de State » 08 Sep 2014, 01:38
Anul asta am vazut ceva similar la unul din stupii mei. Am crezut ca-i vorba de furtisag, ca le bagasem sirop. De fapt, era singurul stup caruia ii pusesem sirop intr-o galeata, sa vad ce si cum(experiment).
Toata fata stupului era plina de albina. Printre ele, distingeam albine inchise la culoare(aproape negre total) si de alta marime fata de ce eram eu obisnuit sa vad. Am zis ca-i clar furtisag. Am redus urdinisul cat sa intre o albina si am asteptat cam 5 minute sa vad ce se intampla. Unele intrau, altele erau atacate de albinele mele, altele parca furau din gusa altor albine(3 albine incercuiau alta albina si tineau trompele scoase si le atingeau intre ele).
Dupa 5 minute am invelit stupul intr-un cearsaf si l-am luat de pe suport, mutandu-l 10m la umbra.
Albinele ciudate s-au dus la alt stup, unde nici macar n-avea hranitor. Am redus urdinisele la toti stupii. Aceeasi poveste....toata fata stupului plina de albina "ciudata". Unele reuseau sa intre, altele nu.
N-am stiut cauza, dar citind ce-ai patit tu, ma gandesc ca e posibil sa fie cum zice domnul Andrei. Vatra mea este la aproximativ 25-30m de padure.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.