Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: alimentatia albinelor dupa tratament cu oxitetraciclina

Mesajde alin75 » 09 Aug 2014, 09:04

giovanni scrie:Nu am timp si nici rabdarea sa citesc tot , am facut- o pe sarite, observ ca unii tovarasi de forum se mai musca inca ... ,par sa dea lectii , ma rog poate ma insel eu, revenind la SUBIECT
- umiditatea, varooa,raceala puietului prin largirea inconstienta a cuibului primavarea s au nemicsorarea cuibului la timp toamna sunt numai unele din principala cauza in aparitiaa in mod neasteptata a locai.
Sugestie... cel mult la 3 ani tratamente preventive cu antibiotic ptr loca si nosema ,cea din urma mai sigura decat prima si datorita introducerii de material biolog.din diferite regiuni ale lumii, material care nu este compatibil genetic , produsii rezultati din imperecherile ulterioare intre autohtone si cele straine fiind slab rezistenti la conditiile mediului nostru ,mai putin productivi, normal se imbolnavesc mai usor.
.....

Propun sa reluam discutia de aici!
Oficial nimeni nu da, nimeni nu face!

1. Umiditate (anul acesta)? DA
2. Varooa? DA (inevitabil)
3. Raceala puietului prin largirea inconstienta a cuibului primavarea? NU, dar am avut mai ales roi o depopulare (din vina mea, pentru ca nu am dus roiurile pe o alta locatie). Nu a fost puiet racit, dar am fost la limita!
4. Nemicsorarea cuibului la timp toamna? NU, am primit un sfat de la d-nul Ioan, in care-mi spunea ca albinei ii place sa fie cat mai "inghesuita". Asta este motivul pentru care nu prea "bate vantul printre rame".

Acum revenim:
1. "preventia" se face in acelasi fel ca pentru loca?
2. deoarece nimeni nu vrea sa-i apara la analiza (suntem la marginea legalitatii), parcurgand cam ce am gasit legat de oxi, am dedus urmatoarele variante:
a) sub forma de turta
janese scrie:....
faci in ianurie de SF ION cate o turta cu oxi,miere cristalizata si zahar pudra in care pui untdelemn de bucatarie si le-o pui in cap...fiecare familie iernata pe cinci rame ca lumea ocupate de albine sa primeasca intr-un kil de turta cate 0,5 gr oxi 99%...vorbim atunci,...implica-te!

b) (nu am putut atasa link-ul) Am facut tratamente cu antibiotic,dar toamna la stimulari si primavara dar inainta de a incepe culesul am extras toata mierea din cuib,absolut toate ramele,cu ocazie care am ras si toata ceara de pe rame din partea superioara facandule pe toate la aceeas grosime,asa se poate lucra in stup organizand ramele fara a strivi albina,am eliminat ramele vechi,pe urma am pus cate o rama dupa diafragma plina cu miere de la rezerva care am descapacit o parte di ea,mierea obtinuta am folosito la stimularile din toamna.Eu recunosc ca mai tratez cu antibiotic dar cu mare grija....

Modificat de milu56 (25-08-2009 08:55:29)

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Dragos2006 » 09 Aug 2014, 18:27

A ascunde o problema asa de grava (loca) este un rau mai mare decat un tratament cu oxi.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde alin75 » 09 Aug 2014, 19:52

Dragos2006 scrie:A ascunde o problema asa de grava (loca) este un rau mai mare decat un tratament cu oxi.

Detalii?????????

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 09 Aug 2014, 20:20

[quote=andrei_calinescu]Si in Franta, unii fermieri trateaza preventiv cu oxy, insa administreaza cantitati reduse: deasupra fagurilor cu seringa , antibioticul diluat in sirop sau peste cuib , amestecat in zahar farin(ca pe faina).
Cantitatea e insa redusa, pentru ca antibioticul sa nu iasa la control in miere sau ceara.
Pab, detaliaza te rog cantitatea administrata, in functie de concentratia antibioticului si o schema de tratament(daca poti).
Multumesc.[/quote]

[quote=dragos2006]Il astept pe pab cu schema si apoi va prezint si eu una ! defapt a mea este metoda de administrare ;)[/quote]

EU despre o astfel de abordare doresc sa vb. Oare daca "casc gura" inseamna ca am loca?
alin75

Mesajde jonny_it » 12 Aug 2014, 19:53

Au aparut focare de loca in mai multe zone din tara(Iasi, Vaslui, Mures si din ce imi spune un prieten si in Galati/Braila).
Deci atentie mare le ce aveti prin stupi, daca gasiti familii infectate mai bine le distrugeti decat sa aveti boala in toata stupina.

An ploios, cules slab, zahar, nosemoza = familii slabite, deci loca este "cireasa de pe tort" acum.

Trebuie sa stam cu ochii pe ele ca pe butelie. :roll:
jonny_it

Mesajde alin75 » 12 Aug 2014, 21:27

jonny_it scrie:Au aparut focare de loca in mai multe zone din tara(Iasi, Vaslui, Mures si din ce imi spune un prieten si in Galati/Braila).
Deci atentie mare le ce aveti prin stupi, daca gasiti familii infectate mai bine le distrugeti decat sa aveti boala in toata stupina.

An ploios, cules slab, zahar, nosemoza = familii slabite, deci loca este "cireasa de pe tort" acum.

Trebuie sa stam cu ochii pe ele ca pe butelie. :roll:

Nu stiu de ce se evita discutarea in public a acestui subiect. Pe mine (si cred ca si pe altii), ma intereseaza, cum sa fac tratarea preventiv, astfel incat totusi la anul sa nu incep cu reconstructia totala a fagurilor (aici e smecheria).
Am incercat sa postez solutiile pe care le-am gasit, dar detaliile sunt prezentate vag.
Dupa parerea mea, cred ca modalitatea cat de cat ok este sa ajunga familia fara mancare in rame, astfel incat atunci cand se face tratamentul (cantitatea fiind mica) sa nu fie tentata sa depuna ceva in rame. Am dat in fiecare iarna turte, si am avut surpriza sa gasesc zahar bagat in fagure, deci a face tratamentul cu turta, nu-mi garanteaza 100% ca nu gasesc urme de oxi in faguri.
Daca luati la recitit forumurile o sa remarcati ca se atrage atentia de cativa ani ca ne va lovi nenorocirea asta destul de rau.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde TDI » 12 Aug 2014, 21:35

Remanenta in ceara, faguri, lemn e de 3-4 ani.
2 sau mai multe vetre, roi la pachet ( pe roiul la pachet faci ce tratament vrei tu), fagurii schimbați 33% in fiecare an, selectia atenta a mătcilor cu instinct igienic, dezinfectia meticuloasa a lazilor odată la 2 ani.
TDI

Mesajde alin75 » 12 Aug 2014, 22:18

TDI scrie:Remanenta in ceara, faguri, lemn e de 3-4 ani.
2 sau mai multe vetre, roi la pachet ( pe roiul la pachet faci ce tratament vrei tu), fagurii schimbați 33% in fiecare an, selectia atenta a mătcilor cu instinct igienic, dezinfectia meticuloasa a lazilor odată la 2 ani.

Vb. din carti sau a-i facut tratament? Cati dintre noi fac asta ca un lucru normal?

1. Atunci cand vb. de loca, si incerci sa remediezi prin tratament cred ca nu mai ti cont ca in urmatorul an refaci toti fagurii (pierderea este mult mai mica, decat daca s-ar arde toata stupina).
2. Daca vorbim de tratamentul preventiv, lucrurile cred ca se schimba.
Cred ca toti reconstruim periodic ramele, dar una este sa refaci <30% (si daca ai un an ca asta poate refaci<10%), fara sa fi conditionat de motiv si alta este sa stii ca ai in rame oxi.

Eu unul abondonez sa incerc o abordare publica, fiindca vad ca ne dam de kur inapoi. Pai sunt colegi care amintesc de tratamente (descriind modul vag), motiv care ma face sa cred ca se poate.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde Florin Dobre » 12 Aug 2014, 22:28

Problema e ca, daca intrebi de tratamente, toti vad loca in stupii tai. :evil:
Daca spui ca faci tratamente, iarasi, sigur ai loca. :twisted:
Daca ai loca, e clar ca livrezi miere cu antibiotic. :?
Asadar...e delicata tare. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 12 Aug 2014, 22:30

Nu am tratat niciodată cu antibiotic.
Nu am de gând sa tratez vreodată stupii de producție cu antibiotice, visez sa măresc productia si eventual sa-i convertesc si la bio.
Mă bătea un gând sa tratez starterul si finisorul, in vederea obtinerii mătcilor, dar, daca n-am probleme de ce sa mă leg la cap fără sa mă doară?
Datorita remanentei, tratamentul cu antibiotic este imposibil de făcut cum vrei tu, toata productia va fi viciata - produsele improprii consumului uman.
Ce ai subliniat tu cu rosu, da, aplic.
TDI

Mesajde alin75 » 12 Aug 2014, 22:41

Florin Dobre scrie:Problema e ca, daca intrebi de tratamente, toti vad loca in stupii tai. :evil:
Daca spui ca faci tratamente, iarasi, sigur ai loca. :twisted:
Daca ai loca, e clar ca livrezi miere cu antibiotic. :?
Asadar...e delicata tare. :D

Asta am remarcat la toate discutiile deschise pe aceasta tema.
NU AM LOCA! Pentru asa ceva lucrurile sunt clare (pentru mine), foc (scapi 100%), tratament (nu se stie cand poate sa reapara!). Daca parcurgeti discutiile legate de LOCA nimeni nu-si mai pune pb. remanentei in faguri.

Dar discutia legata de tratamentul preventiv este mult diluata, incat se "scapa" niste metode, dar nimic concret.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 12 Aug 2014, 22:47

alin75 scrie:
TDI scrie:....... fagurii schimbați 33% in fiecare an, selectia atenta a mătcilor cu instinct igienic, dezinfectia meticuloasa a lazilor odată la 2 ani.

TDI scrie:....Ce ai subliniat tu cu rosu, da, aplic.

FELICITARI!
Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 17 Aug 2014, 09:16

vezi ca 0,5-0,75 /litru este valabil pentru oxitetraciclina concentratie 90%...,,oxitetraciclina apicola" care o gasesti la apicola,varsata ,galbena ca lamaia,si mai scumpa.
la farmacia veterinara se gaseste oxitetraciclina 25% ...pui 1 gram la litrul de sirop. vezi ca de obicei familia de albine,nu se prea inghesuie sa-l ia ca e amar rau...fa-l 2/1 si pune-l in hranitor. f eficient este sa faci teramicina cu apa si sa dai cu pufaiciu pe albina de pa fiecare rama.toate astea ,din ce stiu eu!!http://medivetpharmaceuticals.webs.com/oxytet25foulbroodmix.htm
http://www.romvac.ro/p/OXITETRACICLINA-50-PULBERE-50-G
http://farmavet.ro/oxitetraciclina-90,p-70.html

Aici am gasit 2 lucruri care mi-au atras atentia:
1. factorul de dilutie (notat de obicei Fd=concentratia mare/concentratia mica), deci 90/25=3,6; daca inmultim cu 0,5 - 0,75 obtinem 1,8 - 2,7 g concentratie 25%. Cum s-a ajuns la 1g/litru?
2. explicatia sa vina din faptul ca se vb., de sirop 2/1?

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde ignatov andrei » 17 Aug 2014, 11:06

alin75 scrie:Aici am gasit 2 lucruri care mi-au atras atentia:
1. factorul de dilutie (notat de obicei Fd=concentratia mare/concentratia mica), deci 90/25=3,6; daca inmultim cu 0,5 - 0,75 obtinem 1,8 - 2,7 g concentratie 25%. Cum s-a ajuns la 1g/litru?

Numai bine,
Alin

Produsul care contine teramicina concentratie 25%, la care face referire janese, mai contine si o multitudine de vitamine plus alte "panarami" si este recomandat pentru pasari, porci etc.

janese pomeneste si acest produs, pentru ca in lipsa de altceva..., dar nu la teramicina se refera el cand spune de 1g/litru, ci la acele "alte componente" care nu trebuie sa depaseasca o anumita concentratie in siropul administrat albinelor!

Capishi?!?
ignatov andrei

Mesajde alin75 » 17 Aug 2014, 11:49

alin75 scrie:
vezi ca 0,5-0,75 /litru este valabil pentru oxitetraciclina concentratie 90%...,,oxitetraciclina apicola" care o gasesti la apicola,varsata ,galbena ca lamaia,si mai scumpa.
la farmacia veterinara se gaseste oxitetraciclina 25% ...pui 1 gram la litrul de sirop. vezi ca de obicei familia de albine,nu se prea inghesuie sa-l ia ca e amar rau...fa-l 2/1 si pune-l in hranitor. f eficient este sa faci teramicina cu apa si sa dai cu pufaiciu pe albina de pa fiecare rama.toate astea ,din ce stiu eu!!http://medivetpharmaceuticals.webs.com/oxytet25foulbroodmix.htm
http://www.romvac.ro/p/OXITETRACICLINA-50-PULBERE-50-G
http://farmavet.ro/oxitetraciclina-90,p-70.html

Aici am gasit 2 lucruri care mi-au atras atentia:

Numai bine,
Alin

ignatov andrei scrie:Produsul care contine teramicina concentratie 25%, la care face referire janese, mai contine si o multitudine de vitamine plus alte "panarami" si este recomandat pentru pasari, porci etc.

janese pomeneste si acest produs, pentru ca in lipsa de altceva..., dar nu la teramicina se refera el cand spune de 1g/litru, ci la acele "alte componente" care nu trebuie sa depaseasca o anumita concentratie in siropul administrat albinelor!
Capishi?!?

Dar nu "vad" unde pomeneste de "alte componente"; am cautat prospectul pentru oxi25% si am gasit asta http://www.chemicalpharm.com/productos- ... ina25.html adica am inteles substanţa activă: Oxitetraciclină clorhidrat 25 g/100 g, Excipient (lactoză) ad. 100 g.

De ce despic firul in 4? Vreau sa fac tratament preventiv, dar in acelasi timp sa nu apara in miere/ceara.
Ma gandesc ca daca pun un gramaj prea mic, efectul este zero, daca pun prea mult poate fac pe :evil:
Domnul Andrei concret, daca fac sirop 2:1, ce cantitate de oxi50% sa pun incat sa fie ok?

Va multumesc!

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde Mircea_63 » 17 Aug 2014, 11:59

Aline, de ce vrei musai sa pui in sirop?

Ce se va intampla:
Va duce "nectarul" in celule si va pastra antibioticul pentru primavara. Nu e bine! Vei ajunge sa ai antibiotic prin tot stupul, vreme indelungata. Daca tii neparat, pune medicamentul in turte. Pe astea le mananca, dar nu le duce in faguri.
Ai vazut ceva cristale... si eu am vazut, fara sa fi umblat cu turte. Mierea mai si cristalieaza, dar fie cum spui tu, adica duce si din turta in faguri, oricum duce foarte putina.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE