Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Acid oxalic

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2014, 18:04

varza scrie:Salutari tuturor. A incercat cineva AO in prezenta puietului si care sunt efectele? Ma refer la metoda prin stropire cu siringa. Din cate am citit pe apiardeal se spunea ca se pot efectua in timpul sezonului activ, e adevarat nu pe aceasi generatie de albine de mai multe ori. Care ma poate lamuri eventual din experienta. Multumesc :)

Nu inteleg de ce nu mergi pe carari batatorite ??Colegul nostru akmm,s-a chinuit sa ne traduca din recomandarile unui mare apicultor american,daca aia nu fac,deoarece au ajuns la concluzia ca nu ataca in nici un fel varoa din celula,noi de ce sa o facem ???...e recomandat a se folosi doar la zero grade si sub minus :shock:
viewtopic.php?f=8&t=576#p9417
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mircea_tm » 14 Dec 2014, 18:19

proapis13 scrie:Ca si o completare,cine foloseshte acid oxalic la fundurile antivaroa este de precizat ca acesta ataca sita :shock:
salve :D

scuze ca ma bag ca musca in lapte :D ...dar, nu am gasit despre acidul oxalic sa afecteze sita de la fundurile AV....despre acidul formic DA... Acţiunea acidului formic, un compus volatil, se manifestă prin atacarea directă a paraziţilor care sunt putin rezistenţi la mediul agresiv creat prin vaporizarea acestuia. Volatilitatea mare a acidului formic precum şi comportamentul agresiv asupra metalelor constituie factori de risc care trebuie cunoscuţi de apicultor. Tratamentele cu acid formic pot duce la o relativă corodare în timp a componentelor metalice ale stupului şi mai ales a pavilionului. De asemenea trebuiesc respectate cu stricteţe reguli de manipulare, păstrare şi utilizare pentru a preveni accidentările datorită contactului acidului cu ochii sau pielea ori prin inhalare sau înghiţire.

sursa: www.stu..arul.ro
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde akmm » 14 Dec 2014, 18:32

proapis13 scrie:
csabio scrie:posibil sa fie asa putini cei care fac trat,cu oxalic sau e ceva secret?

Dupa tratarea cu oxalic matcile din anul 2-3 intrerup ponta si unele nu o mai reiau
iar o parte din mortalitatile constatate la regine peste iarna se datoreaza acestui tratament :!: :?

O asemenea remarca trebuie neaparat insotita de un studiu sau trimitere la studiu.Nu de alta dar lasata asa e posibil sa faca mai mult rau decat bine.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde proapis13 » 14 Dec 2014, 18:53

mircea_tm scrie:
proapis13 scrie:Ca si o completare,cine foloseshte acid oxalic la fundurile antivaroa este de precizat ca acesta ataca sita :shock:

scuze ca ma bag ca musca in lapte :D ...dar, nu am gasit despre acidul oxalic sa afecteze sita de la fundurile AV....despre acidul formic

Nici-o problema colegule,nici musca nu se baga de drag in seama cu laptele.... ;)
Eu asa am preluat info de la cei ce au tratat cu AO si au observat ca in timp sita din aluminiu de pe fundul stupilor si sarma galvanizata oxideaza
PS. Stiai ca AO este vinovat in proportie de 80% de formarea pietrelor la rinichi :?:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mircea_tm » 14 Dec 2014, 19:05

proapis13 scrie:
mircea_tm scrie:
PS. Stiai ca AO este vinovat in proportie de 80% de formarea pietrelor la rinichi :?:

nu stiam...interesant. Ii bine ca, mai aflam si noi unele chestii. Ce nu-i bun, nu-i bun!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde varza » 14 Dec 2014, 21:29

Multumesc de raspuns proapis.Stiu ca nu e eficient in prezenta puietului capacit insa din cate stiu doar acidul formic e eficient in prezenta puietului, iar acesta din urma are unele neajunsuri.
varza

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 24 Dec 2014, 15:36

Azi a fost o zi buna pentru a verifica eficienta tratamentelor inainte ca matcile sa se apuce de ouat. Desi am dat-o in bara cu tratamentele cu acid formic, ultimul tratament facut cu acid oxalic in solutie de zahar a functionat perfect. Am luat 2 mostre de la 2 stupi mai suspecti sa zic(aveau multa albina moarta si paduchi pe fund) - infectie 0. :)
Urmatorul tratament va fi in August ca si anii trecuti.
Doamne ajuta.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde stupar » 26 Dec 2014, 22:39

In decembrie asa stiam,ca trebuie asigurat linistea albinelor.Daca facet tratament cu acid oxalic le deranjat albinele?La sub +8 grade nu mai zboara si nu

poate aerisi stupul si este pericol sa faca diarie?!
Craciun fericit!
stupar

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 27 Dec 2014, 09:35

Am facut o exceptie daca tot a fost cald si am deranjat doar 2 stupi. Macar stau linistit in privinta paduchilor. Am facut doar tratamente cu acid oxalic si formic anul asta si doar in toamna. Avand in vedere ca tratamentele cu acid formic nu prea au avut efect, tratamentul cu acid oxalic(la inceput de octombrie) a fost de importanta capitala pentru mine. Pana in August anul viitor nu mai fac niciun tratament. In August o sa fac vaporizare de acid oxalic in prezenta puietului iar in octombrie la fel ca anul asta.
In 2013 am facut doar vaporizare(3-4 ture) in toamna si am intrat in iarna mult mai bine ca anul asta ca si numar de albine.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde cosming » 27 Dec 2014, 09:56

hntrnth@mailinator.com scrie:Am facut o exceptie daca tot a fost cald si am deranjat doar 2 stupi. Macar stau linistit in privinta paduchilor. Am facut doar tratamente cu acid oxalic si formic anul asta si doar in toamna. Avand in vedere ca tratamentele cu acid formic nu prea au avut efect, tratamentul cu acid oxalic(la inceput de octombrie) a fost de importanta capitala pentru mine. Pana in August anul viitor nu mai fac niciun tratament. In August o sa fac vaporizare de acid oxalic in prezenta puietului iar in octombrie la fel ca anul asta.
In 2013 am facut doar vaporizare(3-4 ture) in toamna si am intrat in iarna mult mai bine ca anul asta ca si numar de albine.

Vino cu detalii. Ce concentratie, ce ai folosit pentru vaporizare si doza pe stup.
cosming

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 27 Dec 2014, 12:16

Pai sunt retetele general acceptate. Sunt niste link-uri mai sus in topic.

http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/0 ... ml?lang=en

Vaporizare: 1g/corp ME -
(merge si mai mult fara probleme - anul trecut nu am avut un cantar de precizie si am dat undeva la 4-5 grame din greseala - am intrat/iesit din iarna cu un ghem imens - 7 intervale bine ocupate)
- nu afecteaza negativ puietul

Solutie sirop de zahar 1:1 - 3.5% acid oxalic (nu se da in prezenta puietului - la un singur stup am avut si puiet in octombrie si am dat totusi - acum ocupa bine 4 intervale).
Pentru mine e singura varianta de tratament si vad ca functioneaza.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde nae » 27 Dec 2014, 14:09

hntrnth@mailinator.com scrie:Pai sunt...
(merge si mai mult fara probleme - anul trecut nu am avut un cantar de precizie si am dat undeva la 4-5 grame din greseala - am intrat/iesit din iarna cu un ghem imens - 7 intervale bine ocupate)
Pentru mine e singura varianta de tratament si vad ca functioneaza.

Pretenas !?, ghemul de 7 intervale e greu sa-l ai in mai inainte de salcam - pt 80% din STUPARI ...
Nu-mi permit delicateturi sunt setat pe jumari de porc = ma lasi!? :lol:
nae

Mesajde proapis13 » 27 Dec 2014, 14:27

hntrnth@mailinator.com scrie: In August o sa fac vaporizare de acid oxalic in prezenta puietului iar in octombrie la fel ca anul asta.

S-a schimbat cumva prospectul produsului,daca da il pui sa-l citim si noi :?: :shock:
proapis13

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 27 Dec 2014, 14:40

E mai greu sa ai asa stupi cand ai multi, nu si cand ai doar 2 de ingrijit. La salcam era pe 3 corpuri si il foloseam pe post de finisor compresat pe 2 corpuri.
Am avut norocul de o matca de exceptie atata tot. Din ea am tras majoritatea matcilor de anul trecut.
Acidul oxalic sub forma de vaporizare se poate da fara probleme in prezenta puietului. Cititi pe scientificbeekeeping.com.
Schema de tratament e la fel ca la varachet: 3 sesiuni, la ultima fara puiet.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde proapis13 » 27 Dec 2014, 14:48

Si cum urmaresti cantitatea de acid evaporata in timpul primei zile a tratamentului si daca aceasta depaseste 10 ml/zi :?: :shock:
In europa se fac maxim 2 tratamente pe an....tu faci 3 doar in august :shock:
proapis13

Mesajde cosming » 27 Dec 2014, 14:58

Experimentul din 97 facut de doi italieni , nu mai stiu cum ii cheama, a presupus 10% acid in forma dihidrata la 1/1 litru de sirop. Asta personal o iau ca pe o doza maxima de la care intestinul mijlociu al albinei este afectat. Pe piata produse sunt intre 4 si 5 la suta. Acel 3.5 pomenit de tine e mai degraba pentru formic. Sunt sceptic in forma pulverizata ca are efect mai bun decat siropul stiind ca paduchele se hraneste cu hemolimfa albinei si oare prin laptisor o parte din acid nu se transfera larvei distrugand paduchii si in celule? Ipoteze, dar de aici pana la cuib pe 7 rame doar datorat oxalicului insemna sa ingropam varachetul demult.
cosming

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE