoteau afara insa erau vii.La unul am pos-o din nou pe urdinis sa vad ce se intimpla.Albinele au procedat model cum fac cu trintorii toamna.Dupa ce a trecut toata aceasta botcareala ma trezesc din ce 30 stupi numai cu 2 care aveau oua restul aveau matci insa fara oua deci probabil erau tinere.In acea perioada urlam de ciuda ca nu stiam ce se intimpla cu matcile imperechiate.Marea majoritate erau matci de anul trecut (de roire).Dupa cele spude de A.I.in acest topic tind sa cred ca dumnealui are dreptate.Intre timp unele s-au imperechiat insa am pierdut cam 3 sapt. de puiet.Se poate trece si la ,,asa nu".Concluzia mea este ca d-ul A.I are dreptate.Trebuie retinut acest aspect mai ales de mine fiind cu mult puf inca.Mentionez ca cele scrise mai sus sint vazute de mine live.Va salut d-le A.i si sper sa ne intilnim cit de curind la un pahar de vin ,puterea ursului.Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 26 Iun 2014, 11:15

gica.mosu scrie:T.D.I,ai dr in cea ce spui dar ai uitat sa zici ca si vremea=lipsa cules dau miros de creanga si....cand un an incepe prost=se termina cu parastas daca nu stii ci si cum sa rez tb....P.S din maecile trimise de tine(nefecundati) ... deja 4 au inceput ponta ca la carti=restul rez mosu-SPOR la BOTCARIT :P

Pai din matcile pe care ti le-am trimis matale au fost cred printre ultimele pe care le-am mai gasit, de-atunci pustiu si liniste, am pregatit transvazarea, dar astept sa inceapa un cules ceva, macar de intretinere si sa se modifice temperatura noaptea... Nici macar poterasi ouati nu am mai gasit. Multa sanatate!
TDI

Mesajde cosming » 26 Iun 2014, 12:35

Incalcita treaba plus ca mai vad si animozitati diverse pe aici. Sa mai disecam un pic botcareala asta si avem:
1. Matci ce pot zbura imediat dupa eclozare din botci 'uitate' langa stupine.
2. Substanta de matca are si o amprenta specifica stupului din care provine.
Acum dam drumul la morisca:
In fond cantitatile de elemente constituente(de mi se indoada limba :mrgreen:) difera functie de varsta matcii, daca e imperecheata sau nu si familia din care provine. La matcile neimperecheate substanta nu este asa atractiva pentru lucratoare decat la cele imperecheate dar e atractiva pentru trantori. In primele zile de viata substanta asta e aproape inexistenta dar avem amprenta stupului (basca transpiratia de pe mana lui mos Ignatov :mrgreen: ) si matca asta eu o vad echivalenta unei matci 'normale' imperecheate din stupul de provenienta. Normalitatea asta e relativa ca oare de ce a facut botci familia prasitoare?:D dar amprenta stupului ramane.

a. Matca zboara in bezmetic. Acolo mirosurile sunt asa bashinoase ca abia asteapta sa curete atmosfera orice matca.
b. Matca zboara in stupul de provenienta. Deh are mirosul stupului :mrgreen: o primeste ca n-o plecat ca vrut ci a pus unu' biciu' pe ea.
c. Matca 'uita' stupul ma-sii ( sta in punga, in patura, in iarba) dar nu si amprenta stupului(mirosul care sta in botca de ala zic) si da sa intre la vecinul deh stup de colectie. Clar aici apare un dezechilibru in mirosuri mai ales daca familia este in 'normalitatea' dorita de stupar(sta cuminte nu face botci si face burta mare de miere si polen) si se elimina cauza. Hars se sugruma intrusa. Deh albina curata da nas in nas cu nespalata de afara:D
d.Matca e spalata de toate cele(oare la cate zile de stat pe afara uita de mirosul stupului) are ceva singe in ea si presupunem ca deja produce substanta de matca. Oare nu e acceptata ea doar de familii cu mici probleme asa cu mici dorinte de roiresi nu de grasana perfecta cu miere si polen? Cum s-o hrani in 'salbaticie' drac stie dar asta are oo tata cum zicem noi barbatii determinare si vointa si rupe orice stup asa-i?

P.S. Sa nu credeti povestea de mai sus, e un simplu SF fara 9ODA si 9HDA altele nu le diger inca dar va invit sa comentati si de ce nu variantele e,f....a1, a2

Ah era sa uit matca zboara in stupul lui vecinu' de peste drum ....stop morisca :mrgreen: nu e cu puterintza
cosming

Mesajde Diaconu » 26 Iun 2014, 15:36

ignatov andrei scrie:Domnule Diaconu, fa dumneata urmatoarea experienta:
- verifica vreo 20 de familii ca au, sigur, matci, iar apoi pune un vas cu "botcarae", care sa contina botci proaspat de eclozionat, in apropierea acelor familii (vezi sa fie familii "premium")!
Dupa 5 zile vei vedea la cate nu mai gasesti oua

Daca erai mai inspirat spuneai sa pun matca asa flamanda putin manjita cu miere pe o speteaza la marginea cuibului,si nu la oricare stup,ci la o bomba si rezultatul era de stiut,in 5 zile un kg albine o calareau de teama sa nu o piarda pe viteaza, ca ce s ar face apoi fara ea :D .
Vad ca te ai hotarat sa nu intelegi :D eu am zis ce am avut de zis pe tema asta.
Mi a facut placere sa va cunosc :)
Diaconu

Mesajde ignatov andrei » 26 Iun 2014, 22:44

Diaconu scrie:

Daca erai mai inspirat spuneai sa pun matca asa flamanda putin manjita cu miere pe o speteaza la marginea cuibului,si nu la oricare stup,ci la o bomba si rezultatul era de stiut,in 5 zile un kg albine o calareau de teama sa nu o piarda pe viteaza, ca ce s ar face apoi fara ea :D .
Vad ca te ai hotarat sa nu intelegi :D eu am zis ce am avut de zis pe tema asta.

Domnule draga, noi vorbim de matci de la familii de albine, nu de CARABUSI!
Ai gresit forumul, stimabile!

Nu cred ca ma cunosti, iar cu "placerea"... las-o moale...!!!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 26 Iun 2014, 23:48

in 7-8 zile.. din 30 de roi stabili pe situatiune ..cu matci 2014 ce mi-au pontat deja 3-4 faguri..am pierdut 6 bucati..iar in cazul meu ..cu siguranta nu-i vorba de "botcareala" ..si atunci ?? ce sa fie ..?? c sa fie ..?? :(
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde cosming » 26 Iun 2014, 23:55

ignatov andrei scrie:
Diaconu scrie:

Domnule draga, noi vorbim de matci de la familii de albine, nu de CARABUSI!
Ai gresit forumul, stimabile!
Nu cred ca ma cunosti, iar cu "placerea"... las-o moale...!!!

Diacone nu te supara pe satul cu stupari ca e loc pentru toti. Mosu' e hatru dar nu spune ca altoieste albina cu regina de furnici aterizatz direct din musuroi. Uite eu azi am fost la stupi doi roi frumosi pe 4 rame unul 7 celalt cu doua de miere de ploaie necapacita. Altul p+3/4 l-am prins cu botci si l-am scarmanat de trei rame. Tu ce zici sa fac 3 roiuri din el unu cu matca si ceilalti cu cate 2 botci? Pacat de el ca parea perfect :mrgreen: si a avut di tati
cosming

Mesajde Diaconu » 27 Iun 2014, 01:28

cosming scrie:Diacone nu te supara pe satul cu stupari ca e loc pentru toti. Mosu' e hatru dar nu spune ca altoieste albina cu regina de furnici aterizatz direct din musuroi. Uite eu azi am fost la stupi doi roi frumosi pe 4 rame unul 7 celalt cu doua de miere de ploaie necapacita. Altul p+3/4 l-am prins cu botci si l-am scarmanat de trei rame. Tu ce zici sa fac 3 roiuri din el unu cu matca si ceilalti cu cate 2 botci? Pacat de el ca parea perfect :mrgreen: si a avut di tati

Prietene,eu cred ca decizia iti apartzine.Ce zic eu? Sa le cumperi mancare caci cu ,,miere de ploaie,, si capacita sa fie :lol: tot nu i faci de taiat pana in ajunul craciunului :D .
Lasand gluma la oparte tu stii ce faci vinzi albine sau vinzi miere? Acuma daca tu vinzi albine si ai la rezerva cativa paletzi cu mancare pt ele asigurata,rupe i,dar daca te duci pe miere unificai. ;) . . . o sa roiasca ??? . . . Daca nu te sti; DA !!!
Diaconu

Mesajde csabio » 27 Iun 2014, 10:41

Nu stiu cine mai reuseste sa vanda roiuri sau familii ! eu nu am reusit sa raresc din ele :( se inmultesc coloniile perfecte dar nu au valoare :lol:
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR