Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde gica.mosu » 02 Iul 2014, 07:49

irinel1988 scrie:La 7 zile de cand am luat matca batrana dintr-o familie si am facut un roi, in stupul care a ramas fara matca nu au aparut botci. E de rau sau isi fac mai greu?

....Sfatul meu:pune-i intre rame pe speteaza(sus s-ao pe rama) o botca de control si o verifici dupa o zi daca nu este roasa lateral =lipsa matca....E psibil cind ai luat m batrana sa mai fi avut si o matca tanara dar car inca nu a inceput ponta :!: :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde vasilefi » 02 Iul 2014, 08:12

catre cei mai vechi in bransa... cu matca batrana mai faceti roi sau o eliminati?
vasilefi

Mesajde dragos_vintu » 02 Iul 2014, 10:19

Cum iti dai seama ca matca din cusca a fost aceptata?
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde vasilefi » 02 Iul 2014, 11:51

dupa ouale pe care le depune...
verifici dupa cateva zile
vasilefi

Mesajde Mircea_63 » 02 Iul 2014, 13:31

dragos_vintu scrie:Cum iti dai seama ca matca din cusca a fost aceptata?

Cand matca din cusca nu mai e inghesuita de parca ar fi caini turbati ce vor sa o sfasie. Cand nu iti apar botci... ideal ar fi sa nu aibe din ce sa apara. Daca ai ochi buni, observi ca albinele incearca sa o hraneasca. Cat e neacceptata, par ca vor sa o rupa in mandibule.

vasilefi scrie:dupa ouale pe care le depune...
verifici dupa cateva zile

Unde sa depuna ouale in cusca? Doar daca e vorba de matca captiva pe fagure.

Si mai sigur esti de acceptare dupa ce incepe ponta, iar definitiv...dupa ce ii ies propriile fiice.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Mircea_63 » 02 Iul 2014, 13:34

irinel1988 scrie:La 7 zile de cand am luat matca batrana dintr-o familie si am facut un roi, in stupul care a ramas fara matca nu au aparut botci. E de rau sau isi fac mai greu?

Dupa 7 zile din ce sa mai traga botci? Trebuie gasit motivul pentru care nu si-au tras imediat. N-au avut din ce? Mai ai o matca in stup?
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 02 Iul 2014, 14:27

vasilefi scrie:catre cei mai vechi in bransa... cu matca batrana mai faceti roi sau o eliminati?

Tare ma imbie titlul acestui topic, INCEPATORII INTREABA, la un raspuns... la ce naiba sa le mai raspunzi ? :D
Roi. Roi in iulie, roi in august, roi in contextul in care stupii sunt de o luna "pe perfuzii"
Roi... totul de dragul unei nestavilite pohte de inmultire haotica.

Fa roi cu baba si esti :mai tare" cu un stup. Cu o lada, de fapt !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde TDI » 02 Iul 2014, 14:39

vasilefi scrie:catre cei mai vechi in bransa... cu matca batrana mai faceti roi sau o eliminati?
Dacă ai: albină, ladă, hrană în exces mai fă un roi dar pe care să-l unifici la 15 august, 1 septembrie - renunţând la matcă dacă n-ai extras miere de la ea şi/sau e epuizată.
alt stupar scrie:
Nu e şi asta o interpretare?
TDI

Mesajde ignatov andrei » 02 Iul 2014, 22:35

Astazi m-am uitat si eu prin familiile de albine pe care nu le-am vazut de o luna si jumatate (inainte de salcam)!
Am observat un lucru care m-a socat:
- cand ridicam o rama, sa vad daca nu a intrat in friguri, am vazut multe albine tremurand pe rame, asa, cu picioarele - parca - anchilozate.

Celelalte albine se invarteau in jurul lor, parca vroiau sa le ajute, dar plecau si ele cu un"tremurici"!
O fi vreo boala, stie cineva?!?
Oare o fi transmisibila?!?
Daca... da, poate stie cineva ce tratament trebuie facut???
Va rog!!!!
ignatov andrei

Mesajde BotaPaul » 03 Iul 2014, 00:38

pana si cei mai , cei ..intreaba :D Domnule Ignatov , nu faceti un scurt filmulet ? 10 -15 secunde sa se vada starea albinelor ? eu unul is foarte curios , nu am mai auzit ..
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde ignatov andrei » 03 Iul 2014, 08:08

ignatov andrei scrie:Astazi m-am uitat si eu prin familiile de albine pe care nu le-am vazut de o luna si jumatate (inainte de salcam)!
- cand ridicam o rama, sa vad daca nu a intrat in friguri, am vazut multe albine tremurand pe rame, asa, cu picioarele - parca - anchilozate.

Celelalte albine se invarteau in jurul lor, parca vroiau sa le ajute, dar plecau si ele cu un"tremurici"!
Va rog!!!!

Ce rai sunteti!
Lasa, ca nici eu n-am sa va raspund!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 03 Iul 2014, 08:11

BotaPaul scrie:pana si cei mai , cei ..intreaba :D Domnule Ignatov , nu faceti un scurt filmulet ? 10 -15 secunde sa se vada starea albinelor ? eu unul is foarte curios , nu am mai auzit ..

Daca n-ai vazut, atunci... sa ai norocul sa vezi tot timpul in stupi asa ceva!

Bafta!
ignatov andrei

Mesajde Albinel » 03 Iul 2014, 08:28

ignatov andrei scrie:Astazi m-am uitat si eu prin familiile de albine pe care nu le-am vazut de o luna si jumatate (inainte de salcam)!

Va rog!!!!

bine ar fi sa o aibe toata lumea ..macar de acum inainte ,daca este ce cred eu.. :D
se trateaza cu centrifuga ..!! sa fie dansul bucuriei ce se datoreaza unui cules abundent.. ?? ;)
de-i asa ..Salutari Andrei si sa-ti fie cat mai de durata ..!!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde vasilefi » 03 Iul 2014, 08:38

TDI scrie:
Dacă ai: albină, ladă, hrană în exces mai fă un roi dar pe care să-l unifici la 15 august, 1 septembrie - renunţând la matcă dacă n-ai extras miere de la ea şi/sau e epuizată.
alt stupar scrie:
Nu e şi asta o interpretare?

multumesc!!! si lui gica mosu :)
am pus intrebarea fara sa spun si continuarea dar ai intuit-o bine...

ma intrebam daca merita sa faci roi cu matca batrana si sa-i unifici, in ideea ca va fi un stup mai puternic in toamna... sau mai bine o scoti pe tusa ca-i oricum expirata
am inteles ideea cu albina in exces... chiar nu am nevoie de mai multe roiuri dle stupar ce le stie pe toate. :P
vasilefi

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2014, 08:38

Va rog!!!!

Solutia e simpla. Inchizi si le muti in alt zona unde nu au cules. ;) Boala asta se datoreaza nectarului.
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 03 Iul 2014, 08:40

ignatov andrei scrie:Am observat un lucru care m-a socat:

Posibil sa fie un inceput de nosemoza dupa simtome,lipsesc diareea,defecarea putind avea loc in afara stupului,si pozitia albinelor moarte in stup sau la urdinisi,daca au piciorusele adunate sub ele, tremurul si agitatia sunt,posibil ca acesta sa fie diagnosticul corect :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR