Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: stup ce miroase urat

Mesajde peterneamt » 01 Sep 2014, 18:43

peterneamt scrie:http://www.youtube.com/watch?v=qXyteGMp4WI ;)

Postarea are rol educativ şi informativ fără nici o legătură cu celelalte postări, ci doar cu titlul topicului...... ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 01 Sep 2014, 19:10

peterneamt

Mesajde valy » 01 Sep 2014, 19:28

sunt binevenite pentru noi incepatorii.multumiri
valy

Mesajde akmm » 12 Sep 2014, 08:35

In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.
Ramele evitate, mare parte din ele din anii precedenti, selectate ca fiind bine construite, le-am topit in topitorul solar, indiferent cat de tentante erau pentru pastrare.
Si daca erau mai albe sau mai negre prezentau un miros oarecum ciudat.Cu cat mai negre cu atat mai pronuntat mirosul.Repet, ramele erau complet goale, fara miere fara puiet.Ici colo, fiind abandonate de familie, erau acoperite partial cu mucegai.
Pana in ziua de azi topesc intr-una rame abandonate.Ati patit asa ceva?
E un caz singular sau o caracteristica a anului 2014?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Sep 2014, 21:00

Eu cred ca acolo este vorba de o problema de stup plus cea a anului foarte umed pana la un moment dat. Mucegaiul in stup la vreme de vara este clar dat de o proasta ventilare a stupului sau imposibilitatii albinei de a elimina umiditatea. Ca aceasta este datorata albinelor care din diverse motive nu reusesc sa ventileze(putina albina, vreo boala neidentificata, etc) sau pozitionarea stupilor(umbra excesiva sau umiditate mare sub stupi), asta trebuie analizat cu atentie si inlaturat.

La noi in Moldova am avut parte anul asta de un August fierbinte si cu ceva ploi dar nu am vazut nici un stup cu semnale din cele care spui.

Am intradevar o familie care anul trecut a fost printre recordiste si care a dat in roit la salcam si a schimbat vreo doua matci ..... degeaba. La data asta are puietul razlet pe vreo trei rame si hrana la cealalta margine a stupului :cry:

Familia asta daca ar fi fost intr-un ME sigur ar fi avut ceva semnalmente similare.........
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde nae » 12 Sep 2014, 23:46

akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.

Chiar nu inteleg postarea .
Cand urca in cat ?
1-cand nu are loc jos si cauta spatiu .
2- cand e frig jos si urca dupa caldura .(mierea il impingea in jos dar n-a fost)
Catul nu se pune la data si ora fixa ci cand cere fam , matale l-ai dat .. ''gratis'' .
Ca fam e slaba din cauza anului/varroa/loca samd , catul TOT la CERERE se adauga sau nu .
Cand ai 600 poti pune catul mai devreme cu ''x'' zile la 100 = iti permiti
nae

Mesajde akmm » 15 Sep 2014, 09:18

nae scrie:
akmm scrie:In acest an am avut o dezvoltare ciudata a unor familii.Au preferat sa urce in cat si au abandonat cuibul.In cuib din 12 rame aveam ocupate 6 iat catul full de albine si miere.

Chiar nu inteleg postarea .
Cand urca in cat ?
1-cand nu are loc jos si cauta spatiu .
2- cand e frig jos si urca dupa caldura .(mierea il impingea in jos dar n-a fost)
Catul nu se pune la data si ora fixa ci cand cere fam , matale l-ai dat .. ''gratis'' .
Ca fam e slaba din cauza anului/varroa/loca samd , catul TOT la CERERE se adauga sau nu .
Cand ai 600 poti pune catul mai devreme cu ''x'' zile la 100 = iti permiti

Uneori filozofia ma striveste.
Daca intrebi posesorii de Dadant cu magazin 1/2, peste 50% sunt nemultumicti ca familia nu urca in cat, indiferent cat de numeroasa e jos in cuib.
La mine fenomenul a fost invers.Imediat ce a avut catul a refuzat sa-si faca rezervele jos, sa blocheze cuibui adica si a preferat sa se mute cu totul sus.
Nu am procedat in 2014 ca in 2014.Am procedat asa cum fac de multi ani.
akmm

Mesajde nae » 15 Sep 2014, 09:42

akmm scrie:Uneori filozofia ma striveste.
Daca intrebi posesorii de Dadant cu magazin 1/2...

:?
In acest caz lipseste filosofia total si nu sunt malitios .
O fam slaba se comporta asa intr-un magazin 1/1; un roi foarte slab intr-o cudie DB se ingramadeste intr-un magazin 1/2 parasind cuibul pt caldura superioara .
Am 3.14 DB cu cat 1/1 , adica toti .
nae

Mesajde cosming » 15 Sep 2014, 12:11

Ramele evitate, mare parte din ele din anii precedenti, selectate ca fiind bine construite, le-am topit in topitorul solar, indiferent cat de tentante erau pentru pastrare.
Si daca erau mai albe sau mai negre prezentau un miros oarecum ciudat.Cu cat mai negre cu atat mai pronuntat mirosul.Repet, ramele erau complet goale, fara miere fara puiet.Ici colo, fiind abandonate de familie, erau acoperite partial cu mucegai.
Pana in ziua de azi topesc intr-una rame abandonate.Ati patit asa ceva?
E un caz singular sau o caracteristica a anului 2014?

Da am patit acelasi lucru pe la inceput de iulie cand am slabit o familie ca sa nu roiasca si i-am luat 4 rame, 2 cu puiet o rama cu miere si una cu pastura sa fac un roi( sa nu crezi ca o alta nu mi-a roit:D chiar daca am slabit-o). Am completat cu rame construite si pana nu am scos 5 rame din cat albina n-a ocupat spatiul liber de jos. Pana la urma i-am luat catul cu totul si i-am dat de lucru in cuib. Mi-a mai dat 2 rame cu miere de floarea soarelui si din 15 aug am lasat-o in pace.
cosming

Mesajde TDI » 15 Sep 2014, 13:06

Comportament ciudat, productie slaba, voi n-aveti familii de unificat? :D
Speteaza de jos de la ramele din cat ce dimensiune are?
Distanta dintre ramele din cat si ramele din cuib cat este?
Nici familiilor mele nu plac ramele de 1/2, dar se invata ele :D
Anual am acest comportament a carui explicatie e simpla, - datorita caracteristicilor culesului de nectar si de polen si a exploziei de populatiei a familiei de albine, matca urca sus - dar dupa colaps - pe o perioada de 21 de zile (perioada in care colonia s-ar putea reface dac-ar avea cules de nectar si polen), matca nu mai ponteaza suficient, si ramane cu cuibul sus. Sau asa presupuneam eu, pana cand am vazut o colonie care a avut cules si rezerve, cu cuibul sus, - populatia la vreo 15 Dadant, poate mai putin - din 30.
Cel mai probabil e un ciclu natural.
TDI

Mesajde akmm » 15 Sep 2014, 13:24

Eu nu as fi pus in discutie acest caz daca mi s-ar fi parut o greseala de abordare.
La unele din aceste familii, am retras ramele neacceptate si in loc am pus FA.Incet incet familia a revenit la normal.Pe mine ma interesa fenomenul in sine, daca e fenomen, nu daca am 5 albine sau 50.000.Oricum nu le numar :lol:
akmm

Mesajde cosming » 15 Sep 2014, 13:33

akmm scrie:Eu nu as fi pus in discutie acest caz daca mi s-ar fi parut o greseala de abordare.
La unele din aceste familii, am retras ramele neacceptate si in loc am pus FA.Incet incet familia a revenit la normal.Pe mine ma interesa fenomenul in sine, daca e fenomen, nu daca am 5 albine sau 50.000.Oricum nu le numar :lol:

Este, nu e unic dar cu frecventa neprecizata, specific mainilor de stupar si dupa noroc :mrgreen:
cosming

Mesajde nae » 15 Sep 2014, 13:35

E GRESALA de abordare .
Ca folosesti hanneman /7ramein cat de 10 /speteaza laterala peste40 s-o pacalesti sa nu urce ea,fam, tot SLABA este .
O fam , adica familie :D , nu ''simte '' catul de 1/2 .
Subiectul nu mi se pare serios . :(
nae

Mesajde apimat » 15 Sep 2014, 14:06

Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde nae » 15 Sep 2014, 19:32

apimat scrie:http://cumsescrie.ro/greseala-nu-gresala/

Multumesc de atentionare ; am mai multe si .. limba romana nu-i punctul meu forte = daca ma gandesc mai bine n-am pcte forte .
RUSINE mie . :oops:
nae

Mesajde danman » 17 Sep 2014, 21:10

Virusul paraliziei acute da un miros ciudat cu iz de peste.... ar putea fi si asta pt ca face ravagii anul asta.
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE