Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde MIHALACHE » 08 Sep 2014, 14:46

acesta este stupul
Fişiere ataşate
08092014318.jpg
MIHALACHE

Mesajde nae » 08 Sep 2014, 14:57

Poate nu am inteles intrebarea(situatia) dar , o matca/fam se pierde oricum daca sunt despartite de hanneman ; cu timpul matca mai ''buna'' atrage albina .
Daca o face cea de sus =n-are hrana/spatiu (1 cat)
Daca o face cea de jos va consuma mai mult sa compenseze ''gaura '' din cap si matca/fam de sus ramane ''cu cantec'' .
Mutati catul de sus +fund+ capac pe alta locatie , pe seara ; ''dozati '' albina corespunzator .
Daca gratia nu e hanneman ci plasa (aici am neintelegerea ) poate ierna asa mai ales daca e mai slaba - primeste caldura de jos .
nae

Mesajde MIHALACHE » 08 Sep 2014, 15:25

Albinele nu folosesc intrarea din catul 3 antre catul 3 si 2 este gratie hanneman una de plastic si una metalica cu rama de lemn care am puso recent ,la control ramele de sus prindeau albinele pe gratie si le omora, ambele familii au puiet capacit echivalentul a 3 rame si 1 rama oua larve an diferite stadiisi 5 rame cu miere fetele de rame de la marginea lazi sunt goale,cred ca am sa ridic gratia cand nu va mai fii puiet ramele cu miere le pun an catul 3 si restul are sa le priveasca pe ele reginele sunt surori de roire foarte frumoase si harnice albinele sunt blande si au au comportament de curatenie foarte ridicat.
MIHALACHE

Mesajde TDI » 08 Sep 2014, 18:27

1 varianta.
Schimbati pozitia familiei pe 2 caturi.
Fiind mai multa albina va suporta mai usor depopularea.
Matca din catul 3, o lasati in cutiuta 2-3 zile dupa mutare.
Stimulare, daca zona dumneavoastră mai permite cresterea de puiet viabil - la ambele familii.
A 2-a varianta.
Matca din catul 3 se ia si se da unei familii cu matca slaba, ce rămâne se unifică, eventual puietul capacit si rezervele se împart altor familii fără albină sau hrana suficiente.
P.S. Ce înseamnă populatie si hrana suficienta? In kg si rame acoperite de albina la 7-8 grade.
TDI

Mesajde MIHALACHE » 08 Sep 2014, 20:32

Cred ca stranse sa acopere 5 intervale penrtu fiecare si cam 5 rame cu miere plina tot pentru fiecare,dar la mine an zona se mai creste puiet cam toata luna septembrei si ceva din octombrie o rama 2 de miere se gaseste an ceilalti stupi nu este o problema de aceia nu pot aprecia cu siguranta ,albinele folosesc un singur urdinis trec prin ambele familii .
MIHALACHE

Mesajde ovidiu8403 » 09 Sep 2014, 14:01

Buna ziua ,

In urma ultimului control acum o saptamana am "cantarit" la mana ramele per familie . Aveam de la 8.5kg la 15kg, de la 5 rame la 8-9 rame. La cele sub 10 kg am completat de caciula ceva apiinvert vreo 3-4 kg . Intrebarea mea e urmatoarea : pana la ce data ar fi termenul limita sa mai trec dupa diafragama rame descapacite sa le traga in cuiburi astfel ca pana la formarea ghemului de iernare sa ajunga respectiva miere capacita pe rame ?Concret, ele pana cand si cat timp le ia sa capaceasca mierea? Multumesc de critica colegului . Am tratat mult mai serios problema rezervelor de iernare astfel incat nu voi intra la iernat < 12 KG miere/fam + minim de la 4 intervale (5 rame) . Multumesc anticipat de raspunsuri . Va salut , numai bine .
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde TDI » 09 Sep 2014, 14:10

Pana când nu mai trag albinele... primele temperaturi diurne de 5, 6 grade. Atât timp cat e capacit 50% si albina acoperă foarte bine ramele respective totul e foarte bine.
Ai sa fii multumit si tu.
TDI

Mesajde Florin Dobre » 09 Sep 2014, 14:25

Grija mare la furtisag!
Nu descapaci foarte mult si stai cu ochii pe ele...urdinisurile micsorate si descapaceste spre seara.
Mirosul mierii le innebuneste in perioada asta.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ovidiu8403 » 09 Sep 2014, 17:20

Florin Dobre scrie:Grija mare la furtisag!
Nu descapaci foarte mult si stai cu ochii pe ele...urdinisurile micsorate si descapaceste spre seara.
Mirosul mierii le innebuneste in perioada asta.

Da asa am, urdinisurile infundate cu burete au deschis doar 2-3 cm . de zburat zboara bine si se intorc cu polen frumos,de aia nu infund mai tare urdinisu - dupa cules .Cand am dat seara ultima data am mai varasat din graba ceva apiinvert ici colo , mai s-a scurs si prin sita AV, sub stup, pe un capac - pe care l-am spalat urgent , a doua zi cand am vazut aglomeratie la urdinis m-am si gandit speriat ca am declansat furtisag dar de aproape se inghesuiau sa intre si sa iasa . erau ale stupului respectiv . Mi-e frica de furtisag mai ceva ca de d...u !Cred ca apipixul ala nu miroase asa puternic ca cel ce l-am dat prin august din zahar si protofil sau mai ales mierea . cred ca de la miere se declanseaza potopul . Doamne fereste , ...sa nu vad niciodata . Dar daca pun o rama dupa diafragma seara si o descapacesc doar de o palma de restu se ocupa ele sa descapaceasca ele in continuare si sa traga, sau trebuie sa revin cu furculita si a doua seara ?La unele ... rame pusa dupa diafragma nu e trasa , stau aiurea pe acestea parca mai si baga in ele . Oare de ce? Mentionez ca in cuib nu era blocaj de puiet sau miere , era loc unde sa depuna .
ovidiu8403

Mesajde vlad » 09 Sep 2014, 23:09

chiar daca mierea de dupa diafragma nu e capacita , treci cu furculita peste ea astfel incat sa strici marginea celulelor si departeaz-o de peretele stupului sau de diafragma . si nu mai mult decat poate trage intr-o noapte
vlad

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 00:14

vlad scrie:chiar daca mierea de dupa diafragma nu e capacita , treci cu furculita peste ea astfel incat sa strici marginea celulelor si departeaz-o de peretele stupului sau de diafragma

CORECT !!!!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 10 Sep 2014, 00:15

De ce? :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 00:38

Florin Dobre scrie:De ce? :D

De AIA, sau de-ro, sau de-barcader... !!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 10 Sep 2014, 09:24

Florin Dobre scrie:De ce? :D

Albinele vor dori sa repare acel fagure, deci vor goli celulele de miere !
ignatov andrei

Mesajde ovidiu8403 » 10 Sep 2014, 11:49

Multumesc. De aia stau aiurea pe acele rame ...ok trec furculuita si la lucru cu ele :lol:
ovidiu8403

Mesajde Florin Dobre » 10 Sep 2014, 11:50

Multi iau raspunsurile de-a gata. Nu se intreaba Ma, da' de ce trebuie sa fac asa? Care-i spilul?
I se spune fa asa...si face asa. Vine altul nu-i bine asa, fa altfel...si face altfel. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR