andrei_calinescu scrie:Tavi scrie:Am sunat la DSVSA Mures sa intreb ce sa le duc(albina moarta,albina vie,fagure cu puiet) pentru a face analize si sa imi spuna ce boala este si care ar fi tratamentul. Mi-au spus ca ei nu pot sa-mi spuna ce bola este. Ei fac examene parazitologice,bacteriologice etc.Le spun eu pt.ce boala sa faca si ei confirma sau infirma boala respectiva. Nici un pret nu mi-au putut spune din acelasi motiv. Au spus ca ar fi mai bine sa vorbesc cu un apicultor mai vechi.
Am dus pe un domn apicultor mai in varsta si a spus ca pare intoxicatie. Ce ma nelinisteste este faftul ca este al treilea an la rand cad pierd familii tot in perioada asta de toamna.
In 2012 din 9 am pierdut 2
In 2013 din 10 am pierdut 1
In 2014 din 20 am pierdut 1 si 1 se grabeste s-o urmeze.
Mai am doi vecini, unul cu 10 familii si unul cu 7 familii, la o distanta de 50m stanga respectiv dreapta si ei nu au pierdut nici-o familie. Care ar fi explicatia?
Ai luat cutii de ocazie, cumva?
Spune-le celor de la DSV sa-ti faca analize pentru Nosema Ceranae, Apis, loca americana, europeana, acarapis woody, si lista poate continua.
Da-le toata lista , poate iti bunghesc vreuna.
Pentru ce dracu iau incompetentii salariu?
Nu am luat cutii de ocazie.
Daca o analiza costa 40 lei si le fac pe toate pentru a depista boala, va trebui sa-mi vand toti stupi sa platesc analizele si atunci ce rost mai are sa stiu ce boala a fost
neculai.luca scrie:Tavi, spune-ne dacă le-ai făcut tratamente contra varroa, da cu amănunte:
-cu ce medicament (descrie și modul de aplicare)
-când , câte tratamente și la ce intervale
-ai controlat cam câți păduchi au căzut după fiecare tratament ?
-au căzut cumva la unele mult mai mulți decât la altele ?
Despre familiile decimate :
-a rămas puiet neacoperit în momentul de declin ?
-puietul avea ceva semne de boală ?
-ai remarcat cumva dacă albina căzută în fața stupilor era majoritar proaspăt ecluzionată ?
Întreb toate astea pentru că eu bănuiesc că acele familii au fost infestate cu varroa mult mai tare decât restul și puietul ecluzionat n-a mai fost capabil de nici o activitate, a ieșit (sau l-a obligat albina bătrână să iasă ) pe urdiniș și n-a fost în stare nici să zboare.
Este o ipoteză.
Despre nosema ceranae: eu am înțeles că nici laboratorul de la ICDA nu o poate diferenția de nosema apis.
Dar nici nu are mare importanță de care e, se tratează cam la fel.
Da, am facut doua tratamente cu varachet forte, primul in 23.08.2014 si al doilea in 30.08.2014 cate 4 picaturi la un stup pe 12 rame Dadant fara magazin.Tratamentul l-am facut cu varojet, stupii sunt cu fund plin si nu am putut urmari cati paduchi au cazut.
In legatura cu puietul, cand m-am uitat ultima data (09.09.2014) nu aveam puiet neacoperit si nici nu am vazut semne vizibile de boala (nici nu ma prea pricep) iar daca albina cazuta era tanara sau batrana nu stiu, va trebui sa ma uit mai atent.
Orcum multumesc tuturor pentru sfaturi si pareri.