Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde mausica » 01 Sep 2014, 23:48

sovian scrie:Salut, eu nu dau in fiert siropul . adica: pun apa cu ierburi si dupa ce a dat in fiert scot pachetul de plante si pun zahar fara al mai da in fiert. sunt probleme daca fac asa?
Cum pot da sirop in cantitati mai marii fara hranitor ?

In galeti intoarse cu capul in jos dupa ce in prealabil i-ai facut cateva gauri in capac
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vslsilviu » 01 Sep 2014, 23:50

sau asa

sunt sute de variante...

p.s: lunile ce contin litera "r" pot fi de iarna (abia acum sunt carcotas :lol: )
vslsilviu

Mesajde sovian » 02 Sep 2014, 00:31

Multumesc,
daca fac asa la mine au inebunit :lol: pt ca imediat cum simt sirop se agita. si la cum curge din sticla.
o sa incerc sa infasor sticla in pansament peste caurii si sa se umezeasca. ma mai gandesc ca la concentratia de 2/1 nu ar curge rau. o sa incerc. ms
Chiar dacă nu ai stupi, ocroteşte albinele!
sovian

Mesajde vlad » 02 Sep 2014, 06:48

mitica68 scrie:
vslsilviu scrie:Iarna DA, dar cine stie cum o sa fie martie, aprilie ?

:D Sunteti carcotas, in martie sau aprilie poti sa le pui sirop, turte fara grija, Au facut de mult zbor de curatire . Deci iarna sigur o trec. Stima de la un novice in ale apiculturii :P

in martie albina e cu un pas pe lumea cealalta . atunci populatia din stup oricum e in scadere si daca ii mai dai si sirop de completare , ai sanse sa competezi cutiile cu alte albine .
vlad

Mesajde jenica67 » 02 Sep 2014, 07:55

mitica68, nu judeca situatia dupa zona noastra, judeca dupa regiunea lor. Cand la noi au inflorit pomii, la Moldova nu au apucat albinele sa aiba zbor de curatire.
jenica67

Mesajde mitica68 » 02 Sep 2014, 08:39

jenica67 scrie:mitica68, nu judeca situatia dupa zona noastra, judeca dupa regiunea lor. Cand la noi au inflorit pomii, la Moldova nu au apucat albinele sa aiba zbor de curatire.

Corect, asta mi-a scapat :D
La noi in Banat daca ajunge in martie , aprilie, s-a dus iarna ;)
mitica68

Mesajde beny230 » 02 Sep 2014, 14:23

Bună ziva.
De precizat am citit frazele cu prostia şi am înţeles tocmai de aia întreb,sunt începător poate mai mult decât alţi.
Întrebările ar fi: - care este diferenţa între randamentul sau eficacitatea de zahar invertit de concentraţie 1:1 şi 2:1
- ce fel de ceaiuri se pot folosi
-în Septembrie de ce nu se poate administra
Vă mulţumesc anticipat cu multă sima, numai bine
beny230

Mesajde CORNEL V. » 02 Sep 2014, 15:00

Siropul 1\1 trebuie sa munceasca albinele mai mult sa-l aduca la concentratia mierii
Ceai de sunatoare,menta,musetel,coada soricelului si galbenele
Se poate da si in septembrie pana pe 15...depinde de zona d-ta
CORNEL V.

Mesajde beny230 » 02 Sep 2014, 18:22

sunt din Maramurş şi mă simt cel mai începător, încerc să fac treabă cat mai bună.
Deci dacă bine am înţeles cu un ceai din cele enumerate ar fi indicat concentraţia de 2:1 pentruca este mai dens si se maturează mai repede?
Mulţumesc
beny230

Mesajde beny230 » 02 Sep 2014, 18:27

vremea înca pare a fi buna şi albinele se întorc cu polen, am vazut ca au şi ceva rezerve de polen
pana acum am dat sirop din ceai de musetel coada soricelului 200-300 ml seara tot a doua seară dar atunci trec pe zahar invertit 2:1 cu ceai
Cum pot să păstrez zaharul invertit? la rece?
beny230

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2014, 18:41

mitica68 scrie:Corect, asta mi-a scapat :D
La noi in Banat daca
ajunge in martie , aprilie, s-a dus iarna ;)

S-a dus pe dracu`...
Bine va "invatarati" cu temperaturile din ultimele doua ierni, numa` sa n-o betiti voi cand o veni o iarna d`aia "iarna"... ca odata si-o data tot o venii !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde CORNEL V. » 02 Sep 2014, 18:43

beny230 scrie:vremea înca pare a fi buna şi albinele se întorc cu polen, am vazut ca au şi ceva rezerve de polen
pana acum am dat sirop din ceai de musetel coada soricelului 200-300 ml seara tot a doua seară dar atunci trec pe zahar invertit 2:1 cu ceai
Cum pot să păstrez zaharul invertit? la rece?

Daca este fara plante medicinale ,il poti tine mult si bine la temperatura camerei
Daca este cu ceai,trebuie sa-l si dai in aceeasi zi
CORNEL V.

Mesajde CORNEL V. » 02 Sep 2014, 18:45

alt stupar scrie:
La noi in Banat daca

S-a dus pe dracu`...
Bine va "invatarati" cu temperaturile din ultimele doua ierni, numa` sa n-o betiti voi cand o veni o iarna d`aia "iarna"... ca odata si-o data tot o venii !

Lasa Adi,mai facem si noi schimb de primaveri...hai ca te primesc cu stupii la mine :lol:
CORNEL V.

Mesajde vslsilviu » 02 Sep 2014, 19:01

Desi modul in care sunt formulate intrebarile legate de sirop 2:1 vs 1:1 arata o lipsa acuta de documentare, dar pentru ca si eu m-am intrebat acest lucru acum vreo 2 ani... va invit sa cititi concluziile mele legate de aceasta intrebare: viewtopic.php?f=15&t=2513

Pe scurt:
- in septembrie, eu as da doar sirop minim 2:1; cat mai mult si cat mai repede... in functie de necesitati;
- daca se respecta reteta NU SE ACRESTE, tinut in conditii umane (racoare, umbra... o camara/beci... etc) - testat 3-4 saptamani, tinut afara;
- daca adaugati fel si fel de ceaiuri + fel si fel de alte combinatii... concluziile o sa le trageti singuri;
- consultati vremea, calenadarul apicol si trageti concluziile daca mai este de asteptat;
- daca totul imi iese asa cum am socotit acum vreo 40 de zile (!!!)... eu le mai dau maxim o saptamana sirop;
vslsilviu

Mesajde jenica67 » 02 Sep 2014, 21:10

vslsilviu, desi ai mai primit o data raspunsurile, te mai intrebi inca. Acum teoria cu datul siropului este clasica si se aplica normal, cum s-a mai explicat. In mod exceptional, desi nu este acceptat de cei mai multi dintre "stuparii care lucra clasic", sirop se poate da oricand, cu conditia sa fie cu atat mai concentrat, cu cat este mai frig afara. Pentru a te convinge poti sa repeti experimentele facute de Valer Bodea alias Valer70 de pe forumul vechi, care din pacate nu a mai aparut si pe cel nou. Dar cum vara se stupareste si iarna stuparul se "odihneste", lucrarile trebuiesc facute la timp, pentru a sta iarna la gura sobei linistit si fara grije ca iti mor albinele in stup de foame, sau de frig, ca nu au lemne sa bage in soba.
jenica67

Mesajde vlad » 02 Sep 2014, 21:13

CORNEL V. scrie:
alt stupar scrie:
La noi in Banat daca

S-a dus pe dracu`...

Lasa Adi,mai facem si noi schimb de primaveri...hai ca te primesc cu stupii la mine :lol:

si la mine e binevenit
vlad

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA