Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde 7Rame » 05 Sep 2014, 20:48

De-a lungul timpului le-am dat si asa, si neinvertit.
Diferenta am vazut-o doar la miere, in primavara. Parca pleaca mai exploziv, cu uzura mai mica si viata mai lunga la babe.
In ac toamna nu e cazul, abia astept sa treaca ploicica asta, cica vin 27-29 grade. Menta e in toi, miristea e verde, buruieni cat vezi cu ochii! In ac sit, sapt trecuta, duminica, prin sondaj, medie de 6 rame bune puiet, cu albina peste 10-12 Dadant. Vom ierna bine. Am iernat si in 2013, chiar si 9 rame ghem, si...am bidoanele goale!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde thomas » 06 Sep 2014, 08:23

Am facut niste sirop de zahar 2:1 pt completare in felul urmator: fierb un ceai de plante in apa respectiva, iau vasul de pe foc, scot plantele si adaug zaharul. Amestec pana topesc tot si la sfarsit adaug ceva zeama de ceapa. Deoarece n.am hranitoare de capacitate mare (2-4l) am hranit cu vase de bucatarie asezate in caturile goale. In vase pun fan uscat ca sa nu se inece albinele.
Problema e urmatoarea: la cateva familii am gasit siropul cristalizat destul de mult in jurul fanului si pe peretii vasului. Dar acelasi sirop a fost tras complet, fara sa cristalizeze, de catre celelalte familii. Mentionez ca familiile erau egale ca putere.
Care sa fie cauza cristalizarii?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde alin75 » 06 Sep 2014, 08:54

Probabil cele care nu au luat siropul, au alta sursa mult mai buna...... sau rezervele sunt mai ok.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde paul » 07 Sep 2014, 09:11

Pana acum, ma chinuiam si eu cu ... inverteala !
Incepand cu toamna asta administrez siropul absolut neinvertit ! Dizolv zaharul in apa calda, pun aprox. 1 lingura otet/1l sirop, ceva ceai din plante si ... la punga !
Am observat o crestere a suprafetelor de puiet.
LE ... atat timp cat temperaturile sunt OK iar albinele secreta invertaza, eu zic ca-i ... koser.
LE 2 ... din 2011 de cand am albine, n-am avut niciodata la aceasta data asa suprafete cu puiet si asa multa albina in stupi. Daca-ar mai fi si-o ploicica pentru relansarea aportului de polen, ar fi super OK!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde 7Rame » 07 Sep 2014, 09:50

paul, e toamna buna. E apa multa, plantele au ce vor, si dau si la...altii. :D
unde ai familie sustinuta bine de regina si de rezerve, e ok.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde thomas » 07 Sep 2014, 19:08

otetul in sirop stimuleaza ponta. e drept, conteaza si regina. Eu am facut hranire de completare cu sirop 2:1 dizolvat in ceai de plante, la care am adaugat o lingurita otet de mere la 1l de sirop. Cel mai putin am 2r puiet la roi si 5r puiet la cea mai buna fam.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde mausica » 07 Sep 2014, 19:13

thomas scrie:otetul in sirop stimuleaza ponta. e drept, conteaza si regina. Eu am facut hranire de completare cu sirop 2:1 dizolvat in ceai de plante, la care am adaugat o lingurita otet de mere la 1l de sirop. Cel mai putin am 2r puiet la roi si 5r puiet la cea mai buna fam.

Nu stiu daca otetul e raspunzator sau nu,insa eu nu am folosit otet si am intre 5-7 r cu puiet in familii si 3-5 r la roi
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde vilceanunelu » 12 Sep 2014, 10:02

Eu de cind am albinele nu am invertit niciodata zaharul .otet am mai folosit doar cind am intirziat cu rezerva scuze ca mam bag at camp musca....... :) :)
vilceanunelu

Mesajde modigliani » 12 Sep 2014, 20:59

vilceanunelu scrie:Eu de cind am albinele nu am invertit niciodata zaharul .otet am mai folosit doar cind am intirziat cu rezerva scuze ca mam bag at camp musca....... :) :)

AAAAA....TAT ! ..... YES !!!!!
modigliani

Mesajde peterneamt » 15 Sep 2014, 08:11

Câtă vreme este polen de calitate în natură ( este puiet de trântori sau trântori mulţi în stupi ) cea mai bună furajare se face cu sirop de zahăr 1la1 la un ph neutru (7) . De ce Simplu vezi compoziţia chimică a nectarului sau mai simplu verifică ce preferă albinele punând două hrănitoare în acelaş stup (unul cu sirop invertit şi altul cu sirop ne-invertit ) .
Concluzia este că hrana invertită este bună în afara sezonului activ şi stuparii cu experienţă apelează la ia numai în situaţii de criză ( când familiile nu au suficientă hrană şi e musai o complectare a rezervelor în timpul sezonului inactiv.
Dacă luaţi în calcul şi faptul că albinele prin invertire adaugă enzime şi.....şi depozitează siropul cu nectarul de la culesul de întreţinere rezultând o hrană complectă ce nu încarcă intestinul pe perioada iernii ...........dar şi faptul că albina ce creşte puiet în ianuarie produce lăptişorul din propriile rezerve proteice iar din hrana invertită artificial aportul proteic lipseşte........ :D
peterneamt

Mesajde alt stupar » 15 Sep 2014, 13:12

:idea:
si eu ce zisei ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 15 Sep 2014, 13:48

peterneamt scrie: Concluzia este că hrana invertită este bună în afara sezonului activ

Și cum sugerați să facem această invertire?
Când nea Gică era printre noi, toți făceam invertiri de ridicam facturile la gaze ...
Acum, puțini mai fac munca aceasta.
Nea Gică, ce bine ne-ar prinde să mai fii printre noi. Nimeni nu e de neînlocuit, dar parcă locul lui a rămas gol.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cobi » 15 Sep 2014, 13:50

cristi_vidican scrie:
peterneamt scrie: Concluzia este că hrana invertită este bună în afara sezonului activ

Și cum sugerați să facem această invertire?
Când nea Gică era printre noi, toți făceam invertiri de ridicam facturile la gaze ...
Acum, puțini mai fac munca aceasta.
Nea Gică, ce bine ne-ar prinde să mai fii printre noi. Nimeni nu e de neînlocuit, dar parcă locul lui a rămas gol.

Da, Cristi, fiecare face cum il duce capul.
cobi

Mesajde cobi » 15 Sep 2014, 13:53

alt stupar scrie:Neinvertit pentru ca, pur si simplu, consider ( posibil oi fi citit niste studii comparative pe tema asta, nu-mi amintesc exact :oops: ) ca invertirea home made face mai mult rau decat bine calitatii siropului.

Ati facut analiza la siropul facut acasa? Puneti studiile sa le citim si noi.

ca asa....toata stima!
cobi

Mesajde cristi_vidican » 15 Sep 2014, 13:55

cobi scrie:Da, Cristi, fiecare face cum il duce capul.

Așa e, doar că pe mine nu mă duce capu la chestiile astea :lol:
Așa că întreb și eu pe cine știe câte-ceva că nu mi-e tot una.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cobi » 15 Sep 2014, 14:00

cristi_vidican scrie:

Nu faci parte din "tagma" incepatorilor si n-as vrea sa se interpreteze, dar fiecare cauta solutia cea mai buna pentru el...Tu ce dai acum: invertit, neinvertit sau ai terminat cu hranirile? :) Eu folosesc invertit si sunt multumit.
cobi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA