Scuze am dedus eu gresit ca rezulta 5 rame pe stup, deci cel mai bine este 10 rame/stup!
Am inteles...va multumesc frumos de sfaturi!
cornelioandanciu scrie:nmbcatega scrie:Deci dvs spune-ti sa populez cu 5 rame fiecare stup!
Unde am spus eu asta?O familie normala acum este cam pe 20 de rame Dadant, dar cine le vinde imparte familia in doua, astfel ca dintr-o familie de 20 de rame face doua familii de zece rame! Se mai gasesc si roiuri de anul asta, care acum ar trebui sa fie cam pesase- opt rame in medie, si astea sint bune.Daca sinteti incepator, cum cumparati albinele asa sa le bagati in lada, nu va apucati de impartit ca mai mult ca sigur o sa gresiti.Cand o sa aveti ceva experienta va fi altceva.
cornelioandanciu scrie:Familiile mele sint pe stupi multietajati, 30 rame per familie,cu toate ca anul asta i-am scapat de au roit sint inca puternici.Pana acuma nu am prea pus poze pe forum poate ca pe viitor voi pune si eu ceva imagini.Oricum eu sint un stupar hobbyst, lucrez afara in strainatate cam o luna, dupa care vin acasa cinci zile... Asta este!
alin75 scrie:Ceva nu se leaga!
Indiferent ca vb. de multietajati sau orizontali, a avea >= 20 rame in cuib, este ideal. Avea colegul Bunka, niste mamuti de genul acesta, dar dupa diverse unificari si alte cele. Acum revenind, la conditiile actuale (mai mult ploaie, decat vreme buna), cred ca si daca stateau numai pe sirop si tot nu se dezvoltau astfel. Alt aspect, una este sa ai 20, 30 rame 1/1 in cutii si alta este sa fie si ocupate bine de albina, ca asa sa se plimbe ca pe bulevard, poti sa bagi si 50 de rame, daca ai cutii suficiente. Acum de ce insist pe acest aspect --- si eu am fost visator (inca mai sunt), dar este bine sa vezi putin adevarul. Cine are familii bune (adica bine populate) tine la pret, cine nu - nu.
Cand stai cu ei in gradina, crezi ca esti cel mai tare zmeu din sat, dar cand faci pastoral este ca la concurs, adica iti dai seama de nivelul tau (al stupilor), fata de alti colegi. Ca poate prinzi un an ca asta si mai bine stateai acasa......... este alta poveste!
Numai bine,
Alin
cornelioandanciu scrie:nmbcatega scrie:Deci dvs spune-ti sa populez cu 5 rame fiecare stup!
Unde am spus eu asta?O familie normala acum este cam pe 20 de rame Dadant, dar cine le vinde imparte familia in doua, astfel ca dintr-o familie de 20 de rame face doua familii de zece rame! Se mai gasesc si roiuri de anul asta, care acum ar trebui sa fie cam pesase- opt rame in medie, si astea sint bune.Daca sinteti incepator, cum cumparati albinele asa sa le bagati in lada, nu va apucati de impartit ca mai mult ca sigur o sa gresiti.Cand o sa aveti ceva experienta va fi altceva.
cornelioandanciu scrie:Familiile mele sint pe stupi multietajati, 30 rame per familie,cu toate ca anul asta i-am scapat de au roit sint inca puternici.Pana acuma nu am prea pus poze pe forum poate ca pe viitor voi pune si eu ceva imagini.Oricum eu sint un stupar hobbyst, lucrez afara in strainatate cam o luna, dupa care vin acasa cinci zile... Asta este!
cornelioandanciu scrie: Apai vad ca dumneata stii mai bine decat mina cate rame au stupii mei! Sa stii ca am si cu 40 de rame, iar pastorale fac doar unul singur, da ala bun.Anul asta am cam dat-o in bara, iar dumneata o sa ai tot timpul din lume ca sa vezi de ce se da in bara cu stupii, ca doar esti incepator!
Adi Hodis scrie:alin75 scrie:Ceva nu se leaga!
Indiferent ca vb. de multietajati sau orizontali, a avea >= 20 rame in cuib, este ideal. Avea colegul Bunka, niste mamuti de genul acesta, dar dupa diverse unificari si alte cele. Acum revenind, la conditiile actuale (mai mult ploaie, decat vreme buna), cred ca si daca stateau numai pe sirop si tot nu se dezvoltau astfel. Alt aspect, una este sa ai 20, 30 rame 1/1 in cutii si alta este sa fie si ocupate bine de albina, ca asa sa se plimbe ca pe bulevard, poti sa bagi si 50 de rame, daca ai cutii suficiente. Acum de ce insist pe acest aspect --- si eu am fost visator (inca mai sunt), dar este bine sa vezi putin adevarul. Cine are familii bune (adica bine populate) tine la pret, cine nu - nu.
Cand stai cu ei in gradina, crezi ca esti cel mai tare zmeu din sat, dar cand faci pastoral este ca la concurs, adica iti dai seama de nivelul tau (al stupilor), fata de alti colegi. Ca poate prinzi un an ca asta si mai bine stateai acasa......... este alta poveste!
Numai bine,
Alin
Alin, iata ce nu se leaga ... la ME sint doua caturi a cate 10 rame de 230 mm inaltime + inca un cat ( s-au chiar doua daca trebuie ) pentru magazie, tot a cate 10 rame de 230 mm inaltime per cat.
Nu sint rame de 1/1 in stupii ME. Stupii cu rame 1/1 in doua caturi suprapuse, fac parte din categoria stupilor verticali iar cine are astfel de stupi, a preferat sa fie aceeasi rama si in magazie.
alin75 scrie:4."eu" care numai nu am sters albinuta la fund, nu i-am servit "sirop caldut" la trompa, nu am cantat seara pietului la ora de culcare, si vad ca nu ajunge sa fie "normala" ce sa fac?
5.
6.
...
Numai bine,
Alin
si cel putin la prima vedere par grozave. Cred si sper sa si confirme in continuare. Depinde si de mine... le voi sterge la fund, le voi servi la trompa, le voi canta seara la culcare daca e nevoie.le-a am sters albinuta la fund, i-am servit "sirop caldut" la trompa, am cantat seara puietului la ora de culcare
Mircea_63 scrie: Depinde si de mine...
nmbcatega scrie:Buna ziua, m-am decis sa incep cu trei stupi pe care o sa-i populez cu cate 5 rame de albina pe fiecare in parte, asta din cauza lipsei finantelor!
Astept parerile dvs. in legatura cu succesul pastrarii lor pe timpul iernii si sansele de a iesii cu ei din iarna!
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 53 vizitatori