Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Florin

Mesajde cristi_vidican » 20 Oct 2014, 19:32

La iernarea cu diafragmă de polistiren, stânga-dreapta, vei vedea primăvara că vei avea puiet și pe ramele mărginașe. Asta dacă populația permite.
Mai ales acolo unde sunt mai puține rame.
P.S. Prefer să am mai multă albină în stupi și să nu folosesc diafragme ;)
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 20:09

Augustin78 scrie:Salutari de peste deal. 8-)

Salutare vecine! Dincoace de deal e mai fereala, nu tornada ca la tine. :D

joohny scrie:Nu am obs. nimic dupa diafragma,o rama cu ceva miere la lins.Problema e ca eu am stupi cu FA si nu sint hotarit cum sa le fac impachetajul.

Nu las rama dupa diafragma cand timpul deja e rece(sunt patit) si incerc sa scap cat mai devreme de mierea de pe ramele in plus(septembrie).
La FAV as ierna fara dubiu sistem clopot...etans sus/folie si izolatie.
Multam de aprecieri!

cristi_vidican scrie:P.S. Prefer să am mai multă albină în stupi și să nu folosesc diafragme ;)

Cristi, treaba cu puietul am observat-o in primavara si la cuibul marginit de perete si o diafragma. Cred ca tine de albina acoperitoare si ce vine de afara(papa). Acum o sa ma lamuresc si cu metoda asta. Rau n-are cum face...eventual ceva condens dar o sa-i impachetez destul de sumar in rest.
Nici mie nu-mi sunt dragi diafragmele dar pana la stupi tari si cutii pe sufletul meu...mai am ceva de rumegat. Mai o diafragma la dreapta, mai una la stanga...artificii. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 20 Oct 2014, 20:23

Florin Dobre scrie:
Augustin78 scrie:Salutari de peste deal. 8-)

Salutare vecine! Dincoace de deal e mai fereala, nu tornada ca la tine. :D

Salut Florine.
Am incercat eu aceea perdea recomandata de tine,dar cred ca e prea sumara...voi incerca sa o mai "intremez" putin cu ceva coceni de pe la vecini.(cerand voie bineinteles)
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 20:36

Eu zic sa cauti pentru viitor alta pozitie/alta vatra. ;)
E clar ca acolo e roza vanturilor. :lol:
Valea aia cred ca favorizeaza curentii aia puternici.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 20 Oct 2014, 20:41

Salut Florin.
Stii bine ca sunt in cautare,dar inca nu am gasit in zona in care vreau eu :) mai la vale de tine cu ceva km(livezeni-stalpeni)sper sa ma ajute d-zeu sa-mi implinesc si eu visul/visele
numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 20:47

Mai sus de Stalpeni(la Radesti) am vatra de rezerva...va fi vatra a doua.
Problema e ca zona-i cam aglomerata cu stupi. Incearca sa te orientezi la distante convenabile fata de stupinele vecine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Augustin78 » 20 Oct 2014, 20:59

Florin....Asa voi face....sa vedem ce gasesc si cand va pica... :lol:

Si oricum stupina mea..nu e asa mare ca a ta..poate (cel putin asa cred acum) in viitor sa ma extind undeva la maxim 25 de stupi....initial maxim erau 10...acum deja e mai mult decat dublu..poate ....cine stie..vom vedea...la ce nr ma voi opri. :lol:
Numai bine.
Ultima oară modificat de Augustin78 pe 20 Oct 2014, 21:01, modificat 1 dată în total.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 20 Oct 2014, 21:01

"Cristi, treaba cu puietul am observat-o in primavara si la cuibul marginit de perete si o diafragma. Cred ca tine de albina acoperitoare si ce vine de afara(papa)"

E adevarat, izolatia termica e totul in cazul polistirenului, altfek de ce ne-am pune pe case polistiren?
Migrand stupina pe stupi de polistiren facuti in maniera profesionala, pot constata facil diferentrle.
andrei_calinescu

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 21:15

Augustin78 scrie:...initial maxim erau 10...

Initial nici nu concepeam mai mult de 5. Si apoi m-am virusat. :D

andrei_calinescu scrie:Migrand stupina pe stupi de polistiren facuti in maniera profesionala, pot constata facil diferentrle.

Exista pe youtube niste clipuri cu o stupina in sistem pavilionar a unui domn Ghiocel Obreja. Stupii sunt din poliuretan si arata foarte bine. Stupina pare a fi foarte bine aranjata si rezultatele pe masura. Din ce-am inteles, dansul a renuntat total la cutiile din lemn.
Eu insa nu am astfel de plan. Diafragmele facute din polistiren le-as fi preferat din lemn...dar am prins un pachet de extrudat ramas de la casa si deh... :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andrei_calinescu » 20 Oct 2014, 22:04

Fiecare cu palnurile lui Florin.
As fi curios de ce tii asa tare sa ramai la lemn.
Probabil ca iti place mucegaiul, crapaturile care invariabil se inregistreaza in lemn, podisoare- diafragme si alte mobile asociate, etc.

O lada de lemn are undeva cu caturi cu tot la 21 kg(cantarit)
O lada similara din polistiren(Lyson) are 11 kg.
Concluzia e ca in pastoral cu aceeasi unitate de spatiu poti duce dublu daca e vorba de pastoral.
Polistirenului ii dai cu lavabil de exterior si il ai pe viata, lemnul e ....cum e.
Polistirenul e material "mort", lemnul e material "viu" cu consecintele de rigoare(mucegai, crapaturi, noduri, etc).

Poate avantajul esential pentru polistiren, e confortul ambiental al albinei - vara , iarna.
S-o luam comparativ: lemn - neizolator termic grosime - 2,5 cm.
- polistiren(Lyson) - izolator termic - 5 cm grosime.

Mare nu mi-a fost mirarea cand a lemn albina era stransa in ghem de "crapa" iar la polistiren, jucau sotronul desfacute fiind.
Daca tu ti-ai pus pe casa polistiren ca s-o izolezi, de ce pentru proasta de albina ar fi altfel??
andrei_calinescu

Mesajde popik50 » 20 Oct 2014, 22:21

Foarte frumos :D ... dupa umila mea parere pot spune ca nu vei avea probleme cu iernarea chiar si la roiurile pe 3 rame. E foarte bine ca le-ai strans , rezulta ca vor avea caldura suficienta si consum redus de hrana.In ce priveste calitatea cutiilor, intotdeauna va fi loc de mai bine, dar sa nu uitam ca, albinele fac mierea, nu lada ;) .Deja pot spune ca esti profesionist.
PS: Cand mai treci prin zona, dai un semnal si poate ne vedem. Imi pare rau ca nu am fost acasa data trecuta :(
popik50

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 23:32

andrei_calinescu scrie:As fi curios de ce tii asa tare sa ramai la lemn.

Nu tin la lemn, doar ca-i materialul obisnuit la noi si cred ca nu degeaba e preferat.
Principalul avantaj al lemnului este robustetea. Cutii bine facute te pot tine zeci de ani.
Un alt atu e pretul.
De cealalta parte nu cred ca nemtii sunt prosti folosind poliuretanul. Ai enumerat cateva avantaje ale polistirenului. Avantajele astea le are cel putin in aceeasi masura si poliuretanul. Mie polistirenul imi suna cam fragil.
Spui ca o cutie din polistiren te tine o viata...nu stiu. Dar am o cutie din lemn care cred ca-i facuta inainte sa ma nasc eu...un orizontal vechi(l-am aratat in clip) si se tine inca bine. :)
Comparatii intre om(casa) si albina(stup) nu mai fac. Nu se leaga intotdeauna. :D
La noi poliuretanii sunt scumpi deocamdata in comparatie cu varianta lemnului. Polistiren in pastoral...or fi ei usori dar repet, imi par fragili.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 20 Oct 2014, 23:46

popik50 scrie:Foarte frumos :D ... dupa umila mea parere pot spune ca nu vei avea probleme cu iernarea chiar si la roiurile pe 3 rame. E foarte bine ca le-ai strans , rezulta ca vor avea caldura suficienta si consum redus de hrana.In ce priveste calitatea cutiilor, intotdeauna va fi loc de mai bine, dar sa nu uitam ca, albinele fac mierea, nu lada ;) .Deja pot spune ca esti profesionist.
PS: Cand mai treci prin zona, dai un semnal si poate ne vedem. Imi pare rau ca nu am fost acasa data trecuta :(

Multumesc!
Eu nu-s asa multumit Adrian...dar atat m-a dus neuronul anul acesta. Prin ce-am trecut cu ei...abia asteptam sa-i vad in toamna. Acum o sa astept primavara. :D
Lada e un fix al meu, un gram de frustrare ca nu am lazile cum vreau...dar cu timpul voi remedia chestiunea. Sanatosi sa fim!
Profesionist...va mai trece ceva timp pana sa devin unul. Mie abia mi-au dat dintii, abia am trecut de la lapte pe carne. Incerc sa fiu realist...e mai util decat profesionist. :lol:
La anul musai sa ne vedem mai ales ca drumurile in pastoral ni se intersecteaza.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andrei_calinescu » 20 Oct 2014, 23:54

Abia astept momentul sa termin cu
- saculeti , paturici, diafragme,ziare, podisoare si alte lazi de zestre.
- discutiile cu diversii tamplari despre umiditatea lemnului, si diversele probleme ce ot aparea: noduri, crapaturi, etc.

Fiecare face cum crede ca-i e mai bine, dar daca nu ai termen de comparatie, treaba e subiectiva.
andrei_calinescu

Mesajde Florin Dobre » 21 Oct 2014, 00:06

Bineinteles ca-s subiectiv pana n-am incercat pe pielea mea.
Eu nu contest avantajele mentionate. Dar nici nu pot trece cu vederea avantajele lemnului.
In orice comparatie trebuie sa vedem atat avantajele cat si minusurile. Tragem linie si luam decizia.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde pustu » 21 Oct 2014, 03:25

Florin Dobre scrie:Profesionist...va mai trece ceva timp pana sa devin unul.

Nu cred . Numai ce a-ti devenit modelul meu in ale stupariei . Totusi nu-mi plac scandurelele podisor . :lol: .
Multa sanatate .
Felicitari operatorului .
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?