Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde cosming » 09 Oct 2014, 14:57

nae scrie:Nr ramelor din cuib ,acum, tine de sistem si ''corectarea ''unor neajunsuri :
- ai miere putina = compactezi albina pe rame putine si vor beneficia de miere mai multa .
-ai miere multa (80%) = bagi doua la mijloc mai goale sau una GOALA , raschetezi exteriorul ramelor 1si 5 si mierea va fi plasata pe cea goala si nu mai scoti nimic, cuib bilateral .
- cat mai multe rame in cuib, iarna = o mai buna ''izolatie''/ mai buna dispersie -condensare a vaporilor de apa ; dar sa fie min 50% , daca sunt goale albina acolo isi face cuibul si moare cu 15 Kg lateral .
- daca ai 3 rame sau 4 sau 5 cu 80% miere cuibul se va plasa pe fata insolata si va ierna defectuos = vei gasi in primavara cuibul sus si din rame mancat cateva degete, 5-7 cm.
DB , pat rece .
In primavara RESTRANGEREA CUIBULUI (nu doar a ramelor) e alta chestie = F BUNA .

Nae scuza-ma dar la pct.3 tind sa nu-ti dau dreptate.Andrew a dat un link cu ce a expus nea'Gica (adica vezi alea app. 2500l aer de circulat toata luna noiembrie in stup). Acum matale daca-l inveti sa lase rame in stup(cu miere si neacoperite de albine) in loc sa izoleze acel spatiu gol, zic eu ca acel debit nu se mai intamplasi si exista riscul sa mucegaiasca ramele.
cosming

Mesajde lucky5strike » 09 Oct 2014, 15:07

In timp, eu am mai deschis ochii si tratez altcumva treaba cu condensul...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mausica » 09 Oct 2014, 15:16

lucky5strike scrie:In timp, eu am mai deschis ochii si tratez altcumva treaba cu condensul...

Oare cum???Dai ceva din casa? :D
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 15:28

cosming scrie:Nae scuza-ma dar la pct.3 tind sa nu-ti dau dreptate.Andrew a dat un link cu ce a expus nea'Gica (adica vezi alea app. 2500l aer de circulat toata luna noiembrie in stup). Acum matale daca-l inveti sa lase rame in stup(cu miere si neacoperite de albine) in loc sa izoleze acel spatiu gol, zic eu ca acel debit nu se mai intamplasi si exista riscul sa mucegaiasca ramele.

Nu te scuz,te iubesc = din contradictii invatam toti si eu mai am multe de invatat .
Pana vad ce zice DOMNUL GICA spun ca ce zic eu nu-l contrazice , cred .
Sunt multe necunoscute care schimba intelesul unei fraze : pat rece-cald/DB-ME/FAV-plin/urdinis deschis sau minim...
Albina incalzeste ghemul nu cutia si nu recircula aerul ventiland(iarna) = aerisirea se face prin stratificarea gazelor (CO2 mai greu coboara ) , deci mai mult spatiu si rame(punti termice) nu strica acum ; la primavara 3 rame de albina intr-o roinita de 6 se dezvolta mai bine decat intr-un DB 10-12 .
Acum ai nevoie de spatiu mare pt ventilatie naturala si in primavara de spatiu mic pt mentinerea caldurii - de ventilat se ocupa ele .
Daca asta il contrazice pe D-L GICA imi dau un pumn in nas .
nae

Mesajde cosming » 09 Oct 2014, 15:30

AndrewIS scrie:Salut, am cateva nelamuriri cu argumente ..se poate cateva raspunsuri ..tot cu argumente?

1. De ce se restrang ramele din stup? Daca am 5 rame cu miere (80%) si albina cat pentru 4 rame, de ce as scoate a 5-a rama?

A. Daca scopul e sa fortezi albina sa formeze ghemul pe ramele care le lasi tu in cuib are rost interventia? ele nu se retrag oricum si isi formeaza cuibul unde si cum le este lor bine?
Imi pun aceasta intrebare pentru ca am cunoscut de curand un apicultor cu o stupina veche (20 ani 200 stupi) care nu scoate nici o rama din cuib! Apoi am citit acest topic de la nea gica (odihneasca-se in pace)
link cu topicul initiat de nea giga: http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic. ... 2582#32582

B. Daca motivul este ca albina incalzeste un spatiu mai mic: Aerul in interiorul stupului oricum circula, daca spatiul gol nu este umplut temperatura oricum va fi rapid echilibrata in interiorul cuibului. Diafragma intre rame si spatiul gol nu este atat de eficienta incat sa asigure in microclimat pe 3-4 rame in interiorul stupului.

2. Pe diverse site-uri tabelele consumului mierii pe perioada iernii difera cu mult de practica recomandata de "Ghidul de bune practici in apicultura":
http://www.proapicultura.ro/iernarea_fa ... tolul2.htm
De ce se recomanda 15 kg de miere la 2 kg albina daca consumul lor real este mult mai mic?

Conform aceluiasi articol pe o rama ME dimensiuni standard incap 200 grame albine. 5 rame x 200 = 1kg albina care consuma la fel de mult ca o familie de 2 kg de albina (conform unor studii)

Pentru 1.

Tot mecanismul de inlocuiere a aerului viciat din stup iarna cu aer curat de afara se bazeaza pe diferenta de temperatura dintre aerul care imbraca ghemul pana la peretii stupului si aerul de afara. Cu cat diferenta asta e mai mare cu atat debitul de aer ce intra in stup e mai mare. In teorie dar si din ce am observat la o familie pe 5 intervale aceasta diferenta este intre 2-4 gr.C. Daca nu izolezi spatiul ramas diferenta asta e prea mica si e posibil sa-ti apara condens in stup.(ti-o spun ca am patit-o) Vara de exemplu e asa mica diferenta de temperatura intre exteriorul si interiorul stupului incat avantajul il are stupul cu plasa pe fund.

Pentru 2

Albina se simte mai bine pe mai multa miere in sensul ca daca are resurse atunci si matca isi incepe ponta mai cu chef plus ca nu stii ce vreme ai in primavara si te poti afla in situatia ca familia nu are rezerve suficiente pentru dezvoltare.
cosming

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 15:46

cosming scrie:...Andrew a dat un link cu ce a expus nea'Gica (adica vezi alea app. 2500l aer de circulat toata luna noiembrie in stup). Acum matale daca-l inveti sa lase rame in stup(cu miere si neacoperite de albine) in loc sa izoleze acel spatiu gol, zic eu ca acel debit nu se mai intamplasi si exista riscul sa mucegaiasca ramele.

Multumesc pt link, l-am mai citit o data pe D-L GICA ; mare OM .
Matale ai citit !?, nu cred .
nae

Mesajde cosming » 09 Oct 2014, 16:08

nae scrie:
cosming scrie:Nae scuza-ma dar la pct.3 tind sa nu-ti dau dreptate.Andrew a dat un link cu ce a expus nea'Gica (adica vezi alea app. 2500l aer de circulat toata luna noiembrie in stup). Acum matale daca-l inveti sa lase rame in stup(cu miere si neacoperite de albine) in loc sa izoleze acel spatiu gol, zic eu ca acel debit nu se mai intamplasi si exista riscul sa mucegaiasca ramele.

Nu te scuz,te iubesc = din contradictii invatam toti si eu mai am multe de invatat .
Pana vad ce zice DOMNUL GICA spun ca ce zic eu nu-l contrazice , cred .
Sunt multe necunoscute care schimba intelesul unei fraze : pat rece-cald/DB-ME/FAV-plin/urdinis deschis sau minim...
Albina incalzeste ghemul nu cutia si nu recircula aerul ventiland(iarna) = aerisirea se face prin stratificarea gazelor (CO2 mai greu coboara ) , deci mai mult spatiu si rame(punti termice) nu strica acum ; la primavara 3 rame de albina intr-o roinita de 6 se dezvolta mai bine decat intr-un DB 10-12 .
Acum ai nevoie de spatiu mare pt ventilatie naturala si in primavara de spatiu mic pt mentinerea caldurii - de ventilat se ocupa ele .
Daca asta il contrazice pe D-L GICA imi dau un pumn in nas .

Ho ho Naica mai bine pune un tulburel ca nu-l contrazice. Ramane clar: 2560 l de bagat in stup pe noiembrie. Problema este cum. Personal mi-e teama sa las stupu-n fundu'gol iarna(curenti de aer, viscol, plus ca nu stiu la ce viteza vantul e deranjant pt albina dar clar ghemului nu-i place apa ). Lasam ghemul in pace si referim doar temperatura aerului care-l imbraca pana la peretii stupului. Ce incerc eu sa-ti spun e ca spatiul prea mare nu mai asigura acea diferenta de temperatura intre afara si interior (pana in ghem :P) ca sa se produca ventilarea naturala. E ca si cum ai da foc la un bat de chibrit intr-o camera neincalzita si vrei sa ai tiraj. Chiar umplut cu rame e o varianta dar nu cea mai buna; mai bine umplut cu hartie textile ori o diafragma din polistiren.
cosming

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 16:16

cosming scrie:
Ho ho Naica mai bine pune un tulburel ca nu-l contrazice.

Poftim !? :shock: - :(
Da...
nae

Mesajde cosming » 09 Oct 2014, 16:24

nae scrie:
cosming scrie:
Ho ho Naica mai bine pune un tulburel ca nu-l contrazice.

Poftim !? :shock: - :(
Da...

cum zici tu...dar fara rame in plus in stup
cosming

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2014, 17:29

Din ce am observat, condensul incepe sa apara cand apare puietul. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 17:51

Florin Dobre scrie:Din ce am observat, condensul incepe sa apara cand apare puietul. :idea:

Dupa recomandare colegului sa iau un tulburel mi-e greu sa scriu fara sa-mi bag p. in elocinta lui ...
Florin, condensul, a explicat bine D-L GICA cum sta treaba ... , apare cand pe suprafata de separatie a doua medii ai o dif de 8-9* (zidarie /termopan)
Stupul e deschis ,deci treaba e nuantata altfel, adica se raporteaza la umiditate si modul de evacuare .
Puietul se creste la 34-36* si albina face aceasta temperatura fara sa bage lemne in foc ci consumand hidrati si eliminand apa , daca intelegi si nu-i mai infofolesti (si ai stupii construiti astfel- eu nu ) nu mai apare .
Nu ma refer la tine cu infofolitul ci ca idee .
La mine mai am condens ca am si mate lesinate si urdinis mic = facut la inceputuri :(
nae

Mesajde MIHAI BALS » 09 Oct 2014, 18:17

Horia scrie:
nae scrie:
Florin Dobre scrie:Din ce am observat, condensul incepe sa apara cand apare puietul. :idea:

Dupa recomandare colegului sa iau un tulburel mi-e greu sa scriu fara sa-mi bag p. in elocinta lui ...
Florin, condensul, a explicat bine D-L GICA cum sta treaba ... , apare cand pe suprafata de separatie a doua medii ai o dif de 8-9* (zidarie /termopan)
Stupul e deschis ,deci treaba e nuantata altfel, adica se raporteaza la umiditate si modul de evacuare .
Puietul se creste la 34-36* si albina face aceasta temperatura fara sa bage lemne in foc ci consumand hidrati si eliminand apa , daca intelegi si nu-i mai infofolesti (si ai stupii construiti astfel- eu nu ) nu mai apare .
La mine mai am condens ca am si mate lesinate si urdinis mic = facut la inceputuri :(

Condensul l-ai învățat si la scoala dar in loc sa fii atent îți băgai P in...palma cred ca in altceva...mai complicat si te depasa.

nesimtitule,nu ti-e rusine?
omul incearca sa-ti destainuie din experienta lui si...tu?
cine esti tu?
de unde esti?
cati stupi ai?
MIHAI BALS

Mesajde CORNEL V. » 09 Oct 2014, 18:23

Horia scrie:
nae scrie:

Condensul l-ai învățat si la scoala dar in loc sa fii atent îți băgai P in...palma cred ca in altceva...mai complicat si te depasa.

Colegule,cand vei scrie pe forum despra apicultura asa cat a scris Nae,atunci ai dreptul sa ii vorbesti urat...pana atunci abtine-te :twisted:
CORNEL V.

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 18:26

Horia scrie:Condensul l-ai învățat si la scoala dar in loc sa fii atent îți băgai P in...palma cred ca in altceva...mai complicat si te depasa.

Pretenas , cum ai ghicit ?, din 4 postari m-ai dat gata . :lol:
nae

Mesajde nae » 09 Oct 2014, 18:29

Va multumesc ca -mi luati apararea dar nici eu n-am fost usa de biserica , dupa ce-i scriu/explic.. unui coleg imi recomanda '' inca un tulburel'' = m-a zgandarat
nae

Mesajde cosming » 09 Oct 2014, 18:43

nae scrie:

vaporii c

Daca te-am suparat cu ceva te rog sa ma scuzi dar a vrut sa fie o gluma(am spus:pui nu bei) ca alternativa de a te mutila singur :mrgreen: (sa-ti tragi un pumn in moaca) Am intervenit in ideea ca esti un bun practician si apreciez ce scrii altfel nu te criticam. Este un adevar in acea diferenta 8-9 C dar la o umiditate de 60% si 5 grade in stup (nu in ghem :!: ) vaporii condenseaza pe orice suprafata care are 2-3C. LA 23C si aceeasi umiditate vaporii condenseaza pe o suprafata de 18C. Deci uite ce diferente mici sunt iarna. Revenim la ventilare. Eu dupa ce am citit ce spuse nea'Gica (iti spun ca nu se supara daca zic nea'') probabil de acolo de unde m-a motivat sa sap/sa gandesc si sa pun pe hartie (teoretic nu practic) care ar fi dimensiunile pentru urdinis si aerisire in podisor (la stup cu fund plin) ce asigura acea ventilare de 2560l/noiembrie

s1=2560/(g*h*DT/Te)^1/2
s2=2560/(g*h*DT/Ti)^1/2

unde s1 - sectiunea urdinisului si s2 sectiunea 'gaurii din podisor'
- h - inaltimea stupului
- DT - diferenta de temp exterior interior
- Te- temperatura de afara
- Ti - temperatura din stup
- g - 9,8m/s2

Si din teste iti va iesi cam 9cm2 urdinis si vreo 15cm2 podisor. Si drac sa ma pieptene a iesit cam ce zic unii stupari mai in varsta... Asa ca orice spatiu neizolat din stup (s-au umplut cu rame :( )face ca acel DT sa fie mai mic de 2-4C si s-a dus ventilarea si confortul albinei
cosming

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR