Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 12:57

este miere 80 %, doar 30 e capacita. am cantarit ramele de mijloc au cam 2, 2,5 kg

O familie de 5 rame, cu 12500 albine, trebuia sa posede 12-15 kg hrana. Greutatea totala 1250 grame albina, 450 grame ceara si lemnul x 5=2250 grame, plus 12.000-15.000 grame miere si uneori pastura, la cum sunt toamnele prin Moldova, ma mir daca am 300-500 grame pastura(bine conservate in miere si capacite).
Pai lemnul si ceara pe ramele maro si negre au de la 300 la 600 grame, daca densitatea albinei e corecta mai are si albina 250 grame - (2500 albine, având in vedere ca albina are o greutate de 80-130 miligrame - cu cat e mai bătrână cu atât scade in greutate).
TDI

Mesajde AndrewIS » 07 Oct 2014, 14:52

Salut, am cateva nelamuriri cu argumente ..se poate cateva raspunsuri ..tot cu argumente?

1. De ce se restrang ramele din stup? Daca am 5 rame cu miere (80%) si albina cat pentru 4 rame, de ce as scoate a 5-a rama?

A. Daca scopul e sa fortezi albina sa formeze ghemul pe ramele care le lasi tu in cuib are rost interventia? ele nu se retrag oricum si isi formeaza cuibul unde si cum le este lor bine?
Imi pun aceasta intrebare pentru ca am cunoscut de curand un apicultor cu o stupina veche (20 ani 200 stupi) care nu scoate nici o rama din cuib! Apoi am citit acest topic de la nea gica (odihneasca-se in pace)
link cu topicul initiat de nea giga: http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic. ... 2582#32582

B. Daca motivul este ca albina incalzeste un spatiu mai mic: Aerul in interiorul stupului oricum circula, daca spatiul gol nu este umplut temperatura oricum va fi rapid echilibrata in interiorul cuibului. Diafragma intre rame si spatiul gol nu este atat de eficienta incat sa asigure in microclimat pe 3-4 rame in interiorul stupului.

2. Pe diverse site-uri tabelele consumului mierii pe perioada iernii difera cu mult de practica recomandata de "Ghidul de bune practici in apicultura":
http://www.proapicultura.ro/iernarea_fa ... tolul2.htm
De ce se recomanda 15 kg de miere la 2 kg albina daca consumul lor real este mult mai mic?

Conform aceluiasi articol pe o rama ME dimensiuni standard incap 200 grame albine. 5 rame x 200 = 1kg albina care consuma la fel de mult ca o familie de 2 kg de albina (conform unor studii)
AndrewIS

Mesajde lucky5strike » 07 Oct 2014, 16:12

Florin Dobre scrie:O rama pentru iernat cu care stau linistit...de-ar fi toate asa. :)
Densitatea de albina pe rama asta e cam la jumatatate din ce ar trebui sa fie. :idea:

O rama foarte buna care se preteaza aproape in orice pozitie de cuib.

8 din astea ca miere si 12-14 ca albina.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 07 Oct 2014, 16:23

Nr ramelor din cuib ,acum, tine de sistem si ''corectarea ''unor neajunsuri :
- ai miere putina = compactezi albina pe rame putine si vor beneficia de miere mai multa .
-ai miere multa (80%) = bagi doua la mijloc mai goale sau una GOALA , raschetezi exteriorul ramelor 1si 5 si mierea va fi plasata pe cea goala si nu mai scoti nimic, cuib bilateral .
- cat mai multe rame in cuib, iarna = o mai buna ''izolatie''/ mai buna dispersie -condensare a vaporilor de apa ; dar sa fie min 50% , daca sunt goale albina acolo isi face cuibul si moare cu 15 Kg lateral .
- daca ai 3 rame sau 4 sau 5 cu 80% miere cuibul se va plasa pe fata insolata si va ierna defectuos = vei gasi in primavara cuibul sus si din rame mancat cateva degete, 5-7 cm.
DB , pat rece .
In primavara RESTRANGEREA CUIBULUI (nu doar a ramelor) e alta chestie = F BUNA .
nae

Mesajde Dinca Catinel » 07 Oct 2014, 18:09

AndrewIS scrie:Salut, am cateva nelamuriri cu argumente ..se poate cateva raspunsuri ..tot cu argumente?

1. De ce se restrang ramele din stup? Daca am 5 rame cu miere (80%) si albina cat pentru 4 rame, de ce as scoate a 5-a rama?

A. Daca scopul e sa fortezi albina sa formeze ghemul pe ramele care le lasi tu in cuib are rost interventia? ele nu se retrag oricum si isi formeaza cuibul unde si cum le este lor bine?
Imi pun aceasta intrebare pentru ca am cunoscut de curand un apicultor cu o stupina veche (20 ani 200 stupi) care nu scoate nici o rama din cuib! Apoi am citit acest topic de la nea gica (odihneasca-se in pace)
link cu topicul initiat de nea giga: http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic. ... 2582#32582

B. Daca motivul este ca albina incalzeste un spatiu mai mic: Aerul in interiorul stupului oricum circula, daca spatiul gol nu este umplut temperatura oricum va fi rapid echilibrata in interiorul cuibului. Diafragma intre rame si spatiul gol nu este atat de eficienta incat sa asigure in microclimat pe 3-4 rame in interiorul stupului.

2. Pe diverse site-uri tabelele consumului mierii pe perioada iernii difera cu mult de practica recomandata de "Ghidul de bune practici in apicultura":
http://www.proapicultura.ro/iernarea_fa ... tolul2.htm
De ce se recomanda 15 kg de miere la 2 kg albina daca consumul lor real este mult mai mic?

Conform aceluiasi articol pe o rama ME dimensiuni standard incap 200 grame albine. 5 rame x 200 = 1kg albina care consuma la fel de mult ca o familie de 2 kg de albina (conform unor studii)

Nu cred ca primesti vreun raspuns. Zic clar acolo unii care au cantarit luna de luna stupi pe 3 altitudini timp de 12 ani ca o familie consuma 5 kg in 6 luni parca dar noi stim de la apiculotrii de la curtea lui Gerula ca de fapt consuma 20.
Consuma 20, poate mai mult, dar nu iarna, ci din aprilie incolo. Ideal e sa ai o cantitate mare in stup dar deja in martie in orice regiune a tarii poti sa dai turta proteica daca ai emotii.
Legat de iernatul cu toate ramele, asa iernez si eu (inca nu la toti stupii). Familiile care mi-au dat miere rapid au fost cele iernate pe 11 si 12 rame. Prezenta pe acest forum utilizatorul Cristi X metoda asta, adusa de dansul din Suedia. Fund gol, plin de rame si folie deasupra.
Dinca Catinel

Mesajde B.K » 07 Oct 2014, 18:32

Dinca Catinel scrie:Legat de iernatul cu toate ramele, asa iernez si eu (inca nu la toti stupii). Familiile care mi-au dat miere rapid au fost cele iernate pe 11 si 12 rame. Prezenta pe acest forum utilizatorul Cristi X metoda asta, adusa de dansul din Suedia. Fund gol, plin de rame si folie deasupra.

Anul asta iernez si eu cativa stupi cu toate ramele (10) , aceiasi metoda , fund gol folie sus.
Cunosc personal apicultor care ierneaza familiile cu catul pe ele , fara sa restranga , a descapaceasca sau alte metode de lucru. Este vorba de stupi Dadant pe 10 rame.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 18:43

Cluj, Bucuresti. Va invit de la 1 august pe la Botosani, sau poate pe la Iasi. Eu pe la Roman n-am avut cules de la 1 august - am auzit ca pe la Vaslui a fost mai bine.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 07 Oct 2014, 18:47

[quote="TDI"]Cluj, Bucuresti. Va invit de la 1 august pe la Botosani, sau poate pe la Iasi. Eu pe la Roman n-am avut cules de la 1 august - am auzit ca pe la Vaslui a fost mai bine.[/quote

Unde se agata Romania in cui si unde se agata Europa-n cui?
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 18:55

Albinele mele au cosumat in medie 7 kg hrana,24/27 noiembrie-15/20martie; populatie medie 5.4 rame. Am cântărit fiecare rama in parte, de 2 ori. Restul hranei a fost consumata in următoarele 45 zile. Media pe stupina, a fost de peste 15 kg.
TDI

Mesajde jenica67 » 07 Oct 2014, 19:02

AndrewIS, la pct 1 ti-a raspuns Nae, legat de pct 2 : se stie ca consumul mediu al unei familii este cam asa L10 = 850-3250g, L11=650g, L12=750g, L1=850, L2=1150, L3=1850, L4=4250, total=10250-12750g, deci 10-13kg. Daca consideri ca in functie de zona ex Banat-Moldova, consumul este diferit, trebuie sa ai o anumita siguranta, in functie de o iarna care va urma si nu o poti prevede cu exactitate. Dar si daca mergi la limita si alegi cca 10-12 kg de miere, se stie ca albina isi gestioneaza cu zgarcenie rezervele, si in momentul cand rezervele sunt in scadere, reduce ponta matci si automat dezvoltarea familiei. In plus ca o familie sa fie stimulata sa se dezvolte, trebuie sa aiba in permanenta in stup, peste 6-8 kg de miere. Acum socotim ai avut in toamna 10 kg de miere si stupul tau a fost stresat in timpul iernii de niste pasari si zgomote, a consumat ceva mai multa miere, iarna a fost ca la Ramnicul Sarat acum 2 ani cu zapada de 2-3 m, suntem in 1 aprilie/2015, nu au inflorit pomii din cauza frigului din zona ta, cate kg miere crezi ca vei avea in stup ?? Vei culege cu el ceva la salcam ?
jenica67

Mesajde jenica67 » 07 Oct 2014, 19:08

TDI daca mai socoti octombrie si pana in 27 noiembrie 3 kg, 1 kg 15-30 martie ajungi la 11 kg. Dar consumul mare incepe de la 1 aprilie, cand vremea este capricioasa in Romania, cu ploi, multe zile friguroase.....
jenica67

Mesajde Dinca Catinel » 07 Oct 2014, 19:20

TDI scrie:Albinele mele au cosumat in medie 7 kg hrana,24/27 noiembrie-15/20martie; populatie medie 5.4 rame. Am cântărit fiecare rama in parte, de 2 ori. Restul hranei a fost consumata in următoarele 45 zile. Media pe stupina, a fost de peste 15 kg.

Am inteles si va cred. Sunt totusi putin confuz cu privire la iernile polare din Moldova cu zapezi de 3 m dar in care totusi, reusiti sa cantarati familiile, rama cu rama, de doua ori la sfarsitul lunii noimebrie. Gasesc acest aspect absolut remarcabil si insist sa va felicit.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 19:21

jenica67 scrie:TDI daca mai socoti octombrie si pana in 27 noiembrie 3 kg, 1 kg 15-30 martie ajungi la 11 kg. Dar consumul mare incepe de la 1 aprilie, cand vremea este capricioasa in Romania, cu ploi, multe zile friguroase.....

Am uitat sa mentionez ca din medie am scos vreo 3 familii care iernate pe 8-9 rame au binevoit sa consume 13 kg, crescând puiet mult mai mult ca celelalte. Stiu ce ai scris tu.
Am scris eu, au scris si altii, e scris si prin carti, dar apicultura se transforma intr-o nebuloasa combatand zone geografice.
Spre exemplu, roi plecati de la mine in iunie-iulie in 2 locatii au intrat la iernat pe 5 rame si 7 rame, media.
Totul se rezuma la caracteristica bazei melifere si oferta ei, in balanta cu doleantele si investitia apicultorului.
TDI

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 19:25

Dinca Catinel scrie:
TDI scrie:Albinele mele au cosumat in medie 7 kg hrana,24/27 noiembrie-15/20martie; populatie medie 5.4 rame. Am cântărit fiecare rama in parte, de 2 ori. Restul hranei a fost consumata in următoarele 45 zile. Media pe stupina, a fost de peste 15 kg.

Am inteles si va cred. Sunt totusi putin confuz cu privire la iernile polare din Moldova cu zapezi de 3 m dar in care totusi, reusiti sa cantarati familiile, rama cu rama, de doua ori la sfarsitul lunii noimebrie. Gasesc acest aspect absolut remarcabil si insist sa va felicit.

Dupa 24, 25 zile in care albinele nu au zburat, anul trecut intre 27 noiembrie-1 decembrie a fost o fereastra calda.
Iarna trecuta a fost cea mai usoara pe care mi-o aduc eu aminte, raportat la stupi - daca stiam ce urmează, nu mai unificam si nu mai intrau in friguri la răpită, productia la salcâm fiind in acest caz caz dubla, dar... eu m-am pregătit pentru cea mai grea iarna din ultimii 100 ani. Umiditatea a fost excesiva.
viewtopic.php?f=15&t=4187&start=16#p161809
Ultima oară modificat de TDI pe 07 Oct 2014, 19:33, modificat 1 dată în total.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 07 Oct 2014, 19:28

TDI scrie: Umiditatea a fost excesiva.

Umiditate insaemna racoare, adica tradus consum, nu?
Ati masurat consumul in cea mai calda iarna cu zeci de zile de zboruri. De acolo rezultatul.
Dinca Catinel

Mesajde TDI » 07 Oct 2014, 19:35

Dinca Catinel scrie:
TDI scrie: Umiditatea a fost excesiva.

Umiditate înseamnă racoare, adica tradus consum, nu?
Ati masurat consumul in cea mai calda iarna cu zeci de zile de zboruri. De acolo rezultatul.

A fost cald, dar asta nu înseamnă ca au zburat. Vezi pe pagina mea... sau mai degrabă, daca e vreo informatie de gasit, ai s-o gasesti tu când o sa ai nevoie de ea.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR