TDI scrie:De la 12500-15000 de albine, 15-18 kg hrana. Colonie sănătoasă. Îi pui o diafragma sau 2. Polistiren in capac. Carpe absorbante pe podisor. Aerisire, in principiu 1 cm pe 1 cm pentru fiecare rama de albine - se poate mai mare. Nu mai ai treaba cu el. Cu cat populatia de iernare creste si rezerva de hrana creste, cu atât ai mai putine griji.
Cele 12-15 mii albine, care se presupune ca au deja corpul gras format, au cam 1,5 -2kg si ar ocupa maxim 5-7 rame foarte compact(kg de vara are mai multa albina ca cel de iarna
Sper sa nu mai primesc raspunsuri cum ca albina nu incalzeste stupul ci ghemul ca pierderea de caldura a ghemului e cu atat mai mare cu cat temperatura exterioara e mai scazuta. Noi incercam sa suplinim aceasta caldura suplimentara cu rezerve mai mari de hrana dar un optim intre toate elementele de mai sus n-am cautat eu probabil suficient ca sigur se gaseste. Procedez oare corect ca de la -10C in jos eu invelesc stupii in polistiren? La ce bun sa pun polistiren in capac sau diafragme cand se pierde caldura prin 3 pereti de lemn. Si uite asa inca o iarna si o sa ajung la concluzia ca cel mai 'bun' stup e cel din polistiren/poliuretan. Si toate astea se traduc in costuri!
scuze de off topic inca o data