Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Florin

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Oct 2014, 18:02

Sincer , nu am folosit niciodata diafragme !!! Si nici nu le-am simtit lipsa !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde andrei_calinescu » 23 Oct 2014, 18:21

"Si cred ca problema condensului la mine tine mai mult de capac.Nu am aerisire in capac"

Irina, cat lasi urdinisele iarna?
Peste podisor pui ceva material izolator?
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 23 Oct 2014, 18:22

Va salut.
Eu fiind inca la inceput folosesc diafragme"polistiren".Am vazut astea la multi apicultori vechi si care se pot lauda cu stupina puternica.
Nu stiu daca are vreo influenta mare/mica..dar din ce cred eu...rau nu are ce sa faca...pastreaza caldura in ghem...
cred ca si stransul ghemului are un mare rol in a concentra albina pe cateva rame.
Am totusi o intrebare:
-sunt unele persoane care nu strang deloc cuibul..si albina se concentreaza pe cateva rame(asta din ce vad/citesc...inca nu am pus in practica asta(momentan nu am pe ce...adica familie puternica 8-10 rame)
Numai bine
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde Augustin78 » 23 Oct 2014, 18:25

andrei_calinescu scrie:"Si cred ca problema condensului la mine tine mai mult de capac.Nu am aerisire in capac"

Salut.
din ce am inteles eu de la colega noastra,Irina....are fund plin....nu are aerisire in capac....urdinisul cred ca e restrans.......cred ca aici e problema....nu se face aerisirea cum trebuie...
e totusi o parere...de incepator.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde andrei_calinescu » 23 Oct 2014, 18:35

Bingo Augustin, aia e.
Se largeste urdinisul.
Daca se da o gaurica cu un burghiu sub podisor(in peretele frontal), e rezolvata si problematica vaporior calzi, deci a condensului.
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 23 Oct 2014, 19:07

Salut Andrei.
.......cred ca cel putin am facut linie..pina la Bingo....mai am ceva de tras :lol:
ps:la teorie stau binisor..pe mine practica ma omoara(si nu sunt singurul de pe acest forum..care sunt mai stangaci....dar suunt pe calea cea buna)..am noroc ca pe aici sunt Oameni cu caractere puternice si totusi docili cu incepatorii.
Numai bine.
Augustin78

Mesajde irina » 24 Oct 2014, 11:28

Mircea_63 scrie:Gusturile se schimba odata cu vechimea. ;)

Pot fi chiar foarte bune si cele vechi, depinde in ce stare sunt. Veti fi surprinsi sa constatati de la o anumita vechime, ca se poate si fara...diafragme. :D

Am spus „cele vechi” referindu-ma la cele......traditionale.In prima iarna, la jumatate din stupi n-am avut diafragma.Am pus totusi un carton.Da, gusturile se pot schimba.Acum am diafragma la toti stupii :lol:
irina

Mesajde irina » 24 Oct 2014, 11:33

andrei_calinescu scrie:"

Iarna urdinisul ramane deschis la maxim , cu gratia montata.Podisorul are pe jumatate din suprafata plasa din sarma.Peste podisor pun un carton,o paturica si un ziar.Cartonul il pun ca sa nu-mi propolizeze paturica de sita.Ziarele le gasesc mai mereu umede si le mai schimb.Capacul este numai din tabla,fara schelet din lemn.Ne-am gandit sa schimbam capacele.Am facut (adica sefu, nu eu) un capac cu schelet din lemn si aerisire.O sa revin cu imagini.Ne-am gandit si la varianta de a da cateva gauri in rama podisorului (pe inaltimea acesteia), pe latura dinspre fata stupului.Ar fi mai simplu de realizat dar nu stiu cat de eficenta este.
irina

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2014, 08:46

Irina, diafragmele din extrudat au fost foarte simplu de croit. Le-am decupat cu cutterul pe masura unei rame si le-am infipt cate un cui stanga-dreapta pe post de umerase.
In cazul capacelor fara aerisire(cum ai tu) as decupa o fanta in rama podisorului pe partea cu urdinisul.
Am si eu 3 cutii fara aerisire in capac dar si fara podisoare. La astea m-am gandit sa pliez folia iar pe partea descoperita sa pun o paturica si apoi absorbante(ziar/carton). Capacele le voi salta putin ca sa asigur un minim de circulatie a aerului.

Augustin, aceia care nu restrang cuibul au grija ca toate ramele sa aiba miere indeajuns si capacita...astfel incat, oriunde s-ar forma ghemul, albinele sa aiba acces la hrana pe traseul de jos in sus. Acelasi lucru se intampla la iernarea in multietajati. Iti trebuie colonii bune. Astea se obtin si se mentin dupa ce se acumuleaza experienta si selectie in familii.
Eu ma indoiesc deocamdata ca albina locala poate ierna cu populatii care sa ocupe 10 rame Dadant. Nu iau in calcul exceptiile ori unificarile.

Andrei, ideea cu gaurica sub podisor e interesanta...dar ma gandesc ca trebuie sa fie mai mica decat o albina si exista riscul s-o propolizeze.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2014, 09:04

Mircea_63 scrie: Veti fi surprinsi sa constatati de la o anumita vechime, ca se poate si fara...diafragme. :D

Sunt din ce in ce mai convins ca rolul diafragmei e doar in capul nostru(cum imi spunea Nae). Dar deh...nesiguranta. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2014, 09:07

De ce nu uncerci si discul metalic cu 4 pozitii pentru podisor ; 2-3 ron bucata,eu am la toti ;)
http://www.stupi-miere.ro/ro/disc-metal ... i_874.html
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2014, 09:09

In podisor sau frontal pe cutie?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2014, 10:04

Florin Dobre scrie:In podisor sau frontal pe cutie?

Ma,tu nu citesti atent de intrebi de doua ori ; pai nu scrisai ca e de podisor ??? :lol:
Alea de seamana cu asta sunt mai mici si din plastik si se folosesc la roinite sau nuclee de imperechere ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 25 Oct 2014, 10:15

Stii vorba aia...decat sa fiu prost toata viata, mai bine intreb. :D
Lamurit.

Dar...cu fund AV sau plin? :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde 7Rame » 25 Oct 2014, 10:27

"diafragma este doar in capul nostru"

Ai dreptate!
Eu am observat asa: daca ai cuibul aranjat, cu rame exclusiv negre, si apreciat corect din timp, ca marime, in functie de puietul vazut, de ponta reginei, demancare, de zona in care te afli (ca si cules) rolul diafrafmei in plan orizontal....este nul. Obligatoriu albina va feri ramele albe, care daca sunt in cuib sunt "diafragme" si pe care la va goli cu prioritate. Deci 7-8R jos negre, central, cu 2-3 "de inchidere" albe si ai rezolvat cuibul, fara manopera. Chiar si descpacesc singure, si cara exact cat au nevoie.
In plan vertical, treaba sta diferit, acest fenomen se intampla numai daca ai folie intre caturi, sau fara, la fel, daca ai numai albe sus. Lesne de inteles si de ce, albina pastreaza tendinta de verticalizare a proviziilor, respecti de a le pune in "capul" puietului. Cu folie, sau diafragma ce desparte caturile (gen podisor cu gaura) i se schimba rapid planurile de organizare a cuibului, deci va incepe rapid sa care tot jos. In plan orizontal, eu nu mai folosesc diafragme, decat la pisicuti de 3-4 rame
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2014, 12:02

Florin Dobre scrie:Stii vorba aia...decat sa fiu prost toata viata, mai bine intreb. :D
Lamurit.

Dar...cu fund AV sau plin? :D

MERGE SI CU.... SI FARA.... ;)
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?