Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde Adrian Galofteanu » 12 Sep 2014, 22:27

M-ai facut curios sa vad daca am gresit cu evaluarea si am revazut filmul. Putini sunt indragostiti de Dragos dar asta nu trebuie sa ne intunece mintea cand vorbim despre albinele lui.

Albina de la cele doua familii controlate le bagi in trei intervale numai daca mergi pe principiul "daca vrei - poti" :P

Omul a precizat ca pana la iernare mai este si ca familiile vor mai primi vizite......si crede-ma pe cuvant.....familiile astea doua trec iarna fara nici o problema si daca nu mai umbla la ele pana in martie.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde cosming » 12 Sep 2014, 22:40

Trebuie apreciata promptitudinea in postare si prezentarea. Chiar daca ierneaza pe miere din zahar puietul ce va ecloziona pana spre sfarsit de octombrie va asigura necesarul de albina pentru iernare. Ca tabloul sa fie complet te rog Dragos sa pui un film cand temperaturile ajung 12-14 grade.Personal raman cu intrebarea de ce lasi la aceasta perioada atata miere, in fond se mai poate strecura acolo o urechelnita o braula sau un fluture...
cosming

Mesajde nae » 12 Sep 2014, 22:53

Adrian Galofteanu scrie:M-ai facut curios ...

Va respect parerea .
1-nu este corect sa comentezi un film fara sa pui unul .
REPET , am fam mai slabe + nu traiesc din apicultura = Nu faceti ca mine , multumesc .
( daca o strangi astazi la 4 rame o omori/blochezi de tot= raparteaza la iernare , :shock: )
nae

Mesajde nae » 12 Sep 2014, 22:58

cosming scrie:... in fond se mai poate strecura acolo o urechelnita o braula sau un fluture...

Cum sa se strecoare d-le,n-are loc .. de albina, DA :lol:
(cauta braula sub capaceala sau pe matca )
nae

Mesajde nae » 13 Sep 2014, 00:37

Adrian Galofteanu scrie:M-ai facut curios sa vad daca am gresit cu evaluarea si am revazut filmul

L-am revazut si eu .
Comentariul facut de mine raportat la prima fam RAMANE cum am zis .

La cel in pat cald are albina , pacat ca n-a vizitat ultimele rame-in fapt primele , de regula sunt mai ''goale''- matca ponteaza in fct de aer = acolo as baga pe primele 2 aratate si pline pana jos , acesta ARE albina .Da .
Si urmatorul pare ca are .
M-am inselat si cu ''alesul'' dar nu se pune ; n-am fam ca cea in pat cald .
nae

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2014, 08:33

Adrian Galofteanu scrie:Omul a precizat ca pana la iernare mai este si ca familiile vor mai primi vizite......si crede-ma pe cuvant.....familiile astea doua trec iarna fara nici o problema si daca nu mai umbla la ele pana in martie.

Aici vreau sa ajung , 6 luni de concediu . In acest interval doar tratamente antivarooa si ceva strangere a cuibului .Ramele pline in plus vor merge la depozit si vor fi folosite la primavara . Vreau sa nu mai folosesc turte energetice , doar turte proteice in jurul datei de 1 martie. La mine in zona coloniile de albine ierneaza cu populatii mai mici decat in Oltenia , dar recuperez diferenta in luna aprilie.
In film apar 3 colonii de albine in diferite tipuri de ladă , voi face in fiecare luna un film cu ele si sa vedem ce va fi in aprilie 2015 in ele. Pana atunci astept filmele lui Andrei !
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde ignatov andrei » 13 Sep 2014, 08:41

Dragos, nu am camera de filmat si nici cine sa ma ajute, dar am sa ma straduiesc sa fac un film cu doua familii "slabe" iarnate in lada dubla !

Sa fii iubit !
ignatov andrei

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2014, 08:48

Nu mai este nici un forumist prin zona ta care să sară cu un telefon sa te ajute ? Alo , forumistii din zona Iasului , ajutati omul !
Tu nu ai nici un prieten sau rudă care să te ajute ?
Dragos2006

Mesajde gica.mosu » 13 Sep 2014, 08:49

gica.mosu scrie:....7Rame,sa'nteleg ca la voi in vest acum incepe anul apicol,vb de 3-400 gr/zi si parca prin iunie intreba-i colegi care iti ofera un borcan de miere....ei bine,vin la baile Herculane pe 15 oct si te pot ajuta la extras :D ....Dragos,despre ce filme vorbesti !?!.....Ma cheama acum pe 10 sept un apic cu 40 ani in spate sa-l ajut sa unifice niste roi(nu facusese nicio data asa ceva) unul pe 6r-5kg miere(fara matca) si unul pe 6 rame 1 cu puiet +1 cu larvar si doar aprox 1,5 kg miere....caut matca ,o marchez(ma intreba de ce-o manjesc :idea: )apoi ma mai uit la alti 2 roi si la fel jale mare,f slabi si fara miere(a zis ca le mai da sirop s-au aduce rame de la stupii batrani)....Deschid si unul"COCO" albina pe 12r imprastiate,pe 2-3r ceva puiet,albina neagra si cu aripile roase f multe+albine fara aripi(a facut doar 2 tratamente cu varachet tot anul)hrana max 7-8 kg :mrgreen: P.S- cu ce inta in iarna nu stiu,de scos in primavara D-zeu stie....Asadar atentie mare dragi colegi-nu faceti ca acest apicultor :!:

Dragos,scuze,din criza de timp nu am putut duce ideea pana la capat=tb cu filmele...Cine sa le vada=analizeze sa traga unaele concluzii,sa faca dif de la el fata de altii,daca ff multi apicultori ingrijesc fam dupa ureche(asa facea taicasu) nu citeste o carte,o revista etc si se plang ca au st slabi,bolnavi,morti....Ma bucurca ai stupii buni...Traiasca "marketul"....si nu uita prmavara se numara boboci-spor!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 13 Sep 2014, 09:07

Din filmuletul postat de Dragoshelu' ,eu zic ca putem trage niste concluzii :
_ prioritar in perioada august-septembrie, trebuie sa fie cresterea a cat mai mult puiet prin masurile cunoscute ( stimulare, deblocare, regine tinere)si mai putin constituirea de rezerve abundente pentru iarna
_ evitarea administrarii de sirop in cantitati mari; ar trebui ceva de genul abundenta (pentru stimularea la maximum a reginelor), dar mai putin decat ar putea duce la blocarea cuiburilor. Se poate si in cantitati mari, dar, in aceasta situatie ar fi trebuit lasate caturile deasupra cuiburilor. Ulterior, ramele din cat date "la tras"...
Ceea ce spun cartile de apicultura mi se pare putin depasit, in conditiile schimbarilor meteorologice actuale ( incheierea hranirilor de completare in august) !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2014, 09:38

In acel timpuri nu se invertea zaharul , nu existau inverturile de azi .Daca ai cules pe polen in natura si in luna septembrie poti da linistit sirop la albine. Am vazut cazuri in care colonii de albine au ienat in mare majoritate a timpului cu turta deasupra.Stiu stupini de mari dimensiuni care ierneaza de ani buni doar pe invert si nu au probleme , totul este sa ai polen.
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 13 Sep 2014, 11:01

Prima famile mai cere ceva grija, dar urmatoarele doua sunt in regula.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 13 Sep 2014, 11:02

Rezerve sunt din plin, dar de la ora asta mierea necapacita in cuib nu e buna. Hranirile ar cam trebui sistate pe la inceputul lui septembrie.

PS: in martie-aprilie, rezervele pe baza de zahar si apiinvert dispar ca si cand nu ar fi. Cine nu are vatra buna de primavara, nu ar trebui sa mizeze prea mult pe ele!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2014, 13:28

Da,

Si eu voi ierna 2 roi mai slabi(stransi pe 3-4 rame), in ladite de 6 rame impartite in doua compartimente de 3 rame.
Cei care raman stransi pe 5 sau 6 rame ii iernez in cutii de 6 de polistiren.
Orice ai face, un roi de an intra mai slab in iarna, chiar daca candva in sezon a fost la 10 rame, si poate 5-6 rame de puiet.
Chiar daca matcile tinere prelungesc ponta, cantitatea de albina hivernala nu sporeste.
Roii de anul trecut care au iernat pe 3 rame cate 2 in lada, au ajuns marea majoritate fam de cules la salcam. Functie desigur de matca si eventual cules bun la rapita-fructiferi.
andrei_calinescu

Mesajde joohny » 13 Sep 2014, 13:47

Va salut.Acum 2 ani am iernat si eu unul pe 3 rame .A iesit in primavara cam slabut ,l-am ajutat cu ceva rame puiet capacit ,nu am recoltat nimic de la el insa dupa salcim a fost singurul care a roit ,fiind si cel mai slab.Atunci am inteles ca nu trebuie sa mai iernez in acest mod numai in cazul cind o sa am nevoie de matca.Totusi in acest caz este 2 in 1 si s-ar putea sa ierneze FB(2 in 1 = poate o fam.pe 5-6 R.).Nu am incercat pina acum 2 in 1.Sanatate
joohny

Mesajde kiloz » 13 Sep 2014, 16:37

Dragos2006 scrie:In acel timpuri nu se invertea zaharul , nu existau inverturile de azi .Daca ai cules pe polen in natura si in luna septembrie poti da linistit sirop la albine.

-Ca nu existau inverturi industriale de din zilele noastre,este un lucru. Poate ca nu stiau de fenomenul de invertire.Dar in recomandarile facute pentru hraniri cu sirop de zahar totdeauna era specificata ,nu uita sa bagi ceva otet de mere,sau un plic de sare de lamiie. Oare de ce?
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR