Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde sti » 10 Oct 2014, 14:19

andrei_calinescu scrie:Intentionez iarna asta sa pun direct peste rame(intre rame si podisor) o jumatate de sac de iuta care deci e dublat. Asta va fi deci impachetajul.
Am fund plin, in podisor sita pe 1/3.
Ati folosit asa ceva?

da, dar nu direct peste rame. Am gasit albine agatate in material. este mai indicat ziar sau carton si peste acestea sacul de iuta. sacul mai absoarbe din condensul creat in cuib!
sti

Mesajde duma » 10 Oct 2014, 15:48

sti scrie:
andrei_calinescu scrie:Intentionez iarna asta sa pun direct peste rame(intre rame si podisor) o jumatate de sac de iuta care deci e dublat. Asta va fi deci impachetajul.
Am fund plin, in podisor sita pe 1/3.
Ati folosit asa ceva?

da, dar nu direct peste rame. Am gasit albine agatate in material. este mai indicat ziar sau carton si peste acestea sacul de iuta. sacul mai absoarbe din condensul creat in cuib!

Salutare ! am citi cu atentie ce ati vrut sa spuneti despre impachetare ......interesant ! Din stupina mea spun ca eu anul acesta nu am sa mai pun nimic peste rame decat podisorul si in acesta am sa pun ziare si alte acareturi , anul trecut am pus si ziar si folie si pana la urma parca aceea folie care se pune sub parchet a dat cea mai mare nota ....insa acum am vazut la magazinele de profil un polistiren ce se pune tot sub parchet dar foarte subtire ceva de genul 3 , 5 mm :!: :?: dar cred ca nu am sa il folosesc nici pe acesta ! bafta tuturor cu folii , ziare , saci de iuta , etc , etc !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde peterneamt » 10 Oct 2014, 19:52

Folosiţi polistirenul extrudat atât ca diafragmă cât si ca podisor . Sacul de iută, ziarele, (materialele absorbante ).....reţin apa apoi îngheaţă şi menţin temperaturi scăzute în stup, fapt care face ca familiile respective să rateze şansa unor zboruri de curăţire cu toate efectele negative ce rezultă din asta.......... ;)
ps. podişorul de polistiren în capac este foarte bun şi pe caniculă iar eu îl am în permanenţă pe stupi (vara deasupra sitei de ventilaţie).
peterneamt

Mesajde MihaiC » 10 Oct 2014, 21:23

La ultimul control am constatat ca am doua familii ( din 8) cu rezerva insuficienta de hrana,desi am facut completari in luna septembrie.Cele doua matci au pontat pana tarziu,rame intregi, de sus pana jos, iar puietul eclozionat masiv a consumat pe masura, acum am 3 rame aproape goale cu lipsa de coronita, si 3-4 rame cu ceva miere imprastiata, insuficienta pentru cantitatea de albine existente.Ce as putea face la acest moment, avand in vedere ca nu am alte rezerve de miere?

In alta ordine de ideei am si o familie, care a ajuns la ultimul control pe 5 rame acoperite de albine, si o dispunere a rezervelor de miere ca la manual, fara nici o interventie suplimentara, cu rezerve mari pe laterale si coronite de 2/3 din rama la centru...de parca ar fi stiut.
MihaiC

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:23

Sirop si/sau turte.
TDI

Mesajde MihaiC » 10 Oct 2014, 21:29

Daca nu-i tarziu pentru sirop le voi da maine seara...numa sa ma asiugur ca inca se mai poate..Multumesc!
MihaiC

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:31

3:1. Daca are 5 rame îl lasi pe 4, daca are 8 îl lasi pe 7. Pui cele mai goale rame spre hrănitor, celelalte spre exterior.
TDI

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 21:45

MihaiC scrie:Ce as putea face la acest moment, avand in vedere ca nu am alte rezerve de miere?

1-In acest moment trebuie sa repeti de 10000000000000 de ori pe zi ,pana in primavara ,ca esti vinovat(sa fiu dragut ), cat consuma o fam in sept/oct ? :oops:
2- sirop doar 5/1(consistenta mierii )si nu mai mult decat acopera ghemul , altfel la constrictia lui ce ramane neacoperit se acreste - la ora asta nu-l mai capaceste = 2-3 Kg nu mai mult .
N-am retinut zona ; cel mai sigur e TURTA pana da polenul .
nae

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:48

E in sud bre. Are timp. Cristalizează repede de la 4:1 in sus si cu otet si cu oxalic.
TDI

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 21:54

TDI scrie:E in sud bre. Are timp. Cristalizează repede de la 4:1 in sus si cu otet si cu oxalic.

Oricum va face dupa capul lui nu al meu si .. asa e bine . ;)
nae

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 22:08

TDI scrie:E in sud bre. Are timp. Cristalizează repede de la 4:1 in sus si cu otet si cu oxalic.

Oxalic, a se citi: Sare de lămâie.
TDI

Mesajde AndrewIS » 10 Oct 2014, 23:55

mirel scrie:si celalalt...

Multumesc
AndrewIS

Mesajde MihaiC » 10 Oct 2014, 23:58

Multumesc domnule TDI, pentru raspunsurile prompte si la obiect.Multa sanatate!
MihaiC

Mesajde claudiu 75 » 12 Oct 2014, 12:56

Sint incepator, primul an cu albine,am facut un control ieri in stupi(10 ME)sa vad cum stau cu hrana si am constatat ca au adus destul de mult nectar la aceasta data , am rame ME si cam pe 1/3 din aceste rame era necapacit iar cind intorceam rama curgea din ea, sint in zona de deal, nu am padure in apropiere, doar pomi si finete, eu am lasat ramele din corpul de sus(6-7rame retrins) pe 3/4 pline cu miere pentru iernat, dar acum le-au umplut si au mai pus si in corpul de jos ceva......aveti idee de unde este si daca mai poate fi capacit, e vreo problema daca ramine mult necapacit si intra asa in iarna? Multumesc !
claudiu 75

Mesajde cristi_vidican » 12 Oct 2014, 14:52

Culege albina polen dacă n-are nevoie de el?
Cum adică să n-aibă nevoie?
Am observat următorul fenomen. La această dată, un stup avea foarte mult polen în celule. Fiecare ramă era bine completată și cu polen. La ceilalți, doar în limite normale, acolo unde-i este locul. Primul stup e un BK, care mai are încă 1 ramă cu puiet în toate stadiile. BK încă mai împinge puietul. Ceilalți nu mai au deloc puiet. M-am gândit că acel polen a fost strâns pentru puietul care va ieși și va trebui să se pregătească de iernare.
De ce ceilalți stupi nu au aceeași cantitate de polen? Dacă în natură există sursă
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde peterneamt » 12 Oct 2014, 19:44

cristi_vidican scrie:Culege albina polen dacă n-are nevoie de el?
Cum adică să n-aibă nevoie?
Am observat următorul fenomen. La această dată, un stup avea foarte mult polen în celule. Fiecare ramă era bine completată și cu polen. La ceilalți, doar în limite normale, acolo unde-i este locul. Primul stup e un BK, care mai are încă 1 ramă cu puiet în toate stadiile. BK încă mai împinge puietul. Ceilalți nu mai au deloc puiet. M-am gândit că acel polen a fost strâns pentru puietul care va ieși și va trebui să se pregătească de iernare.
De ce ceilalți stupi nu au aceeași cantitate de polen? Dacă în natură există sursă

Corect ! Albinele ce vor ierna nu mai muncesc, chiar dacă în natură există surse importante de hrană, doar o mică parte din culegătoare ies la cules, dar dacă e ceva de furat se mobilizează urgent....
Asemănătoare e situaţia intrării familiilor în frigurile roitului...... :) ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR