Buna seara !
Am o intrebare: am o famiIie care si-a tras botci de schimbare Iinistiita. Acum vreau sa mai fac un roi si vreau sa iau de aici botciIe ca e o famiIie buna. Cand si cum pot sa Ie iau . Sunt capacite.
cristian bh scrie:Un roi de creanga,de altfel singurul de anul asta,are o luna deja si nu am vazut oua ,am zarit matca(baba) mica si neagra, duminica trecuta i-am pus o rama cu oua,miercuri am vazut doua botci capacite,cam mici dupa parerea mea,altele incepute,iar azi (doamne iarta-ma de-oi fi gresit cumva) am vazut peste zece botci capacite.
Acuma,ce sa fac cu baba,s-o caut,sau se ocupa fiicele de ea?Dar cu botcile,cate sa ramana?
irina scrie:Mircea_63 scrie:Personal, daca as avea matca si ce mai e necesar, as face un roi, iar stupul acela l-as desfiinta sau unifica. Ai pastra numarul, albina ar fi tot in stupina ta. Daca ii dai matca si e albina batrana, poate o accepta, poate nu. E de incercat la urma urmei. O eliberezi din cutie cand pare acceptata. Eventual muti stupul si ramane tineretul, marind astfel sansele de acceptare.
Multumesc pentru raspuns, Mircea.
Sa-ti spun ce-am facut.I-am dat o matca imperecheata.Intr-o cutie noua, am pus marginasele (cu miere si pastura),rama cu puiet capacit (cam 30% din puiet iesise) cu albina acoperitoare,1 FA.Am mai scuturat albina de pe o alta rama.I-am pus sirop in hranitor si am dus stupul pe alt amplasament.Dupa cca doua ore am mutat stupul nou pe amplasamentul celui vechi.Am introdus matca in colivie si am scuturat toata albina ramasa in stupul vechi pe un carton, asezat la nivelul urdinisului .Matca veche am omorat-o ( nu eu, sotul, eu nu sunt in stare nici s-o arunc din stup) si am manjit colivia cu .....ce-a mai ramas din ea (Doamne, ce sadic suna!).
A doua zi, cand am vrut sa rup capacul de la colivie, FA era luat in lucru frumos, pe intreaga suprafata ( celulele insa nu erau crescute suficient in inaltime).Surpriza a fost alta. Pe acest FA erau doua potirase, fiecare cu cate un ou.De unde?Cand si cum sa se bezmeticeasaca si sa oua doar doua oua? Am rupt potirasele si am indepartata si cele doua oua.
Mi-e teama ca sansele sa-mi primeasca matca noua au scazut.I-am mai pus un FA si sirop.N-am stiut cea altceva as fi putut face.Acasa nu am decat roii de-abia formati.
Si nu-ti spun cum vor fi urmatoarele zile pentru mine.....
irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.
paul scrie:irina scrie:Cred ca m-am lecuit de format roi cu rame cu puiet capacit si matca imperechiata.
Trebuia rupta piedica la cutiuta dupa 24 ore !
Daca procedai asa deveneai fan ... roi facuti cu regina imperecheata !
marius16 scrie:Buna seara !
Am o probIema cu un roi. Pe data de 10 am format un roi si i-am dat o rama cu oua de-o zi sa isi traga botci . Azi cand m-am uitat sa vad daca au tras am vazut ca nu au facut nici o botca si toate aproape ouaIe sunt acum Iarve. Ce sa fac?
In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?
marius16 scrie:In famiIia pe care am divizat-o am vazut de doua ori botca de schimbare Iinistita dar nu am vazut niciodata aIta matca decat cea marcata. M-am uitat si azi pe rameIe din roi poate vad vreo matca dar nu am vazut nimic. E posibiI sa fie matca si din aceasta cauza sa nu iti traga botci ?
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori