Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Radu Muntoiu

Mesajde paul » 02 Noi 2014, 10:22

Mai, mai, cati "deontologi" pe forumul asta !!! ;) Ce simplu-i sa arati cu degetul sau sa arunci cu piatra ! ;) Va intreb (pe voi "deontologilor")cum sareati de c*r in sus cand spunea careva pe aici ca mai are puiet in stupi in octombrie ? Ce teorii enuntati ... "ca puietul ala nu-i viabil, ca-i consumator, ca uzeaza albina de iernare si reginele, ca epuizeaza stocurile de pastura .... etc". :?
Probabil, noul nostru coleg a luat act de mareata voastra "experienta"si de "vastele" voastre cunostinte apicole si a recurs la eliminarea ramelor cu puiet ! Probabil, (nu-s sigur) undeva, candva, tot vreun coleg "miez" in ale apiculturii a scris pe forum (pe asta sau pe cel vechi) cum renunta el la puietul din octombrie, scotand rame (daca-mi amintesc bine, cred ca am citit si eu pe undeva treaba asta). :(
Asa ca, inainte sa dati cu paru' , inainte sa va dati "docti", faceti un efort si incercati sa intelegeti fiecare situatie in parte !
Radule, bine ai venit !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde teinegru64 » 02 Noi 2014, 10:43

Muntoiu Radu scrie:Despre scoaterea puietului.

- In primul rand nu era decat o palma de puiet pe fiecare rama scoasa. Cea mai harnica dintre familii s-a depopulat mai mult in toamna si acea matca ouase mai mult pe o rama, dar tot putin, vreo 2 palme de puiet.
L-am scos pentru ca m-am utat la prognoza meteo si anuntau (acum 2 saptamani) temperaturi maxime de 10-12 grade in toata luna Noiembrie si nu vroiam sa las ramele alea acolo fara sa mai pot interveni (unele aveau coronita mai mica). Plus ca pentru acea palma de puiet (care nu prea mai valoreaza nimic) ar fi consumat miere ca sa tina temperatura ridicata.
- In al doilea rand, la toate mai trebuia scoasa cate o rama si astea erau cele mai proaste d.p.d.v. al mancarii.

Deci riscam sa raman cu rame goale in mijlocul cuibului inainte de Ianuarie daca mai lasam puiet acolo si cu prea multe rame in cuib.

De inspirat m-am inspirat tot de aici si de pe forumul vechi. Unii descapacesc puietul in cuib dar risca infectii/boli.. Eu l-am decsapacit afara din cuib si l-am spalat cu jet.

Per total am pierdut cate 1-200 albine care nu stiu ce mare branza ar fi facut la iarna, dar am castigat miere in cuib si albine stranse mai bine.

Esti pe un drum bun.Asta e branza ...de la cele 200 de albine.
Fişiere ataşate
IMG_0131.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 10:45

delorin I scrie:Stimabile- uite ce te rog, daca vrei sa mai cresti albine, inainte sa mai faci cea mai mica actiune, scrie aici unde ai binevoit sa-ti faci pagina persona si INTREABA! E BINE SAU E RAU! Si CAUTA O CARTE! Nu neaparat sa miroase a hartie, dar sa fie CARTE! O calauza a stuparului, un manual de apicultura mai vechi, orice! DAca nu ai nimic spune...si te vom ajuta! DAr nu mai fa experimente din acestea absurde! Reducerea pontei admitand ca ai avea nevoie se face izoland matca pe o rama intre doua diafragme Hanemann sau blocand cuibul ca matca sa nu mai oua!

SI atunci de ce se practica descapacirea puietului iarna ?
SI ce efecte negative crezi ca a acut scoaterea ramelor ? Eu nu vad nici unul. De exemplu, stupul ala harnic care am zis ca s-a cam depopulat a continuat sa aduca polen si nectar in ziua respectiva, dar dupa aia s-a oprit cand au vazut ca nu mai e puiet. Eu chiar nu vad nimic rau in scoaterea puietului, doar avantaje. Scrie tu aici daca vezi ceva rau in asta, sa invatam.
Muntoiu Radu

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 10:48

paul scrie:Probabil, noul nostru coleg a luat act de mareata voastra "experienta"si de "vastele" voastre cunostinte apicole si a recurs la eliminarea ramelor cu puiet

Exact :D

paul scrie:Radule, bine ai venit !

Mersi.
Muntoiu Radu

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 10:51

teinegru64 scrie:Asta e branza ...de la cele 200 de albine.

Da, erau cateva din alea cu aripi roase. Am uitat sa adaug chestia asta - scoaterea acelei palme de puiet a dus si la scoaterea majoritatii Varroa ramase din stup.
Muntoiu Radu

Mesajde delorin I » 02 Noi 2014, 11:24

paul scrie:Mai, mai, cati "deontologi" pe forumul asta !!! ;) Ce simplu-i sa arati cu degetul sau sa arunci cu piatra ! ;) Va intreb (pe voi "deontologilor")cum sareati de c*r in sus cand spunea careva pe aici ca mai are puiet in stupi in octombrie ? Ce teorii enuntati ... "ca puietul ala nu-i viabil, ca-i consumator, ca uzeaza albina de iernare si reginele, ca epuizeaza stocurile de pastura .... etc". :?
Probabil, noul nostru coleg a luat act de mareata voastra "experienta"si de "vastele" voastre cunostinte apicole si a recurs la eliminarea ramelor cu puiet ! Probabil, (nu-s sigur) undeva, candva, tot vreun coleg "miez" in ale apiculturii a scris pe forum (pe asta sau pe cel vechi) cum renunta el la puietul din octombrie, scotand rame (daca-mi amintesc bine, cred ca am citit si eu pe undeva treaba asta). :(
Asa ca, inainte sa dati cu paru' , inainte sa va dati "docti", faceti un efort si incercati sa intelegeti fiecare situatie in parte !
Radule, bine ai venit !

Mestere, e mult mai simplu sa asezi rama la margine daca ea nu prea are miere pe ea si nu vrei sa se ajunga la albine moarte de foame pe rama din mijloc in timpul iernii si sa dai albinei o sansa! Pierzi si timp aiurea si faci si lucruri impotriva naturi! Puietul care nu are sansa sau ramane nehranit il va elimina albina...Sunt convins ca stie mult mai bine decat tine sau decat mine ce are de facut! Acolo 2 sau 3 cate or fi pe o rama data la margine le poti scoate la urmatoarea vizita! Cat despre eliminarea varoa...ma indoiesc de eficacitate desi, si germanii au dorit rasa de om perfecta, doar arieni...si au casunat pe evrei si altii! Si eu am auzit acum cateva zile de reluarea pontei si puiet de cateva zile prins de zapada si frig ramas neacoperit si nehranit...inca nu si eliminat! Dar pontele acestea tarzii nu reflecta oare o necesitate a familiei de a inlocui albine uzate? Si daca matca are de ouat, e plina, nu va oua pe alte rame daca tu nu ai izolat-o? Omorand puiet si eliminandu-l, si aici nu discut de puietul capacit gata de eclozionare din poza de mai sus a carui consum daca este sa stam drept si sa judecam ca de obicei stramb- nu va fi mare lucru cantitativ vorbind OPRESTI PONTA MATCII PE ALTE RAME? Stimabile Paulica- nu cred ca am dat cu parul si nu asta a fost intentia! Puteam sa rad si sa fac frumos dar am ales sa -i pun omului o problema ba sa-i sugerez si alte solutii de oprire a pontei...spre deosibre de altii! Asta in caz ca nu ai priceput si ca ti-ai facut un obicei din a vorbi GRATUIT!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde paul » 02 Noi 2014, 11:48

Delorine, uite care-i faza: in primul rand ai o problema cu formula de adresare ("mestere", "stimabile", "Paulica" ... etc). Pana una alta, daca vrei sa porti o discutie civilizata cu oricine, indiferent ca-i vorba de mine sau de noul nostru coleg,INVATA sa te adresezi cuviincios ! Nu-mi amintesc sa ma fi adresat altfel in ceea ce te priveste. Parca am mai avut noi... variatiuni pe aceeasi tema ! :oops: Asta-i una ...
A doua, daca tot voiai sa-i sugerezi colegului si alte solutii de oprire a pontei (cum ai facut-o in acest mesaj) puteai s-o faci pur si simplu, fara sa afisezi atitudinea superioara din mesajul anterior ! La cate prostii in domeniul apicol ai facut ( reciteste-ti postarile), nimic nu te recomanda in postura de superior. Ba , din conta ... :oops:
A treia ... nu-i cazul sa-i strici omului pagina personala, facand aprecieri "gratuite"la adresa mea. Daca erai putin atent la ce am scris (impardonabil la un "cititor"de talia ta) observai ca nu m-am adresat cu nimic tie ci doar exprimam ... generalitati ! Ca te-ai simtit cu musca pe sapca, nu-i vina mea ! Asadar, daca ai ceva personal cu mine, o putem lamuri in alte arii ...
In concluzie ... Radule, faci cum poti si cum stii ! Ia de bun si sfatul colegului nostru Delorin !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Muntoiu Radu » 02 Noi 2014, 11:58

delorin I scrie:Mestere, e mult mai simplu sa asezi rama la margine daca ea nu prea are miere pe ea si nu vrei sa se ajunga la albine moarte de foame pe rama din mijloc in timpul iernii si sa dai albinei o sansa!

Am facut si treaba asta. Problema e ca in perioada asta acele rame pe care matca inca mai ponteaza sunt cele unde va fi centrul ghemului. Matca acolo va ramane pana cand incepe sa pontezepe alte rame in Ian/Feb. De aceea cand am mutat aceste rame la margine matcile au ramas pe ele si nu au plecat de acolo, au continuat sa ponteze (doar) in acele rame. Exista pericolul ca ghemul sa se formeze pe ultima rama.

delorin I scrie: OPRESTI PONTA MATCII PE ALTE RAME?

Da, restul ramelor erau pline, cum am mai spus.

delorin I scrie: germanii au dorit rasa de om perfecta, doar arieni...si au casunat pe evrei si altii!

mi se pare mai credibila povestea pe care o spune femeia asta :
https://www.youtube.com/watch?v=DzTx4vinCzA
Muntoiu Radu

Mesajde alt stupar » 02 Noi 2014, 15:03

Radu, fa domnule ce-i de facut...

Delorin, ai impresia ca la sute +, daca la ultimul control cineva da peste o rama cu ramasite de puiet dar neconforma pentru iernat, cheala de miere, prea neagra, rupta, etc... mai sta s-o puna la margine si ulterior s revina la stupul cu pricina s-o scota???
Out si la topit... zece pupe spoliate de henolimfa = zero barat.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 02 Noi 2014, 16:12

A, de aici a plecat ... , da . :D
In urma cu ani pt ultimul tratament cu VF descapaceam tot capacitul sa nu am ''emotii'' .
Nu am sute dar ,cum zice si Alt Stupar , scot rame si cu puiet , mai scot si cate-o matca :oops: , voi sa nu faceti asa . :lol:

Scuze , bun venit , sanatate si miere multa .
nae

Mesajde Mircea_63 » 02 Noi 2014, 16:19

Muntoiu Radu scrie:
delorin I scrie: germanii au dorit rasa de om perfecta, doar arieni...si au casunat pe evrei si altii!

mi se pare mai credibila povestea pe care o spune femeia asta :
https://www.youtube.com/watch?v=DzTx4vinCzA

Radule, filmul asta de pe youtube este o blasfemie. Ba mai mult, jigneste inteligenta oricarui om de bun simt si cunoscator al unor notiuni elementare de istorie relativ recenta. Ma mir ca supravietuieste pe YT si prevad ca va disparea curand.
Desigur, va fi mana iudeo-bolsevicilor. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Muntoiu Radu » 06 Noi 2014, 12:35

Mircea_63 scrie:istorie relativ recenta

In ziua de azi s-au impacat... Se mai cearta din cand in cand, asa de fatada, pe la ocazii speciale, cum ar fi diverse alegeri prezidentiale cand raman in ultimul tur, unul dintr-o tabara si unul din alta.
Muntoiu Radu

Anterior

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?