Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde alt stupar » 02 Sep 2014, 21:35

Bei smecherilor :D vedeti ca au pus astia bir pe veniturile din inchirierea vetrelor de iernare :lol:

Bun, lasand gluma la o parte, pe bune ca resimt nevoia unei ierni adevarate. Vorbeam aseara cu TDIul despre nivelul de infestare cu Varooa atins in acest an... si asta e numai una dintre "fericirile" aduse de o pseudoiarna in care matcile aproape ca nu intrerup ouatul.
Noroc ca toamna asta inca "picura" din rame si puiet e ca-n salcam, vine destula albina din spate neintepata de acarian. Dar daca era o toamna cu parjol si iernam pe albina ce-i acum in lada ???
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde vslsilviu » 02 Sep 2014, 21:49

Nea Jenica pe moment eu m-am linistit cu siropul... (ca o paranteza sunt 99.99% sigur ca voi face si reteta de protofil... poate cu alcool de casa... cred ca o sa imi iau cateva vorbe cand o sa le "fur fruntea" de la cazan)... sunt recunoscator ca prin ajutorul celor cu vechime de pe forum am ajuns sa pretuiesc , la adevarata valoare, experienta de zeci de ani acumulata de aceste retete. Sunt curios si imi pun intrebari, profesia ma face sa accept doar lucruri care sunt fundamentate.

Cred in ele si am sa le recomand mai departe; imi regasesc in multe intrebari gandurile mele... de asta am dat acele concluzii de acum 2 ani.
vslsilviu

Mesajde vlad » 03 Sep 2014, 06:58

alt stupar scrie:Bei smecherilor :D vedeti ca au pus astia bir pe veniturile din inchirierea vetrelor de iernare :lol:

Bun, lasand gluma la o parte, pe bune ca resimt nevoia unei ierni adevarate. Vorbeam aseara cu TDIul despre nivelul de infestare cu Varooa atins in acest an... si asta e numai una dintre "fericirile" aduse de o pseudoiarna in care matcile aproape ca nu intrerup ouatul.
Noroc ca toamna asta inca "picura" din rame si puiet e ca-n salcam, vine destula albina din spate neintepata de acarian. Dar daca era o toamna cu parjol si iernam pe albina ce-i acum in lada ???

pe langa pseudoiarna de care pomeneai eu as adauga , legat de nivelul de infestare , aglomerarea de stupine aflate in pastoral ( de toate felurile si marimile - cea mai mica pe care am intalnit-o avea trei stupi si statea cu ei ) , lasate in voia sortii din vara pana in primavara apoi duse la camp ,, sa mananca si gura lor ceva"
vlad

Mesajde yulian » 03 Sep 2014, 08:18

alt stupar scrie:Dar daca era o toamna cu parjol si iernam pe albina ce-i acum in lada ???

Dar daca ar fi plouat mai putin, daca iarna trecuta era mai grea, daca salcamul secreta normal...daca, daca...asta avem, cu asta ne laudam, mergem mai departe ;)
yulian

Mesajde mircea_tm » 03 Sep 2014, 11:40

buna, scuze de off-topic, dar aici mi-a fost mai la indemana! pret zahar "ARO" la Metro Timisoara 2,59 lei/kg.
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2014, 13:30

da?
I-ai masurat Brixul ?

Am mai vazut colegi amatori de chilipiruri cu Lemarco si... de cati bani, atata peste :oops:
alt stupar

Mesajde mircea_tm » 03 Sep 2014, 17:15

eu folosesc doar zahar Margaritar,Coronita....astea fiind la 2,70 lei /kg, oferta pana la data de 15 septembrie! referitor la masurarea "Brixului" din zahar nu ma pricep, am studiat in facultate dreptul ! Explicati d-voastra cum sta cu masurarea "brixului" din zahar, puteti si pe privat! sanatate!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde ignatov andrei » 03 Sep 2014, 19:30

alt stupar scrie:Dar daca era o toamna cu parjol si iernam pe albina ce-i acum in lada ???

Sunt convins ca te descurcai, Adi!
Iti mai amintesti...???

alt stupar scrie:deci am tot auzit refrenul asta cu toamna deficitara in polen mai ceva ca porcaiala aia cu apa-apa ;a ProFM :oops:
Da de trezit noi nu ne mai trezim odata la realitate ? De zece ani tamnele la fel sunt, secetoase, e limpede ca dpdv. climatic seceta a devenit regula si toamna ploioasa exceptia, da` stuparul roman ii da-nainte cu aceiasi placa zgaraiata... n-am albina c-a fost toamna secetoasa !
A fost. Si ???
La toamna va fi la fel probabil (2013), idem anul viitor (2014)si noi avem scuza perfecta !
Si asteptam sa se schimbe natura dupa moftul stuparului. Ca lui, stuparului, ii lene sa unifice.
Mai bine gaseste vinovati. In ceruri.
Si miracole. In ceatza de martie.
ignatov andrei

Mesajde teinegru64 » 03 Sep 2014, 20:13

alt stupar scrie:Bei smecherilor :D vedeti ca au pus astia bir pe veniturile din inchirierea vetrelor de iernare :lol:

Sincer nu prea mai cred nici aceasta varianta.Selectionez matcile care nu mai au puiet la 1 septembrie...si nu ponteaza inainte de 1 martie.Teoretic nu ar mai trebui sa am picior de varooa.Sunt la al cincilea tratament...consecutiv.....scot ultimele rame cu petice de puiet capacit.....dar paduchi vad si in somn.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde TDI » 03 Sep 2014, 20:23

Varroa evoluează. In trecerea de la Apis Ceranae la Apis Mellifera, parazitul a uitat ca trebuie sa lase si familia parazitata sa trăiască, dar se adaptează.
Si apoi, reinfestarea.
La mine personal altfel nu se explică. Anul trecut incarcatura de paraziti a fost mult sub medie. Anul acesta au compensat.
Am încurcat topicul.
Tocmai am terminat de facut 100 kg sirop 3:1, cumva invertit cu otet.
TDI

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2014, 22:13

mircea_tm scrie:eu folosesc doar zahar Margaritar,Coronita....astea fiind la 2,70 lei /kg, oferta pana la data de 15 septembrie! referitor la masurarea "Brixului" din zahar nu ma pricep, am studiat in facultate dreptul ! Explicati d-voastra cum sta cu masurarea "brixului" din zahar, puteti si pe privat! sanatate!

Ghinion.
Pare-se ca am studiat aceleasi codexuri prin facultati :lol: Deci si prin urmare, ma limitez la a lua de bun ce-mi arata olfactometrul... ca de ce arara asa si nu alfel, las pe altii mai indreptatiti sa explice.
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2014, 22:27

ignatov andrei scrie:

Sunt convins ca te descurcai, Adi!
Iti mai amintesti...???

alt stupar scrie:deci am tot auzit refrenul asta cu toamna deficitara in polen mai ceva ca porcaiala aia cu apa-apa ;a ProFM :oops:
Da de trezit noi nu ne mai trezim odata la realitate ? De zece ani tamnele la fel sunt, secetoase, e limpede ca dpdv. climatic seceta a devenit regula si toamna ploioasa exceptia, da` stuparul roman ii da-nainte cu aceiasi placa zgaraiata... n-am albina c-a fost toamna secetoasa !
A fost. Si ???
La toamna va fi la fel probabil (2013), idem anul viitor (2014)si noi avem scuza perfecta !
Si asteptam sa se schimbe natura dupa moftul stuparului. Ca lui, stuparului, ii lene sa unifice.
Mai bine gaseste vinovati. In ceruri.
Si miracole. In ceatza de martie.

Nu la unificari se pune problema, Andrei.
Intamplarea face ca (paradoxal) sa am si anul asta unificari in plan, ci toate ca acum stupii arata brici. Am umplut in vara tot ce era gol, am vandut destul insa nu tot ce era de vanzare, ii "duc" acum ca-s pe langa casa si i-as scoate lejer din iarna insa stiu si ca vine si-o primavara in care sa bag in fiecare saptamana > 4 sute de rame, sa am pregatite de doua ori atatea magazii... ma depaseste ! Toata stima pentru cine poate, eu unul ma limitez la cat stiu ca pot duce.
Revenind la "parjol" doar ma intrebam cat de bine ar fi decurs iernarea la un stup in care albina era deja spoliata de hemolimfa.
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Sep 2014, 22:32

... si onn topic ;)
tocmai am topit astazi niste saci de zahar, il fac 1/1 si-l administrez in nutritorri, neinvertit.
alt stupar

Mesajde vslsilviu » 03 Sep 2014, 23:03

alt stupar scrie:... il fac 1/1 si-l administrez in nutritorri, neinvertit.

lipsa de timp? cantitate prea mare... de ce?
vslsilviu

Mesajde andrei_calinescu » 03 Sep 2014, 23:56

alt stupar scrie:... si onn topic ;)
tocmai am topit astazi niste saci de zahar, il fac 1/1 si-l administrez in nutritorri, neinvertit.

Adi ,
de ce neinvertit?
Ai observat ceva vis-a-vis de cristalizarea mierii iarna?
Ce cantitate dai la o administrare?Spui ca curge din rame, intuitiv ar trebui sa faci completari.
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 04 Sep 2014, 09:56

Neinvertit pentru ca, pur si simplu, consider ( posibil oi fi citit niste studii comparative pe tema asta, nu-mi amintesc exact :oops: ) ca invertirea home made face mai mult rau decat bine calitatii siropului.
Neinvertit deoarece daca ar fi sa urmaresc stimularea pontei prin administrarea siropului, consider ca un sirop invertit este in mare parte luat din hranitor, mutat in celule si capacit, nu da "de munca" facilitand deci si adaugarea enzimelor, nu creste semnificativ cantitatea de puiet.
Administrat deoarece desi la ora aceasta inca "picura din rame" si rezervele de iernare sunt in mare parte suficiente, am sentimentul ca totusi o asa cantitate de puiet si implicit albina imediat dupa eclozionare, consuma mai mult decat intra pe urdinis. Sa consume deci din ce intra prin podisor :D
Cat despre administrare, noi numim nutritori hranitoarele de podisor cu picurator. Capacitate ~ 3 kg, il ia cam intr-o saptamana.
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA