Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde alt stupar » 26 Noi 2014, 22:40

varza scrie:

Detalii.
Ce tip de lada, ce tip de impachetaj, cat % din rama are rezerve, eventual poze... tot !
Si-apoi discutam.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 26 Noi 2014, 22:52

joohny scrie:Va salut.La prepararea turtelor este indicat sa adaugam si ulei de FS.Multumesc.Sanatate.

NU .
Cu ulei iti ia turta FOARTE greu > spre DELOC .
Albina are nevoie si de grasime dar nu pt asta se foloseste uleiul .
Uleiul previne OXIDAREA antibioticului (''distrugerea'' lui ) daca-l folositi , daca NU = nu folositi ulei .
nae

Mesajde igo1 » 28 Noi 2014, 02:19

Bună seara.
Rog apicultorii cu experiență sa ma ajute și sa mă corecteze în ceea ce urmează sa fac:

- În luna ianuarie cu prima ocazie de vreme calda doresc sa administrez la fiecare stup câte 1000 g miere cristalizata la punga.
- apoi, spre sfârșitul lunii ianuarie trebuie sa dau turta proteica (am unele familii tinere și slabe cu foarte putina pastura).
-as prefera o rețetă care sa nu conțină zahar ci doar miere nu se poate? Va rog dacă exista una fără zahar sa Mi-o recomandați.
- va trebui sa prepar turta respectiva încă din luna decembrie apoi intenționez sa o păstrez la frigider pana la administrare deoarece voi fi plecat din tara. Este aceasta o problema?
- în cazul în care nu exista o rețetă fără zahar, m-am orientat spre aceasta. Este buna? Am găsit-o aici pe forum.

120 g lapte praf degresat normalizat;
120 g drojdie de bere inactivata furajera;
60 g faina de soia degresata (nu fulgi);
200 g miere incalzita pe bain marie;
500 g zahar pudra fin macinat;
40 ml protofil.
Se amesteca intai zaharul pudra cu cei 3 substituenti. Separat mierea se amesteca bine, se omogenizeaza cu protofilul.
Se toarna mierea cu protofil peste amestecul de zahar cu substituenti. Se amesteca intai cu o lopatica de lemn, apoi pe masura ce se ingroasa, se framanta cu mana, pana la omogenizarea totala a continutului. Se portioneaza cu spaclul la cca 800g per punga, se introduce in punga , se turteste cu sticla, pana la grosimea de 1 cm.

aștept nerăbdător sa îmi răspundeți și va mulțumesc anticipat.
Doamne ajuta.
igo1

Mesajde varza » 28 Noi 2014, 08:51

Te salut alt stupar.....Nu-i nimic, oricum nu m-am suparat. Sunt constient ca e vina mea asa ca merit sa fiu urecheat :mrgreen: . Rezervele sunt : 45% minim pe rama centrala, crescand treptat pe ramele marginase unde apreciez ca ar mai fi un 70%. Ramele cu miere sunt 6 capacite chiar si fetele exterioare ale celor marginase.Mentionez ca nu am facut nicio manevrare a ramelor in toamna...... nu am aranjat in niciun fel ramele. Ghemul se afla in partea din fata a cutiei ..... rezervele din partea opusa sunt intacte. Atunci cand afirmasem faptul ca ghemul pe ramele centrale se gaseste la 2 palme de speteaza superioara ma refeream la partea cea mai ridicata a ghemului (am facut observatia la 5 grade). Problema era daca ghemul se va deplasa si pe orizontala in momentul cand termina rezervele de deasupra in conditii de frig. Poze nu am momentan. Am vatra de stupina la 250km de unde locuiesc :roll: . Impachetaj nu le-am prea pus doar am incercat sa etansez cat mai bine capacul.
varza

Mesajde nae » 28 Noi 2014, 18:48

igo1 scrie:Bună seara.
-as prefera o rețetă care sa nu conțină zahar ci doar miere nu se poate? Va rog dacă exista una fără zahar sa Mi-o recomandați.
.....
.......
200 g miere incalzita pe bain marie;

Daca incalziti/''topiti'' mierea inteleg ca este polifrola = zaharisita ;)
Zaharul si drojdia/alte dude sunt INLOCUITORI ai mierii sau polenului = NET inferiori .
Inlocuitorii se folosesc :
- esti zgarca/calic sau esti bun la suflet dar n-ai alta varianta .
In loc de zahar pui miere zaharisita ; daca vrei sa te complici o lichefiezi +inglobezi proteina si o ''dai'' la rece = grabesti procesul de cristalizare .
Foarte rar turta proteica din ian aduce + valoare la fam F BUNE ; la fam slaba proteina consumata ''incet'' + umiditatea + alte neajunsuri (existente deja ) = un dezastru .
Nu trebuie sa ma credeti , este parerea mea .
Proteina nu stimuleaza NIMIC ; ''semnalul'' cald de primavara declanseaza ponta iar ea are nevoie de proteina ;)
O infofolire /impachetare ''sanatoasa'' amana ''semnalul'' de primavara . :oops:
Succes !
nae

Mesajde igo1 » 28 Noi 2014, 19:04

Nu voi da proteina în ianuarie. În ianuarie dau doar miere și atât.
igo1

Mesajde nae » 28 Noi 2014, 19:17

igo1 scrie:Bună seara.
Rog apicultorii ... sa ma ajute și sa mă corecteze ...
- apoi, spre sfârșitul lunii ianuarie trebuie sa dau turta proteica (am unele familii tinere și slabe cu foarte putina pastura).

aștept nerăbdător sa îmi răspundeți și va mulțumesc anticipat.

Pt putin . ;)
Dragul meu , 99% scriu si pt cel care n-a intrebat sau va intreba maine . ;)
Eu am un ''drum'' , nu toata lumea il intelege -adopta ; nu pun turta in ian la ''fara si un sfert''-fix , nu bag FA in prima zi de marti , nu extrag cand vreau eu ...., fac aceste lucruri cand VREA albina nu eu .
:roll:
nae

Mesajde Avram » 28 Noi 2014, 19:20

Pentru I kg. turta proteica se amesteca bine 600gr. miere cu 400 gr. polen si 34 ml protofil.
Deci avem 60% miere si 40 % polen,din acest amestec rezulta o turta cu 10% proteina bruta .(sursa retetei -aspecte noi si vechi in ingrijirea albinelor NUTRITIA SI NOSEMOZA -unul dintre autori colegul nostru Daniel Popovici )
Am incercat-o ,este super.

Se administreaza primavara dupa primul zbor de curatire (dar nu mai repede ca intri in alte belele)in cantitati de 500 gr pe stup.
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde Avram » 28 Noi 2014, 19:30

Si fara sa fac reclama-Uite si sursa de inspiratie .Daca poti cumpar-o,te va ajuta mult.
Fişiere ataşate
IMG_5759.jpg
IMG_5759.jpg (20.94 KiB) Vizualizat de 4578 ori
Avram

Mesajde gica.mosu » 28 Noi 2014, 19:55

igo1 scrie:Nu voi da proteina în ianuarie. În ianuarie dau doar miere și atât.

...ATAT :?: ....Ar merge si niste
bombone fondante de pom+o bucata de sunca =deasupra....iar sub saltea linga DF o juma di feteassca ...sa simta si ele .....sarbatorileeee :!: :D
P,S -daca au miere cat de cat lasale si pe ale un pic in liniste,si in functie de poz ghemului intervii cu ce ai.... :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde igo1 » 28 Noi 2014, 22:01

@Gica mosu
Feteasca nu am însă am un vin de căpșunica autohtona care miroase nemaipomenit. Oare le va fi pe plac?
Va mulțumesc pt recomandări. Am câteva familii cu mai putina miere și eu voi pleca din tara. Așadar pt a fi sigur ca treaba va fi buna, las sarcina unui prieten care nu știe nimic despre albine sa le dea la toți câte o porție dinainte pregatita. Așa pot sa stau linistit acolo unde mo-i duce. Mă întorc abia în martie când albinele ar fi deja moarte dacă ar rămâne fără hrana. Pana acum totul e bine slava Domnului. Doar eu îmi fac prea multe griji.
igo1

Mesajde Avram » 28 Noi 2014, 23:19

spune prietenului tau sa administreze turta (doar miere cristalizata in punga )spre sfarsitul lui ianuarie.Nu fii zgarcit la gramaj :D
Si nu uita vorbele unui coleg de forum:

Turtele se pun exact deasupra ghemului, ghemul de iarna odata format se deplaseaza direct in sus, numai pe drectia in sus spre Dumnezeu creatorul , daca nu gasesc turtita acolo isi continua voiajul catre domnul si in 3 zile ajung in Raiul binecuvantat , unde nu toti au norocul sa ajunga
Asa daca unele au ajuns la Domnul sa nu bociti sa puneti mana pe carte!

Te salut cu respect
Avram

Mesajde igo1 » 29 Noi 2014, 00:19

Mulțumesc avram. Cunoști familia Beza? În semlac. Am cunoscut o fata pe numele acesta.
igo1

Mesajde Avram » 29 Noi 2014, 00:24

Imi pare rau ,nu cunosc. Sunt de-al satului doar de cativa ani :D

Te salut
Avram

Mesajde varza » 29 Noi 2014, 15:11

Cu ceva timp in urma am intrebat despre modalitatea de deplasare a ghemului pe orizontala dupa hrana. Din cate am citit pe forum parerile sunt impartite sau mi se pare mie? :? Nu de alta dar parca citisem si eu acelasi lucru prin carti care l-a spus si Avram..... faptul ca ghemul cand e frig se deplaseaza numai in sus deci consuma doar ce are deasupra lui ...... Scuzati-ma ca tot va sicanez. :mrgreen:
Apropo de mierea cristalizata la punga..... si eu as dori sa administrez mai incolo, problema este daca o pot consuma in forma aceasta..... adica nu arunca cristalele pe jos?
varza

Mesajde nae » 29 Noi 2014, 15:51

varza scrie:... faptul ca ghemul cand e frig se deplaseaza numai in sus deci consuma doar ce are deasupra lui ...... Scuzati-ma ca tot va sicanez. :mrgreen:
Apropo de mierea cristalizata la punga..... si eu as dori sa administrez mai incolo, problema este daca o pot consuma in forma aceasta..... adica nu arunca cristalele pe jos?

Ghemul merge in sus si catre sursa de aer/caldura-urdinis = valabil pt fund plin sau aerisire partiala .
Mierea in punga are avantaje si dezavantaje :
-pierderea cristalelor n-o calculez (foloseste rapita si nu pierzi nimic +procent superior de proteina )
-am folosit miere si mi-a curs /naclait fam :oops: , asta ma deranjeaza = o fam PUTERNICA ''recolteaza'' fara probleme punga , una SLABA recolteaza cat e cald si noaptea cand e frig se strange in ghem , mierea continua sa curga facand prapad .
Mierea e buna dar curge , zaharul e rau dar nu curge . :(
Poti amesteca mierea cu malai (observatie G Romanescu -cred ) si nu mai curge ...
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR