Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

calendarul apicol - restrangerea cuiburilor pentru iernat

Mesajde cristi arad » 26 Aug 2014, 10:05

bine v-am regasit; datorita noptilor reci care se succed trebuie sa procedam la restrangerea cuiburilor pentru iernat; astfel la stupii dadant se reduce familia la un corp (vorbim de familii medii ca putere); la stupii ME familiile se restrang la 2 corpuri; exceptie de la aceste situatii face existenta unor culesuri tarzii (mana, poliflora de camp etc); dupa caz se poate continua pana pe la inceput de septembrie cu hranirile de completare a rezervelor de hrana.
cristi arad

Re: calendarul apicol - restrangerea cuiburilor pentru ierna

Mesajde ves.lucian.zabrani » 26 Aug 2014, 12:58

Cred ca mai este un topic cu aceeasi tema !!! moderatorii stiu mai bine daca este asa sau nu !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde peterneamt » 26 Aug 2014, 21:52

Restrângerea cuiburilor familiilor de albine se face treptat în funcţie de vârsta mătcii , temperaturi diurne şi nocturne , cules prezent sau potenţial......etc şi obligatoriu se încheie la 1 noembrie. .Operaţiunea este una din cele mai complexe.......şi dacă nu ai experienţă este mai bine să laşi cuiburile aşa cum sunt pregătite de către albine decât să faci unele greşeli........cum ar fi: un cuib prea larg eventual cu rame albe pe care nu a mai fost puiet ; sau blocarea pontei mătcii limitândui spaţiul de pontă ; sau expunerea familiei la temperaturi ridicate cu familiile strânse care nu dispun de rame goale unde albinele aduc apă sau nectar care prin evaporare reduc temperatura în interiorul stupului sau................. ............................................................................................................................................................................. ;)
peterneamt

Mesajde cristi arad » 29 Aug 2014, 15:38

postarea am facut-o pe pagina apicultorului incepator nu intamplator si fara a intra in detalii foarte multe intrucat experienta fiecaruia isi va pune amprenta asupra modului de pregatire pentru iernare; sunt cateva sfaturi orientative pentru o iernare buna; desigur pregatirea nu se rezuma numai la asta , asta este pentru anul 2014 luna august (spre sfarsit); va urma desigur restrangerea urdinisurilor, protejarea fata de soareci, ultimele tratamente antivaroa etc., dar asta lunile urmatoare; si apicultorul incepator, dar numai cel interesat, va intra in discutie pentru a-si clarifica unele nelamuriri.
cristi arad

Mesajde delorin I » 01 Sep 2014, 09:01

Eu deja am redus urdinusurile de 2 saptamani, la vreo 3 cm, chiar si la familiile de productie! Nu m-am gandit ca ar fi o problema decat cand a trebuit sa fac tratamente cu Furetto...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 09:43

Cati acarieni Varroa Destructor au picat in medie la familie?
TDI

Mesajde delorin I » 01 Sep 2014, 09:55

Astea sunt lucruri pe care nu pot sa le cer decat atunci cand fac singur tratamentul! O sa aflu in curand, cand il voi face eu cu mana mea!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2014, 18:01

TDI scrie:Cati acarieni Varroa Destructor au picat in medie la familie?

TDI-ule... vrei sa-ti povestesc ceva de sa te ingrozesti ?
Fii antena... la o stupina fosta in pastoral am bagat deja a IV-a administrare de Taktic, dozaj, timp de repetare si alea-alea maxim de riguros si totusi... minim 100 de acarieni cazuti in tava la o ora dupa administrare, inclusiv la ultima tura !!! :twisted:
E DE GROAZA :!:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 18:17

Asa a fost si la mine. Dar eu am început in jur de 1 august. Familiile cu productii frumoase au avut si 300 la prima administrare si 60 la a IV-a. Am facut parca 5. Am băgat si Mavrik in furetto, 1/3 din amitraz, intre 50 si 100 ml la litru.
Au redus ponta la o treime comparativ cu zona dar... alea 5 rame o sa fie sanatoase.
Obs: Primele 3 tratamente au fost la 3 zile, următoarele 2 la 4 zile.
Daca facem o medie aritimetica pe anul trecut si anul asta, iesim la o infestatie rezonabila. :D Logica ar fi ca fetele nu au întrerupt ponta prea puțin timp in unele zone si deloc in altele. Tratamentul asta nu e suficient de eficient când vecinii sunt infestati.
Pe vetrele dumneavoastră parca e mai cald ca la mine... mai e poate ceva timp.
TDI

Mesajde alt stupar » 01 Sep 2014, 18:27

Dati-mi bre careva si mie o sursa sigura de Mavrik, ca ma perpelesc tot cautandu-l :oops:
alt stupar

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 18:32

Pretul la 1 litru e de 230-280 Ron. Eu am dat 280 ca sa aibă termenul de valabilitate pana in 2016. Suna, caută la toate magazinele fitosanitare.
Mie mi l-a adus pe baza de comanda. Am sunat cred 10 persoane, inclusiv reprezentantul zonal al producătorului.
TDI

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2014, 19:26

gata, rezolvat... era la doi pasi dar aveam io orbu` gainii :oops:
alt stupar

Mesajde cristi arad » 14 Sep 2014, 12:11

si pentru ca noptile se vor raci mai mult soarecii isi vor cauta locuri de iernat; asadar vom pune la urdinisuri gratiile de soareci care au rol si de reductoare de spatiu pentru a preintampina furtisagurile; eu nu recomand hranirile de nici un fel dupa 30 august intrucat flora spontana isi scutura floarea si nemaifiind culesuri uneori nici de intretinere, albinele devin agresive in timpul hranirilor incep sa caute insistent sursa de hrana si uneori se ataca si intre ele (in acelasi stup la urdinis) si astfel se produc mortalitati nedorite in stupina, alteori in cazuri mai grave se produc furtisaguri; alt inconvenient al hranirilor tarzii este uzura albinei de iarna; daca n-au rezerve suficiente se va completa iarna cu turtite; vor urma tratamentele dar eu nu le dau pana in octombrie (depinde de la an la an)
cristi arad

Mesajde dragos_vintu » 14 Sep 2014, 14:19

Eu ieri am scos subarele la toti stupii.
Am facut din 2 straturi de folie de plastic si paturi din polar(un fel de lana sintetica) perne pe care leam pus sub podisor - am zis anul asta sa iernez tip clopot :)
Am redus urdinisurile la 3 cm.
Am inceput sa dau dupa diafragma ramele care au foarte putina miere si puiet deloc. Mi-a fost lene sa decapacesc eu ramele dupa diafragma dar am vazut ca pot si ele sa faca asta si daca tot nu au cules zic sa nu se plictiseasca :)
In continuare am o familie care se crede in toiul verii - Dadant 1/1 11 rame din care am 7 tabla cu puiet.... inclusiv 2 rame care au puiet capacit de trantor... Din pacate aceasta familie are si cele mai putine rezerve de miere. Astept sa se termina cu ponta si sa fac granire de completare. am un hranitor tip uluc de 4 l. il umplu pe ala de 4 ori si le-am asigurat rezerva de hrana pt iarna.
La mine in schimb am activitate intensa de cules ca mi-au inflorit trandafirii si craitele asa ca speram ca nu o sa fie nevoie chiar de 16 l... dar vedem.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde proapis13 » 14 Sep 2014, 15:20

Am zis ca nu ma bag dar nici in ceierul muntilor unde e Dafinescu cu stupina la ora asta nimeni nu se gandeste inca la restringerea cuiburilor pentru iernat :oops: .....Iar initiatorul topicului copiaza din carte si scrie pe forum de la 26 august ce trebuie sa faca unii la jumatatea lui octombrie ; hai sa fim seriosi :oops:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 14 Sep 2014, 16:07

Eu am restrâns acasa cuiburile si am terminat cam 60% din completari, poate mai mult - in functie de cate unificari fac. Anul trecut pe vremea asta eram mult mai înaintat in lucrari.
Sunt la un prieten, extragem mana, restrangem cuiburile si începem hrănirea de 85-100%. Interesant e ca aici are cules.
Cu scuzele de rigoare domnule proapis.
TDI

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR