Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nae » 12 Aug 2014, 22:32

balasaedy scrie:Buna seara!va rog un sfat.cum sa fac sa mai deblochez din cuiburi,fiintca nu am rame mai închise la culoare la rezerva,decât câteva lucrate de anul acesta.cuiburile sunt pline de miere si puiet si nu prea mai pot sa fac stimulare.as încerca sa mai schimb inre ei niste rame dar cam Putin,plus ca mai vreau sa merg la un lan de floarea soarelui care trebuie sa înflorească spre sf.lunii.
Multumesc!

Sper ca nu faci ''baza'' .
Poti sa tragi !?
Daca n-ai aport de nectar se deblocheaza singur, daca ramane blocat = aduce nectar , deci nu trebuie sa-l ''stimulezi''.
Repune caturile ...
nae

Mesajde NicolaeG » 17 Aug 2014, 14:00

Closcutz scrie:Florin, fii sigur ca Nicolae n-are rame crescute, asa ca baga rama cu FA dupa ultima rama cu puiet si vezi daca o lucreaza; daca da, mai dai una dupa un timp.

Mersi Florin, mersi Closcutz.
Am introdus o rama noua dar inca nu a inceput sa o lucreze.
As vrea sa le fac tratamentul cu varachet, acesta se poate face si dupa-amiaza sau doar dimineata? Nu prea am timp dimineata decat sambata. Se poate face tratamentul daca afara ploua? Ma gandesc ca asa sunt toate albinutele in stup :) .
NicolaeG

Mesajde octavi » 17 Aug 2014, 20:24

scriam undeva mai sus, ca am avut un stup ce facuse botci si ca scosei matca batrana facui un roi cu ea,aceasta a ajuns la 4 rame cu albina, dar nu aici voii sa ajung ci ca matcuta mea cea frumoasa iesise candva la inceputului lui august, azi am fost si am verificat toti stupii eram curios de acesta 1 si sa vezi spre bucuria mea vazui matca frumoasa grasa, si imensa cu plin de larve si ouat peste tot unde a avut loc. intrebare am multi stupi care inca mai cresc trantori dece?si am rame pline cu polen
am nevoie de vreo 20 hranitoare din lemn ceva recomandari de unde sa iau?
octavi

Mesajde nae » 17 Aug 2014, 21:03

Incearca pungile de ''congelator''pana faci rost de alimentatoare ( de 2 ani nu le mai folosesc );in punga nu se inneaca , ia siropul si pe vreme racoroasa - hranitorul fiind lateral e mai rece decat punga .
nae

Mesajde gica.mosu » 17 Aug 2014, 21:24

Octavi,spuneam uneva in MS mele ca anul ac e pe "INVERS"...adica albinili dau trantotii afara in iunie-iulie ;) s'amu ii pastreza=mai au cules in unele zone(bucurate ca ai polen :idea: )dar si se pregatesc o parte din fam s-o puna de-o nunta -tarzie=schimbarea linistita a matcii...Bafta-mosu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde MUSTA » 18 Aug 2014, 09:49

daca un stup se lasa fara oua si larve,matca depune mai cu spor,pentru a da de lucru doicilor sau depune in acelasi ritm ?ms
MUSTA

Mesajde nae » 19 Aug 2014, 00:12

MUSTA scrie:daca un stup se lasa fara oua si larve,matca depune mai cu spor,pentru a da de lucru doicilor sau depune in acelasi ritm ?ms

Simplist , matca depune sau nu in functie de CANTITATEA de hrana primita (laptisor).
nae

Mesajde ovidiu8403 » 19 Aug 2014, 11:07

Stop ... Nu trageti ... Incepator ...

Am o intrebare . Daca vremea e frumoasa , nici f cald si nici rece ,flori se vad pe campuri , cu ploi ocazionale, pana la ce data strage albina rezerva de miere (culegatoarea anului acesta) , undeva 1 sept? :roll: , mai exact cand ar fi termenul limita cand sa stabilesc exact cantitatea de hrana pentru iernat , le-am facut completari 1-15.aug concomitant am observant ca si ele aduna bine , dar daca stiu exact cam pana cand ele culeg pot determina exact cata hrana e in stup si daca mai e cazul de completat .Multumesc .
:)
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde nae » 19 Aug 2014, 15:50

Cantitatea de hrana o stabilesti cand vrei d-ta , dupa ultimul cules lasi cat trebuie si completezisau deblochezi in fct de an(ca difera ) .Ma raportez la stationar ca in pastoral poti trage la sfarsit de septembrie in lunca Dunarii(la cat a inundat nu cred sa mai mearga nimic) .
nae

Mesajde State » 19 Aug 2014, 20:53

Ma suna tata sa ma duc la cineva sa iau un roi dintr-un pod.Ajung la om si imi arata o gramada de fan in curte si-mi zice ca acolo e.Atentie: pe pamant.Dau fanul la o parte si observ niste ghemotoace de marimea unui mar, formate din multe bilute mici cat boaba de fasole.Gazele semanau cu albinele, cu mici diferente.Aveau corpul mult mai dezvoltat, mai multi perisori si capul era galben.Toracele era rotund si mult mai mare fata de o albina. Ce naiba erau alea? :roll:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Closcutz » 20 Aug 2014, 12:08

State scrie:Ma suna tata sa ma duc la cineva sa iau un roi dintr-un pod.Ajung la om si imi arata o gramada de fan in curte si-mi zice ca acolo e.Atentie: pe pamant.Dau fanul la o parte si observ niste ghemotoace de marimea unui mar, formate din multe bilute mici cat boaba de fasole.Gazele semanau cu albinele, cu mici diferente.Aveau corpul mult mai dezvoltat, mai multi perisori si capul era galben.Toracele era rotund si mult mai mare fata de o albina. Ce naiba erau alea? :roll:

Poate erau bondari!
Closcutz

Mesajde NORBI » 20 Aug 2014, 19:31

M-am lovit de urmatoarea problema. In Mai , la sfarsitul lunii am facut um roi artificial pe 4 rame.La o verificare in iunie, am vazut
matca neimperechiata, dupa inca o verificare dupa citeva zile, nu am mai zarit-o.Am introdus o rama cu ou proaspat. Dupa alte citeva zile,
erau deja botci capacite.M-am gandit , sigur sa pierdut cind a iesit la impereciere.Am cumparat o matca imperechiata, am rupt toate botcile si
am introdus matca.Dupa 10 zile, am verificat matca a fost acceptata si a inceput sa ponteze.Dupa ce ponteaza pe o rama si ceva, dispare subit
si apar botcile. Repet situatia, cumpar matca imperechiata, rup botcile ... matca este acceptata si incepe ponta si se repeta situatia.
Acum citeva zile am introdus o matca batrina ( 2 ani ), ponteaza si ea.
Va rog, daca este cineva in masura sa imi explice, situatia de mai sus.

Am cauta in carti si pe net, dar nu am reusit sa inteleg fenomenul.
NORBI

Mesajde TDI » 20 Aug 2014, 19:32

Schimba lada si pozitia lăzii in stupina, redu urdinisul.
TDI

Mesajde NORBI » 20 Aug 2014, 20:00

TDI scrie:Schimba lada si pozitia lăzii in stupina, redu urdinisul.

Am redus urdinusul. Are legatura acest fenomen cu lada ? Poti sa imi explici de ce ?
NORBI

Mesajde proapis13 » 20 Aug 2014, 20:11

TDI scrie:Schimba lada si pozitia lăzii in stupina, redu urdinisul.

Poate sa schimbe si mama pozitiei acolo e vba despre o trintorire,eu unul asi merge pe desfintare data fiind data la care ne aflam :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 20 Aug 2014, 20:13

Nu poti unifica uo colonie care poate sa aibă: matca trantorita, matca hermafrodit, albina ouatoare - fără sa gasesti vinovatele si sa le elimini.
Dar, da, Sighisoara -> unificare.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR