Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde stefanos22 » 04 Aug 2014, 15:53

Asta ar insemna ca ar fi cazul sa le fac un tratament ptr varroa , sau pot astepta pana cand nu va mai fi puiet? De facut nu ar fi problema , ptr ca nu am de scos miere din ei , e vorba de doua roiuri. Albinele respective erau mai mici si mai slabe decat normal , initial am crezut ca-s batrane , insa , daca-i vb de paraziti , intr-adevar , ma gandesc ca pot fi si tinere...
stefanos22

Mesajde TDI » 04 Aug 2014, 16:11

Ca sa faci tratament trebuie sa:
- observi albine cu aripi roase
- observi paraziții pe albine (mai puțin de 10% îi poti vedea)
- descapacind aleatoriu celule cu puiet de trantor, vezi paraziti
- in ultima instanta, pui hârtie de control si verifici a doua zi sau seara, in functie de numărul parazitilor căzuţi repeți sau nu tratamentul.
Roilor da-le sirop si cate o rama de puiet capacit la eclizionare.
Daca vezi albina mai mica decât in mod normal, trebuie sa topesti rame - ai rame mult prea vechi in cuib.
TDI

Mesajde Ted » 04 Aug 2014, 18:58

TDI scrie:Ca sa faci tratament trebuie sa:
- observi albine cu aripi roase
- observi paraziții pe albine (mai puțin de 10% îi poti vedea)
- descapacind aleatoriu celule cu puiet de trantor, vezi paraziti
- in ultima instanta, pui hârtie de control si verifici a doua zi sau seara, in functie de numărul parazitilor căzuţi repeți sau nu tratamentul.
Roilor da-le sirop si cate o rama de puiet capacit la eclizionare.
Daca vezi albina mai mica decât in mod normal, trebuie sa topesti rame - ai rame mult prea vechi in cuib.

Buna ziua!
Daca nu observam toate acestea nu facem tratament anti-varooa?Avem stupii cu fundul plin.
Am facut deja 2 tratamente,am gresit?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde Closcutz » 04 Aug 2014, 19:26

N-ati gresit deloc, daca ati facut deja tratamente, dar cred ca trebuie sa va cumparati ochelari :lol: In mod sigur existau si acarieni pe albine si albine cu aripi roase( de test verificati daca aveti paraziti cazuti pe fundul cutiei).
Closcutz

Mesajde Ted » 04 Aug 2014, 21:05

Closcutz scrie:N-ati gresit deloc, daca ati facut deja tratamente, dar cred ca trebuie sa va cumparati ochelari :lol: In mod sigur existau si acarieni pe albine si albine cu aripi roase( de test verificati daca aveti paraziti cazuti pe fundul cutiei).

Buna seara!
Pot sa-mi pun si 2 perechi ca tot nu "vad".Inca nu am " ochiul format",adeseori nu vad nici matca,dar niste amarati de acarieni :geek:
...Sa adun resturi de pe fundul cutiei si sa le "studiez" cu lupa?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde Ted » 05 Aug 2014, 21:42

Buna seara!
Indrumati-ma va rog unde sa citesc despre unificari,cand si cum se fac?
Va multumesc!
Ted

Mesajde un OM » 05 Aug 2014, 22:28

Sfatul depinde si de tipul stupului folosit si de puterea familiei, roiului adoptiv.
un OM

Mesajde Ted » 06 Aug 2014, 15:39

un OM scrie:Sfatul depinde si de tipul stupului folosit si de puterea familiei, roiului adoptiv.

Buna ziua!
Roii sunt din 26.06.Atunci i-am facut pe 2rame cu puiet capacit,1cu miere si o matca imperecheata.I-am hranit pana la fl.soarelui cand i-am dus si pe ei la cules.Acum au in cuib 5 rame,cred ca marginile sunt cu miere si mijlocul cu puiet(sambata ii verificam).Cutiile acestea sunt pe 10 rame cu cat.
Stupii cu probleme sunt orizontali de 16 rame.Unul din ei i-am tot dat rame cu oua sa nu se bezmeticeasca si sa-si traga botci de salvare.Mai tarziu am citit ca trebuia dupa ce a tras botci sa-i dam numai puiet larvar.L-am zapacit,acum mai are 3 rame in cuib si este tot fara matca!
Cel de-al 2-lea este un roi cu care am procedat identic si in plus i-am mai dat si niste botci .Pe 31.07 erau roase,parca as mai astepta cu acesta(are in cuib 5 rame).
Cam aceasta este situatia.Astept sfaturile si multumesc anticipat!
Ted

Mesajde Mircea_63 » 06 Aug 2014, 16:10

Poti sa ii ai pe oricate rame! In august este foarte bine, foarte recomandat sa faci tratament antivarroa. De ce?
A inceput noul an apicol, de acum incep pregatirile de iernare, chiar daca iarna pare departe. Nu este deloc de dorit sa iernezi cu albine ranite si intepate de paduche si mai ales infectate cu diversi virusi necunoscuti inca. Este asemanator cu spalatul pe maini: nu cunosc ce flora microbiana am pe maini, dar nici nu doresc sa aflu pe propria-mi piele.

Puietul ce eclozeaza de acum incolo trebuie sa fie cat mai ingrijit. Nici de protofil sa nu uitati. :!: Cu mentiunea ca stimuleaza si furtisagul, fiind mirositor.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ted » 06 Aug 2014, 19:03

Buna seara!
Multumesc de indrumari d-nu mircea,asa am facut,am facut deja 2 tratamente cotra varooa,urmeaza maine seara al 3-lea.
Detaliile referitoare la felul familiilor si nr. ramelor le-am dat in urma solicitarilor d-ului "Un om" deoarece trebuie sa facem niste unificari si nu stim cand si cum sa le facem.
Va multumim!
Ted

Mesajde State » 06 Aug 2014, 20:41

Voi ce faceti cu capaceala ? La ce o folositi ? In afara de topit. :)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde TDI » 06 Aug 2014, 20:45

Cadouri, bonusuri la clienti, sirop si la topit, teoretic ar trebui sa se vândă, anul trecut am vândut 2 kg.
TDI

Mesajde State » 06 Aug 2014, 20:50

Ma intereseaza ce intrebuintari are, la ce o pot folosi in casa. Sotia vrea sa mi-o fure sa-si faca ceara pentru epilat. I-am zis ca-i dau din cealalta, provenita de la faguri dar nu ma inteleg cu ea.
Eu am strans-o intr-o galetusa de 1kg. Este amestecata cu miere si mai bag lingurita in ea. Mestec cateva ore la ceara aia. :oops:
State

Mesajde TDI » 06 Aug 2014, 20:57

Problema e ca ai doar 1 kg. :D
TDI

Mesajde State » 06 Aug 2014, 21:04

Atat a fost anul asta...ca nu m-am indurat sa extrag si din cuiburi. Si 1kg e cu tot cu miere. :oops:
State

Mesajde duma » 06 Aug 2014, 21:12

State scrie:Voi ce faceti cu capaceala ? La ce o folositi ? In afara de topit. :)

Eu o consum si mai am care imi cer asa ceva ! Pe stomacul gol dimineata cate o lingurita de polen crud si una de capaceala , dupa care trecem la cafea si tigara ! ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR