Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde ovidiu8403 » 08 Aug 2014, 17:45

ok. le dau azi un varachet forte . e ok 3 picaturi la roi 6-7 rame ? lada 12 rame fund AV ? sau pun doar 2 . Cunsoc prospectul varachetului da uni zic ca putin mai mult e mai bine . Prospectu zice 3 picaturi la un Dadand , concomitant raportat la spatiu ocupat . Ar fi suficiente 2 picaturi da 3 e mai bine ? lA FAMILII 10-11 rame 3 picaturi clar ... Multumesc ...
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde Florin Dobre » 08 Aug 2014, 18:18

Doza e raportata la volumul cutiei, nu la numarul de rame din cutie. La un volum de 12 rame le-as pune 4 picaturi. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ovidiu123 » 10 Aug 2014, 16:48

Salutare!De ce pe o rama unde era 3/4miere,erau decat cateva celule(10-15) capacite? Ce reprezinta ? Am desfacut una si era larva..de ce asa putine pe o rama ? Multumec :D
Fişiere ataşate
20140810_155404.jpg
Ovidiu123

Mesajde proapis13 » 10 Aug 2014, 17:19

Acolo incep sa-si adune rezervele pentru iernat si pe aceea rama regina nu o sa mai oua...asta inseamna ca e in plus in cuib rama aia ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 10 Aug 2014, 21:33

+ albina simte venirea toamnei (da trantorii afara /oua pe rame negre /castreaza puietul in favoarea acumularii ...); matca evita ponta ,in toamna, pe rama alba sau daca acum spargi cuibul aiurea il lasa divizat dar nu-ti oua peste aportul de laptisor si el vine ''cu ochiul ''pe cantar nu pe arhitectura cuibului facut de stupar .
Zic .
nae

Mesajde Ovidiu123 » 11 Aug 2014, 01:03

Multumesc :D
Ovidiu123

Mesajde ovidiu8403 » 11 Aug 2014, 08:31

Am dat sambata primul Varachet Forte ,Duminica am observat efectul. Nr . de acarieni cazuti pe subarul de tabla au fost intre 8-9 si 15-20. Nu vazusem niciodata pe albine , nici pastoral nu am facut , m-am gandit ca nu am deloc , dar surpriza sunt . Dupa parerea dvs e mare gradul de infestare ? ma gandesc sa mai dau iara dupa 7 zile cel putin odata daca nu de doua ori si de doua ori in toamna , unu in oct fara puiet .Multumesc mult de sfaturi.
ovidiu8403

Mesajde TDI » 11 Aug 2014, 08:56

Încă 2 la 7 zile, poti sa dai mai des si mai multe in functie de suprafetele de puiet capacit.
TDI

Mesajde Catalin Ene » 11 Aug 2014, 14:23

Salutare dragi colegi.

As avea si eu nevoie de sfatul vostru cu urmatoarea situatie.
Mentionez ca sunt incepator,am doua familii si doi roi de la inceputul lunii Iunie.

Am cateva rame cam 30 % crescute, cu miere capacita.

Din cauza culesului slab aceste rame pe care le-am avut in cat (1/1) au fost crescute partial de jos in sus central unde au pus miere si asa au ramas.

As vrea sa fac in asa fel ca mierea din acesti faguri sa o traga in cuib pentru iernare...nu neaparat acum sa blocheze cuibul cu miere...pana cand organizez cuibul de iernat.

Cand sa fac operatiunea si cum sa nu se lase cu furtisag? :)

Multumesc anticipat pentru raspuns.

Mi-am propus in viitorul apropiat sa fac si o pagina personala sa ne cunoastem mai bine :D

Spor!
Catalin Ene

Mesajde NicolaeG » 11 Aug 2014, 14:27

Sunt incepator si de anul acesta am luat 4 roiuri pe 6-9 rame. Acum o saptamana toti stupii aveau minim 4 rame de puiet. M-am uitat sambata la ei caci le-am pus niste sirop cu protofil si am constatat ca dupa diafragma erau circhini de albine, foarte multe. Oare trebuie sa le mai pun una sau doua rame pentru cladit? Sunt asa de multe... Sa nu mai stimulez matca cu sirop daca am in jurul stupinei cam 1000 mp de trifoi alb iar pe o raza de 3 km foarte multa pasune cu fel de fel de flori?
NicolaeG

Mesajde Florin Dobre » 11 Aug 2014, 14:54

Catalin, pe la inceputul lui septembrie treci rama cu miere putina dupa diafragma si o zgarii cu furculita de-o palma asa. Faci treaba asta pe seara. O vor cara in cuib.
Nicolae, baga rama crescuta la ouat...intre marginasa si puiet sau chiar la mijlocul cuibului.
:?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Closcutz » 11 Aug 2014, 15:07

Florin, fii sigur ca Nicolae n-are rame crescute, asa ca baga rama cu FA dupa ultima rama cu puiet si vezi daca o lucreaza; daca da, mai dai una dupa un timp.
Closcutz

Mesajde Ted » 11 Aug 2014, 21:59

Buna seara!
De cand am inceput sa hranim fetele am mai redus urdinisurile de frica furtisagului.Azi pe la ora 20 erau f.f.multe pe fata stupului si formasera si barbi de la caldura,nu toti,cei mai puternici.Cum in continuuare la noi in S-E se anunta canicula sa le mai marim urdinisurile la acestia?
Va multumesc,o noapte linistita!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde ovidiu8403 » 12 Aug 2014, 08:30

Am o intrebare : Ieri seara am verificat doi stupi ,foste familii in primavara care mi-au dat doi roi naturali, 1 primar fiecare la inceput iunie .Dupa roire am restrains la 7 rame , acum a ajuns la o dezvoltare maxima astfel incat toate ramele si dupa diafragma unde se gasea o rama la lins toate pline de albine ,ciorchini de ele dupa diafragma si pe respective rama . In cuib toate ramele full puiet inclusiv marginasele ramele 1 si 7 . Ce sa fac ? Sa mai adaug acum rame ? ca oricum perioada e de restrains incet nu de largit .Si ma gandesc ca nu mai e mult si albina de vara incet incet dispare .Multumesc de raspunsuri .

Cu stima,
Rosca Ovidiu -Sighetu Marmatiei
ovidiu8403

Mesajde Catalin Ene » 12 Aug 2014, 10:41

Florin Dobre scrie:Catalin, pe la inceputul lui septembrie treci rama cu miere putina dupa diafragma si o zgarii cu furculita de-o palma asa. Faci treaba asta pe seara. O vor cara in cuib.
Nicolae, baga rama crescuta la ouat...intre marginasa si puiet sau chiar la mijlocul cuibului.
:?

Multumesc pentru ajutor Florin.

Asa o sa fac.

Spor!
Catalin Ene

Mesajde balasaedy » 12 Aug 2014, 22:12

Buna seara!va rog un sfat.cum sa fac sa mai deblochez din cuiburi,fiintca nu am rame mai închise la culoare la rezerva,decât câteva lucrate de anul acesta.cuiburile sunt pline de miere si puiet si nu prea mai pot sa fac stimulare.as încerca sa mai schimb inre ei niste rame dar cam Putin,plus ca mai vreau sa merg la un lan de floarea soarelui care trebuie sa înflorească spre sf.lunii.
Multumesc!
balasaedy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR