Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: calendarul apicol - restrangerea cuiburilor pentru ierna

Mesajde vslsilviu » 14 Sep 2014, 16:14

dragos_vintu scrie:... am activitate intensa de cules ca mi-au inflorit trandafirii si craitele asa ca speram ca nu o sa fie nevoie chiar de 16 l... dar vedem.

Esti sigur ca vor culege de la ele? :?:
vslsilviu

Mesajde dragos_vintu » 14 Sep 2014, 16:40

Eu zic ca da le viziteaza intens...de dimineata pana seara e cel putin o albina in fiecare floare :)
Nu stiu daca culeg nectar dar polen culeg sigur ca se vad saculetii pe picioare.
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde cristi arad » 15 Sep 2014, 16:32

proapis13 scrie:Am zis ca nu ma bag dar nici in ceierul muntilor unde e Dafinescu cu stupina la ora asta nimeni nu se gandeste inca la restringerea cuiburilor pentru iernat :oops: .....Iar initiatorul topicului copiaza din carte si scrie pe forum de la 26 august ce trebuie sa faca unii la jumatatea lui octombrie ; hai sa fim seriosi :oops:

ce faci tu este treaba ta , eu insa cam dupa floarea soarelui restrang stupii de pe trei corpuri pe 2 (ME) ca albina sa-si adune mierea intr-un spatiu cat mai restrans; tu insa poti sa-i restrangi si in dec. pentru mine nu-i o problema ceea ce este insa deranjant uneori este ca tu si altii presupun unele lucruri pe care nu le cunosc si decat sa presupuna mai bine sa nu se bage asa cum ai zis; eu in schimb te invit sa vezi la mine o stupina in care nu exista roi ci doar familii de albine la ora asta pe 15 rame ME in medie si atunci ai sa vezi ca nu copiez decat pe un mentor de-al meu in stuparit care traieste din asta cu 300 de stupi ME si face stuparit cu stupii astia de 30 ani; nu stiu daca in AR sunt 10 stupari cu stupine exclusiv ME, insa diferenta se vede in productii. asadar mai da o fuga la stupinele din munti sa vezi cata miere au pentru iarna si cum arata stupii
cristi arad

Mesajde proapis13 » 15 Sep 2014, 16:40

cristi arad scrie: ceea ce este insa deranjant uneori este ca tu si altii presupun unele lucruri pe care nu le cunosc si decat sa presupuna mai bine sa nu se bage asa cum ai zis; eu in schimb te invit sa vezi la mine o stupina in care nu exista roi ci doar familii de albine

Jura-te tu,pe bune ...???
Da-mi o adresa unde sa-mi clatesc si eu ochii cu ceva frumos si sa-mi scot palaria :!:
Abia acum inteleg de ce intri asa de rar pe forum si atunci doar sa dai sfaturi.... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi arad » 15 Sep 2014, 17:09

proapis13 scrie:
cristi arad scrie: ceea ce este insa deranjant uneori este ca tu si altii presupun unele lucruri pe care nu le cunosc si decat sa presupuna mai bine sa nu se bage asa cum ai zis; eu in schimb te invit sa vezi la mine o stupina in care nu exista roi ci doar familii de albine

Jura-te tu,pe bune ...???
Da-mi o adresa unde sa-mi clatesc si eu ochii cu ceva frumos si sa-mi scot palaria :!:
Abia acum inteleg de ce intri asa de rar pe forum si atunci doar sa dai sfaturi.... ;)

nu trebuie eu sa jur si nici tu nu trebuie sa-ti scoti palaria, ci doar sa vezi, curtici jud Arad tel 0720291571 daca cumva nu raspund lasa mesaj;
pot insa sa-ti confirme unii care ma cunosc , desi nu sunt prea popular si nici nu vreau; scopul intrarii mele pe site este de a orienta putin incepatorii cu sfaturi care nu toti le stiu sau le spun (si dupa ce am incheiat cu topicul "calendarul apicol" nu ma voi mai inghesui pe - aici :) )
cristi arad

Mesajde dragos_vintu » 15 Sep 2014, 20:49

Daca ati terminat cu cearta si masurarea urdiniselor... voi cei mai cu experienta faceti si voi o lista cu pasi si lucruri la care va uitati cand restrangeti cuibul:
gen:
1. Verificarea pentru restrangere se face pe seara cand toata albina este in cuib
2. Ramele trebuie sa fie in proportie de 90% pline de albine
3. Se scot ramele albe si daca au miere pe ele sa da dupa diafragma...

si tot asa... plus niste pasi gen cum trebuie sa arate o rama buna de iernat si ce dai la topit sa menti sanatatea albinei.
dragos_vintu

Mesajde ignatov andrei » 15 Sep 2014, 20:54

dragos_vintu scrie:Daca ati terminat cu cearta si masurarea urdiniselor... voi cei mai cu experienta faceti si voi o lista cu pasi si lucruri la care va uitati cand restrangeti cuibul:
gen:
1. Verificarea pentru restrangere se face pe seara cand toata albina este in cuib

si tot asa... plus niste pasi gen cum trebuie sa arate o rama buna de iernat si ce dai la topit sa menti sanatatea albinei.

Se vede de la o posta ca n-are nimeni experientza lu' mata' !
Te rugam frumos, continua matale !!!
ignatov andrei

Mesajde dragos_vintu » 15 Sep 2014, 21:13

eu zic ce am vazut in 2-3 carti... ...pana la practica mai e ceva de transpirat... asa ca rog pe cei care au mai multe ierni la activ sa scrie.. daca vor daca nu e ok.... oricum suntem prea multi apicultori... pacat in schimb de albinele care o sa moara.

d
dragos_vintu

Mesajde proapis13 » 15 Sep 2014, 22:17

cristi arad scrie:Da-mi o adresa unde sa-mi clatesc si eu ochii cu ceva frumos si sa-mi scot palaria :!:

doar sa vezi, curtici jud Arad [/quote]
Am cerut foto nu vorbarie,asta ma intereseaza,pentru mine o foto face cat ....o carte,citesc in poze... ;) :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cristi arad » 19 Sep 2014, 12:51

proapis13 scrie:
cristi arad scrie:Da-mi o adresa unde sa-mi clatesc si eu ochii cu ceva frumos si sa-mi scot palaria :!:

doar sa vezi, curtici jud Arad

Am cerut foto nu vorbarie,asta ma intereseaza,pentru mine o foto face cat ....o carte,citesc in poze... ;) :lol:[/quote]
am mai incercat sa pun poze, inclusiv a mea, imi merge greu netul si nu prea reusesc, am sa ma duc in camp si sa fac 2-3, si-mi scrie ca fisierele sunt prea mari , numa daca-mi dai o adresa de mail pot sa-ti trimit poze
Ultima oară modificat de cristi arad pe 19 Sep 2014, 13:04, modificat 1 dată în total.
cristi arad

Mesajde cristi arad » 19 Sep 2014, 12:53

[quote="dragos_vintu"]eu zic ce am vazut in 2-3 carti... ...pana la practica mai e ceva de transpirat... asa ca rog pe cei care au mai multe ierni la activ sa scrie.. daca vor daca nu e ok.... oricum suntem prea multi apicultori... pacat in schimb de albinele care o sa moara.

ce sa scrie?
cristi arad

Mesajde dragos_vintu » 22 Sep 2014, 01:32

@cristi - sa scrie un manual de recomandari si proceduri pentru o iernare buna dragut ar fi cu exemple si poze...
dragos_vintu

Mesajde Cristi Ciocoiu » 22 Sep 2014, 08:03

Si noi incepatorii ar trebui sa invatam ceva de la acest topic.
Nu prea sunt activ desi am experienta '' forumista" , observ ca marea majoritate a topicuri-lor incep in forta dupa care incepe balacareala.

Personal va multumesc - avem ce invata de la cei cu experienta.

Dar poate totusi pe viitor respectati titlul unui topic si postati doar la subiect.

MULTUMESC inca o data.
Cristi Ciocoiu

Mesajde TDI » 22 Sep 2014, 08:19

dragos_vintu scrie:Daca ati terminat cu cearta si masurarea urdiniselor... voi cei mai cu experienta faceti si voi o lista cu pasi si lucruri la care va uitati cand restrangeti cuibul:
gen:

1. Verificarea pentru restrangere se face in diminetile reci la 6, 7- când albina e in ghem.
2. Ramele trebuie sa fie in proportie de 110% pline de albine, pana la 1 noiembrie mai apar mortalitati pe care nu mai are cine sa le inlocuiasca in regiunile reci.
3. Ramele albe trebuiau scoase demult, dar - surprinzător poate, daca familia e restrânsă extraordinar de bine, ramele foarte pline cu hrana, se poate pune si o rama alba cu 3 kg hrana la marginea cuibului, nu o sa se primească plângeri.
Ramele de topit sunt ramele care goale fiind sunt foarte grele, interpuse intre soare si tine, lumina nu mai trece prin 70% din celule.
TDI

Mesajde cristi arad » 22 Sep 2014, 23:12

dragos_vintu scrie:@cristi - sa scrie un manual de recomandari si proceduri pentru o iernare buna dragut ar fi cu exemple si poze...

acuma aici nu se-nvata apicultura, activitatea asta se invata in teren; insa si de aici se pot lua cateva indrumari, dar asta functioneaza cam ceva de genul - intrebare - raspuns; eu cu ce stiu va ajut dar numai sa puneti intrebarile potrivite pentru un raspuns potrivit
cristi arad

Mesajde dragos_vintu » 28 Sep 2014, 05:44

Salutare! Tocmai vin din stupi unde la 5 am erau 6 grade afara si 21 in cuib.
Am vrut sa verific daca am strans destul de bine cuibul si daca au ramas rame neocupata de albina.
Uimirea mea a fost ca aveam albina de sus pana jos pe ramele din cuib si aveam albina si dupa diafragma.
Exemplu clar - cutie 11 rame 1/1 din care 8 in cuib plina cu albina, 1 diafragma si intre cele 2 care erau dupa diafragma cam 1/4 din rama albine.
Ce recomandati?
Mai reintroduc o rama in cuib...le las asa ca sa nu fie probleme cu rezervele?
dragos_vintu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR