Nu am scris ca sa fac valuri. Nu am scris ca sa mi se dea/sau nu dreptate, nu am nevoie. Nu am scris ca sa provoc contre. Ci pentru ca asa am simtit.
Nu sunt cine stie ce crescator de matci, ci doar un crescator de albine care le iubeste mult. Dar nici nu arunc fumigene, cum ar crede unii. Matca din poza este una aleatorie ce am gasit-o prin calculator, nu e cea mai cea..., nu a fost aleasa special ca model.
Pentru a face performante in crestere tre sa dispui de f mult timp pentru observatii. Timp care nu aduce bani.
Acele caractere despre care vorbeam si care merita selectate se intalnesc de regula la mai toate stupinele (unde nu s-a introdus material strain ) intr-un procent de cca 5% din familii, doar trebuiesc descoperite si consolidate. Ceeea ce incerc in limita timpului disponibil si din pasiune sa fac eu, poate oricine.
Personal, pe langa celelalte caractere enuntate tin f mult si la culoarea albinelor si a matcilor, orice aparitie de inele dungi galbene, etc sunt inlaturate pe cat posibil si cat mai repede, pt a nu polua fondul de gene.
Ruben, nu fac imperechere controlata la sange, ci doar o izolare de distanta fata de alte stupini, cu eliminarea matcilor cu caractere morfologice si genetice nedorite. Stii cum e unde exista cat de cat o baza melifera, nu se poate sa nu fie si alti stupi, unde nu e deloc baza nu poti face apicultura doar cu cana. Matcile care se imperecheaza in pastoral nu intra la selectie, contaza doar dpdv comercial. Stupii de reproductie sunt separati de cei care pleaca la pastoral. Imperechere naturala (e asa frumos sa privesti cum ies matcile la imperecheat si ce dansuri executa in zborul nuptial, cum se aduna roiuletze de trantori in anumite locuri si la anumite ore, etc). Matcile imperecheate in nuclee, sunt folosite la formarea roiurilor mari, in urmatorii ani pleaca la pastoral, sa arate ce pot.
Iar apropos de cumpararea matcilor autohtone, de obicei procentul celor care merita nu depaseste 20% din total cumparate. Dar tot e ceva, ai un cap de pod de plecare. O matca buna valoreaza mult, si e si normal. Si nu toate seamana cu mama.