Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde stefanos22 » 31 Iul 2014, 11:16

Am avut puse intr-o cutie doua roiuri , cu urdinisuri pe peretii opusi(N-S) , iar acum i-am mutat pe fiecare in cutia lui , insa am o nelamurire: pe cel cu urdinisul aflat spre N as vrea sa-l reorientez spre S. Cam cu cate grade odata , si cam la cate zile il pot intoarce fara sa am probleme?
stefanos22

Mesajde proapis13 » 31 Iul 2014, 12:22

stefanos22 scrie:Am avut puse intr-o cutie doua roiuri , cu urdinisuri pe peretii opusi(N-S) , iar acum i-am mutat pe fiecare in cutia lui , insa am o nelamurire: pe cel cu urdinisul aflat spre N as vrea sa-l reorientez spre S. Cam cu cate grade odata , si cam la cate zile il pot intoarce fara sa am probleme?

Dupa ce se intuneca il intorci cu urdinisul spre est iar a doua zi dupa zborul de orientare al puietului, spre sud :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde duma » 31 Iul 2014, 13:33

[quote="proapis13"][quote="stefanos22"] daca nu am urdinisul către sud ce se întâmpla ?
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 31 Iul 2014, 14:18

Asa stau eu la ora actuala .... si cred ca sudul este catre gard .....deci pot sai rotesc in 2 etape ? si eventual sai mai trag 2 , 3 metri mai inspate fata de gard sa aibe loc de decolare ?!
Recunosc ca nu am mers nici o data cu busola la fata locului insa acum de la distanta de 50 km am descoperit si eu cu certitudine care este sudul real , nu dupa soare ;)
Deci pot s-ai rotesc si sa mai vin 3 metri + cei 3 metri actuali de la gard sa am o distanta fata de gard 5-6 metri ?
P.S. Puteti sa ma certati ca nu ma supar , insa sa nu ma puneti sai incarc dinou si sai duc in alta locatie o saptamana si sai aduc inapoi ca inebunesc sai mai ridic !!!!
Fişiere ataşate
rsz_wp_20140726_002.jpg
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde proapis13 » 31 Iul 2014, 15:07

duma scrie:
proapis13 scrie:
stefanos22 scrie: daca nu am urdinisul către sud ce se întâmpla ?

Daca iarna nu sunt curenti in zona si nu prea bate vintul nu se intampla nimic...
Anul trecut eu am adus stupii pe locatie prin octombrie iar colegul meu i-a mai lasat pina la prima bruma
Cind i-a adus era pe la jumatea lui noiembrie si era un frig de inghetase pamantul
Baietii ce i-a avut la incarcat/descarcat s-au ,,incalzit'' mai mult decat trebuia pe drum iar la destinatie au incurcat punctele cardinale
Bineinteles ca i-au pus cu urdinisul spre nord :lol: au deschis urdinisele,le-au strimtorat si au plecat
Prima vizita la stupina a fost de Sf.Nicolae,cind si-a dat seama ce a facut i-a fost frica sa-i mai intoarca asa ca au ramas toata iarna asa
I-am intors la 180 de grade dupa ce s-a luat zapada si am putut ajunge la ei....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde duma » 31 Iul 2014, 15:18

proapis13 scrie:
duma scrie:
proapis13 scrie:
stefanos22 scrie: daca nu am urdinisul către sud ce se întâmpla ?

Daca iarna nu sunt curenti in zona si nu prea bate vintul nu se intampla nimic...
Anul trecut eu am adus stupii pe locatie prin octombrie iar colegul meu i-a mai lasat pina la prima bruma
Cind i-a adus era pe la jumatea lui noiembrie si era un frig de inghetase pamantul
Baietii ce i-a avut la incarcat/descarcat s-au ,,incalzit'' mai mult decat trebuia pe drum iar la destinatie au incurcat punctele cardinale
Bineinteles ca i-au pus cu urdinisul spre nord :lol: au deschis urdinisele,le-au strimtorat si au plecat
Prima vizita la stupina a fost de Sf.Nicolae,cind si-a dat seama ce a facut i-a fost frica sa-i mai intoarca asa ca au ramas toata iarna asa
I-am intors la 180 de grade dupa ce s-a luat zapada si am putut ajunge la ei....

La fel si eu am patit .....am aranjat postamentul si iam carat ...telefonic le-am spus ordinea in care sai puna pe postament si au dat drumul la urdinise ....cat despre N sau S le-a mai spus Harul Domnului si acum imi sunt cu fata catre N si nici sai rotesc nu am cum doar dintr-o bucata 180 grade ......poate la iarna cand nu mai zboara si cu mare grija si atentie sai rotesc pe stative si eventual sai mai trag 3 metri fata de gard sa aibe loc de zbor sa nu dea cu trompele direct in gard . Curenti nu sunt de aceea iam pus in pozitia aceasta . Astept o iarna mai racoroasa sa nu iese toata ziua pe afara si dupa 2-3 saptamani fara activitate la urdinis sai intorc eventual sa fiu sui eu cu urdinisul catre sud ca botezatii ;)
duma

Mesajde igo1 » 31 Iul 2014, 17:17

Cum pot să postez un filmulet aici pe forum? Vreau sa arat ceva tinerilor începători. Printre care și eu sunt.
igo1

Mesajde duma » 31 Iul 2014, 17:46

igo1 scrie:Cum pot să postez un filmulet aici pe forum? Vreau sa arat ceva tinerilor începători. Printre care și eu sunt.

Foarte simplu !
1 intra pe pagina principala si citeste la ' navigare pe forum - instructiuni !
sau ..... incarca pe Youtube videoclipul dupa care uitate in bara de sus unde vezi ultimul patratel in care scrie youtube ...dai clic pe el si inserezi intre paranteze de pe youtube linkul ...si gata
exemplu : in locul punctuletelor bagi linkul , [youtube]..................[/youtube] Hai spor ! ;)
duma

Mesajde Ted » 31 Iul 2014, 19:56

cornelioandanciu scrie:
Ted scrie:Buna ziua!
Va mai deranjez si eu cu cateva intrebari:
Un stup in 06.06 avea cateva botci capacite pe mijlocul ramei,am inteles ca sunt de SL.In 02.07 am gasit rame ouate.In 12.07 se ouase dupa diafragma.Am mutat rama respectiva in cuib si i-am pus o rama la crescut.In 19.07 am extras.In 24.07 ne-am mutat la alta fl.soarelui.Ieri la control pe 3 rame botci ca la rapita ,pe lateralele ramei si jos pe rama langa leat.Toate botcile erau capacite,unele cred ca erau gata de eclozionare,erau un pic roase in varf.Am luat o rama cu 4 botci,dintre care una un pic roasa si i-am dat-o unui roi cu care ma chinui de la salcam.Pe cele 2 rame ramase i le-am lasat.Am mai rupt din botcile prea mici si cele de langa leatul inferior.Intre cele ramase a fost si una putin roasa.Roieste?Schimba iar matca?Mai are timp sa se imperecheze?Au inceput sa scoata trantorii .

Asa cum descrieti dumneavoastra acele botci sint de roire.Daca ati vazut matca si oua de o zi, inca nu a roit! Daca ati vazut matca si nu ati vazut oua de o zi, este posibil ca acel stup sa fi roit deja, iar matca sa fi fost matca tanara, sau poate sa fi fost matca batrana care inca nu roise.Oricum, daca ati vazut matca ar fi trebuit sa taiati absolut toate botcile.Doar daca ati vazut-o! Si sa le dati sirop de zahar in hranitor seara, iar pe timpul zilei sa le intensificati ventilatia, si sa le spargeti cuibul.Dar eu cred ca daca acele botci au fost deja roase putin, acel stup deja a roit!

Buna ziua!
Dupa ce v-am citit mesajul am plecat la stupi.Toate botcile sunt roase!Mai are ceva puiet capacit,erau linistite,am umblat la ele fara fum.Albine mai sunt aprox.4 intervale si dupa diafragma destule.Cam asta e :?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde glaliona » 02 Aug 2014, 18:41

Buna seara .Am un stup care din data de 21 -07 (atunci am vazut ) insista sa-si traga botci de roire (matca prezenta marcata ).In prima faza am rupt toate botcile ,la urmatoarea vizita (botcile erau la loc cate 10 botci in josul ramei, toate pline pana la refuz cu laptisor de matca ) l-am lasat fara miere (i-am scos toata mancarea).Dupa 3 zile botcile erau la loc ,in acea zi (28 -07 -2014 ) am scuturat tot stupul pe cearsaf in fata stupului (am urmarit reintrarea matcii si albinei in stup ) .Astazi la control avea in jur de 20 de botci trase ( am rupt botcile ), mi-a ramas desfiintarea . :roll: Rog pareri .
glaliona

Mesajde Florin Dobre » 02 Aug 2014, 19:22

Vorbesc deja din experienta personala. Anul asta am rupt si eu botci in doua randuri....in zadar. Nu te poti impotrivi naturii.:D

Una din metodele probate si cu rezultat e urmatoarea...
Lasi pe loc matca si rama cu puiet pe care se afla. Botcile de pe rama asta le tai. Completezi cu faguri construiti atat cat acopera albina.
Restul ramelor cu puiet si albina acoperitoare le muti intr-o alta lada si cutia respectiva o pozitionezi intr-un capat de rand. In lada asta lasi doua botci...una capacita si una necapacita.
Prima familie ramane cu o rama cu puiet, matca si toata culegatoarea. O poti ajuta cu rame cu puiet dupa ce se pune matca pe ouat(siropel).
A doua familie ramane cu restul puietului si albina de stup. Isi vor forma rapid contingent de culegatoare si vor avea o matca tanara.
:idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stefanos22 » 02 Aug 2014, 19:26

Daca au botci trase dupa ce le-ai scuturat afara , inseamna ca ai lasat in stup vechile rame. Daca le scoteai pe toate(dadeai puietul la alte familii ) si in loc puneai doar faguri necladiti (eventual o rama de mancare) si ceva sirop ieseau sigur din friguri... In situatia de mai sus de fapt nici nu trebuiau scuturate afara , era de ajuns inlocuirea ramelor cu FA si scuturarea tuturor albinelor inapoi.
stefanos22

Mesajde glaliona » 02 Aug 2014, 20:00

Cand am scuturat albina , am lasat in lada doar rama pe care se afla matca (avea puiet care ecluziona ) restul ramelor cu puiet le-am dat la alti stupi . Undeva sigur am gresit . Este tarziu pentru a forma alt roi cu matca batrana (asa cred eu). Asi merge pe unificare (familia s-a slabit mult ), cum a-si proceda mai bine - vin cu roiul cu matca tanara peste cuibul familiei roitoare (dupa ce elimin matca batrana ) ori a-si pune cuibul familiei roitoare (fara matca batrana ) peste cuibul roiului cu matca tanara ,desigur folosind ziarul si tuica .Nu sper sa se mai redreseze familia cu matca batrana, de pe 28 -07 a ouat o singura rama .
glaliona

Mesajde dragos_vintu » 02 Aug 2014, 20:01

Azi am verificat stupii sa incep reorganizarea cuibului si sa incep tratamentele cu varachet.
LA 2 stupi am gasit celule de trantori capacite langa celule de culegatoare doar ca aceste celule erau la baza ramei vs. partea de sus a ramei unde sunt de obicei.
E normal sa mai faca trantori in august sau se pregatesc de roit / de schimbare a matcii?
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde Florin Dobre » 02 Aug 2014, 21:05

glaliona scrie:restul ramelor cu puiet le-am dat la alti stupi .

Puietul l-ai dat cu albina acoperitoare? Banuiesc ca doica a ramas pe loc. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 02 Aug 2014, 22:19

Florin Dobre scrie:Vorbesc deja din experienta personala. Anul asta am rupt si eu botci in doua randuri....in zadar. Nu te poti impotrivi naturii.:D

Una din metodele probate si cu rezultat e urmatoarea...
Lasi pe loc matca si rama cu puiet pe care se afla. Botcile de pe rama asta le tai. Completezi cu faguri construiti atat cat acopera albina.
Restul ramelor cu puiet si albina acoperitoare le muti intr-o alta lada si cutia respectiva o pozitionezi intr-un capat de rand. In lada asta lasi doua botci...una capacita si una necapacita.
Prima familie ramane cu o rama cu puiet, matca si toata culegatoarea. O poti ajuta cu rame cu puiet dupa ce se pune matca pe ouat(siropel).
A doua familie ramane cu restul puietului si albina de stup. Isi vor forma rapid contingent de culegatoare si vor avea o matca tanara.
:idea:

Eu cred ca mai indicat e sa ramana roiul cu botci pe loc, roiul cu matca batrana sa il muti, sa ramana culegatoarea in familia de baza. Matca batrana isi face mai repede culegatoare, pe cand in roiul cu botci, pana iasa matca, trebuie sa vii cu apa neaparat.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR