Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde un OM » 15 Noi 2014, 10:15

Prin rama de cuib, intelegi rama din corpul de jos, iar prin rama de cat intelegi rama din magazie, corpul de sus?
Daca da, este o problema, anume spatiul mare fara miere, de deasupra ramelor de cuib, pana la mierea din cele 70% ale ramelor de cat.
Macar mareste urdinisul, chiar la maxim, pentru o ventilare corecta, altfel va fi sauna.
un OM

Mesajde vlad » 15 Noi 2014, 10:26

eu as zice asa:
-intr-o feresatra cu temperaturi mai ridicate ( 15- 20 grade - vor mai fi cu siguranta ) umbli la ei ( ideal ar fi sa fii asistat de cineva cu experienta ( mai multe iernari , nu un prieten care are si el stupi de vara trecuta ) si dai jos tot impachetajul , folia aceea care va fi fluturata de vant toata iarna ( stai linistit ca albina nu moare de frig )
-dai jos caturile - nu te vor ajuta cu nimic la iarna ( zici ca sunt 70 % deci nu au miere pana jos si albina nu va ajunge la ea la iarna )
-ori mai pui un palet sub cel pe care il ai , ori schimbi tipul de suporti ( gasesti pe forum diverse modele ), ideea e sa fie mai inalt
- daca ai avea o cutie de orizontal ar fi si mai bine . ca daca zici ca ai 4-5 rame de albina ar incapea f bine intr-o lada de orizontal si ai sa vezi dezvoltare in primavara , atunci cand mierea aia din caturi o vei descapaci dupa diafragma
vlad

Mesajde proapis13 » 15 Noi 2014, 11:30

Gabriel.alexandru scrie: Ramele de cuib sunt pline de miere iar cele de cat sunt ocupate in proportie de 70 %.
Cat despre latimea leatului, nu pot sa spun decat ca sunt faguri de plastic, nu cunosc inca asa de bine dimensiunile.

Nu stiu pe nimeni sa fi scris ca a iernat pe faguri de plastik unde in mod normal se v-a face cuibul :o
o sa mai invatam ceva din experimentul tau ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 15 Noi 2014, 11:51

Din ce-am citit eu la iernarea ME, ramele pline se lasa sus iar cele mai goale jos. Dar, aproape sigur ai sa treci iarna cu bine daca ai 8-10 rame ME pline cu albina si miere. Daca nu fosneste plasticul si nu creează condens in interior si impachetajul e in regula. Pesteo luna, o luna jumătate verifica daca e condens in stupi, daca e scoti plasticul daca nu, totul rămâne la fel.
TDI

Mesajde dragos_vintu » 15 Noi 2014, 14:11

Anul acesta se anunta 45 de zile de iarna si frig incepand cu a 2-a saptamana din decembrie.
Predictiile zic ca incepand din 10 martie vom vedea temperaturi peste 15 grade.
In schimb vom avea perioade de ger intens....asa ca sa fie miere daca nu e miere sa fie turte:
http://www.accuweather.com/en/weather-n ... d/36777733
Assumption is the mother of all fuckups
dragos_vintu

Mesajde Gabriel.alexandru » 15 Noi 2014, 17:49

Multumesc pentru raspunsuri.
Concluzionez ca am sa:
- inalt stupii, am sa mai pun un palet sub ei.
- verific umezeala in stup. Daca este cazul, am sa deschid urdinisul la maxim, pastrand gratiile iar aerisirile din capac am sa le dezvelesc.
Am verificat intr-o poza mai veche leatul fagurilor de plastic, este de cam 5 mm, aceiasi grosime cat umarul ramei ( sau speteaza, daca asa se mai numeste) iar spatiul de albina intre corpuri estimez in jurul a 7-9 mm.
Nu cred ca fac bine daca umblu la stupi sa inversez corpurile pentru a avea ramele mai pline sus. Cred ca fac mai mult rau avand in vedere mi va lua ceva timp operatia si nu este fosrte cald afara.( deoarece fundul este prins de primul corp cu holzsuruburi). Am sa le las in configuratia actuala.
Plasticul nu fosneste. Nu se vede in poza, dar prelata este cusuta la masina de vatelina si prinderea se face cu un elastic, asemenea solutiei din filmuletele dan margarit....si stiu, nu avem clima sau iarna din Canada.
Despre problema rozatoarelor, am sa cumpar o capcana cu otrava si am sa o pun in apropierea stupilor.
Fişiere ataşate
image.jpg
Gabriel.alexandru

Mesajde octavi » 15 Noi 2014, 19:36

domnilor rog ceva sfaturi , va rog nu ma trimiteti la lincuri si studiu in alta parte nu am timp de citit acum si mai am vreo 2 3 zile sa actionez
deci vreo 2 poate 3 stupi care nu au matca ce sa fac unific sau ma rog, impart ramele la altii? trebuie ceva masuri speciale acum sau unificarea merge mai simplu pe vremea asta
si 2 daca cuiburile nu sunt chiar foarte stranse ce se intampla?
cat despre iernat sincer prea mare stres nu imi fac in sensul izolarii cu polistiren si etc o sa pun ceva ziar si ceva hainite peste podisor
Ultima oară modificat de octavi pe 15 Noi 2014, 19:46, modificat 1 dată în total.
octavi

Mesajde oroles » 15 Noi 2014, 19:44

dragos_vintu scrie:Anul acesta se anunta 45 de zile de iarna si frig incepand cu a 2-a saptamana din decembrie.
Predictiile zic ca incepand din 10 martie vom vedea temperaturi peste 15 grade.
In schimb vom avea perioade de ger intens....asa ca sa fie miere daca nu e miere sa fie turte:
http://www.accuweather.com/en/weather-n ... d/36777733

Clar va fi iarasi cea mai friguroasa iarna din ultimul secol. Nu inghit asa tampenii. :D Prognoze cat de cat apropiate de adevar nu se pot face pe o perioada de mai mult de 3 saptamani.
oroles

Mesajde Mircea_63 » 15 Noi 2014, 19:50

Prognoza meteorologilor care ne îngheaţă respiraţia. "Va fi cea mai GREA IARNĂ din ultimii 100 de ANI"

http://www.antena3.ro/life/stiinta/prog ... 28323.html

Cu o mica observatie. Stirea este din toamna trecuta. :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vlad » 15 Noi 2014, 23:16

[quote="octavi"]domnilor rog ceva sfaturi , va rog nu ma trimiteti la lincuri si studiu in alta parte nu am timp de citit acum si mai am vreo 2 3 zile sa actionez
deci vreo 2 poate 3 stupi care nu au matca ce sa fac unific sau ma rog, impart ramele la altii? trebuie ceva masuri speciale acum sau unificarea merge mai simplu pe vremea asta
si 2 daca cuiburile nu sunt chiar foarte stranse ce se intampla?
cat despre iernat sincer prea mare stres nu imi fac in sensul izolarii cu polistiren si etc o sa pun ceva ziar si ceva hainite peste podisor[/quo

1- de ce sa te rogi ? ca sa -i vezi vii in primavara ? ar trebui sa faci si matanii . multe . solutia : unificare cu unul mai slab ( poate un roi care nu s-a dezvoltat suficient ). ramele stupului fara matca se duc in stupul cu matca si nu invers . din stupul fara matca sa bagi in stupul celalalt ramele marginase in primul rand ( mergi pe considerentul ca acestea au mai multa miere pe ele - pe celelalte cu siguranta ai miere mai putina - neavand matca slbinele s-au agitat si au consumat mai mult ) varianta cu ziar e cea mai sigura acum (desi daca zici ca ai cuiburi nestranse eu as face -o si fara , doar un pic de tuica pufaita deasupra ramelor) . daca organizezi ramele mai pline ( si le si gauresti ) inspre familia primitoare si folosind tuica sau ceapa poti sa nu mai folosesti ziarul si nu mai e nevoie sa mai rascolesti inca odata stupul .
2- o familie formata din 6 persoane locuieste in 6 camere , iar alta familie este formata tot din 6 persoane dar locuieste in 3 camere . care se vor incalzi mai usor si vor face si economie de combustibil ? ( inlocuieste persoanele cu albine si camere cu intervale dintre rame - vei intelege un raspuns la intrebarea ta )
vlad

Mesajde varza » 18 Noi 2014, 17:47

Am revenit.Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Familia despre care vorbeam a inceput .sa produca furtisag unui alt stup din zona care a ramas fara albine ( cel mai probabil nu sa tratat ). Eu am tratat stupi acum 2 saptamani cu acid oxalic..... As dori sa stiu ce pot face acum daca le pot lasa asa pana in primavara sau risc si eu aceasi soarta?
varza

Mesajde duma » 18 Noi 2014, 19:21

Mircea_63 scrie:
Prognoza meteorologilor care ne îngheaţă respiraţia. "Va fi cea mai GREA IARNĂ din ultimii 100 de ANI"

http://www.antena3.ro/life/stiinta/prog ... 28323.html

Cu o mica observatie. Stirea este din toamna trecuta. :roll:

Mircea eram pe picior de plecare catre unde tin stupii sa ii invelesc pana peste cat ......si la urma am citit ca este anuntul din toamna trecuta ....si acum imi bate inima ca la soricelul din stup !!!! :lol: :lol:
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Re: Intrebare

Mesajde Nicolaie Astaifoaiei » 18 Noi 2014, 20:21

ovidiu8403 scrie:Ba varu ! Esti fumat deja ... du-te si canta la alta masa, ca ne-am saturat de prostia ta ! Nu ne mai agasa cu tampenii , hai repede... du-te si inchde-ti stupii si pe tine la gura (scris) o data cu ei .

Ieu nu sant var cu dumeata .
Ieu nu fumez tigari ca ie scumpe .
Ieu nu cant pe masa la bar ca nu ie bar de Gyony si Pirati.

Dar dumeata ai greu pacat cu stupi deacuma !
ovidiu8403 scrie:Evibag o farfuriuca sub folie ,asa sta si siropelu caldut ... pentru puiuti :lol:

Deci sa fie din aia din plastic de aia alba ce se da la Parastas . Deci sa fie de vesnica pomenire a danselor ca greu au patimit in iarna pana s-au prapadit .
Nasol ca vine iarna
Nicolaie Astaifoaiei

Mesajde MIHAI BALS » 19 Noi 2014, 02:25

Nicolaie Astaifoaiei scrie:
ovidiu8403 scrie:Ba varu ! Esti fumat deja ... du-te si canta la alta masa, ca ne-am saturat de prostia ta ! Nu ne mai agasa cu tampenii , hai repede... du-te si inchde-ti stupii si pe tine la gura (scris) o data cu ei .

ovidiu8403 scrie:Evibag o farfuriuca sub folie ,asa sta si siropelu caldut ... pentru puiuti :lol:

Deci sa fie din aia din plastic de aia alba ce se da la Parastas . Deci sa fie de vesnica pomenire a danselor ca greu au patimit in iarna pana s-au prapadit .

ce zici nea mircea?
MIHAI BALS

Mesajde ovidiu8403 » 19 Noi 2014, 16:38

Nici macar un citat sa il preiei nu esti in stare , evident fiindca esti certat cu lb. romana si mai ales cu gramatica ei te-ai ocosit sa il scrii , a se vedea mesajul meu anterior .
am scis eu :
Evibag
? , In alta ordine de idei nu-ti bate tu capu de stupii mei mai bine vezi de hartu tau . Regret d-lor moderatori ca ma injosesc pe aceasta cale in dezbateri cu dl. Nicolaie .De aici incolo de la mine un mare IGNORE!
Cu cat inveti mai mult cu atat iti dai seama ca sti mai putin...
ovidiu8403

Mesajde cristian bh » 19 Noi 2014, 17:02

ovidiu8403 scrie:

Nici macar un citat sa il preiei nu esti in stare , evident fiindca esti certat cu lb. romana si mai ales cu gramatica ei te-ai ocosit sa il scrii , a se vedea mesajul meu anterior .
am scis eu :
Evibag
? , In alta ordine de idei nu-ti bate tu capu de stupii mei mai bine vezi de hartu tau . Regret d-lor moderatori ca ma injosesc pe aceasta cale in dezbateri cu dl. Nicolaie .De aici incolo de la mine un mare IGNORE!

Eu zic sa nu te grabesti ,ai oleaca rabdare cu el,incetul cu incetul invata si sa scrie!
Mai ales ca si-a gasit pe unul, cu care sa faca prinsoare in ale apiculturii! :D :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR