Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde nae » 06 Dec 2014, 22:37

un OM scrie:Si cand te gandesti ca ar putea fi toxic :D ?

Nu e toxic e de drujba . ;)
nae

Mesajde Ioan Guist » 06 Dec 2014, 22:57

7Rame scrie:Ca si anul trecut, pana acum< Banatu'-i fruncea!!
Dar nici la mine nu ma vaiet, chiar daca nu am vz soare de cateva saptamani, ici colo cate un minus 1-2> In rest, 3-5 grade, constant.
Ce draq' sa vrei maiu mult decat atat? Si se pare ca pana la 20 dec tot asa va fi.
Pai sta albina nici nu o mai auzi nici cu stretoscopul!!! Asa de relaxata, nici ei nu-i vine sa creada! :D
Intervale foarte mari cand incalzesc, consum minim, uzura spre zero. Picate jos doar 3-4-5. Daca pasesc mai greu prin fata lor...astea sunt in stare sa sara la picioare, deci, le mai las asa cam pana la Craciun.
Chiar dk ma plictisesc. Tot de plictiseala mi-a fugit si cainele!!
E buna treaba pana acum, nu va mai prostiti, va sperie niste zapada si catea grade reci..ganditi-va cat de fericita e albina, e in perioada de repaus, daca au de toate, va fi cu zambet pe buze.
Eu astept februarie, acolo de regula e baiu'

Subscriu
Deocamdata tata's roz. Liniste si consum de ralanti.Frigul vine treptat si are timp sa-si gaseasca fiecare locul potrivit in ghem.
E bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 08 Dec 2014, 09:14

7Rame scrie:Ca si anul trecut, pana acum< Banatu'-i fruncea!!
Dar nici la mine nu ma vaiet, chiar daca nu am vz soare de cateva saptamani, ici colo cate un minus 1-2> In rest, 3-5 grade, constant.
Ce draq' sa vrei maiu mult decat atat? Si se pare ca pana la 20 dec tot asa va fi.
Pai sta albina nici nu o mai auzi nici cu stretoscopul!!!
.......

Si eu care credeam ca albinele mele is cam prea tacute.
Pentru prima data in viata mea am ajuns si eu sa inteleg ce e ala un ghem si cum mama lui se deplaseaza, ca iarna trecuta ma tot uitam la lada plina de albine si nu intelegeam. Acum imi bag ochii de sus printre rame si abia le vad. :lol:
hntrnth@mailinator.com

Mesajde mircea_tm » 11 Dec 2014, 19:57

La mine in zona "se duc" (mor) foarte multe familii cu albine... cauza: rezerve insuficiente de hrana, furtisagul, paduchii... . Pana la primavara mai este mult!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2014, 20:09

Mirceo, daca e asa cum spui -nu ca nu te-as crede- e grav rau. Ce va fi in februarie, martie?
Furtisag si paduchi, mai inteleg... ca din diferite motive tratamentul nu a avut efectul scontat, ca au umblat la furat, dar cu rezerve insuficiente acum?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mircea_tm » 11 Dec 2014, 20:18

unii dintre ei cauta familii de vanzare acum. Vor sa cumpere ca au ramas fara albine, absolut nimic. Sunt cazuri unde, toate familiile s-au "dus"...50 de familii...trist !
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde liviutzbogos » 11 Dec 2014, 20:58

Mircea_63 scrie:Mirceo, daca e asa cum spui -nu ca nu te-as crede- e grav rau. Ce va fi in februarie, martie?
Furtisag si paduchi, mai inteleg... ca din diferite motive tratamentul nu a avut efectul scontat, ca au umblat la furat, dar cu rezerve insuficiente acum?

Si unui cumnat de-al meu i-au murit vre-o doua familii/roi (ca nu stiu ce are el acolo), tot din lipsa de hrana. Da' cand mai citeam si eu prin carti - rar, ce-i drept - si ii mai povesteam cate una alta, imi zicea "cu cat stie mai putine, cu atat mai bine"... Trist... pentru saracele albine. Sincer, si mie mi-e teama sa nu pierd vre-una, nu ca n-as avea mancare pana incepe pota cel putin, dar asa, la cate vad ca se intampla in jur. Dar stiti cum e, Domnul a dat, Domnul a luat, numele Domnului fie laudat. :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde csaa » 11 Dec 2014, 23:05

Nasolo! Am verificat familiile si am descoperit una la care ghemul este sus. Da' sus! E aceiasi care nu s-a oprit din ponta asta toamna, probabil nici acum.
Incerc sa salvez familia cu turte, dar la primavara, cum vad trantori, omor regina!
csaa

Mesajde alt stupar » 12 Dec 2014, 01:48

mircea_tm scrie:unii dintre ei cauta familii de vanzare acum. Vor sa cumpere ca au ramas fara albine, absolut nimic. Sunt cazuri unde, toate familiile s-au "dus"...50 de familii...trist !

Nu e imbucurator ce se intampla, din contra.
Si greul inca nu a inceput.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 12 Dec 2014, 09:24

csaa scrie:Nasolo! Am verificat familiile si am descoperit una la care ghemul este sus. Da' sus! E aceiasi care nu s-a oprit din ponta asta toamna, probabil nici acum.
Incerc sa salvez familia cu turte, dar la primavara, cum vad trantori, omor regina!

Si la mine ghemurile sunt pozitionate in diverse pozitii. Problema nu e lipsa hranei ci a albinei. Cand lada e plina de albine ghemul ocupa intregul corp de sus pana jos - nu vad o problema in asta. Atata timp cat e miere in coronite, si asta se poate verifica usor, probabil ca se va deplasa de-a lungul ramelor in functie de rezerve.

Fara prea multa bataie de cap si cu efecte benefice in reglarea umezelii din stup uite aci cum se face:

https://www.google.ro/search?q=feeding+ ... d=0CAUQ_AU

Io nu as ucide matca aia.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde alexx » 12 Dec 2014, 17:00

Salut baieti cum mai stati cu intervalele la albine??astazi a fost mai cald si am aruncat un ochi in stupii mei (aleatoriu) si am stupi si pe 4 intervale ghemul fiind destul de compact o fi ok??or rezista astia la temperaturri mai scazute nu am decat 3 asa
alexx

Mesajde 7Rame » 12 Dec 2014, 21:42

mircea_tm scrie:unii dintre ei cauta familii de vanzare acum. Vor sa cumpere ca au ramas fara albine, absolut nimic. Sunt cazuri unde, toate familiile s-au "dus"...50 de familii...trist !

E mult. Adica e tragic.
Ale mele au raspuns toate la apel, au zburat azi ca la nebuni.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde alexx » 12 Dec 2014, 22:04

7Rame scrie:

E mult. Adica e tragic.
Ale mele au raspuns toate la apel, au zburat azi ca la nebuni.

de raspuns....raspund dar depinde cat de viguros raspund...
alexx

Mesajde csaa » 13 Dec 2014, 16:35

Zbor frumos astazi la toate familiile. Am lasat masina cu fata spre soare (asa cum sunt orientati si stupii) si imi arata 15 grade.
csaa

Mesajde vasilefi » 13 Dec 2014, 20:07

am iernat 4 roiuri in roinite polistiren facute dupa modelul din Schite, si am observat ca au foarte mult condens sub folie.
probabil e prea mica aerisirea din fundul stupului,,, sau trebuia sa las urdinisul complet deschis?
sa renunt la folie acum sa le pun carpe, ziare?
a mai iernat cineva cu roinite polistiren cu folie?
vasilefi

Mesajde cristi_vidican » 14 Dec 2014, 23:01

Am aruncat un ochi de începător peste rame. În amintirea vremurilor când nu puteam dormi iarna de grija albinelor.
am văzut o greșeală care am mai făcut-o mai demult.
Am uitat o ramă la margine. Ramă ce mai avea puțină miere la lins.
Iar ghemul nu m-a iertat.
Partea bună e că e pe MER, iar acea parte a ghemului comunică cu mijlocul ghemului.
Nu vor fi probleme.
P.S. MER-ul repară prostiile mele
Fişiere ataşate
Photo0178.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR