Da' de-al nostru (ma rog, al vostru) MER nu mai zice nimeni, nimic? Ca eu stau cu ochii pe topicul asta mai ceva ca pe butelia care fasaie
Multa sanatate si spor in toate.
cristi_vidican scrie:Nici nu știi ce să faci cu roii, să-i bagi în cules abundent sau să-i hrănești cu sirop.
Mi bine-ar fi cu sirop, dar e mai scump.
Eu am decis să-i bag în cules.
cristi_vidican scrie:Cea mai mare greșeală ar fi să inversez C1 cu C2.
liviutzbogos scrie:De ce? Nu ar umple C1(care ar deveni C2) cu puiet? Inteleg ca blocarea cuibului se face mai greu pt ca are magazii destule deasupra, nefiind nevoite sa bage in cuib.
cristi_vidican scrie:Păi, să ne imaginăm... Am zis că nu e bine să se inverseze înaintea unui cules mare C1 cu C2. C1 ar fi cu ceva puiet, restul cam gol.
Dacă se face inversarea, C1 care devine C2 va fi umplut imediat cu nectar și nu cu puiet. În perioada culesului abundent, albina neglijează matca, care pontează mult mai puțin. Astfel, al doilea corp ar deveni deja etaj peste cuib. Chiar dacă se pun multe caturi deasupra, primul umplut e cel deasupra puietului.
cristi_vidican scrie:Am făcut recent o greșeală. Sunt la FS. În C1 era puiet pe vreo 3-4 rame, în lateral. Am zis să rotesc cu 180 grade C1 ca să creez un fel de dezechilibru care să stimuleze matca să ponteze și în cealaltă parte. După 1 săptămână, lucrurile nu au stat prea bine: în partea unde a fost puiet, el a ieșit și locul a fost luat de nectarul de afară (spațiu temporar pentru depozitare), iar în cealaltă parte matca nu a pontat.
ignatov andrei scrie:Dar daca intercalai o singura rama cu oua si larve tinere in corpul "rotit', nu crezi ca alta ar fi fost situatia?!?
cristi_vidican scrie: Diferența față de rama de 1/1 e că, la rama de 1/1 sunt coronițe destul de mari față de rama de ½ cu puiet. Eu, de regulă nu mă bag în cuib după miere. Ce să fac cu ramele de 1/1 cu puiet și coronițe destul de mari? Eu nu pot să le bag în centrifugă!
Așa că, la stupii cu 1/1 în cuib a trebuit să le las mai multă miere și astfel eu m-am ales cu mai puțin. Prefer să pot să scot câtă miere vreau și să le las cât consider eu, decât să fie acolo și să nu pot să o scot.
Mi-a mai confirmat și altcineva care are MER, că MER-ul verticalizează mult mai bine mierea și-l poți „jefui” de miere mult mai ușor, că doar ținem stupii ca să facem miere.
gabi bee scrie:anul asta am trecut si eu 4 familii pe MER ca sa vad cum sta treaba si intr-adevar poti sa scoti mai multa miere decat de la dadant , chiar poti sa o scoti cam pe toata daca vrei dar apoi trebuie sa bagi zahar inapoi ! deci la floarea soarelui nu prea se poate profita de acest avantaj dar la celelalte culesuri e benefic sistemul , mai ales la rapita si salcam !
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 25 vizitatori