Salut,
Am fost si eu in decembrie anul trecut in locul tau... cam cu 8000 lei pusi deoparte si chef de apicultura.
Costurile au fost asa:
1. Familiile de albine - 450 lei - familie pe 10 rame
2. Stup 10 rame + cat 10 rame - 140 lei - iti recomand sa ii iei nevopsiti si sa ii vopsesti tu asa sti ca e vopseaua buna(pe baza de apa obligatoriu)
3. Lemn pentru rame si cuib - 90 lei - iti ajunge pentru 2 stupi jumate
4. Sarma pentru rame + ondulator - 50 lei
5. Faguri de ceara ~ 40 lei/stup
6 . Dalta apicola - 15 lei
7. costum + manusi - 200 lei
8. Afumator - 65 lei
9. Centrifuga - pentru inceput e optionala - dar 1200 lei iti ajunge pentru o centrifuga tangentiala ok... desi daca poti ia-ti radiala.
10. Medicamente/suplimente - 500 lei
11. Alte cheltuieli - 500 lei
Ce am invatat pana acum:
1. Ai mare grija de unde iei familiile
2. Nu performeaza familiile - schimba maticile - eu am luat de la institutul apicol si s-a vazut o mega diferenta
3. La inceput vei vrea sa le vezi de 5 ori pe saptamana --- ele sunt destul de indepentende - maxim 1 data pe saptamana
4. Toate au timpul lor... daca grabesti pasii - fie ca pui mai multe rame dacat duce familia sau pui catul prea repede... vei avea de pierdut.
5. Daca nu vrei sa faci pastoral... conteaza foarte mult unde ai vatra... conteaza sa ai cel putin 2 culesuri(3 ar fi perfect) - ca sa asiguri asta e bine sa ai in apropiere(pana in 3 km) o padure+ zona arabila
6. Daca nu ai un mentor(eu nu am avut) fa cursurile de apicultor(cauta pe net si vei gasi) cat mai repede...
7. Fi pregatit sa pierzi toti banii astia pentru ca in apicultura sansele de a da kix sunt foarte mari.
8. Citeste mult - recomand: Manualul apicultorului si Stuparitul de Hristea
9. muuulta rabdare ... si umbla incet si in cuib si in deciziile pe care le iei
10. Cumpara contra timp - daca iei din decembrie uneltele iesi mai bine la pret decat in primavra cand o sa fie cerere
Dupa ce vei avea primele albine vei vedea ca e superb... si te indragostesti pe loc... eu am ajuns sa imi pun camere de luat de vederi pe stup si ma uit pe net la ele de la munca