Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde SorinDaniel » 12 Oct 2014, 16:23

Se pare ca daca nu avem miere in stupi suficienta pentru iernare, suntem nevoiti sa facem completarea cu zahar sau pentru cine are miere dupa diafregma.
Pentru cei cu MER si care au rame cu miere probabil pot pune un cat sub cuib si au rezolvat problema.
Eu daca nu am miere prefer sa invertesc zaharul, uzeaza albina mai putin. Prefer sa pun la 10 l. de sirop 2:1, 350 gr. sau poate chiar 500 gr. de faina de drojdie de bere inactiva impreuna cu 200ml protofir si mai adaug si un extract de usturoi.
Oricum, pe primul loc ramane tot completarea rezervelor cu miere pusa dupa diafragma, in podisor sau cat sub cuib.

Sunt curios, cei care prefera iernarea numai pe sirop de zahar (extrag toata mierea din stupi), ce mortalitate de albina au peste iarna ? Uzura nu este prea mare ?
SorinDaniel

Mesajde andrei_calinescu » 15 Oct 2014, 15:04

"Sunt curios, cei care prefera iernarea numai pe sirop de zahar (extrag toata mierea din stupi), ce mortalitate de albina au peste iarna ? Uzura nu este prea mare ?"

Mai asteapta pana la primavara, vei afla, deoarece sunt multi care ierneaza pe inlocuitori, mierea fiind raritate in unele locuri.
Acuma daca traiesti din albine 100% cam tragi toata mierea. Compara preturile si concluzia se trage lesne.
andrei_calinescu

Mesajde vasea57 » 27 Oct 2014, 17:42

Ma bag si eu in problema
Dar daca ele cucoanele nu au strans miere eu cu ce sunt vinovat ca le bag zahar si ele din cauza ca se uzeaza mor si mai rau imi aduc paguba de doua ori deci da daca ar fi avut miere macar as fi vanduto si luam pe un kg miere 2 3 kg zahar. Si asa as fi zis ca da uite am fost hapsan si le am luat mancarea buna si le dau mancare putin mai rea
greu e doamne la-n ceput da razbat eu pan 'laurma
vasea57

Mesajde jenica67 » 27 Oct 2014, 19:46

Daca ai bagat sirop incepand cu 1 august cand ai constatat ca nu au mancare suficienta si acum au cel putin 12 kg, nu este nici o problema. Daca nu le-ai dat siropul la timp, atunci aceasta este vina ta. Ele in nici un caz, nu au nici o vina, ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu ia !!
jenica67

Mesajde CORNEL V. » 27 Oct 2014, 20:00

vasea57 scrie:Ma bag si eu in problema
Dar daca ele cucoanele nu au strans miere eu cu ce sunt vinovat ca le bag zahar si ele din cauza ca se uzeaza mor si mai rau imi aduc paguba de doua ori deci da daca ar fi avut miere macar as fi vanduto si luam pe un kg miere 2 3 kg zahar. Si asa as fi zis ca da uite am fost hapsan si le am luat mancarea buna si le dau mancare putin mai rea

Pai vezi ca nu-i profitabila apicultura...ce ti-e si cu albinele astea,nu-ti baga si banii in buzunar
Nici nu te mai complica sa le dai mancare...la anul nu o sa mai ai paguba de pe urma lor
CORNEL V.

Mesajde TDI » 29 Oct 2014, 21:36

Se poate mai rau, din păcate. Depopularea e tot din cauza varroa - daca nu era varroa, nu tratam.
O sa regandesc schema de tratamente si de hraniri - mai ales ca sunt ineficiente partial.
Nu stiu cum, dar toate costa bani. Multi!
Daca toata lumea ar face tratamentele in acelasi timp, ar fi suficiente 2 serii de cate 3-4 tratamente anual, dar nu e cazul.
TDI

Mesajde Trantorul@ » 19 Dec 2014, 17:43

Trantorul@ scrie:
mircea_tm scrie:
Trantorul@ scrie:
Geany scrie:Buna seara tuturor,ma poate ajuta cineva cu un sfat va rog? Am un prieten care a dat siropde completare 2\1 invertit, reteata lui nea Gica, insa a uitat sa adauge solutia cu sare de lamaie, fierband siropul fara sare de lamaie.Dupa ce l a administrat ca si completare, bineinteles k siropul a cristalizat in rame, iar miere naturala prea multa nu prea exista in stup, cimai mult sirop cristalizat. Mentionez k nu are alte rame goale sau cu miere pentru a le schimba. Ce ar fi de facut? stie cineva? k eu de doua zile ma gandesc si nu am gasit nici o solutie...este vb de 20 de familii care nu au fost in pastoral deloc si nu si au strans nici macar rezerve pt iernare, nefiind facuta nici o extractie anul asta...multumesc

Sa faca bine sa inlocuiasca cat mai repede acel zahar invertit prin fierbere din rezervele de iernare si sa complecteze cu alte cele invertite la rece .... (apiipixuri sau zahar ..... daca mai are populatii indestulatoare in ei)
Sa faca complectarea rezervelor in faguri cei mai goi si cei plini cu zahar cristalizat sa-i tina pentru primavara la stimulat cum scria Florin dar la primavara nu acummmmm ....
O remutare , reprelucrare si chiar si adaugare de invertaza nu-l ajuta cu nimic la fel va cristaliza ...

"NENEA" eu de cativa ani de zile , complectez rez de hrana cu zahar invertit prin fierbere si nu am avut o celula cristalizata...evident, totul a fost capacit! am folosit dulcofruct, invertit intr-un an si l-au "ros" pana in podisor.... dulcofructul , invertitul nu le tine "la stomac", ii pistol cu apa. zaharul si mierea sunt cele mai bune, le tine "de foame la burta"

Te-as ruga sa nu mai comentezi asa de dragu de a te afla in treaba .... gandeste putin inainte sa scrii ceva ..... pai ori ai folosit dulcofruct ori invertit ??? vai de noiiiiii... ne aflam sa scriem de dragu de a scrie ...... si se mai iau unii dupa ce scriu altii pe aici si se trezesc ca le mor albinele .....
cu "mierea" ( zaharu cristalizat in faguri sau pe fundu stupului) ....
Si ca sa stii si tu io nu am dat apipix niciodata .... daca vedeai ce am mai scris io pe aici nu te mai bagai in seama ... da daca vremea ii tirzie dai apipix in loc de zahar neinvertit ...... si nu alegi cel mai de c*cat apipix de pe piata ....

SI una ii sa complectezi 5 kg de zahar invertit care pana vine geru il papa si alta sa ai toate rezervele din asa ceva indiferent cum ar fi !!!
Ganditi ma, ganditi !!!

Uite si poze la 2 rame scoase dintr-un stup harnic Luni ... am complectat la cativa roi in august cu zahar invertit 5 : 2 , or avut rama pusa dupa diafragma de stimulare sa capaceasca , aveau albine apte sa faca asta , mai era puiet , aveau toate conditiile create sa capaceasa , unii nu or mai vrut si pace ...decat 3-4 degete partea de sus a ramei ...

http://i57.tinypic.com/a2yjyq.jpg
http://i62.tinypic.com/5es7ld.jpg
http://i57.tinypic.com/2z69rud.jpg
http://i58.tinypic.com/t5qe74.jpg
http://i60.tinypic.com/6poith.jpg
http://i57.tinypic.com/21ka0dv.jpg

Asta se intampla cu zaharul invertit prin fierbere care se afla in rezervele de iarna , am patit la inceputuri asa ceva cand aveam 90 % din rezerve doar zahar invertit ( asa o fost situatia atunci , miere nu am scos deloc) si era pe fundul stupilor mormane de cristale ... i-am scos in primavara da numa io stiu cum ... de aia am si scris mai sus si o scriu din nou una ii sa complectezi 5 Kg si alta toata rezerva sa fie din asa ceva , adica din zahar invertit prin fierbere ..... de aia am si scris sfatul respectiv ca am dat cu capu de asa ceva , nu din auzite sau citite ... si atunci spre deosebire de acum aveam rame capacite apoape integral si la fel o cristalizat ..... sa stii de ce te-am luat asa tare in bula
Vor fii numa bune in primavara la aparitia puietului cand va creste umiditatea in stupi , pulverizat peste putina apa ....
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde claudiu 75 » 21 Dec 2014, 17:37

yrynel_clau scrie:Io am facut reteta lu dom' gica da dupa ce s-a racit asa cat sa pot tine degetul in zaharul invertit am pus protofil si 0,200 kg miere salcam.

pentru turte kandy, cam dupa cit timp se poate pune in forme acest sirop, mai ales in pungi, ca sa nu se topeasca pungile, daca e lasat prea mult la racit , nu risti sa se intareasca in oala si sa nu-l mai poti pune in forme ?
claudiu 75

Re: INVERTIREA ZAHARULUI

Mesajde sapstel » 21 Dec 2014, 18:03

claudiu 75 scrie:
yrynel_clau scrie:Io am facut reteta lu dom' gica da dupa ce s-a racit asa cat sa pot tine degetul in zaharul invertit am pus protofil si 0,200 kg miere salcam.

pentru turte kandy, cam dupa cit timp se poate pune in forme acest sirop, mai ales in pungi, ca sa nu se topeasca pungile, daca e lasat prea mult la racit , nu risti sa se intareasca in oala si sa nu-l mai poti pune in forme ?

Un sfat de la " un patit care-i priceput"; pune doar la un stup placa de kandi si verifica la cateva zile daca nu a curs peste albine.Am facut si eu placi de zahar acum cativa ani,tot dupa acea reteta si am dat-o urat in bara. Nu stiu ce s-a intamplat.Mai sunt cativa e forum care au patit la fel.Nu stiu unde am gresit dar e mai bine sa fii precaut.
sapstel

Mesajde claudiu 75 » 21 Dec 2014, 19:00

placile erau puse in pungi, cind le-ai pus in stupi si tot au curs?
claudiu 75

Mesajde sapstel » 21 Dec 2014, 19:10

claudiu 75 scrie:placile erau puse in pungi, cind le-ai pus in stupi si tot au curs?

Erau in pungi, dar le-am facut doua sau trei taieturi. Oricum, cand le-am pus erau beton, cand le-am scos erau curse aproape in totalitate peste rame.
Daca vrei un sfat; nu spun ca e cea mai buna metoda; 5 kg zahar pudra, 2,5 kg miere sau echivalent zahar invertit 5:1 plus Protofil, 34 ml/kg pasta.Se pune turta formata in pungi alimentare si se taie punga in 3-5 locuri cu o lama. Folosesc reteta cu rezultate foarte bune.
sapstel

Mesajde proapis13 » 21 Dec 2014, 20:14

sapstel scrie:Erau in pungi, dar le-am facut doua sau trei taieturi.
Oricum, cand le-am pus erau beton, cand le-am scos erau curse aproape in totalitate peste rame.

Reciteste reteta si vezi unde ai gresit,turta kandi neluata eu am topit-o in martie si am amestecat-o cu sirop
cand am scos placile din stupi erau putin mai mici dar tot beton erau :shock:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde sapstel » 21 Dec 2014, 21:19

proapis13 scrie:
Oricum, cand le-am pus erau beton, cand le-am scos erau curse aproape in totalitate peste rame.

Reciteste reteta si vezi unde ai gresit,turta kandi neluata eu am topit-o in martie si am amestecat-o cu sirop

Am citit-o si am recitit-o. Am ajuns la o singura BANUIALA. Calitatea zaharului. Oricum, nu sunt singurul patit, asa ca....aveti grija!
sapstel

Mesajde bio » 22 Dec 2014, 19:52

sapstel scrie:
proapis13 scrie:

Am citit-o si am recitit-o. Am ajuns la o singura BANUIALA. Calitatea zaharului. Oricum, nu sunt singurul patit, asa ca....aveti grija!

Erau beton in prima faza deoarece afara sunt citeva grade.
Cind le-ai pus deasupra familiei de albine temperatura era mult mai mare si s-a topit "ciorba" care ai facut-o albinelor.
bio

Mesajde sapstel » 22 Dec 2014, 20:23

bio scrie:
sapstel scrie:
proapis13 scrie:

Erau beton in prima faza deoarece afara sunt citeva grade.
Cind le-ai pus deasupra familiei de albine temperatura era mult mai mare si s-a topit "ciorba" care ai facut-o albinelor.

Poate gasesti tu o explicatie stiintifica a "ciorbei" in conditiile in care eu sunt sigur ca am respectat reteta. Stiam si eu ca deasupra ghemului temeratura este mai mare. Mai sunt si altii care au facut "ciorba" asa ca n-ar fi rau sa ne explici tuturor unde am gresit. Oricum , multumesc!
Ps. In bucatarie,unde am facut "ciorba", erau ceva mai multe grade decat afara.
sapstel

Mesajde bio » 22 Dec 2014, 20:47

Hai sa o numim "fiertura" ... "ciorba" admit ca ar fi impropriu.

Sapstel, ce ai facut pentru albine se comporta intr-un fel, are o anumita fluiditate, viscozitatte la temperatura din afara stupului .... si se comporta total diferit la temperatura de deasupra familiei de albine.

... este o diferenta de temperatura care influenteaza major fluiditatea "fierturii" .

Ca o fi buna... ca o fi gresita reteta.... nu am timp si rabdare sa caut ce reteta ai folosit dar daca imi faci trimitere unde o gasesc mai repede, poate as avansa cu un sfat care sa te ajute mai mult.
bio

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA