Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde joohny » 27 Aug 2014, 22:41

Florin Dobre scrie:E o buna ocazie sa iernezi un MER :idea: ...chiar daca va fi pe rama de jumate simpla. :D

Va salut.Inca nu am ajuns la stadiul de cunostinte pt. un MER sau un ME.Sanatate.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 27 Aug 2014, 22:54

Pai nu vezi ca ti-au dat ele ocazia sa incerci?! :D
Elimini corpul intreg si raman cele 2 caturi de 1/2 la iernare. Un cat in care zici ca ai matca si puietul si celalat full cu papa deasupra. Mie imi pare in regula.:idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 29 Aug 2014, 01:41

Vsalut.In aceasta luna am facut deja 3 tratamente cu varachet.Varoua a cazuti f. multi dupa parerea mea.Miine o sa fac un alt tratament cu varachet sa vad cum mai este cu productia de varoua.Intrebarea mea este:daca dupa tratamentul cu varachet pun benzile de MAVRIROL dauneaza cu ceva?Intreb acest lucru deoarece pe prospecrul de la mavrirol scrie ca,nu se foloseste simultan cu alte produse pt. combaterea varozei iar un amic cu expierienta imi spune ca ,nu influienteaza acest lucru chiar daca sint date simultan deoarece varachetul actioneaza prin fumigatie iar mavrirolul actioneaza prin conctact.Cum ma sfatuiti sa procedez?Multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde proapis13 » 29 Aug 2014, 08:49

Eu zic sa citesti prospectul si sa urmezi instructiunile de acolo
Urmareste si topicul dedicat mavrirolului si o sa-ti faci o idee
viewtopic.php?f=8&t=626&hilit=mavrirol#p10743
ani la rind l-am pus cind da bruma pina am aflat ca-l folosesc necorespunzator :lol:
in mod normal benzile se pun in lipsa puietului undeva la inceput de septembrie
asta se aplica la carpatrina care isi intrerupe ponta cel mai decvreme
cum cu fondurile europene rasele de albine s-au hibridizat intre ele si reduc ponta cat mai tarziu sau deloc,
cum a fost cazul la mine in zona iarna trecuta actionezi in functie de arealul in care ai albinele :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde doctorasulcelviteaz » 29 Aug 2014, 10:02

Salutare , am si eu o intrebare , am cautat prin toata craiova protofil si nu am gasit , am acasa o sticla pe care scrie data expirare sept-2014 , pot sa o folosesc sau fac mai mult rau decat bine ? :?
doctorasulcelviteaz

Mesajde vslsilviu » 29 Aug 2014, 10:39

Daca ai tinut-o in conditii bune... fara nicio grija! :!:
vslsilviu

Mesajde doctorasulcelviteaz » 29 Aug 2014, 13:04

vslsilviu scrie:Daca ai tinut-o in conditii bune... fara nicio grija! :!:

In beci sau in dulap pe hol
doctorasulcelviteaz

Mesajde vslsilviu » 29 Aug 2014, 14:18

"Condiții de păstrare: a se păstra la loc răcoros maxim 25°C." ... foloseste-l linistit!
vslsilviu

Mesajde joohny » 31 Aug 2014, 22:58

Va salut.Din documentatia pe care am citit-o pina acum nu am gasit nicaieri un raspuns la aceasta intrebare.Deci ,primavara la albine pt. dezvoltare le-ar trebui o cantitate X de mincare,in toamna le-ar trebui o cantitate Y de mincare pt formarea corpului gras si cresterea puietului.Care ar fi acest raport X/Y?Ma refer daca X/Y= 1,sau daca este<1,sau daca este >1 sau daca ....Sanatate.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 31 Aug 2014, 23:11

Ai uitat de Z...cuantumul populatiei de albine.
Raportul X/Y este in functie de Z :?: :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 31 Aug 2014, 23:54

joohny scrie:Va salut. ....Sanatate.

Salut si tie .
Nu stie nimeni raspunsul , adica nu exista .
Cand incepe si cat tine iarna , ce model de stup ai, clopot sau horn ,italiana sau carpatina ,la munte sau la ses , ce urmaresti -rapita sau teiul ..........., multe necunoscute .
Dar poti incerca un calcul facut in cartile in care matale n-ai gasit ''nimic'' :
In lunile in care inceteaza ouatul consuma < 1Kg /fam =nov+dec+ian~3Kg~1.5rama DB(DB are 3.6-4.1 , dar nu iernezi pe rama plina , nu? );feb+mart>5Kg~2DB
Teoretic 8-10 Kg ~4-5 DB ajung , cred ca se recomanda >15Kg sa dormi linistit .
X=mancarea de toamna = 10-15Kg
Y=stimularea de primavara =cat te lasa sufletul/zona/interesul
Raportul il faci matale . :D
nae

Mesajde joohny » 01 Sep 2014, 02:10

Florin Dobre scrie:Ai uitat de Z...cuantumul populatiei de albine.
Raportul X/Y este in functie de Z :?: :?

Va salut.Florine Z nu apare .Deci indiferent care este populatia raportul este constant (X mincare la Z albine,Y mincare la Z albine).Daca este cazul lamurim si acest lucru.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 01 Sep 2014, 02:20

nae scrie:[]
Salut si tie .
Nu stie nimeni raspunsul , adica nu exista .
Cand incepe si cat tine iarna , ce model de stup ai, clopot sau horn ,italiana sau carpatina ,la munte sau la ses , ce urmaresti -rapita sau teiul ..........., multe necunoscute .
Dar poti incerca un calcul facut in cartile in care matale n-ai gasit ''nimic'' :
In lunile in care inceteaza ouatul consuma < 1Kg /fam =nov+dec+ian~3Kg~1.5rama DB(DB are 3.6-4.1 , dar nu iernezi pe rama plina , nu? );feb+mart>5Kg~2DB
Teoretic 8-10 Kg ~4-5 DB ajung , cred ca se recomanda >15Kg sa dormi linistit .
X=mancarea de toamna = 10-15Kg
Y=stimularea de primavara =cat te lasa sufletul/zona/interesul
Raportul il faci matale . :D

Va salut.Ms.Nae insa eu m-am referit la cantitatea de mincare pe care o consuma pina devin obeze.Cantitatea de care spui tu este pt. iernare ( banuiesc ca la asta te-ai referit).Sanatate.
joohny

Mesajde jenica67 » 01 Sep 2014, 09:48

joohny, in primavara ai Z1 si in toamna ai Z2. Z1 si Z2 nu vor fi, mai nici o data, egale. :D
jenica67

Mesajde TDI » 01 Sep 2014, 10:31

La mine au fost, anul asta. Populatia medie 27noiembrie-1decembrie 2013 5.6 rame albina, populatia medie 10-15 martie (parcă) 2014 5.7 rame albina.
Anul trecut 2012-2013 a fost o regresie de 10%.
TDI

Mesajde ovidiu8403 » 01 Sep 2014, 13:18

Buna ziua ,

Va rog un sfat .

La mine acum o sapt rame grele (de rezerve de iernare... asa am considerat) , acum stimulez sirop 3/2 invertit + proteic + protofil - 200 ml / seara . Timpul e bun afara aduc polen + nectar pana seara tarziu si cu stimularea au inceput explosiv sa depuna puiet pe toate ramele. Problema e ca papa , si nu putin din ramele pe care eu le-am considerat de iernat, scade greutatea lor , sa nu mai vb de puietu ce-a iesi in 2-3 sapt pt formarea corpului gras ce va papa si el . Cum sa le mai asigur eu rezerve ? Miere nu am sa le dau, de altfel nici nu am avut, bugetu de zahar s-a terminat . Daca restrang la sfarsit de septembrie roii+familiile la 4-5 rame cu miere in medie 7-8 kg le ajunge pana prin 1-15 februarie cand le voi da Apifonda? Sunt la a 2-a iernare , anu trecut am iernat 4 , anu asta am 10 .imi fac griji sa nu intru in iarna cu rezerve improprii in rame .Multumesc.
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR