Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

NOSEMA CERANAE

Mesajde mircea_tm » 23 Aug 2014, 00:21

:) Salutare dragi apicultori. Am vizionat acest filmulet in care se pune problema acestei boli necrutatoare la albine. Cei care cunoasteti detalii,tratamente etc va rog sa le impartasiti si noua.mu;tumesc

http://www.youtube.com/watch?v=Nn9xLaA2S2o
CARPE DIEM !
mircea_tm

Re: NOSEMA CERANAE

Mesajde BogdanU » 23 Aug 2014, 14:56

In august 2013, cu suspiciune de loca am dus probe la ICDA. Am fost primit cu o deosebita amabilitate de catre doamna doctor Sapcaliu care a pus diagnosticul de nosema ceranae pentru problema mea.
Problema este grava într-adevăr dar nu de nerezolvat.
Tratamentul recomandat a fost asa :
Într-un litru de sirop de zahar 1/1 se pun 20 ml protofil, sucul de la o lamaie, 1 fiola de vitamina B1 (1mg/ml) si se administreaza cate 250ml/familie timp de 2 saptamani.
Inca un aspect ce mi-a fost precizat este ca aceasta boala ataca si puietul, dupa cum v-am spus la inceput ca am suspectat o loca.
Un alt aspect ar fi acela de a schimba matca pe care doamna doctor a pus accent.
Pana in momentul de fata nu am mai avut simptome de acest fel desi se stie cat de mult rezista sporii de nosema in ceara mai ales, m-am straduit sa tin familiile cat mai stranse in primavara si sa le feresc de canicula, momente cand aceasta boala isi face de cap.
Mai mentionez ca am iernat pe zahar iarna trecuta si nu am pierdut nicio familie, desi nu a fost o iarna capricioasa. Am facut doar o unificare in primavara si pana in momentul de fata am schimbat toate matcile.
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde andrei_calinescu » 23 Aug 2014, 16:25

"mi-a fost precizat este ca aceasta boala ataca si puietul"

Ataca indirect puietul, in sensul ca prin depopularea masiva a albinei adulte, puietul ramane neacoperit/nehranit, de aici consecintele de rigoare.
Ceara e intr-adevar una din sursele de spori, in Franta, intre 2005-2006 cand Ceranae a facut ravagii, una din surse a fost stabilita ca fiind ceara din Spania, in sudul Frantei consumabilele apicole/agricole fiind cu precadere de origine spaniola.
Intr-una din primaveri am gasit o stupina decimata, coroanele de miere prezentau o pelicula grasoasa ca de ulei, in unii erau pete de diaree iar albina isi abandonase puietul.
Ce mi se pare ciudat in filmul lui Daniel, e ca reclama aparitia Ceranae acum, la vremea asta, adica vara.
Francezii incriminau ca si cauze, iernarea pe mierea de mana, bineinteles albina imbatranita care nu permitea schimbul de generatii, lipsa PROTEICA care nu premitea albinei sa devina apta pentru iernat, nosemozele fiind considerate boli oportuniste.
DA, iernarea pe zahar poate reprezenta o solutie de diminuare , caci nu se mai incrimineaza sporii din miere, cu conditia ca zaharul sa fie prelucrat nu mai tarziu de august si pe fond proteic.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 23 Aug 2014, 16:54

un canal destul de groscior care trateaza aspectele sanitare la albina.
http://www.youtube.com/user/BeeHealth/videos

Despre Noseme
http://www.youtube.com/watch?v=hciEmEZD ... Ex1HLCNqMw
andrei_calinescu

Mesajde BogdanU » 23 Aug 2014, 19:33

andrei_calinescu scrie:"
Ce mi se pare ciudat in filmul lui Daniel, e ca reclama aparitia Ceranae acum, la vremea asta, adica vara.

La mine tocmai atunci cand era canicula mai mare a aparut boala!
Iar legat de iernarea pe zahar... nu stiu ce sa zic, eu am iernat pe zahar deoarece nu am avut altceva, in nici un caz pentru a elimina nosema.
BogdanU

Mesajde BogdanU » 02 Oct 2014, 22:59

Un alt simptom foarte important al albinelor bolnave de nosema ceranae este acela ca acestea ar manca non-stop, iar cand administram sirop in hranitor, gasim foarte multe albine inecate acolo deoarece aceste se îmbulzesc pur si simplu.
BogdanU

Mesajde peterneamt » 03 Oct 2014, 08:28

Albina ca individ stă foarte prost cu sistemul imunitar......Strategia familiei de albine ( ca superorganism ) este bazată pe schimbarea generaţiilor de albine.......Albinele bolnave sau bătrâne părăsesc stupul şi mor în afara lui.....fără a mai avea în corp proteine......
Lipsa sau insuficienţa hranei în natură face ca familia de albine să reducă creşterea de puiet....,să întrerupă creşterea fagurilor.....,să diminueze numărul de culegătoare....., albinele dozânduşi efortul conservă vitelogeninul acumulat ba chiar îl măresc.... astfel mărinduşi durata de viaţă în aşteptarea înbunătăţirii condiţiilor de cules........
Albinele cu vârstă înaintată ( ne muncite ) crează condiţii optime de înmulţire şi proliferare a nosemelor şi......timpul, dar mai ales lipsa păsturii sau a polenului din alimentaţia albinelor sunt factorul declanşator.
Nu proteina din hrană curăţă intestinul albinei , ci invelişul grăunciorului de polen (nedigerabil ) are rol descuamant îndepărtând tesutul epitelial afectat de parazitoze şi nosema......redând intestinului posibilitatea de a absorbii proteinele din hrană.
Deci o albină bolnavă de nosema este incapabilă să asimileze proteinele din hrană.......
Culesul puternic ( de producţie ) urgentează schimbul de generaţii şi deşii familiile de albine slăbesc datorită uzurii rapide (o,5-2 kg albine pe cules ), albinele ce ecluzionează au o presiune infecţioasă la nivelul cuibului mult diminuată şi astfel nosema dispare......dar sporii niciodată. ;)
peterneamt

Mesajde peterneamt » 03 Oct 2014, 08:33

BogdanU scrie:Un alt simptom foarte important al albinelor bolnave de nosema ceranae este acela ca acestea ar manca non-stop, iar cand administram sirop in hranitor, gasim foarte multe albine inecate acolo deoarece aceste se îmbulzesc pur si simplu.

De foame......mănâncă dar nu pot asimila având intestinul afectat.... ;)
peterneamt

Mesajde proapis13 » 03 Oct 2014, 10:00

peterneamt scrie:....Deci o albină bolnavă de nosema este incapabilă să asimileze proteinele din hrană.......

De retinut :!: .....la iarna o turtita mica cu polen,zahar si ceva miere amestecata cu ulei de gatit poate face minuni..... :!:
Maestre,scrii rar dar bine,merci de info ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde AndrewIS » 07 Oct 2014, 11:27

Salut, ma puteti ajuta cu o parere? o fi asta vreo dereglare la intestine? diaree ? stiu ca trebuie sa aiba culoarea galben consistent...fecalele asta bat spre maro , ce spuneti ?
Fişiere ataşate
nosemoza.jpg
nosemoza?
AndrewIS

Mesajde peterneamt » 07 Oct 2014, 12:47

AndrewIS scrie:Salut, ma puteti ajuta cu o parere? o fi asta vreo dereglare la intestine? diaree ? stiu ca trebuie sa aiba culoarea galben consistent...fecalele asta bat spre maro , ce spuneti ?

Fecale de găselniţă....... ;)
peterneamt

Mesajde balu » 08 Oct 2014, 21:18

nu stiu daca nosema e cauza, dar anul acesta a aparut urmatorul fenomen
- f multe familii au schimbat matca, fenomen observat o singura data acum 2 ani parca
- am avut matci batrine carora le-am scurtat aripile, si tot ele sunt in familie, in schimb matci chiar de anul acesta, una de roire a fost inlocuita
ca fenomen familiile sunt tot mai slab populate de la an la an, posibil sa fie de la cresterea nr de stupi in zona, posibil alte cauze
am mai spus, la inceputuri, am facut dintr-o familie 4 roi si au iesit in primavara familli bu ne, acum nici mie nu-mi vine sa cred ca e posibil
balu

Mesajde AndrewIS » 23 Feb 2015, 00:42

Salut, am fost sambata la stupi sa le pun turte proteice, era o zi calda fain rau ...albinele zburau de mama focului...doar ca pe costumul meu alb m am trezit cu multe pete apoase galbene...panica, nosemoza---sper sa nu . vreau sa le administrez tratament dar nu inteleg de ce se administreaza mai putin protofil in turta decat in sirop , am gasit dozarea asta in mai multe surse :

• În prezent, la noi în ţară, tratamentul se face cu Protofil, un produs care prin substanţele conţinute împiedică realizarea ciclului evolutiv al lui Nosema apis, inhibă flora patogenă intestinală şi stimulează secreţia enzimelor digestive ale albinelor şi larvelor. Se administrează în sirop 17 ml la litru şi în pastă, 3 ml la kilogram. Cantitatea de Protofil ce se administrează într-un anotimp unei familii variază între 50 şi 80 ml, în funcţie de mărimea şi starea acestora.

Stie cineva?
O alta intrebare ar fi : daca e normal ca primele fecale de la zborul de curatire sa fie apoase?
AndrewIS

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Feb 2015, 08:36

Cred ca trebuia sa scrie 30 ml la kilogram !!! Trebuie sa fie o eroare !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde kiloz » 23 Feb 2015, 08:55

PROTOFILUL se administrează în sirop, 17 ml/litru și în paste, 34 ml/kg

PROTOFILUL se administrează familiilor de albine și în special celor afectate de nosemoză, de intoxicații cronice, slăbite de intemperii și roiurilor.

Produsul se administrează toamna (august–septembrie) în siropul pentru stimulare și completare a rezervelor de hrană și primăvara în paste și în siropul pentru hrănire și stimulare.

Cantitatea de PROTOFIL ce se administrează unei familii de albine variază între 50-80 ml/sezon în funcție de mărimea și starea acesteia.

Raspuns la intrebare-NU - este in mare parte influentat de," Calitatea mierii de iernare!"
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde AndrewIS » 23 Feb 2015, 11:35

kiloz scrie:PROTOFILUL se administrează în sirop, 17 ml/litru și în paste, 34 ml/kg

PROTOFILUL se administrează familiilor de albine și în special celor afectate de nosemoză, de intoxicații cronice, slăbite de intemperii și roiurilor.

Produsul se administrează toamna (august–septembrie) în siropul pentru stimulare și completare a rezervelor de hrană și primăvara în paste și în siropul pentru hrănire și stimulare.

Cantitatea de PROTOFIL ce se administrează unei familii de albine variază între 50-80 ml/sezon în funcție de mărimea și starea acesteia.

Raspuns la intrebare-NU - este in mare parte influentat de," Calitatea mierii de iernare!"

Multumesc
AndrewIS

Următorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE