andrei_calinescu scrie:cobi scrie:jonny_it scrie:Dadant pe 12 rame si cativa pe 10.
Este vreun motiv privind biologia albinei de ai ales DB 12 rame, sau doar business, boss?
Asa spunea maestrul Adam despre Buckfast: 12 rame.
Si la manastirea Buckfast isi modificasera stupii cu cuiburi de 12.
Sigur am mai scris, foloseam pana acum ME pentru ca tineam sub control mai usor familiile, nu roiau si productia era pe masura. De cand cu BK nu mai sunt limitat de tipul de stup si il aleg pe cel mai usor de manevrat in pastoral si mai folosit in Romania(deh, vand si roiuri uneori). PAREREA MEA este ca si pentru BK si pentru carpatina dadant-ul pe 12 rame este mai ok fata de cel pe 10, exista mai mult spatiu, intra mai greu in frigurile roitului si daca nu se intervine in cuib la extractie pregatirea pentru iarna este o joaca. Se elimina cateva rame care nu sunt pline din centrul cuibului si se pun la descapacit si gata. Daca ramele sunt bune de ouat si nu sunt foarte vechi de obicei le las, o sa fie perfecte primavara. Daca sunt vechi le pun la curatat si dupa ce sunt curatate le topesc.
Oricum pentru moment o sa merg cu toate cele 4 tipuri de cutii pe care le avem:
- ME (11 rame)
- Dadant pe 10 rame + cat de 3/4
- Dadant pe 12 rame + cat de 3/4
- Dadant pe 12 rame + cat de 1/2
Foarte interesant MER-ul dar nu cred ca o sa il folosesc, chiar daca se lucreaza cu corpul ma dispera numarul prea mare de rame ... poate gresesc. Las pe altii sa testeze asta