Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 30 Oct 2014, 22:55

Nu vreau sa fiu inteles gresit fiindca-s bibanel si eu.
Ideea e ca albinele sa nu piarda contactul cu papica pe timpul iernii. Asta o poti asigura concentrând albina pe rame cat mai indestulatoare...restrângerea cuibului. Ele tind sa formeze ghemul acolo unde-i rama mai goala. Se duc in sus si rod din leat. Daca nu ai bafta unor perioade calde in care sa-si care papica din extremitati...caput...mor pe putinul puiet din a doua parte a iernii.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde zimtelro » 30 Oct 2014, 22:56

Dinca Catinel scrie:
Mircea_63 scrie:O mica remarca. Ramele mai "negre" aseaza-le in mijlocul viitorului cuib din primavara. Poate asa le ai, din imaginea asta nu imi pot da seama.

App... cam pe unde va incepe cuibul? Cum faci in primavara ca sa il strangi?

Mersi de sfatul pricind ramele.
Legat de stransul cuibului, a mai explicat CristiX. El a adus metoda aceasta de iernat din Suedia si din cele citite de la dansul am preluat multe (am vazut ca cineva mai sus s-a grabit sa ma faca produs Stuparul desi am spus ca doar partial m-a intitiat in "clopot"). Nu se restrange cuibul. Odata ce ajungi sa intelegi ca nu temperatura le face pe albine ci invers multe intrebari nu-si mai au rostul. Ele vor incalzi ghemul iarna si puietul primavara, nimic mai mult. Temperatura la extremitatea ghemului, atat in scorbura de copac cat si in stupul infofolit cu puf de gasca e usor mai mare ca cea de pe partia de ski. Usor zic un grad doua. Pt. detalii si mai exacte si mai eficiente va rog sa vizitati http://www.milotoi.ro

Nu am inteles, nu restrangeti cuibul pentru iernat? Adica daca am un roi care umple cel mult 4 rame, in catul cuibului pot lasa 10 rame ca asa este stupul?
zimtelro

Mesajde proapis13 » 30 Oct 2014, 22:56

Dinca Catinel scrie:Cred ca unii nu s-au uitat pana la sfarsit totusi. Fundul este complet deschis, deci de unde remarca cu setea?

Catinel cu mobila pe scari ca deja cred ca scapasi pianul la vale..
In pagina ta de prezentare te numesti Dinca Catinel
Filmele sunt postate de catre horatiualin - https://www.youtube.com/playlist?list=U ... _PpkAHcrnw
Tot acelasi horatiuiulian - Dinca Catinel possteaza un filmulet de la el din stupina in octombrie 2013...sunt mai mult de 5 stupi ;)
acelasi horatiu posteaza in septembrie 2014 alt film din stupina aici sunt mai multi stupi si de doua mode
ai de dat niste lamuriri...pe pagina personala nu vad ce e in filme...sa inteleg altceva ??????
de la intrebarile naive puse anul trecut si pana la tonul vehement de apicultor atoatestiutor e cale lunga...
la unii e mai lunga decat....lungul nasului....ma bucura daca ai parcurs-o in acest scurt timp...mai putin partea de la urma...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea_63 » 30 Oct 2014, 22:57

La mijlocul lui septembrie incep pregatirea propriuzisa pentru iernare. Cantaresc toti stupii si aproximativ 25% din cei mai slabi vor fi desfiintati.

Stupul din filmulet din care face parte, 25% sau 75% ?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 30 Oct 2014, 22:57

Legal vorbind, trece iarna si scoate si miere... la salcâm. La fel era si anul trecut in cuget si-n simtiri.
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 23:00

proapis13 scrie:
Dinca Catinel scrie:Cred ca unii nu s-au uitat pana la sfarsit totusi. Fundul este complet deschis, deci de unde remarca cu setea?

Catinel cu mobila pe scari ca deja cred ca scapasi pianul la vale..
In pagina ta de prezentare te numesti Dinca Catinel
Filmele sunt postate de catre horatiualin - https://www.youtube.com/playlist?list=U ... _PpkAHcrnw
Tot acelasi horatiuiulian - Dinca Catinel possteaza un filmulet de la el din stupina in octombrie 2013...sunt mai mult de 5 stupi ;)
acelasi horatiu posteaza in septembrie 2014 alt film din stupina aici sunt mai multi stupi si de doua mode
ai de dat niste lamuriri...pe pagina personala nu vad ce e in filme...sa inteleg altceva ??????
de la intrebarile naive puse anul trecut si pana la tonul vehement de apicultor atoatestiutor e cale lunga...
la unii e mai lunga decat....lungul nasului....ma bucura daca ai parcurs-o in acest scurt timp...mai putin partea de la urma...

:) in primul rand nu sunt atotstiutor, sunt la inceput si ma mir sa vad ca unii cu zeci de ani de apicultura nu inteleg lucruri pe care eu le inteleg acum.
Ma cheama Horatiu. Dinca Catinel e un nume folosit intr-un spectacol al Vacantei Mari, aluzie la cacofonie. Aveam o intrebare urgenta de pus cand am facut contul si asta e venit primul. Asta e.
Stupina a evoluat de la 10 la 27 de familii vara asta. Sunt doua modele de stupi: 2 stuparul.ro si 25 de la un tamplar de langa Deva parca.
Am si ras putin :) .
Si da da, o sa mai pun probabil o gramada de intrebari naive pt. tine dar probabil foarte urgente pt. mine. Aici vorbim de iernar, probabil intru imediat pe topicul de rame sa intreb cum se insarmeaza.
Dinca Catinel

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 23:04

TDI scrie:Legal vorbind, trece iarna si scoate si miere... la salcâm. La fel era si anul trecut in cuget si-n simtiri.

Incet incet. Tocmai ce am scris ca anul asta am ajuns de la 10 la 27, anul fiind cum a fost si am si scos si ceva miere. Dar rautatea e ieftina, ba mai mult n-o taxeaza nimeni. Nu am rapita, nu am floarea soarelui, sunt stationar. Acum 2 ani a trebuit sa mai pun un cat in august, tot intr-un an cu dublat de efectiv, deci irelevant ce zici. Sau brusc zicem ca a fost un an foarte bun?
Ultima oară modificat de Dinca Catinel pe 30 Oct 2014, 23:06, modificat 1 dată în total.
Dinca Catinel

Mesajde Mircea_63 » 30 Oct 2014, 23:06

Trebuia sa spui de la inceput ca esti fan Vacanta Mare. :lol:
Mircea_63

Mesajde TDI » 30 Oct 2014, 23:07

Horatiu, scrie si fratele tau de pe contul asta?
TDI

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 23:08

TDI scrie:Horatiu, scrie si fratele tau de pe contul asta?

Din cate stiu eu nu.
Dinca Catinel

Mesajde Dila Daniel » 30 Oct 2014, 23:12

Dinca Catinel scrie:(...)Am filmulete pe canalul meu(...)

va rog un link
sau este canalul lui "horatiuiulian"?...sau sunteti unul si acelasi?...sau nu reusesc eu sa gasesc canalul dvs.!
ceva imi scapa...si vreau totusi sa ma uit.Niciodata nu stii de unde "mai furi" ceva.
multumesc
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Mircea_63 » 30 Oct 2014, 23:14

Cum nu-l gasesti? Uite-l aici https://www.youtube.com/watch?v=ml2pGElyRwk
Mircea_63

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 23:15

Dila Daniel scrie:
Dinca Catinel scrie:(...)Am filmulete pe canalul meu(...)

va rog un link
sau este canalul lui "horatiuiulian"?...sau sunteti unul si acelasi?...sau nu reusesc eu sa gasesc canalul dvs.!
ceva imi scapa...si vreau totusi sa ma uit.Niciodata nu stii de unde "mai furi" ceva.
multumesc

https://www.youtube.com/user/horatiualin/videos
nu sunt doar legate de apicultura dar o sa iti dai seama din titlu.
Dinca Catinel

Mesajde zimtelro » 30 Oct 2014, 23:16

Horatiu Dinca Catinel, restrangeti cuibul pentru iernare, da sau nu?
zimtelro

Mesajde Florin Dobre » 30 Oct 2014, 23:17

Dinca Catinel scrie:Tocmai ce am scris ca anul asta am ajuns de la 10 la 27

Aproape i-ai triplat. Daca toti arata cum spui de asta filmatul...nu-i rau. :D
M-am uitat mai atent la penultima rama si se vad ceva rezerve. Albina insa nu prea se vede. As fi concentrat rezervele existente pe ramele bine ocupate de albina. :idea:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Dinca Catinel » 30 Oct 2014, 23:18

zimtelro scrie:Horatiu Dinca Catinel, restrangeti cuibul pentru iernare, da sau nu?

Nu. Dar nu toate familiile sunt pe 12 rame deoarece am inmultit mult si chiar daca as vrea nu am de unde sa bag. Dar nu restrang. Incerc sa fac totul simplificat atata timp cat da rezultat. Am o slujsba si o familie, stupina e la 30 de km de Cluj si nu am vreme toata ziua sa adaug rame mai ales ca e si instabila vremea in acea perioada din primavara. Daca sambata ploua, eu m-0am ars. Asta ma diferentiaza de multi dintre voi.
Ultima oară modificat de Dinca Catinel pe 30 Oct 2014, 23:19, modificat 1 dată în total.
Dinca Catinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR