Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde nae » 27 Dec 2014, 13:03

State scrie:Ce pot face in cazul in care am mucegai pe cateva rame? Mi s-a intamplat la doi stupi. M-a mancat in c*r sa pun folie...La unul am mucegai pe spetezele superioare, cam 10cm. La al doilea e mai putin, intr-un colt.
De scos ramele din stup nu pot, cel putin pana nu trece vajul.Daca le las asa....? :oops:
Ultimul an cu folie. :oops: Semneaza State patitu'.

Prietene , sa-i dea d-zeu sanatate lu' nenea care a inventat folia/podisor monobloc plin= conceptului .
Cei care n-au folie=acest aparat de MASURA , dorm linistiti ''FNI veghiaza pt ei ''.
CLOPOT /acest concept e foarte complex , folia e o mica rotita din angrenaj .
Am 7-8 fam in catul de 1/1 , cu fund FIX , folie , capac izolat cu polistiren , urdinis 20/1.5 deschis = cel mai luxos hotel din Dubai , jur .
In cei cu gaura-n c*r de 10 si urdinis total si mate/un singur corp (nu toti sunt profesori ca L5S :lol: ) am si umezeala si :? poate peste 3 zile gheata =am avut in anii trecuti :cry:
Acum largeste urdinisul la maxim , poti scoate folia cand e rece ca sunt amortite si la prima raza scoate si diafragma sau alte impachetari ; daca e mata muta-l pe mijlocul lazii si .. cam atat .
Sau , vorba lu' Activu', sa faci cum e mai bine pt tine .
nae

Mesajde Gabriel.alexandru » 27 Dec 2014, 15:29

nae scrie:
Gabriel.alexandru scrie:@Nae: Credeam ca am postat in rubrica "incepatorii intreaba", si nu in rubrica " aere de superioritate". Daca stiam ce trebuie sa fac, faceam si nu mai imi pierdeam timpul pe forumuri.
Are cineva o alta parere despre ce trebuie facut, in afara de reconfigurarea cuibului?

Prietene , la albine ma pricep putin =mai am de invatat , la OAMENI sunt DOCTOR .
Din tot satul/forum te gasisi matale mot sa faci ca DM= noi care nu facem suntem prosti . :oops:
Sa revenim .
Vezi tu urma de propolis pe podisor,pe fata sau cantul corpului ?, nu caut a ca nu e = cine sa propolizeze ?
Consumul n-a fost mare = de ce sunt pe speteaza superioara a C2 ?
De FRIG si lipsa hrana .
Soarele incalzeste intai pamantul si dupa aerul din jur = tu ai bagat stupii in ''frigider''+ ajuns sus vor oua pe rame neconforme de cat ...
RENUNTA la impachetare , profita de frig (sunt stranse) si pune o turta pana la prima raza SERIOASA si (ai avut posibilitatea in urma cu 2 zile :( ) scuturi fam in corpul de 1/1 ,grija la matca, renunti la catul ''gol'' si-i mai pui o turta si tot asa pana la primavara .
Daca in loc de corp de 1/1 x 10 rame ai 4 roinite (volum mai mic) muta-i in roinite .
( sa nu-ncerci ''camera incalzita'' nici teoretic, te rog )

@nae: Nu suntem prieteni...te rog renunta la abordarea asta. Cred ca mai ai de invatat si despre oameni: am citit de 4-5 ori interpretarea ta despre ce se intampla in stup si nici acum nu sunt sigur ca te-am inteles.
@ nae, nu te mai obosi sa raspunzi. O sa renunt la forum. Mai bine citesc o carte despre apicultura.
Gabriel.alexandru

Mesajde nae » 27 Dec 2014, 16:04

Gabriel.alexandru scrie: Mai bine citesc o carte despre apicultura.

EXACT asta am spus .
Ai sintetizat CORECT , bravo .
nae

Mesajde patrascu » 27 Dec 2014, 16:51

Gabriel.alexandru scrie:O sa renunt la forum. Mai bine citesc o carte despre apicultura.

Colegu nu fugi la prima intepatura. In carti o sa gasesti anumite aspecte neclare si poate chiar pe forum dar ai optiunea sa intrebi aici. Daca te ia cineva in balon fa abstractie de ton si jumuleste doar informatia. Mi-asi dori sa stau in stupina unora chiar sa ma tina in ijuraturi de dimineata pana seara dar sa vad cum fac ei.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde cosming » 27 Dec 2014, 17:16

Poti citi, dar m-as mira sa gasesti interpretarea graficelor din ajun de Craciun. Ai tras vreo concluzie pe care s-o explici sau sunt doar poze? Diferenta de temperatura mare intre exterior si ce e deasupra ramelor e problema la tine. Acei 60% sunt buni in ghem in afara lui orice pana la pct. de roua.
cosming

Mesajde dragostuparul » 28 Dec 2014, 10:52

caut mentor, din Tulcea, pentru practicarea stuparitului
dragostuparul

Mesajde Gabriel.alexandru » 28 Dec 2014, 11:55

cosming scrie:Poti citi, dar m-as mira sa gasesti interpretarea graficelor din ajun de Craciun. Ai tras vreo concluzie pe care s-o explici sau sunt doar poze? Diferenta de temperatura mare intre exterior si ce e deasupra ramelor e problema la tine. Acei 60% sunt buni in ghem in afara lui orice pana la pct. de roua.

In afara de ultima portiune a graficului, unde am tinut senzorii in buzunar pana am ajuns la un PC, interpretez ca familia se autoregleaza.
La inceputul inregistrarii fluctuatiile de temperatura si umiditate interioara sunt mari, desi temp ext este relativ constanta (5 grd). Banuiesc ca atat le-a luat sa restabileasca un oarecare echilibru dupa ce am umblat in stup. Ce as putea sa presupun de aici este ca nu au suficienta ventilatie din moment ce le-a luat atat de mult sa se regleze (1-2 zile)
In legatura cu punctul de roua, la 60% uniditate si temp De 20 de grade, punctul de roua este La 12 grade. Nu stiu cum sa interpretez sau sa ghocesc care sunt zonele din jurul cuibului cu 12 grade temp. ..nu am vazut mucegai pe nicaieri. Dupa 5 ian o sa imprumut o camera cu termografiere si am sa studiez problema.
Ca prim pas am sa renunt la polistirenul de dupa diafragma. Am observat ca la stupul albastru exista niste lufturi mari intre polistiren si corp. poate asta este motivul pentru care acesta se comporta normal, se ventileaza mai bine.
Fişiere ataşate
image.jpg
Gabriel.alexandru

Mesajde cosming » 28 Dec 2014, 16:47

La final temperatura aceea mare, intuiam ca vine din manevrare dar nu ma gandisem ca ai deranjat asa tare incat sa incalzeasca la asa temperatura. I-a luat o zi sa restabileasca temperatura, asta presupune familie medie spre slaba. Cele 10 grade diferenta interior exterior se datoreaza impachetarii excesive, doar daca senzorul nu era in ghem.O asa diferenta nu prea tine albina in ghem si se zbate sa obtina necesarul de oxigen. Lasa spatii de aerisire macar urdinis 1cm de interval albina. Daca te pricepi la conditionarea aerului calculeaza ce suprafata e necesara in podidor a.i. prin ventilare naturala sa elimini surplusul de apa din media cantitatii de miere consumata pe decembrie ori ianuarie. Ia ca medie tempsi umiditate din orasul tau si chiar si cele 10 grade in plus din grafic. Vei constata ca 5cm2 e arhisuficient iar 10cm2 e pentru stupi puternici. La av 1/3 liber din plasa la familii puternice. Oricum sacosa aia mare rosie a lui mos Craciun al albinelor anihileaza orice ventilare :mrgreen: Daca ai avea 100 de stupi ce ai face? Bafta ta ca in partea de jos nu te-ai apropiat de 12 grade ca le gaseai pe jos, dar cu inca un sac.... ;)
cosming

Mesajde Ovidiu123 » 31 Dec 2014, 02:28

SAlutare,la multi ani!Revin cu cateva intrebari:
Am verificat acum 2 zile cand temperatura era de 12+ cele 4 familii ale mele si am constatat ca unul dintre ei,nu numai ca are ghemul destul de mic dar nici prea multe mancare nu prea mai avea)s-a ridicat ghemul sus->am pus o turta)!Problema nu este de mancare,pentru ca ceilalti chiar daca aveau,tot le-am dat cat o turta,problema e ca nu am decat 2 ghemuri mai maricele(4-5 intervale)celelalte 2 fiind mici(nu stiu sa zic aprox deoarece am verificat cand era putin mai racoare si nu se ridicasera)+de azi s-a schimbat radical situatia temperatura scazand drastic de la +12 la -14 ! Ce sa fac? Am impachetat stupii urmand intructiuni si dupa forum,si dupa la un apicultor mai in varsta:stupii sunt orizontali 20 rame(foarte mari),am pus dupa diafragma polistiren expandat,deasupra am podisor ca este acoperit cu 1-2 foi de ziar+mocheta!Am aplicat gratiile anti soareci,fiecare triunghi avand 1cm,l-am lasat asa,nu am mai redus urdinisul! Am nevoie de niste sfaturi! O seara buna :!:
Ovidiu123

Mesajde Ovidiu123 » 31 Dec 2014, 13:58

Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi?
Ovidiu123

Mesajde paul » 31 Dec 2014, 14:10

Ovidiu123 scrie:Ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi?

Ce sfaturi vrei ???
Daca stii ca ai mancare si ca i-ai strans bine in toamna dupa ce le-ai facut corect tratamentele, ii lasi in pace. Daca banuiesti ca nu prea au mancare le pui o turta ! Altceva ... nu prea ai ce sa le faci la vremea asta.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ovidiu123 » 31 Dec 2014, 15:01

Am inteles! turta deja am aplicat-o deasupra cuibului!
Ovidiu123

Mesajde akmm » 31 Dec 2014, 18:39

Ovidiu123 scrie:SAlutare,la multi ani!Revin cu cateva intrebari:
Am verificat acum 2 zile cand temperatura era de 12+ cele 4 familii ale mele si am constatat ca unul dintre ei,nu numai ca are ghemul destul de mic dar nici prea multe mancare nu prea mai avea)........................

Problema asta o au toti incepatorii.Au 4 familii si li se pare normal sa treaca iarna toate.
Cuiva cu 100 i se pare normal sa ramana cu 80.Ba e chiar fericit cand mor exact alea la care se astepta.
Printre bucurii se numara acele familii fara sanse si care scapa apoi au dezvoltare exploziva, iar printre nenorociri, pierderea familiilor beton pentru care nu are nici o explicatie.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Ovidiu123 » 31 Dec 2014, 18:47

Din pacate,asa e,eu unul sper sa trec cu toate(nu am zis ca e normal sa trec cu toate)...Ramane la voia lui Dumnezeu! La multi ani :!:
Ovidiu123

Mesajde MIHAEE'E » 31 Dec 2014, 20:18

Ovidiu123 scrie:Din pacate,asa e,eu unul sper sa trec cu toate(nu am zis ca e normal sa trec cu toate)...Ramane la voia lui Dumnezeu! La multi ani :!:

se pare ca in aug - sept nu ti-ai facut temele ! nu-i nici o problema, vei sti la anu ce sa faci mai bine!
daca, ai albinele sanatoase atunci poti sta linistit ! sa nu le deranjezi inutil in iarna!
LA MULTI ANI SI SANATATE TUTUROR !
MIHAEE'E

Mesajde Ovidiu123 » 01 Ian 2015, 07:10

Sper ca frigul de afara sa nu le deranjeze..-25..La multi ani !
Ovidiu123

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR