Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 30 Iul 2014, 11:46

CristianBee scrie:Bun , tin-te bine .

1 . cum schimbi cel mai usor la tine in sensul de acceptare al matcilor si cand ?
2 . cand faci hranirile de completare ? ramele de sus raman cate ai la acel moment in stup ?
3 . dupa ce ai facut completarile efectiv nu blochezi cuibul sau in acel moment ai si sus si jos puiet ?
4 . dupa completari incepi stimularea ?
5 . cand restrangi cuibul ( aproximativ , asta la tine ) .
6 . jos restrangi la numarul de rame de sus ?
7 . este posibil ca odata ce faci completarile ( unde e cazul ) sa nu puna siropul sus ci sa il imprastie prin rame ?
8 . la roii care sunt pe un singur corp nu merg pusi pe 2 : completat in corpul de sus cu rame pline cu miere daca avem de la familii .
9 . la familiile slabe care stau pe un corp cand completezi nu se blocheaza ? pui un corp cu rame goale sub corpul plin
10 . cata miere lasi jos cand ii pregatesti de iarna .
11 . daca au imprastiat mierea in ramele de sus cand ai completat , le descapacesti pe cele ce nu sunt pline si cand .
12 . cand scoti din ramele pe care vrei sa le inlocuiesti si cum faci daca au pus miere pe ea , o descapacesti ?
13 . dupa ce ai facut completarile unde ai puiet , si jos si sus sau doar jos . sa i-ti explic de ce intreb . la mine la floarea soarelui combinatcu matci batrane ce nu au tinut pasul au blocat unii din ei corpulal doilea plus un al treilea corp plin cu miere , asta desi la unii am pus si al patrulea dar nu au pus acolo ci in cuib si am fost nevoit sa scot de acolo si au ouat doar jos , ce este de facut de acum incolo .
As mai avea intrebari dar am mai uitat la cat sunt de multe . Te bazai fiindca ai ME la fel ca mine si incerc sa vad cum lucrezi cu ei .

Ma tin, ma tin!! :lol:

1. De obicei la sfarsitul lui august schimb matcile, adica ieri am facut primele transvazari pt matcile care o sa le inlocuiasca pe cele batrane. Majoritatea sunt de anul trecut dar am si de acum 2 ani cateva(le-am tinut pentru a trage din ele alte matci). Am matci buckfast care au anul acesta 4 ani, le mai las pana la anul pentru a mai creste si in primavara din ele alte matci, deh, sunt scumpe si trag de ele cat se poate. Oricum si in al 4-lea an au mentinut o ponta acceptabila, au fost mai puternice decat unele familii cu matci de anul trecut. :) Schimbarea matcilor o fac de obicei prin unirea nucleelor cu familia de productie. Omor matca dimineata si seara cu un ziar gaurit le unific. Daca exista cules nu este nevoie de ziar si nu este nevoie sa las familia fara matca mai mult de 2-3 ore, putin fum si gata.

2. Anul acesta nu cred ca o sa fie nevoie de hraniri de completare, au adus ceva de la floarea soarelui/faneata + cu ce a mai ramas de la tei posibil sa fie suficient. De pe 5 - 10 august de obicei incep sa intru in ei si sa reduc numarul de rame din al 2-lea corp. Ce este in plus descapacesc si pun la margine. Unde este nevoie completez cu hrana. De obicei la jumatatea lui august am ternimat treaba. Aseara am dat la o parte si in seara aceasta o sa continui sa le dau un tratament cu varachet.

3. Sus puiet este doar in partea de jos a ramelor, mierea si polenul au impins puietul in jos. Sa blocheze cuibul putin probabil, doar daca au cules foarte bun, dar acum nu au.

4. Daca au polen asa cum au acum nu este nevoie de prea multa stimulare, de obicei le dau 2-3-4 hraniri cu sirop+proteina in momentul cand incep sa se formeze albinele pentru iarna. In anii cu deficit de polen stimulez cu mai multa proteina.

5. 5 - 10 august, reduc in al 2-lea corp numarul de rame pentru a umple ramele alea bine cu miere. In corpul de jos nu restrang nimic, ramane asa pana in primavara.

6. La familiile normale nu. La roi de obicei este perioada cand pun al 2-lea corp indiferent daca au nevoie sau nu(daca nu este pus deja la familiile puternice). La familiile mai slabe pun un corp jos cu 2-4 rame ca tampon termic pentru iarna si pentru a nu tine prea multe rame la rezerva :lol:

7. Da, dar pana in toamna il pun ele unde trebuie, adica deasupra puietului. Foarte rar pun siropul in corpul de jos si chiar daca il pun ramele pline le urc in toamna sus. Toamna cam trebuie luat rama cu rama si verificat ca nu cumva jos sa ramana foarte multa miere. Ramele de pe lateral pot fi pline, dar este important sa nu aiba pe ramele din mijloc multa miere.

8. Am scris la 6 ce fac la roi.

9. Am scris la 6 ce fac la roi/familiile slabe. Daca mai trebuie scris ceva te rog sa imi zici.

10. Sus 10 - 20 kg in functie de familie si jos cateva kg sau nimic. De obicei mierea aia este consumata toamna sau uneori ramane acolo deoarece este pe margine si ele odata cu venirea frigului urca sus. Primavara o trag ele in cuib si se stimuleaza singure. :)

11. Reduc numarul de rame si descapacesc acum, nu in toamna pentru ca nu imi place deloc furtisagu. Este si unul din motivele pentru care completez foarte devreme. Nu stau tot timpul langa ele si un furtisag ar fi ceva destul de grav.

12. De obicei treaba asta o fac primavara, adica ramele de jos de obicei sunt goale, deci pot fi scoase fara probleme. Ramele de sus le trag la margine usor usor si sunt scoase din timpul verii sau toamna/primavara. Depinde ce este in ele, nu am o perioada anume .. odata aveam, acum nu mai am.

13. Da, uneori mai blocheaza cuibul, dar tot ele muta mierea acolo unde trebuie, trebuie doar sa le lasi. Buckfast-ul blocheaza si el cuibul cu nectar proaspat dar mierea capacita este intotdeauna la locul ei. La carpatine mai sunt exceptii dar foarte rar trebuie intervenit. Poate la tine culesul a fost foarte abundent si .. trebuie intervenit, asa este la floarea soarelui.

Cred ca te surprinde dar am mai multi(eu si prietena mea) dadant pe 12 rame + cat de 1/2 sau 3/4 decat ME si pe viitor posibil sa fie si mai multi. Am folosit ME pentru ca nu reuseam sa tin roitul sub control, puteam si altfel dar era mai multa manopera. De cand am buckfast nu prea ma mai preseaza nimic sa folosesc un anumit model de stup si posibil sa aleg dadant + cat de 1/2 pentru ca sunt mai usoare caturile si stupii sunt mai compacti un pic, deci mai usor de mutat in pastoral. Pe viitor sigur o sa facem o deplasare(sau chiar 2) la rapita si o deplasare la salcam, apoi sa ne intoarcem pe vatra la salcam si tei. Deci o sa fie nevoie de mutari, un dadant cu fund fix + 1-2 caturi de 1/2 sunt mai usor de mutat decat un ME pe 3 corpuri cu fund mobil(am chingi dar tot mai simplu este la dadant) chiar daca productia la dadant + cat este mai mica decat la ME, o sa compensam printr-un numar mai mare de familii mutate.

Daca mai ai alte intrebari sunt aici. :geek:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 31 Iul 2014, 16:05

Au venit copilasii :lol:

Imagine
jonny_it

Mesajde Traian S » 31 Iul 2014, 17:58

am o intrebare, de ce nu iese din botci toate matcile, se intampla cam dupa 10-12 zile si gasesc din botci roase de albine.
Traian S

Mesajde Augustin78 » 31 Iul 2014, 18:13

jonny_it scrie:Au venit copilasii :lol:

Salut.
de unde sunt adusi copilasii? :D
numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde joohny » 31 Iul 2014, 21:49

Va salut.Joony,nu vii si la mine acasa sa-mi faci niste copilasi la fel? :D .Sanatate.
joohny

Mesajde CristianBee » 01 Aug 2014, 15:19

Asa , deci : 1 . Daca acum am puiet doar in corpul de jos si sus rame din care am deblocat , pot face completarile acum ? 2 . Daca acum puietul este pe 8 r jos eu fac completarile dar cate rame las sus , dupa ce ma iau ? si de care rame , mai noi sau mai vechi să las , pt ca trebuie sa mai înlocuiesc din rame . 3 . Roi daca ierneaza doar pe un corp , când fac completarile nu îi blochez ? 4 . Cum dai siropul daca faci completari , ce cantitați si la ce perioada ( asta orientativ ) pt ca difera de la caz la caz . 5 . La roi nu le pot pune rame bune de ouat sus și sa fac completarile ? 6 . Cam pt cate fam ajunge o fiola de VF ?. 7 . Daca pun ramele din al doilea corp in cel de al treilea să traga ce mai este prin ele jos in cuib e bine ?. 8 . Daca restrang sus si pun diafragma , ghemul se va forma sub ramele cu miere/sirop de sus , de ce întreb , pt ca daca eu am toate ramele jos si sus doar o parte ghemul să stea jos fara să urce ?. 9 . Ce pui pe soclu ca și foaie de control când faci tratament ? . 10 . Ai spus ca ai facut un tratament , mai repeți la 7 zile ? . 11 . Ramele de jos când le mai înlocuiesti daca acum nu scoți din ele ?. 12 . Ramele de la rezerva cum le pastrezi pt ca a din ei a eclozat albina dar cei cu miere ?. 13 . Ramele de sus trebuie să fie capacite dea întregul ? . Mersi de raspunsuri , întreb ca nu vreau să fac greșeli capitale .
CristianBee

Mesajde CristianBee » 02 Aug 2014, 23:35

Cum ai primit matcile si cu ce ? Să vezi ce am pațit cu matcile . Joi ma suna o doamna de la posta si i-mi spune ca am un colet , de unde si de la cine nu a stiut să îmi spuna , eu eram nedumerit de unde e ca nu am cumparat nimic . Ieri eram cu inima cât un purice ca m-ia spus ca luni trimite matcile și ele tot nu veneau cand azi ma suna iar de la posta , ca vine să î-mi de-a coletul si ce să vezi cand am vazut pachetul eram asa :o , doamna nu stia ce e prin el si îl cam misca de colo colo pana i-am spus să îl lase jos , sa uitat :evil: la mine . Inainte să deschid cutia eram așa :? , acum sunt așa :) dupa ce totul a fost ok . Am ramas surprins să vina cu posta romană , la tine tot asa ?
CristianBee

Mesajde CristianBee » 02 Aug 2014, 23:42

Siropul pt completari ce concentraţie are , mai pui ceva în el ?
CristianBee

Mesajde jonny_it » 04 Aug 2014, 11:49

Augustin78 scrie:
jonny_it scrie:Au venit copilasii :lol:

Salut.
de unde sunt adusi copilasii? :D
numai bine.

Germania.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Aug 2014, 11:49

joohny scrie:Va salut.Joony,nu vii si la mine acasa sa-mi faci niste copilasi la fel? :D .Sanatate.

Vin, dar in 2015 :D
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Aug 2014, 12:00

CristianBee scrie:Asa , deci :
1 . Daca acum am puiet doar in corpul de jos si sus rame din care am deblocat , pot face completarile acum ?
2 . Daca acum puietul este pe 8 r jos eu fac completarile dar cate rame las sus , dupa ce ma iau ? si de care rame , mai noi sau mai vechi să las , pt ca trebuie sa mai înlocuiesc din rame .
3 . Roi daca ierneaza doar pe un corp , când fac completarile nu îi blochez ?
4 . Cum dai siropul daca faci completari , ce cantitați si la ce perioada ( asta orientativ ) pt ca difera de la caz la caz .
5 . La roi nu le pot pune rame bune de ouat sus și sa fac completarile ?
6 . Cam pt cate fam ajunge o fiola de VF ?.
7 . Daca pun ramele din al doilea corp in cel de al treilea să traga ce mai este prin ele jos in cuib e bine ?.
8 . Daca restrang sus si pun diafragma , ghemul se va forma sub ramele cu miere/sirop de sus , de ce întreb , pt ca daca eu am toate ramele jos si sus doar o parte ghemul să stea jos fara să urce ?.
9 . Ce pui pe soclu ca și foaie de control când faci tratament ? .
10 . Ai spus ca ai facut un tratament , mai repeți la 7 zile ? .
11 . Ramele de jos când le mai înlocuiesti daca acum nu scoți din ele ?.
12 . Ramele de la rezerva cum le pastrezi pt ca a din ei a eclozat albina dar cei cu miere ?.
13 . Ramele de sus trebuie să fie capacite dea întregul ? . Mersi de raspunsuri , întreb ca nu vreau să fac greșeli capitale .

1. Da
2. Daca familia est puternica lasi 8 - 10 rame, daca este medie lasi 5 - 8 rame, daca este slaba maxim 5 rame.
3. Roii ierneaza pe 2 corpuri, ramele cu miere sus, ramele cu puiet jos. Trebuie restrans numarul de rame la maxim.
4. Pe la jumatatea lunii august, cumpar sirop gata invertrit, nu folosesc zahar din comert.
5. Nu este cea mai buna idee.
6. Varachet? Scrie pe cutie, aprox 60 de familii. Daca faci la roi dai mai putine picaturi si ajunge pt mai multe familii.
7. Da, sau le puti lasa in margine, cu o distanta de cativa cm fata de rama din margine.
8. Daca restrangi bine urca fara nici o problema.
9. O bucata de tabla zincata. Pun la 2 - 5 familii.
10. Da
11. La primavara ramele alea sigur sunt goale.
12. Afara, in corpuri suprapuse + fund + capac + banda izolatoare la fund si capac. Eerisirea deschisa.
13. Cand intra pe iarna ar fi bine sa fie capacite macar jumatate. Totusi daca acum faci completarile pana la toamna o sa capaceasca pana jos.
jonny_it

Mesajde CristianBee » 06 Aug 2014, 01:06

Cat de mari dai portiile cand completezi 3-4 litri odata ? . La pct.5 cum sa iernez roi pe 2 corpuri care nu au ramele de sus cu miere , plus ca nu mai am nici rame cu miere la rezerva ?
CristianBee

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2014, 10:55

CristianBee scrie:Cat de mari dai portiile cand completezi 3-4 litri odata ? . La pct.5 cum sa iernez roi pe 2 corpuri care nu au ramele de sus cu miere , plus ca nu mai am nici rame cu miere la rezerva ?

De obicei cand completez dau de 1-2 ori si gata, 2 - 5 litri odata, in functie de cat este nevoie.

Daca nu ai rame cu miere nu poti ierna pe 2 corpuri, ... la fel cum nu poti ierna nici pe un corp. :)
jonny_it

Mesajde CristianBee » 07 Aug 2014, 20:56

Sa ma explic , eu acum am roiuri pe 2 corpuri , puiet jos 4-5 rame si ceva miere plus polen iar sus le-am pus rame pe jumatate cu miere de pe la fam cu multa miere și ce am mai avut de la floarea soarelui . Acum daca jos sunt pe 6-7 rame si sus doar 4 cu miere daca le mai dau 2 r si le completez cu sirop și ceva miere diluata nu merge ? . Roii pe care îi unesc o sa aiba si jor puiet si sus , pot completa daca nu au destul ? . La cei pe care stau doar pe 1 corp jos le pui cativa FA sau pui 10 rame ( complet ) ? .
CristianBee

Mesajde tuturicius » 10 Aug 2014, 18:43

Vin si eu cu intrebarea nr.14 :))))))))
La un stup la care las dupa restrangere, sa zicem, 6 rame in corpul de sus, cum organizez prin corpul de jos? Ma refer la ramele acoperitoare si la cele cu pastura. Ramele cu patura daca sunt prinse la inceput in ghemul de iernare incurca? Ele nefiind goale ca sa poata intra albina in ele, dar nici chiar pline. Le mut in partea care nu are rame deasupra in corpul doi? Sau nu are importanta? Sub cele 6 rame de sus jos las cate o rama acoperitoare la perete si sub a sasea?
Aaa ... si numarul 15
Cand pun diafragmade la perete in corpul de sus ma gandesc ca trebuie avut grija ca ramele de sus sa calce exact peste cele de jos sau nu conteaza?
tuturicius

Mesajde jonny_it » 11 Aug 2014, 09:47

CristianBee scrie:Sa ma explic , eu acum am roiuri pe 2 corpuri , puiet jos 4-5 rame si ceva miere plus polen iar sus le-am pus rame pe jumatate cu miere de pe la fam cu multa miere și ce am mai avut de la floarea soarelui . Acum daca jos sunt pe 6-7 rame si sus doar 4 cu miere daca le mai dau 2 r si le completez cu sirop și ceva miere diluata nu merge ? .

Da, doar sa faci treaba asta acum. Daca o faci mai tarziu o sa duca tot in corpul de jos si iar ai treaba la ei.

CristianBee scrie:Roii pe care îi unesc o sa aiba si jor puiet si sus , pot completa daca nu au destul ? . La cei pe care stau doar pe 1 corp jos le pui cativa FA sau pui 10 rame ( complet ) ? .

Pai daca nu au suficient completeaza. Jos la familiile de productie raman toate ramele, sus, doar rame cu miere + restrang in functie de cate albine am. La familiile cu matci BK se pare ca nu mai trebuie sa restrang, alea ocupa tot :lol:
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?