cristi_vidican scrie:Vă propun câteva subiecte.
1. Inversarea corpurilor.
Cei care aveți MER, cu siguranță că ați făcut inversări, măcar și de probă, ce concluzii ați tras?
Sunt atatea chestiuni imprevizibile incat eu n-as incadra inversarea la lucrare musai de facut.
Avem baza melifera mai puternica sau mai slaba, avem zona mai calda sau mai rece, mai uscata sau mai umeda, avem rasa de albine cu start puternic sau mai slab in primavara, avem hrana de calitate sau mai putin calitativa, avem eficienta tratamente sau nu, avem iernare "beton" cu ventilatie aer curat si fara curenti sau iernare defectuoasa, avem un an mai propice sau mai slab care determina si el marimea ghemului.
Totul este prins intr-un lant, asa ca o lucrare depinde in general de altele.
Iernez pe 3 corpuri, o familie puternica intrata in iarna are inainte de rapita puiet in toate cele 3 in forma de fus, incadrata de hrana, forma si arhitectura perfecta pentru o familie in opinia mea. In aceste cazuri nu este nevoie de imputerniciri, ci doar de o inversare cu scopul de "a stoarce" la maxim primele 2 sortimente de miere ale anului (dupa parerea, cele mai valoroase daca stau sa ma uit la cererea e.D). E de altfel si singura inversare care o fac in acest scop, unde scot si ramele la reciclat (au circa 3 ani de puiet). Mai adaug 2 corpuri in functie de vreme! In fine, eu sunt mai incepator, cam asa procedez eu.