Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde SorinDaniel » 15 Oct 2014, 00:13

Nu spun NU dar nu ma grabesc. Astept primul pastoral in lazi de MER cu cuib de 1/1 si cat de 1/2 sa vad ce iese.
In stationar stiu ce poate lada asta ...
Va apreciez pe voi probabil stiti ce faceti dar eu mai stau putin.
Oricum sunt pe aici, atent la tot...
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 29 Noi 2014, 11:14

Să mai dezmorțim puțin apele pe-aici...
Vă propun să discutăm niște aspecte privitoare la MER.
Îi invit pe cei care folosesc acest tip de stup să-și dea cu părerea din experiența proprie, mai ales că sunt câțiva forumiști care folosesc acest tip de stup la scară mai largă. Îi rog pe cei care nu au folosit acest tip de stup să nu bage bâta prin gard. Eventual să fluiere când e henț! :lol:
Vă propun câteva subiecte. După ce epuizăm fiecare subiect, o să vin cu altul.
1. Inversarea corpurilor.
aici avem o discuție despre inversarea corpurilor la ME.
Diferă un MER de ME în ce privește inversarea corpurilor? Concluzia desprinsă în acea discuție e că inversarea corpurilor la ME nu-și are rostul, ba din contră. Același lucru îl spune și Dan Mărgărit.
Dar, la MER, care are cuibul format puțin diferit față de ME, s-ar merita inversarea corpurilor pentru stimularea pontei?
Cei care aveți MER, cu siguranță că ați făcut inversări, măcar și de probă, ce concluzii ați tras?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde florinapi » 29 Noi 2014, 11:28

.....ca daca familia nu are o rezerva de hrana indestulatoare,ca sa nu zic considerabila,lucrarea nu are efect,ba poate fi chiar paguboasa.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Noi 2014, 12:28

Eu as incerca la anul !!! Inversare intre corpurile 1 si 2 ( numarand de jos in sus ) !!! Corpul 3 , cu mancare mai bine de jumatate , zic eu , ramane la locul lui !!!
Momentul , dupa salcam !!!
E doar o parere !!!
Incercarea va fi la anul !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde mausica » 29 Noi 2014, 16:24

SorinDaniel scrie:Astept primul pastoral in lazi de MER cu cuib de 1/1 si cat de 1/2 sa vad ce iese. .

Din cate am citit mer cu cuib de 1/1 eu nu am vazut...Oare ai scris bine ??
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde nae » 29 Noi 2014, 16:41

mausica scrie:
SorinDaniel scrie:Astept primul pastoral in lazi de MER cu cuib de 1/1 si cat de 1/2 sa vad ce iese. .

Da .
Foloseste fagurele 1/1 dat in doua ; bagi in cenrifuga DOUA rame intr-o ''gaura''...
Imi scapa calculul dar STAS-ul la 1/2 =162 , cred ; la 1/2 din 1/1 cred ca-i 140-141 si ceva =PARCA
nae

Mesajde mausica » 29 Noi 2014, 16:51

nae scrie:
mausica scrie:

Da .
Foloseste fagurele 1/1 dat in doua ; bagi in cenrifuga DOUA rame intr-o ''gaura''...
Imi scapa calculul dar STAS-ul la 1/2 =162 , cred ; la 1/2 din 1/1 cred ca-i 140-141 si ceva =PARCA

Ok, dar nu inteleg de ce ai folosi corpuri de mer pt cuib (fie ele de 170 sau de 155) si rama de dadant 1/1 in ele ????
Daca e mer apai fie mer nu il corci ca mai rau cred ca iti complici situatia (parerea mea).
mausica

Mesajde nae » 29 Noi 2014, 17:04

PAI.. trecerea e mai ''lina'' , zic .
Eu vreau sa trec pe ME dar am DOAR 1/1 si n-am nici bani sau nu-mi permit sa cresc rame/sa pierd un cules/ sa fac conversia in detrimentul mierii-BANULUI . Uneori struto-camila e buna .
nae

Mesajde teinegru64 » 29 Noi 2014, 17:12

Deschide un ..fan RA 1001... pana faci conversia. :lol: :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde nae » 29 Noi 2014, 17:19

teinegru64 scrie:Deschide un ..fan RA 1001... pana faci conversia. :lol: :lol:

Ma bucur ca matale crezi ca eu stiu ce-i STAS RA 1001 , dar nu stiu . :( (cred ca RA 1001 are cat de 1/2 - eu am TOTUL 1/1 :( )
Am DB 1/1 nu pt ca sunt fan ci pt ca la inceputuri am crezut ca 1/1 e MARE ; acum stiu ca-i MIC .
(am si 3 MEA atipici =speteaza superioara 37 cm - sunt in negocieri-tatonari :lol: )
nae

Mesajde mausica » 29 Noi 2014, 17:21

teinegru64 scrie:Deschide un ..fan RA 1001... pana faci conversia. :lol: :lol:

Exact asta e denumirea corecta a modelului respectiv
Nae...am inteles perfect acuma ideea (mie imi scapa faptul ca domnul doreste sa faca trecerea spre mer si trece cum poate).Insa pana face trecerea......dansul foloseste stupul RA 1001 nicidecum mer !!!!!
Eu zic ca e o ,, mica mare diferenta,,
mausica

Mesajde Bambucha » 29 Noi 2014, 17:46

cristi_vidican scrie:Să mai dezmorțim puțin apele pe-aici...
Îi invit pe cei care folosesc acest tip de stup să-și dea cu părerea din experiența proprie. Îi rog pe cei care nu au folosit acest tip de stup să nu bage bâta prin gard. Eventual să fluiere când e henț! :lol:
Vă propun câteva subiecte.

Cei care aveți MER, cu siguranță că ați făcut inversări, măcar și de probă, ce concluzii ați tras?

...au cam crescut balariile dupa postarea ta :lol:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 29 Noi 2014, 18:17

Bambucha scrie:
Îi invit pe cei care folosesc acest tip de stup să-și dea cu părerea din experiența proprie. Îi rog pe cei care nu au folosit acest tip de stup să nu bage bâta prin gard. Eventual să fluiere când e henț! :lol:

Probabil că cei care ar putea să-și dea cu părerea acum inversează corpurile. S-ar zice că iernează mai bine, nu face condens, mâncarea rămâne mai toată pe primăvară și ponta începe fix la 1 martie. :lol:

vă rog să ne concentrăm pe subiectul propus.
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 29 Noi 2014, 20:59

Bambucha scrie:

Clasic :oops:
presupuneri despre MER RA-10001, despre ce vom testa la anu`... cursivitatea de pe-afara de lina ce e ...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Bambucha » 30 Noi 2014, 10:59

cristi_vidican scrie:Vă propun câteva subiecte.

Sunt atatea chestiuni imprevizibile incat eu n-as incadra inversarea la lucrare musai de facut.
Avem baza melifera mai puternica sau mai slaba, avem zona mai calda sau mai rece, mai uscata sau mai umeda, avem rasa de albine cu start puternic sau mai slab in primavara, avem hrana de calitate sau mai putin calitativa, avem eficienta tratamente sau nu, avem iernare "beton" cu ventilatie aer curat si fara curenti sau iernare defectuoasa, avem un an mai propice sau mai slab care determina si el marimea ghemului.
Totul este prins intr-un lant, asa ca o lucrare depinde in general de altele. :P

Iernez pe 3 corpuri, o familie puternica intrata in iarna are inainte de rapita puiet in toate cele 3 in forma de fus, incadrata de hrana, forma si arhitectura perfecta pentru o familie in opinia mea. In aceste cazuri nu este nevoie de imputerniciri, ci doar de o inversare cu scopul de "a stoarce" la maxim primele 2 sortimente de miere ale anului (dupa parerea, cele mai valoroase daca stau sa ma uit la cererea e.D). E de altfel si singura inversare care o fac in acest scop, unde scot si ramele la reciclat (au circa 3 ani de puiet). Mai adaug 2 corpuri in functie de vreme! In fine, eu sunt mai incepator, cam asa procedez eu.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi_vidican » 30 Noi 2014, 15:41

Bucurie mare că încep oamenii să scrie ... :D
Referitor la cele de mai sus, cred că trebuie să ajungem să lucrăm standardizat știind exact ce facem la un moment dat în toți stupii.
De aceea, trebuie făcută o egalizare la momentul oportun în primăvară, ca apoi să avem stupii la aceeași putere.
Vă spun că se poate. Dar mă tem că aici va trebui să discutăm iar de mătci.
Am văzut mătci care 80% arătau la fel în ladă.
Când vorbim de MER, trebuie să fim capabili să avem stupii uniformi, ca lucrările să le facem uniforme.
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR