peterneamt scrie:http://www.youtube.com/watch?v=qXyteGMp4WI
Postarea are rol educativ şi informativ fără nici o legătură cu celelalte postări, ci doar cu titlul topicului......
peterneamt scrie:http://www.youtube.com/watch?v=qXyteGMp4WI
akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.
nae scrie:akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.
Chiar nu inteleg postarea .
Cand urca in cat ?
1-cand nu are loc jos si cauta spatiu .
2- cand e frig jos si urca dupa caldura .(mierea il impingea in jos dar n-a fost)
Catul nu se pune la data si ora fixa ci cand cere fam , matale l-ai dat .. ''gratis'' .
Ca fam e slaba din cauza anului/varroa/loca samd , catul TOT la CERERE se adauga sau nu .
Cand ai 600 poti pune catul mai devreme cu ''x'' zile la 100 = iti permiti
akmm scrie:Uneori filozofia ma striveste.
Daca intrebi posesorii de Dadant cu magazin 1/2...
akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.
Ramele evitate, mare parte din ele din anii precedenti, selectate ca fiind bine construite, le-am topit in topitorul solar, indiferent cat de tentante erau pentru pastrare.
Si daca erau mai albe sau mai negre prezentau un miros oarecum ciudat.Cu cat mai negre cu atat mai pronuntat mirosul.Repet, ramele erau complet goale, fara miere fara puiet.Ici colo, fiind abandonate de familie, erau acoperite partial cu mucegai.
Pana in ziua de azi topesc intr-una rame abandonate.Ati patit asa ceva?
E un caz singular sau o caracteristica a anului 2014?
Anual am acest comportament a carui explicatie e simpla, - datorita caracteristicilor culesului de nectar si de polen si a exploziei de populatiei a familiei de albine, matca urca sus - dar dupa colaps - pe o perioada de 21 de zile (perioada in care colonia s-ar putea reface dac-ar avea cules de nectar si polen), matca nu mai ponteaza suficient, si ramane cu cuibul sus. Sau asa presupuneam eu, pana cand am vazut o colonie care a avut cules si rezerve, cu cuibul sus, - populatia la vreo 15 Dadant, poate mai putin - din 30.akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.
akmm scrie:Eu nu as fi pus in discutie acest caz daca mi s-ar fi parut o greseala de abordare.
La unele din aceste familii, am retras ramele neacceptate si in loc am pus FA.Incet incet familia a revenit la normal.Pe mine ma interesa fenomenul in sine, daca e fenomen, nu daca am 5 albine sau 50.000.Oricum nu le numar
apimat scrie:http://cumsescrie.ro/greseala-nu-gresala/
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori