Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re:

Mesajde danielM » 20 Dec 2014, 11:02

nick15 scrie:Gratiile la stupi le-am pus acum 3 saptamani si ma gandeam sa nu fi inchis soarecele in stup(ca nu ar fi prima data). Era in plina zi dar daca ma uit printre rame nu vad perfect pana pe fundul stpului si eu obisnuiesc sa ma uit si pe urdinis cu lanterna sa vad cate albine moarte sunt, unde este ceara cazuta sa stiu unde au mancat albinele. O sa ma uit maine mai atent poate am omis ceva. Erau cateva moarte adunate la urdinis si saptamana trecuta a fost mai cald si poate au incercat sa mai scoata din ele. Sper sa nu fie o problema decisiva.

Eu cred ca- i chitcan, soarece din ala mic , asta intra si in gauri de 8mm, daca-i trece capul cu restul corpului nu este o problema sa se strecoare. La mine au intrat dupa ce am pus gratiile ( coltare de aluminiu ). Am pus dupa diafragma, pe bucati de carton, lipici cu momeala slanina, si am prins cativa.
danielM

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Doru89 » 20 Dec 2014, 11:16

Daniele poi inseamna ca ai grava o problema cu soareci trebuie sati ei cateva mate de alea de tara 100% nu de kiticat :lol: .
Asa am avut si eu o problema cu cativa ani in urma aveam soareci ai vedeam cum fugeau prin curte dupa ce am adus o mata de la tara manca in fiecare zi cate cam 6 soareci pe zi acum daca mai prinde cativa pe luna o facut curat in zona :twisted: .
Doru89

Mesajde 7Rame » 20 Dec 2014, 11:22

Soarec.
Viespea rar acum, ca nu mai are pui, nici ea. Doar daca a facut asta din toamna, si nu ai mai fost tu pe acolo. Ma indoiesc ca nu au facut insa ele curat.
Eu am gasit in stupi, dupa ce am pus gratii, i-am prins acolo.
Sa fi vzut cum, atunci cand s-a deschis ghemul (ca era o zi anuntata de curatire, si chiar a fost fff cald) pt ca am si lovit stupul cu dalta, si am inchis urdinisul...ma uitam pe sita (ca eu asa ii iernez, cu sita de transport sus) Si sa fi vz cum alergau cei 2 soricei din stup...
Pana la urma si-au dat duhul!
In altul, l-am gasit in podisor, ca acolo aveam podisor, si fiind iernat horn, intrase sus, cu albinele infipte in el> Mort, bineinteles< la alt zbor de curatire, pe care nu l-am prins eu.
Dar intr-un stup, mi-a ros inclusiv gratia, sa intre (din aceea de Dedeman) A fost jale cu ei in ac toamna!
In rest...ffff cald, si asta nu e de bine, noroc ca ii iernez ca si in pom, si este putin probabil sa oua vreuna. Despre consum...asta e, bine ca e curatire.
Numaram, dupa 15 februarie, repet asta!
Sper sa am familiile asta cum le-am iernat -10-15%. Si apte, si cu vana pe ele sa imi schimbe generatiile. Apoi mai vb.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde nick15 » 20 Dec 2014, 12:40

Astazi m-am uitat iar..mai atent. Fecale de soarece nu sunt si nici urma de cuib sau rame roase. Uitandu-ma mai atent pe fund se vad si aripi langa bucatile de albine..ca si cum s-ar fi descompus. Familia este linistita. Ghemul pozitionat in fata langa urdinis. Atasez 2 poze pentru analiza.
Fişiere ataşate
rsz_cimg2638.jpg
rsz_cimg2637.jpg
nick15

Mesajde Doru89 » 20 Dec 2014, 13:12

Acolo e o rama de albine e urma viespilor un atac masiv ori leo prins frigul in dincolo de diaframa si dupa leo mancat viespile,totusi daca ai avut zboruri de curatire nici nu ar trebui sa fie resturi ele curata imediat.
Eu cred viespi ,rama uitata dupa diafragma si leo prins acolo gerul si leo mancat viespile,descompunere nu se descompun asa de repede am avut cateva fam moarte in trecut pana in feb nu sau descompus nici cele cazute deci nui vorba.
Doru89

Mesajde liviutzbogos » 20 Dec 2014, 14:22

Si la mine s-a dus unul. Cred ca era nosemoza, albinele aveau abdomenul plin si cand le strangeam putin, tasnea din ele un lichid incolor, intestinele erau albe. Factorii care au cauzat moartea: miere necapacita in cantitate destul de mare, aerisire deficitare, lada fiind din polistiren, nu am avut aerisire nici in capac, nici in fund. Era un roi mai slabut dar conta. :cry:
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde andrei_calinescu » 20 Dec 2014, 14:32

liviutzbogos scrie:Si la mine s-a dus unul. Cred ca era nosemoza, albinele aveau abdomenul plin si cand le strangeam putin, tasnea din ele un lichid incolor, intestinele erau albe. Factorii care au cauzat moartea: miere necapacita in cantitate destul de mare, aerisire deficitare, lada fiind din polistiren, nu am avut aerisire nici in capac, nici in fund. Era un roi mai slabut dar conta. :cry:

si urdinisul foarte mic, nu?
andrei_calinescu

Mesajde Augustin78 » 20 Dec 2014, 14:57

Salut.
Lipsa de aer...
astazi la mine am saltat si eu capacele....e in regula...un singur roi (nr 5) i-am pus acum ceva timp o jumatate de kg de turta(beefonda cu tymol)era gata mancata turta...i-am mai pus acum 1-1.2 kg de apifonda...cu toate ca are mancare suficienta.....dar sa fie sa nu zica ca nu are ce face acum pe caldurile astea.la ceilalti mortalitate 20-40 de albine..insa turtele sunt neatinse si ghemul in fata urdinisului.
Numai bine.
proverb: Albina are mare nevoie de aripi chiar si dupa ce a adunat mierea in stup.
Augustin78

Mesajde nae » 20 Dec 2014, 15:11

Augustin78 scrie:Salut.
...insa turtele sunt neatinse si ghemul in fata urdinisului.

Numai bine.

Amator ,un exemplu negativ , NU faceti asa = RAU/RAU :D
Meserias esti cand iti moare suta in dec / cand roiesc stupii in octombrie = arta ;)
Vii tu sa ne spui ca traiesc toti !, strici tot ''chichirezul'' = incepatorule!
(ma bucur- bravo ;) )
nae

Mesajde hntrnth@mailinator.com » 20 Dec 2014, 17:53

Si eu am ceva albine tocate prin stupi(nu multe). Au tot intrat viespi prin septembrie, octombrie, noiembrie cand albinele erau in ghem. E posibil sa fi mancat mortaciunile deja existente pe fundul stupului.
hntrnth@mailinator.com

Mesajde Closcutz » 20 Dec 2014, 19:25

Dupa tocatura teribila din poza inclin spre mouse :?
Closcutz

Mesajde cobi » 20 Dec 2014, 19:28

hntrnth@mailinator.com scrie: E posibil sa fi mancat mortaciunile deja existente pe fundul stupului.

Viespile nu mananca mortaciuni.
cobi

Mesajde MihaiC » 20 Dec 2014, 22:41

Buna seara. Azi am ridicat si eu capacele la toti cei 8 stupi. Toti au ghemul format pe peretele cu urdinisul, orientat pe S, dar absolut la toate familiile ghemul este sus, desi rezervele au fost suficiente.Acum trei saptamanin aveam aceiasi situatie la 3 dintre ei, si de teama au primit jumatate de turta.Astazi cei care primisera turta, nici nu se atinsesera de ea. Pe fundurile mobile se observa tocatura de ceara deci albinele consuma din rezerva proprie.Si totusi de ce stau sus.Si ce se intampla cu restul de miere aflat pe rame in mijlocul acestora si spre peretele din spate, unde inca exista foarte multa miere capacita? Vor migra albinele spre peretele din spate? De ce prefera sa stea totusi in fata si sus? 3 dintre lazi au fanta de aerisire in partea din spate circa 20 % din suprafata, celelte cutii au 20 % fanta de aerisire in fata. Nu am constat condens decat la o singura cutie pe rama metalica pe care se sprijina ramele...cateva picaturi.
MihaiC

Mesajde nae » 20 Dec 2014, 23:00

Daca rezervele sunt prea mari /rame pline albina isi face ghem pe fata peretelui insolat .
Unul din marile dezavantaje la DB ; daca n-ai rezerve trebuie turta ,daca sunt ramele pline ajungi tot la turta .
Ramele pline merg in pat cald ,in rece nu .
Daca apuca sa ponteze nu se mai deplaseaza = lasa turta acolo ca e buna .
nae

Mesajde liviutzbogos » 21 Dec 2014, 00:03

andrei_calinescu scrie:si urdinisul foarte mic, nu?

Desigur :oops: Am avut burete pentru a reduce urdinisul... era plin de apa. Pe viitor merg 100% pe fund av.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde andrei_calinescu » 21 Dec 2014, 00:09

liviutzbogos scrie:
andrei_calinescu scrie:si urdinisul foarte mic, nu?

Desigur :oops: Am avut burete pentru a reduce urdinisul... era plin de apa. Pe viitor merg 100% pe fund av.

Si la cei cu fund plin, urdinis mare(30 cm) , sau ma rog, cat e blocul pe pozitie de vara.
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR