Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde proapis13 » 12 Oct 2014, 09:18

NicolaeG scrie:Am gasit pe rame si pe podisor niste viermi albi. Imi poate spune cineva ce sunt? Cum pot sa scap de ei?

Pot fi larve de gaselnita,pune mana pe cartea Bolile Albinelor si fai o evaluare si vezi ce si cum
Acolo sunt mari probleme,ai putina albina sau cu instinct redus de igiena...nu e bine deloc...
Intra la adresa de mai jos i vezi daca gasesti pe acolo foto cu intrusii de la tine din stup
Gaselnita....
viewtopic.php?f=8&t=203
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dorindafi » 12 Oct 2014, 13:31

shi zic eu mai departe
- daca intre fundul stupului shi rama distantza e prea mica albina va crea acele puntzi de ceara shi acolo se va localiza molia, albina nemaiavind posibilitatea de a face curatzenie
dorindafi

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 19:16

Va salut.Am ceva sulf praf.Pt. al folosi cum trebuie procedat si ce dozaj ar trebui pt. tratarea ramelor de 1/1 sau 1/2.Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 12 Oct 2014, 19:22

Fără sulf. Sunt suficiente temperaturile sub 10 grade si topirea ramelor negre
TDI

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 19:24

TDI scrie:Fără sulf. Sunt suficiente temperaturile sub 10 grade si topirea ramelor negre

Va salut.Si daca acum era sf. lunii iulie?Deci ma inrereseaza in perioada de vara.Binenteles acum la aceste temperaturi nocturne nu cred ca mai trebuie tratate ramele cu ceva Sanatate.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 12 Oct 2014, 19:30

joohny scrie:
TDI scrie:Fără sulf. Sunt suficiente temperaturile sub 10 grade si topirea ramelor negre

Si daca acum era sf. lunii iulie?Deci ma inrereseaza in perioada de vara.

La sfarsitul lui iulie dai jos eventual doar ramele de cat...care-s curate(fara pastura si camasuieli) si nu trebuie tratate. Ramele tinta pentru molie sunt cele de cuib. Pe astea incepi a le scoate cand temperaturile deja sunt reci(restrangerea cuibului). :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 12 Oct 2014, 19:32

Tot fără sulf.
Acidul acetic e aproape inutil.
Acelasi principiu: Separi ramele albe de cele negre si maro. Topesti. Ingheti ramele pe care vrei sa le păstrezi si le introduci in incinte inchise ermetic, sa nu poată intra fluturele si sa nu fie deja oua.
Altfel... tot o incinta închisă ermetic saturata cu un gaz, co2, azot - evident camera frigorifica.
TDI

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 19:42

Florin Dobre scrie:
joohny scrie:

Si daca acum era sf. lunii iulie?Deci ma inrereseaza in perioada de vara.

La sfarsitul lui iulie dai jos eventual doar ramele de cat...care-s curate(fara pastura si camasuieli) si nu trebuie tratate. Ramele tinta pentru molie sunt cele de cuib. Pe astea incepi a le scoate cand temperaturile deja sunt reci(restrangerea cuibului). :idea:

Va salut.Florine,nu este chiar asa.Anul trecut 3 rame cladite din 10 fara puiet puse la racoare iar dupa o saptamina 1 dm2 a papato gaselnita.Deci nu sfatuiesc pe nimeni aceasta metoda.Sanatate
joohny

Mesajde Florin Dobre » 12 Oct 2014, 19:45

Ramele le tin intr-o camera deschisa unde sunt curenti de aer. Ramele atacate de gaselnita sunt sub 5%. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 19:46

TDI scrie:Tot fără sulf.
Acidul acetic e aproape inutil.
Acelasi principiu: Separi ramele albe de cele negre si maro. Topesti. Ingheti ramele pe care vrei sa le păstrezi si le introduci in incinte inchise ermetic, sa nu poată intra fluturele si sa nu fie deja oua.
Altfel... tot o incinta închisă ermetic saturata cu un gaz, co2, azot - evident camera frigorifica.

Va salut.Indiferent cum e incinta tot trebuie sa le tratezi cu ceva.Pt. mine metoda cu sulf e mai ieftina.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 19:50

[quote="Florin Dobre"]Ramele le tin intr-o camera deschisa unde sunt curenti de aer.

Va salut.Si daca a-ti avea 500 stupi cum a-ti proceda?Sanatate.
joohny

Mesajde Florin Dobre » 12 Oct 2014, 19:51

As face o baraca prin care sa circule curentii de aer. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 12 Oct 2014, 19:51

joohny scrie:Va salut.Am ceva sulf praf.Pt. al folosi cum trebuie procedat si ce dozaj ar trebui pt. tratarea ramelor de 1/1 sau 1/2.Multumesc.Sanatate.

Prietene nu imi aduc aminte ce cantitate de SO4 /m3 e letal pt molie dar eu bag 2 fitile /o mana de pulbere la o camera de 3/3 ~ 18-20 m3 ;gazul e mai greu deci trebuie sa arzi sulful cat mai sus = FARA sa dai FOC la casa .Moare larva si fluturele , deci la 14 zile repeti ca ecluzioneaza ...
BAGA sulf FARA limite != oxidul + apa din laptisor sau cu ce stropesti matale rama pt largirea cuibului = ACID sulfuric , mai moare o ciuperca/bacterie rea ;)
nae

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 20:03

Florin Dobre scrie:As face o baraca prin care sa circule curentii de aer. :D

Va salut. :D .Si daca a-ti avea 3000 stupi ce construiti?Deci nu folositi sulf pt. tratarea gaselnitei?Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 12 Oct 2014, 20:09

nae scrie: BAGA sulf FARA limite != oxidul + apa din laptisor sau cu ce stropesti matale rama pt largirea cuibului = ACID sulfuric , mai moare o ciuperca/bacterie rea ;)

Asta vroiam eu sa subliniez.
La 3000 stupi sigur am camera frigorifica!
:D
TDI

Mesajde joohny » 12 Oct 2014, 20:12

nae scrie:
joohny scrie:Va salut.Am ceva sulf praf.Pt. al folosi cum trebuie procedat si ce dozaj ar trebui pt. tratarea ramelor de 1/1 sau 1/2.Multumesc.Sanatate.

Prietene nu imi aduc aminte ce cantitate de SO4 /m3 e letal pt molie dar eu bag 2 fitile /o mana de pulbere la o camera de 3/3 ~ 18-20 m3 ;gazul e mai greu deci trebuie sa arzi sulful cat mai sus = FARA sa dai FOC la casa .Moare larva si fluturele , deci la 14 zile repeti ca ecluzioneaza ...
BAGA sulf FARA limite != oxidul + apa din laptisor sau cu ce stropesti matale rama pt largirea cuibului = ACID sulfuric , mai moare o ciuperca/bacterie rea ;)

Va salut.Deci fitilele de sulf se pun la baza sau sus?Eu nu am folosit pina acum sulf in tratare ramelor insa pt. o mai buna siguranta as vrea sa le tratez chiar daca in aceasta perioada noptile ajung pina la 3 grade iar ziua pina la 20 grade la soare.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR