Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Septembrie- Pregatirile de toamna

Mesajde cosming » 13 Sep 2014, 21:49

nae scrie:
cosming scrie:... in fond se mai poate strecura acolo o urechelnita o braula sau un fluture...

Cum sa se strecoare d-le,n-are loc .. de albina, DA :lol:
(cauta braula sub capaceala sau pe matca )

Ce-am scris e doar o atentionare nimic mai mult si am patit anul trecut, lasand miere mai mult decat suficient in stup catre toamna, sa gasesc in primavara o rama cu braula, nu-s adeptul iernerii pe miere din zahar dar nici cu vremea anul asta nu mi-a fost rusine. Am sa iernez(ele albinele) preponderent pe tei urmat de poliflora si zaharul dat la inceput de septembrie app. 2l de stup. La primavara iar rup teiul :mrgreen:
cosming

Mesajde paul » 13 Sep 2014, 21:51

Cred ca 80 kg. de zahar le reportez pentru primavara !
Imi pare rau ca aseara am mai topit ... 40 kg. Ramele-s aproape full. Cu ce mai dau dupa diafragma la tras se completeaza si celulele din care eclozeaza puietul. Ponta redusa semnificativ spre ... gata! Cred ca lipsa polenului e de vina ... S-a mai redus si poporul.
Si totusi ... vine toamna ! :( :( :(
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dragos2006 » 13 Sep 2014, 21:54

De ce nu intervii cu proteina ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde andrei_calinescu » 13 Sep 2014, 22:18

Dragos2006 scrie:De ce nu intervii cu proteina ?

Dragoshelu'

In conditii de hrana proteica ideala intre controlul din 3 sep si cel de pe 11 sep constat o reducere de 1 rama cu puiet.
Media e acum 2 rame cu puiet.
Ouale ouate azi eclozioneaza la debut de oct.
Matcile reduc ponta , ceeA ce e normal acum. Chiar si cu stimulare proteica nu cred ca obtii mari diferente.
Eu fara exceptie bag fam de productie pe 5 rame la iernat.
Proteina naturala e din belsug si cred ca va mai fi avand in vedere temperaturile.
andrei_calinescu

Mesajde nae » 13 Sep 2014, 22:36

cosming scrie:Ce-am scris e doar o atentionare nimic mai mult si am patit anul trecut, lasand miere mai mult decat suficient in stup catre toamna, sa gasesc in primavara o rama cu braula, ...

Cum arata o rama cu braula ?,capacita sau nu !?(cred ca e o confuzie ,poate nu )
Ati controlat matca ?
M-am folosit de postarea d-tale sa ''rad'' de familia lu ' D-06, prima- atat vazusem ; daca vedeam tot filmul nu mai comentam RAUTACIOS - cand nu am dreptate recunosc :D
nae

Mesajde jenica67 » 13 Sep 2014, 23:33

De unde braula, ca erau puse benzile de Mavriol ?
jenica67

Mesajde nae » 14 Sep 2014, 00:05

jenica67 scrie:De unde braula, ca erau puse benzile de Mavriol ?

Poate n-a fost eficient sau alt motiv (VF=are mavrik), omul se raporteaza la rama nu la matca = ori confunda (SIGUR) galerioza cu galeriile ''puilor'' de paduche ori adultul s-a convertit sinu mai mananca lapte si nu-l mai cauti pe ''milka'' ci pe rame ..., ori!?
nae

Mesajde paul » 14 Sep 2014, 09:45

Dragos2006 scrie:De ce nu intervii cu proteina ?

Dragoshelu' ... sincer, mi-e frica !
Polen n-am, ar trebui sa le dau drojdie de bere inactivata. Nu am controlul cat din aceasta drojdie ajunge in celulele care contin rezerve pentru iernat. Daca urmeaza o iarna in care primul zbor de curatire sa fie in aprilie [asa o fost in zona mea iarna 2012-2013, cu primul zbor de curatire(fortat) in 26 martie].Nu am curaj sa risc. Asa cum a spus si Andrei Calinescu, pe care-l salut cu mare drag cu aceasta ocazie, e cam tardiva administrarea la aceasta data a proteinei pentru mentinerea pontei.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andrei_calinescu » 14 Sep 2014, 12:27

"e cam tardiva administrarea la aceasta data a proteinei pentru mentinerea pontei."

Paul, eu am expus ce e in sud pe fond de aport proteic exceptional(am pus cateva poze chiar).
Ori chiar si pe acest fond de abundenta, matcile carpatine si chiar Buckfast reduc ponta.Probabil la urmatorul contro o sa fie o singura rama cu puiet.
De aceea am spus ca mi se pare inutil.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 14 Sep 2014, 17:17

[quote="gica.mosu"]....7Rame,sa'nteleg ca la voi in vest acum incepe anul apicol,vb de 3-400 gr/zi si parca prin iunie intreba-i colegi care iti ofera un borcan de miere....ei bine,vin la baile Herculane pe 15 oct si te pot ajuta la extras :D

gica.mosu, nu am zis ca am facut miere anul asta, pentru ca nu a fost cum as fi vrut.
Intr-adevar, "ceream colegilor" un borcanel, esantion de miere, aratandu_mi oarecum frustrarea fata de ce s-a intamplat in acest an apicol.
Pentru ca vad ca s-a dat startul la video, si lumea are mai mult timp, PROMIT forumistilor ca vin cu ceva filme si de la mine, asteptand desigur comentariile lor. Numai ca trb sa le fac.
Lasa draqu mosule, vii la un pahar de vorba, pentru ca nu vreau sa rup ramele pe frigul ala in centrifuga! :D
Sau poate ne intalnim la Bai, unde vin si eu sa-mi repar cocoasa...
Legat de culesul de toamna, inclusiv ieri, inainte de ploaia asta, pica miere din ramele de cuib, iar stupii arata foarte bine.
Oricum, m-am simtit in acelasi oala cu cel cu 3 rame/12, si va trebui sa demonstrez contrariul.
Va pup!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde catalin_CJ » 14 Sep 2014, 23:06

Buna domnilor am si eu o intrebare cita miere e pe rama ful dandant in kg exprimat ma refer :D ? La mine e jale familiile sint lesinate sint care am 6 rame de albina si miere canci bucfastu nu mai opreste ponta. Am roi pe 4 sau 5 rame si au 3 sau 4 rame de puiet miere nimic le dau sirop de la 1 august si nu mai stiu ce sa fac cu ele parca intra in pamint siropu. Ma crucesc cind aud ce bine stati cu rezervele de miere pe iarna aci pe zona mea nu am auzit pe unu sa se lude cu asa ceva. Daca nu le dau acu sirop sasi faca rezervele pierd jumatate din familii cel putin.
catalin_CJ

Mesajde Dragos2006 » 15 Sep 2014, 00:08

V-a trebuit BK , acum aveti stupi plini cu albina... scoate banii de la saltea cumpara hranitoare de mare capacitate , cumpara 30 kg. sirop pe familie si da drumul la treaba.
Dragos2006

Mesajde ignatov andrei » 15 Sep 2014, 00:37

catalin_CJ scrie: Ma crucesc cind aud ce bine stati cu rezervele de miere pe iarna aci pe zona mea nu am auzit pe unu sa se lude cu asa ceva.

Si care-i "zona", aia, a ta !!! :?:

Secretosi mai sunteti unii, ca umblati prin targuri, sau pe la intalniri si... nici usturoi nu ati mancat, nici gura nu va miroase !!! ;)

Stiu, mi-ai mai spus ca... zona ta... inseamna... CJ !!!
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 15 Sep 2014, 03:16

catalin_CJ scrie:Buna domnilor am si eu o intrebare cita miere e pe rama ful dandant in kg exprimat ma refer :D ? La mine e jale familiile sint lesinate sint care am 6 rame de albina si miere canci bucfastu nu mai opreste ponta. Am roi pe 4 sau 5 rame si au 3 sau 4 rame de puiet miere nimic le dau sirop de la 1 august si nu mai stiu ce sa fac cu ele parca intra in pamint siropu. Ma crucesc cind aud ce bine stati cu rezervele de miere pe iarna aci pe zona mea nu am auzit pe unu sa se lude cu asa ceva. Daca nu le dau acu sirop sasi faca rezervele pierd jumatate din familii cel putin.

Apai e stramba rau situatia. :shock:
Pe o rama Dadant intra 3,5 kg miere.
Cumpara zahar, vo 25 - 30 kg/fam, ( ca o sa consume cu cresterea puietului ) inverteste-l si fa rost si de hrana proteica, sa-si formeze corpul gras. Altfel se lasa cu ... grele.

Cand ma gandesc de cata munca m-a scutit mutarea la o sursa buna de cules, in fiecare toamna, si rasa de albina ... imi vine sa ma laud. :)
Iar cand vad ce munca te asteapta ... ce sa zic ?. Trage tare frate ... doar e Buckfast. Anu asta, ca anu asta dar la anuuu, poate rupi gura targului !. ;) :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde mircea_tm » 16 Sep 2014, 19:41

CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Dragos2006 » 18 Sep 2014, 23:45

ignatov andrei scrie:
Dragos2006 scrie:Interesant e sa fi avut pe forum macar cate un film de la fiecare stupar in care sa prezinte o colonie de albine toamna cum este pregatita de iernat.

Da startul !!!
Esti invitatul nostru !!!

A trecut aproape o saptamana de la provocarea respectiva si eu am ramas singurul care am pus un clip facut in stupina . E trist ca pe un forum care se lauda cu mii de utilizatori nu mai exista si un alt apicultor care sa vina cu un clip din stupina personala . Oare pe acest forum sunt doar stupari virtuali ?

PS. calmus posteaza la ”concurenta”,
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR