Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde glaliona » 03 Aug 2014, 08:53

Toate ramele au fost scuturate pe cearsaf ,apoi au fost date altor familii .Nu este prea tarziu pentru formarea unui roi care va fi sustinut cu rame de puiet din alte familii slabindule pe acestea ?
glaliona

Mesajde liviutzbogos » 03 Aug 2014, 13:02

glaliona scrie:Toate ramele au fost scuturate pe cearsaf ,apoi au fost date altor familii .Nu este prea tarziu pentru formarea unui roi care va fi sustinut cu rame de puiet din alte familii slabindule pe acestea ?

Este cam tarziu pentru a face roiuri, cred eu, dar poti sa faci roi doar pt a scoate familia din friguri, mai apoi sa unifici la loc.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Florin Dobre » 03 Aug 2014, 13:52

glaliona scrie:Toate ramele au fost scuturate pe cearsaf ,apoi au fost date altor familii .Nu este prea tarziu pentru formarea unui roi care va fi sustinut cu rame de puiet din alte familii slabindule pe acestea ?

Practic populatia a ramas aceeasi...cu aceeasi dorinta de roire. :idea:
Nu este tarziu. Vor fi doua matci care vor ponta. In toamna poti unifica ce nu corespunde ca dezvoltare. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 03 Aug 2014, 16:33

cornelioandanciu scrie:Inseamna ca a roit, nu este o nenorocire, ar fi fost bine sa vedeti noua matca, ar fi trebuit sa fie in stup.Matcile tinere se observa foarte greu, se ascund , sint sperioase.Oricum, ar trebui sa stimulati cate putin cu sirop de zahar sa-si dea drumul cat mai rapid la ouat.Daca ziceti ca dupa diafragma aveti albina multa, s-ar putea ca matca sa fie acolo.La stupii care au roit exista riscul sa ramana fara matca, la zborul de imperechere se poate pierde,deci ar trebui sa-l tineti sub supraveghere.In luna august este foarte importanta stimularea cu sirop de zahar, cam de trei ori pe saptamana cate 100 de grame de sirop de zahar, asta va face matca sa depuna multe oua, asa ca veti intra cu populatie multa de albina in iarna.Este foarte important ca iarna stupii sa fie puternici.Mult succes va doresc.

Buna ziua!
Incepand cu 01.08. am inceput hranirile la toti stupii.Parerile sunt impartite printre cei cu care am mai discutat,unii ne-au spus sa le mai lasam pana in 05-15 .08 pt. ca mai au cules (suntem langa niste lanuri de porumb si putina fl. soarelui mai tarzie).Dar noi anul trecut, dupa ce am citit aici pe forum,tot din 01.08. am inceput hranirea si in primavara 3/4 dintre ei au fost foarte buni.Ei spun ca le invatam "lenese"!? Facem rau?
Mai avem o problema:am facut niste roi pe 26.06. cu matci imperecheate.Cand am dus stupii la fl.soarelui i-am dus si pe ei acolo si nu i-am mai hranit. Acum sunt in cuib abia 5 rame cu tot cu rezerve.Pot sa le dam cate o rama de puiet capacit de la cei mai puternici?
Le incetinesc dezvoltarea la cei puternici?
Multumesc mult pt.indrumari d-le cornelioandanciu!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde dragos_vintu » 03 Aug 2014, 21:54

dragos_vintu scrie:Azi am verificat stupii sa incep reorganizarea cuibului si sa incep tratamentele cu varachet.
LA 2 stupi am gasit celule de trantori capacite langa celule de culegatoare doar ca aceste celule erau la baza ramei vs. partea de sus a ramei unde sunt de obicei.
E normal sa mai faca trantori in august sau se pregatesc de roit / de schimbare a matcii?

Ma ajuta si pe mine cineva cu o lamurire :(
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde ignatov andrei » 03 Aug 2014, 22:02

dragos_vintu scrie:
dragos_vintu scrie:Azi am verificat stupii sa incep reorganizarea cuibului si sa incep tratamentele cu varachet.
LA 2 stupi am gasit celule de trantori capacite langa celule de culegatoare doar ca aceste celule erau la baza ramei vs. partea de sus a ramei unde sunt de obicei.
E normal sa mai faca trantori in august sau se pregatesc de roit / de schimbare a matcii?

E NORMAL sa faca trantori si in august!
Nu mai ai puiet de trantor in partea superioara, deoarece acele celule au alta destinatie (sau n-ai observat???)!
ignatov andrei

Mesajde nae » 03 Aug 2014, 22:10

E normal = inseamna ca ai ceva cules + proteina .
nae

Mesajde Albinel » 03 Aug 2014, 23:47

pur si simplu ..inseamna ca acolo in zona respectiva ,existau CELULE in care matca a pontat si din ouale respective nu puteau sa iasa decat trantori..n-are nici o treaba sula cu cizma de cauciuc si nici macar cu prefectura .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde dragos_vintu » 04 Aug 2014, 00:29

ignatov andrei scrie:
dragos_vintu scrie:

E NORMAL sa faca trantori si in august!
Nu mai ai puiet de trantor in partea superioara, deoarece acele celule au alta destinatie (sau n-ai observat???)!

Corect ca in partea de sus acum e coroana de miere de floarea soarelui... :)
Am bagat stimulare cu sirop, protofil, apicomplex si startovit sa vedem poate ii mai creste ponta ca era cam amarat... doar 3 rame de puiet din 11 ... dar 4 rame tabla cu miere si 1 cu pastura...centrul cuibului in schimb e liber de ponta... sa vedem ce iese.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde stefanos22 » 04 Aug 2014, 14:53

Uitandu-ma astazi prin stupi am vazut pe unele albine (cateva , nu multe) niste pete albe. Oare ce ar putea fi?
stefanos22

Mesajde Florin Dobre » 04 Aug 2014, 15:02

polen?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alin75 » 04 Aug 2014, 15:03

stefanos22 scrie:Uitandu-ma astazi prin stupi am vazut pe unele albine (cateva , nu multe) niste pete albe. Oare ce ar putea fi?

Faina?!

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde stefanos22 » 04 Aug 2014, 15:20

Petele nu puteau fi de polen sau faina , se vad ca cum ar fi psoriazisul la oameni , o decolorare pe spatele albinelor...
stefanos22

Mesajde Albinel » 04 Aug 2014, 15:34

daca-i pe torace ,este sigur polen...
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde Florin Dobre » 04 Aug 2014, 15:36

stefanos22 scrie:Petele nu puteau fi de polen sau faina , se vad ca cum ar fi psoriazisul la oameni , o decolorare pe spatele albinelor...

O poza ar fi interesanta. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 04 Aug 2014, 15:41

Albine proaspăt eclozionate, parazitate de varroa sau... etc - care dintr-un motiv sau altul ies la cules.
In principiu e vorba de un clei sau polen cu clei, cum vedem galben de la FS am văzut si alb.
Ultima oară modificat de TDI pe 04 Aug 2014, 15:55, modificat 1 dată în total.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR