Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Scabatox - tratament AV

Mesajde alt stupar » 27 Aug 2014, 16:13

Niciodata - NICIODATA ! - nu va incredeti 100% in eficienta unui tratament pana nu faceti macar prin sondaj si o a doua combatere cu o substanta activa diferita de prima !
O sugestie pentru "supracontrol"- Bayvarol. Scump, dar face !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 27 Aug 2014, 16:50

Am cautat acum pe gugal info despre bayvarol. O fi el extrem de bun dar... :?
Tratamentul cu bayvarol pentru o familie te costa cat tratamentul cu varachet a 20 de familii. :o
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vslsilviu » 27 Aug 2014, 17:05

Cel mai mic pret pe care l-am gasit eu pe net a fost undeva la 80 Ron la 5 pachete (4 benzi)... pret cu amanuntul (dar in afara).

La noi e jale (te doare inima sa desfaci pachetul)... undeva pe la 160 Ron. :(

Probabil este solutia de lux in momente de criza.

Domnul Daniel Popovici stia ceva de o sursa mai "ieftina" in Romania ?!
vslsilviu

Mesajde teinegru64 » 27 Aug 2014, 17:11

alt stupar scrie:Niciodata - NICIODATA ! - nu va incredeti 100% in eficienta unui tratament pana nu faceti macar prin sondaj si o a doua combatere cu o substanta activa diferita de prima !

Asta e de pus in rama....deasupra centrifugii !
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde neculai.luca » 27 Aug 2014, 17:45

Se pare că anul acesta infestarea cu varooa este extrem de mare .
La mine doar în 2001 am mai văzut să cadă așa mulți păduchi după tratament.
Dar atunci a fost problemă cu varachetul , foarte multe loturi au cristalizat înainte de folosire.
Și ne-am amăgit că nu avem păduchi !
După mai multe reclamații am primit și varachet corespunzător dar era târziu (început de octombrie), degeaba au căzut păduchii grămadă, familiile s-au decimat , din 36 băgate la iernat doar cu 12 am mers la salcâm în 2002.
Atunci am hotărât că în august voi face tratament cu Bayvarol (are acțiune 6 săptămâni) iar în octombrie-noiembrie 1-2 tratamente cu varachet.
Așa am procedat timp de 10 ani și mi s-a părut că situația e sub control.
Dar în 2012 am recuperat prin PNA prea puțin , doar 1400 de lei și mă costase 2700. Grosul banilor s-au consumat pe biostimulatori în lupta contra varooa, nu pe medicamente !
Și-am zis că mă întorc la varachet, am văzut că destui păduchi cad după tratament și e mult mai ieftin.

Acum nu se mai pune problema că după varachet nu cad păduchi, cad cu grămada, chiar și după al 5-lea tratament din 6 iulie încoace !
Ar trebui să fie și eficient și totuși nu e !
Eu cred că la o INFESTARE MASIVĂ , schema de tratament propusă în prospect ( un tratament în primăvară, 3 în august la interval de 7-10 zile și 2 tratamente în toamnă la interval de 7-10 zile, în absența puietului ) NU MAI ASIGURĂ DEPARAZITAREA CORESPUNZĂTOARE .
Adică : nu reușesc eu să omor atâția păduchi în ziua tratamentului câți se nasc în intervalul dintre tratamente.
Altfel nu-mi explic de ce și după al 5-lea tratament cu varachet cad aproape la fel de mulți varooa.
Și deja am familii mult slăbite, destul de multe albine (tinere !) cad în fața stupilor.
Am auzit stupari care fac trat. cu varachet la 3 zile, nu la 7-10 cum recomandă prospectul.
Eu n-am avut curajul să încerc dar nu exclud.
Cred că la infestare masivă toate formele de tratament la 7 zile suferă de același neajuns.
bucură-te de ce ai, nu fi nefericit pentru ce nu ai !(dar nu fi leneş!)
neculai.luca

Mesajde EugenVoinea » 27 Aug 2014, 17:46

Intradevar foarte multi indivizi ,din fericre asa ceva nu am vazut decat la doi stupi dar asta nu inseamna ca ceilalti sunt curati. Tratamentul il alternez cu VFsi ultima data cu benzi de mavrirol. Maine administrez al doilea tratament , facem poze si incepem sa tragem concluzii.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde Ionut. » 27 Aug 2014, 18:40

Si eu am facut 4 tratamente pana acum cu Taktic 100ml parafina cu 11ml taktic dar la unii stupi am o depopulare masiva adica foarte multa albina cade in iarba si nu mai poate sa zboare este primul an cand tratez cu TAktic va rog ajutatima cu un sfat bun
Multumesc !
Ionut.

Mesajde ciptheman » 27 Aug 2014, 20:21

ai bagat prea mult taktic si le ai intoxicat, nu depasi 8% si nu o sa mai ai probleme.
ciptheman

Mesajde kiloz » 27 Aug 2014, 20:22

Schema de tratament cit de agresiv la o infestare masiva! Din 3 in 3 zile, dar nu mai putin de 5 tratamente consecutive. Sau din 4 in 4 zile dar nu mai putin de 4 tratamente consecutive. Numai asa se poate acoperi perioada de stadiu al puietului capacit.Puteti sa fiti adeptul Varachetului ,dar mai alternati cu o alta solutie continind ala tot amitraz!
-1..V
-2..M
-3..V
-4..M
-5..V
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde EugenVoinea » 28 Aug 2014, 16:49

Astazi am facut al doilea tratament cu scabatox si situatia s-a prezentat aproximativ la fel ca la primul tratament.
Ce nu am spus ,prima data,e ste faptul ca parazitii de pe scandura de zbor erau vii; posibil sa-si revina si sa urce din nou pe faguri?... daca este asa , avantaj soclu cu plasa AV.
Sau eu nu prestez cum trebuie?

multumesc.
..."Invata de la vultur cand umerii ti-s grei Si dute la furnica sa vezi povara ei''... din lirica norvegiana.
EugenVoinea

Mesajde Ionut. » 28 Aug 2014, 17:27

Multumesc pt sfaturi dar dozarea este buna ?
Ionut.

Mesajde Roinita » 29 Aug 2014, 00:20

Se poate folosi Scabatox precum Varachetul prin aplicarea picaturilor direct pe fitile si aprinderea acestora?
Roinita

Mesajde kiloz » 30 Aug 2014, 06:16

Da se poate ,dar trebuie recalculate numarul de picaturi conform continutului de amitraz.In lazi trebuie sa ajunga cantitatea corespunzatoara pentru eficienta!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde delorin I » 01 Sep 2014, 08:59

OK! Bagam 5 tratamente! Bagam 10! Dar ce vom face la anul? Toate substantele pe care le folosim, precum si multe altele pe care noi inca nu le folosim, deja in afara nu mai au efect! Am pus mana pe un studiu pe aceasta tema foarte bun! Cresterea numarului de tratamente, mult mai des, este doar o solutie de moment! Ce facem maine? Cu ce vom trata?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 09:45

Acid formic, acid oxalic, rama mincinoasa, eliminarea totala a ramelor cu puiet sau mutarea lor pe alta vatra cu mătci de sacrificiu si chimizarea totala. La amitraz nu s-a dezvoltat încă remanență. Dupa 3 luni de absenta a puietului femelele Varroa devin infertile.
TDI

Mesajde delorin I » 01 Sep 2014, 09:51

TDI scrie:Acid formic, acid oxalic, rama mincinoasa, eliminarea totala a ramelor cu puiet sau mutarea lor pe alta vatra cu mătci de sacrificiu si chimizarea totala. La amitraz nu s-a dezvoltat încă remanență. Dupa 3 luni de absenta a puietului femelele Varroa devin infertile.

Chimizarea total- pentru mine inseamna in scurta vreme disparitia albinei! Cred ca trebuie gasit un alt drum!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE