Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Adi Hodis » 01 Dec 2014, 20:50

andrei_calinescu scrie:
Eu nu detin MER, am intrebat doar.
Uhhhhh la la, am ajuns la banuti.
Da, asa fac.
PS Acu chiar credeti ca nu am o ruleta sa masor un cat?
Si la ME-uri e rama Langstroth si rama Zander. Am intrebat sa vad daca e la fel cu ce am eu ca si caturi.

Vreau si eu sa ma ... inscriu ! ... daaa” ... eu iau, nu dau. :)

.......................................................................................................................

@video postat de Patrascu,
Nu are legatura cu trecerea de pe Dandant pe MER ... intre ramele puse de cei doi, ramane mult loc liber pe verticala. cel loc va fi umplut cu faguri claditi ... o mare pierdere de ceara care ar putea fi in rame .... si pierdere de puiet. Singura explicatie ce-mi vine acum, este ca doresc sa faca apilarnil. :roll:

Metoda in sine, intercalarea ramelor MER cu Dadant, ( o rama Dadant, doua rame MER suprapuse, o rama Dadant, doua MER suprapuse etc. ) este destul de anevoioasa, un calvar ... dar daca nu e alta varianta, merge si asta.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2014, 20:52

Ma refer la cele doua strungi care apar cand tinem corpul pe trei caturi. La albina treaba asta nu prea ii convine... mai ales intr-o primavara mai rece.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 01 Dec 2014, 21:18

lucky5strike scrie:Ma refer la cele doua strungi care apar cand tinem corpul pe trei caturi. La albina treaba asta nu prea ii convine... mai ales intr-o primavara mai rece.

E adevărat că nu-i convine, de aceea rama lui teinegru (aceea cu 2 rame de 3/4 suprapuse) e mai bună chiar și decât cea de 1/1 :lol:
Dar, în cuibul MER, se întâmplă deseori următorul lucru - rama cu păstură e ramă cu păstură, rama cu puiet e toată cu puiet, iar cea cu miere, în special în corpul superior sau în lateral, e ramă cu miere.
Am în paralel cuiburi pe DB și cuiburi pe MER. Cele pe MER nu sunt cu nimic inferioare la cules, dar la cât de multă muncă în dau e mult mai ușor pe MER.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2014, 21:29

lucky5strike scrie:Ma refer la cele doua strungi care apar cand tinem corpul pe trei caturi. La albina treaba asta nu prea ii convine... mai ales intr-o primavara mai rece.

Primavara,inainte de stabilizarea vremii, mai rar cuib pe trei caturi. Ma refer la "cuib=rame cu puiet" si nu la cuib=cate caturi a lasat apicultorul intre soclu si capac :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 01 Dec 2014, 21:36

Adi Hodis scrie:Vreau si eu sa ma ... inscriu ! ... daaa” ... eu iau, nu dau. :)

Bah, asta-i boala dracu` la fan-MERistii de pretutindeni, incercarea de a face trecere de pe Dadant intercaland in cuib rame de ambele dimensiuni :P
Acuma, de dragul discutiei, putem relua la nesfarsit cele deja scrise in primele posturi insa, de dragul cursivitatii... se presupune ca cei interesati de subiect au narat in prealabil cele scrise deja si putem trece mai departe.
Cat despre rusii aia, din videoclip... asa le trebuie daca nu citesc forumul asta :lol:
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 01 Dec 2014, 23:08

alt stupar scrie:Primavara,inainte de stabilizarea vremii, mai rar cuib pe trei caturi. Ma refer la "cuib=rame cu puiet" si nu la cuib=cate caturi a lasat apicultorul intre soclu si capac :D

Ce facem atunci cu catul 3 ? Pastram? Manopera in plus. Reformam? Manopera cam des.

PS: astept sugestii si de la fani mai "infocati" ;)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde danielM » 02 Dec 2014, 11:17

Atentie la iernarea pe 3 corpuri in zonele cu ierni cu temperaturi mai scazute fata de vest si sud ! Cand apar ferestre de zbor de curatire, la limita, din cuiburile cu trei caturi nu ies albinele la zbor, si in multe ierni la mine in zona nu am parte decat de 1-2 ferestre de felul acesta. Am iernat pe 3 corpuri si m-am trezit in primavara cu catul tampon ( cel de pe fund) ca albinele l-au transformat in WC, rame dezastru bune pentru reformat, si start de dezvolatre al coloniei intarziat.
danielM

Mesajde andrei_calinescu » 02 Dec 2014, 11:31

danielM scrie:Atentie la iernarea pe 3 corpuri in zonele cu ierni cu temperaturi mai scazute fata de vest si sud ! Cand apar ferestre de zbor de curatire, la limita, din cuiburile cu trei caturi nu ies albinele la zbor, si in multe ierni la mine in zona nu am parte decat de 1-2 ferestre de felul acesta. Am iernat pe 3 corpuri si m-am trezit in primavara cu catul tampon ( cel de pe fund) ca albinele l-au transformat in WC, rame dezastru bune pentru reformat, si start de dezvolatre al coloniei intarziat.

Hm, ma gandesc ca asta s-ar putea intampla si in cazul in care se ierneaza cu un cat 1/2 plin cu miere peste nu corp 1/1 cu rame goale, in ierni nasoale.
Dar daca ai un urdinis superior situatia se rezolva.
Un urdinis simplu, facut cu o freza de 15.
andrei_calinescu

Mesajde proapis13 » 02 Dec 2014, 11:48

andrei_calinescu scrie:Hm, ma gandesc ca asta s-ar putea intampla si in cazul in care se ierneaza cu un cat 1/2 plin cu miere peste nu corp 1/1 cu rame goale, in ierni nasoale.

Eu unul NU inteleg ce ai vrut sa scrii mai sus,poti sa detaliezi,te rog....????
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 02 Dec 2014, 12:08

proapis13 scrie:
andrei_calinescu scrie:Hm, ma gandesc ca asta s-ar putea intampla si in cazul in care se ierneaza cu un cat 1/2 plin cu miere peste nu corp 1/1 cu rame goale, in ierni nasoale.

Eu unul NU inteleg ce ai vrut sa scrii mai sus,poti sa detaliezi,te rog....????

Ma refer la inaltimea stupului, Dadant 1/1 cu cat 1/2 e cam aceeasi inaltime ca un MER cu 3 corpuri.
Pe fondul unei ierni evocate de Daniel, s-ar putea ca albina sa nu iasa la curatire.
In conditiile in care ghemul e cuibarit exclusiv in catul de 1/2.
andrei_calinescu

Mesajde cristi_vidican » 02 Dec 2014, 12:36

Ok! Gata cu inversarea corpurilor. Le-am întors în toate felurile posibile.
Deja s-a trecut la subiectul 2
Pe câte corpuri avem cuibul la MER?
Vom particulariza în funcție de perioadă, pentru că una e iarna, alta e primăvara, alta vara, alta toamna.
Când, cum și câte?
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 02 Dec 2014, 12:42

andrei_calinescu scrie:Ma refer la inaltimea stupului, Dadant 1/1 cu cat 1/2 e cam aceeasi inaltime ca un MER cu 3 corpuri.
Pe fondul unei ierni evocate de Daniel, s-ar putea ca albina sa nu iasa la curatire.

La un stup iernat: cuib 1/1 cu cat 1/2, cuibul n-are cum să fie exclusiv în cat.
La o astfel de iernare, ghemul ajunge să muște din cat pe la mijlocul lui februarie, dar ponta a început în corpul de jos.
Dar, ca să avem așa ceva, trebuie că toamna să avem rezerve bune în corpul de jos.
Un astfel de stup explodează în primăvară.
Dacă are populație cum trebuie, la fiecare cules dă 2 caturi de 1/2. Să fie și condiții prielnice.

Referitor la cele scrise de DanielM, e necesar o abordare din cât mai multe unghiuri, pt că vedem că apicultura e puternic influențată de locație. Iar în România avem multe zone care diferă foarte mult între ele.
Trebuie să vedem ce merge și cum merge unde merge.
Că s-ar putea eu să afirm niște lucruri, cineva dintr-o anumită zonă să le ia că merg și la el și să nu funcționeze.

Cred totuși că dacă ne vom forma mâna pe stupi tari băgați în iarnă, ne va fi mult mai ușor.
Dan Mărgărit are ierni mult mai grele ca noi, și ați văzut ce albină are la ieșirea din iarnă!
Trebuie să găsim soluții
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 02 Dec 2014, 12:45

andrei_calinescu scrie:Ma refer la inaltimea stupului, Dadant 1/1 cu cat 1/2 e cam aceeasi inaltime ca un MER cu 3 corpuri.

Te grabesti si gresesti.ce cauta catul ala de 1/2 plin cu miere acolo ??...care e rostul lui ??...doar sa maresti spatiul ??..albina il va ocupa... ;)
Daca ii mai faci si o gaura in catul de 1/2 in loc de urdinis,curentul iscat o sa le scoata la curatire mult mai devreme ;)
vezi ca amesteci mere cu pere si iasa...magiun... de MER-e ... :lol:
scuze de off-topic...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde andrei_calinescu » 02 Dec 2014, 13:07

"La un stup iernat: cuib 1/1 cu cat 1/2, cuibul n-are cum să fie exclusiv în cat."

Are Cristi, daca stupul are urdinis superior si a avut peste cuibul de 10 rame mai multe caturi(3-4) si in cazul unei matci foarte prolifice, care urca ponta in cat(uri).
Catre toamna, albina se muta cu liftul sus, si te trezesti cu primul cat(de sus) plin cu miere si cu coroane minuscule in cuibul de 10(asta dupa ce dai jos caturile de stransura).
Ultima operatie inainte de impachetare e raschetarea micilor coroane din cuibul de 10, albina carand mierea sus.
Scopul pentru care eu fac asta, caldura din cat.
In pat cald e simplu, tragi cuibul in interior, la pat rece, doar iernarea in cat e mai ferita.
Chiar daca suna off-topic, am adaugat-o pentru ca e singura maniera de lucru(descoperita personal), pe Dadant , apropiata de lucrul cu corpul(cat).
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 02 Dec 2014, 22:02

Andrei, ori ne scapa ceva din intelesul termenului exclusiv ori vorbim de "stupşori"
La un stup normal in timpul iernarii cuibul nu are cum sa fie EXCLUSIV intr-un cat MER (n.n. H=162 mm) pentru siplu motiv ca... nu incape !
Cu sau fara raschetari sau trioletari, indiferent daca sub MER e Dadadant sau Langstroot... daca vorbim de stupi... atunci circumferinta sferei ghemului unui stup normal nu are cum sa se turteasca de bunavoie si nelimitat de spatiu EXCLUSIV pe un cat de MER.
Repet, daca vorbim de stupi ! Ca dac-o dam c-a fost an rau si musca-i cam rara-n lada... atunci accept orice :P
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 03 Dec 2014, 07:08

Asa-i cum zice alt_stupar.

In catul cu miere, ajunge cuibul din februarie incolo. Depinde si de cata miere are in rame. Daca mierea e cam jumate din inaltimea ramelor centrale, atunci matca va ponta acolo chiar de la startul pontei. Si nici in situatia asta, cuibul nu va fi exclusiv in catul 3, cuprinde si catul inferior.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR