Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde NORBI » 20 Aug 2014, 20:22

M-am gindit si la asta si am urmarit , daca nu apare undeva, mai multe oua in celule. Nu am gasit !
Am verificat in repetate rinduri. Oricum , daca se repeta situatia, o s-o desfintez.
Acum am dat matca mai batrina, la sfatul unui apicultor mai batrin, care explica prin faptul, ca albinele
sunt mai batrine si agitate , simt matca tinara , ca pe una slaba.
Nu prea sunt impacat cu ideea, cele doua matci imperechiate, ereau selectionate. Celelalte matci( de la alte roiuri ) pe care le-am
cumparat sunt foarte bune !

Totusi, fenomenul nu imi este clar.
NORBI

Mesajde Mircea_63 » 20 Aug 2014, 20:35

NORBI scrie:

Am cauta in carti si pe net, dar nu am reusit sa inteleg fenomenul.

Matca introdusa de tine era mult diferita ca soi, fata de albinele din stup. Sa zicem ca ai introdus o negresa intre blonde...
De nevoie au acceptat-o, iar cand s-au vazut cu sacii in caruta, si-au tras o matca care sa fie "copilul" lor, nu o "vinitura".
Probabil urma o schimbare linistita, dar tu nu le-ai lasat sa-si faca damblaua, le-ai dat alta matca. Ele incapatanate, tu...cu scuzele de rigoare -la fel- v-ati contrat toata vara.

Chiar daca tu nu percepi diferenta de soi dintre ele, lor le pute a straina matca ce le-ai dat-o sau pur si simplu altceva ce nu sesizam noi si ele da, nu era in regula cu ea.
Cand fac albinele ceva, o fac cu motiv.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde NORBI » 20 Aug 2014, 21:01

Am auzit si aceasta parere, sau am citit undeva, poate tot pe aici.

Foarte probabil sa fie asa cum ai scris.
La schimbare linistita, din cite stiu eu,nu dispare matca inainte de a trage botci( 7 -10 sau chiar mai multe )

Timp nu mai este. Asta e ultima sansa a lor, daca nu va merge, urmeaza desfintarea.

Inca mai studiez cazul, poate voi intelege in final.

Va multumesc pentru raspunsuri !
NORBI

Mesajde TDI » 20 Aug 2014, 21:09

NORBI scrie: La schimbare linistita, din cite stiu eu,nu dispare matca inainte de a trage botci( 7 -10 sau chiar mai multe )

Schimbarea linistita presupune 1-3 botci, rareori 5-6. Dar, o matca care a tras botci de S.L. si tu i le-ai luat sau le-ai distrus, o data sau de mai multe ori, poate sa-ti faca surpriza sa moara.
De exemplu ieri am găsit la un prieten căruia i-am dat 2 colonii acum 4 ani, o matca de 2011, cu botci de... roire si nu prea, avea un număr de aproximativ 10 botci, am făcut 6 nuclee, si i-am lăsat si ei o botca pozitionata central pe rama. După capacire, aproape de eclozionare am spus ca i-o confisc, si-i dau una tanara de la mine. Rezultatele medii multianuale au fost undeva la dublul mediei pe stupina.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 20 Aug 2014, 21:45

Nu cred ca mai merita o sansa in plus. Ii prelungesti agonia.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde varza » 21 Aug 2014, 13:32

Buna ziua..... Am si eu o mare nelamurire am citit faptul ca invertirea zaharului se poate realiza cu otet..... Insa tot citind am vazut ca exista si capcana cu miere si otet si zicea ca albinele nu intra in ea datorita otetului. Deci cum se poate inverti zaharul cu otet si in ce proportii? De asemenea la uni stupi am facut sirop neinvertit pana acum. Cand incep sa apara albinele care vor ierna?
varza

Mesajde NORBI » 21 Aug 2014, 19:26

Florin Dobre scrie:Nu cred ca mai merita o sansa in plus. Ii prelungesti agonia.

Asa ma gindesc si eu , dar din curiozitate il las, daca merge il pun intr-un stup orizontal, vechi cu pereti dublii si
linga ele ( are doua urdinisuri ) pun un roi tot din mai pe 10 rame ( in prezent ).

Acum e intr-un stup vertical pe 10 rame, roiul cu pricina.

Daca nu e sa fie asta e.

Problema mea este, ca nu am inteles fenomenul. ;)
NORBI

Mesajde jenica67 » 21 Aug 2014, 19:37

varza scrie:Buna ziua..... Am si eu o mare nelamurire am citit faptul ca invertirea zaharului se poate realiza cu otet..... Insa tot citind am vazut ca exista si capcana cu miere si otet si zicea ca albinele nu intra in ea datorita otetului. Deci cum se poate inverti zaharul cu otet si in ce proportii? De asemenea la uni stupi am facut sirop neinvertit pana acum. Cand incep sa apara albinele care vor ierna?

Vezi aici invertirea cu otet :
marinlm64 scrie:

Albinele de iarna in functie de zona, au aparut deja, sau sunt in curs de completare.
jenica67

Mesajde un OM » 22 Aug 2014, 06:58

Cumparam o matca, nu conteaza motivele personale dupa care ne ghidam pentru alegerea susei de matci. O introducem cu succes intr-o famile. Constatam aparitia unor botci de schimbare sau salvare. Le rupem pe toate doar daca vedem matca si vrem neaparat sa o pastram (o susa valoroasa), trecem prin familie la 4-5 zile. Nu mai vedem matca (am pierdut pasarea din mana, cascam ochii la cea de pe gard), lasam dintre botcile capacite pe cele mai mari (daca exista doar capacite), sau mai bine 1-2 din cele necapacite.
un OM

Mesajde nae » 22 Aug 2014, 07:51

Rupeti botcile capacite inainte de 5 zile = sunt din larva batrana .
nae

Mesajde Ted » 22 Aug 2014, 22:35

Buna seara!
Astazi am gasit in unul din stupi oua aiurea si cate 5 oua intr-o celula,multe botci trase,mici,urate,numai puiet de trantori.Am banuit ca s-a bezmeticit.L-a luat sotul si cu un vecin si l-a scuturat la aprox.100m.Am luat toate ramele din el(in seara asta le-am pus in lada frigorifica)si i-am pus 3 rame goale.Initial albinele s-au ingramadit la stupii vecini,dupa ce i-am pus stupul au intrat in el,dar mai erau destule pe afara nervoase.Am citit ca trebuie sa le las 3 zile sa flamanzeasca apoi, e indicat sa-l unesc cu un roi ?Exista posibilitatea sa omoare matca la roi?
Va multumesc,o noapte linistita!
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde Florin Dobre » 22 Aug 2014, 22:38

Ted scrie:Exista posibilitatea sa omoare matca la roi?

Exista.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 22 Aug 2014, 22:42

Florin Dobre scrie:
Ted scrie:Exista posibilitatea sa omoare matca la roi?

Exista.

Deci ce ma sfatuiti sa fac?
Aristotel: "Dumnezeu, care nu poate fi văzut de muritori, se vădeşte din lucrurile Sale"
Ted

Mesajde nae » 22 Aug 2014, 22:50

Draga d-na'' vorbim'' lucruri diferite :
-flamanzitul merge cand vrei sa scapi de mierea contaminata din gusa (loca /nosema sau alta duda )
-d-ta ai o fam bezmetica,in care o parte din albina oua si alta parte se pregateste sa devina ouatoare (daca ouale sunt pe lateralul celulelor+trantori )= scututrand-o la ''T'' metrii (jos ramane albina ouatoare -grea) se intoarce albina culegatoare + cea in curs -ouatoare, sa scapati de situatie trebuie unit cu un roi BUN (nu cu multe sanse ). Daca-l scuturati este posibil sa se imparta albina ,cum zice cartea(stanga-dreapta)sau sa mearga toata la CULOARE si ,daca e slab, il ''ucide''(matca) .
Morala :
-indiferent ce metoda aplici ,cata rabdare ai ,in stup sa NU lipseasca puietul CAPACIT ; in lipsa feromonului juvenil se bezmeticeste rapid ...
nae

Mesajde Florin Dobre » 22 Aug 2014, 22:54

Ted scrie:Deci ce ma sfatuiti sa fac?

Sa-l duci departe(macar 1 km) si sa-l scuturi. Ti-a explicat Nae mai pe larg.
Am unificat bezmetic cu familie...cu ziar. Emotii...au sortat tot ce nu le-a convenit...executate rapid. Matca e ok, familia e ok.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ted » 22 Aug 2014, 23:00

nae scrie:Draga d-na'' vorbim'' lucruri diferite :
-flamanzitul merge cand vrei sa scapi de mierea contaminata din gusa (loca /nosema sau alta duda )
-d-ta ai o fam bezmetica,in care o parte din albina oua si alta parte se pregateste sa devina ouatoare (daca ouale sunt pe lateralul celulelor+trantori )= scututrand-o la ''T'' metrii (jos ramane albina ouatoare -grea) se intoarce albina culegatoare + cea in curs -ouatoare, sa scapati de situatie trebuie unit cu un roi BUN (nu cu multe sanse ). Daca-l scuturati este posibil sa se imparta albina ,cum zice cartea(stanga-dreapta)sau sa mearga toata la CULOARE si ,daca e slab, il ''ucide''(matca) .
Morala :
-indiferent ce metoda aplici ,cata rabdare ai ,in stup sa NU lipseasca puietul CAPACIT ; in lipsa feromonului juvenil se bezmeticeste rapid ...

Sa-i dau maine dimineata o rama cu puiet capacit si la cateva zile sa incerc unificarea?
Ted

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR