Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Logica inversarii corpurilor la stupul multietajat

Mesajde jenica67 » 25 Noi 2011, 21:23

Omul cat traieste invata, uni numai prosti !? Daca cineva a afirmat ceva, pe un forum ca asta, unde unii se intrec in a spune prostii si nimeni nu a mai auzit de asta, inseamna ca am invatat ceva ?? Cautati pe clasicul "Goagal" sa vedeti, primiti vre-un raspuns referitor la albine, daca ii spuneti "gratia hoffman" ??
jenica67

Mesajde cristi-serban » 26 Noi 2011, 06:50

De doua pagini deviere de la subiect[canci logica] :roll:
cristi-serban

Mesajde jenica67 » 26 Noi 2011, 10:45

Cred ca rostul forumului, este sa schimbam informatii si experiente, folositoare apiculturii, nu sa ne pierdem energiile, in a ne contra si a ne preamari, pentru ca stim un detaliu, mai mult, sau mai putin exact. Astefel de atituni, numai o sa ne dezbine si tot mai multi dintre forum-isti, nu vor mai simtii acea placere, de a intra sa mai vada care sunt ultimile pareri si noutati, sau ce mai face cutare... sau cutare....
jenica67

Mesajde gica » 26 Noi 2011, 11:35

Aveti dreptate colegilor.Imi cer scuze pentru deviere de la subiect.
gica

Mesajde cristi-serban » 26 Noi 2011, 12:13

O paranteza ; In cartea ALBINELE SI PRODUSELE LOR. ed.CERES 2005 la pag.190 sunt 2 tipuri de gratii;A-gratie Hannemann;B-gratie Hoffman.PA.....
cristi-serban

Mesajde cristi arad » 28 Noi 2011, 12:32

proapis13 scrie:
dogvet scrie:Dilema aceasta,gratie Hofman sau gratie Hanneman,a mai existat in trecut pe forum,in 2005-2006 aproximativ.Iata explicatia unui forumist de atunci;

O fi unul si acelasi ca de cativa ani de cand tot citesc pe forum e prima data cand aflu denumirea
Pe de alta parte am in biblioteca peste 40 de titluri apicole si in nici o carte nu am dat de gratia hoffman
posibil sa nu fi citit eu cu atentie :?: :shock:
salve :D

eu ce zic va zic ca am vazul undevA in literatura (cred ca in manualul apicultorului editia 1970 , am zis cred), nu o zic de la mine ca doar nu eu iam dat numele gratiei, nici nu am timp sa buchisesc acuma toata documentatia, oricum indiferent cum o denumim nu cred ca-i f. important, pana la urma urmei, important este ca o folosim acolo unde trebuie; proapis am lasat detalii privind "hranitorul ieftin si eficient" pe care-l folosesc eu la zaharul invertit, la rubrica hranirea artificiala; toate bune
cristi arad

Mesajde cristi arad » 28 Noi 2011, 12:53

cristi arad scrie:
proapis13 scrie:
dogvet scrie:Dilema aceasta,gratie Hofman sau gratie Hanneman,a mai existat in trecut pe forum,in 2005-2006 aproximativ.Iata explicatia unui forumist de atunci;

O fi unul si acelasi ca de cativa ani de cand tot citesc pe forum e prima data cand aflu denumirea
Pe de alta parte am in biblioteca peste 40 de titluri apicole si in nici o carte nu am dat de gratia hoffman
posibil sa nu fi citit eu cu atentie :?: :shock:
salve :D

eu ce zic va zic ca am vazul undevA in literatura (cred ca in manualul apicultorului editia 1970 , am zis cred), nu o zic de la mine ca doar nu eu iam dat numele gratiei, nici nu am timp sa buchisesc acuma toata documentatia, oricum indiferent cum o denumim nu cred ca-i f. important, pana la urma urmei, important este ca o folosim acolo unde trebuie; proapis am lasat detalii privind "hranitorul ieftin si eficient" pe care-l folosesc eu la zaharul invertit, la rubrica hranirea artificiala; toate bune

ia uite si eu am gasit "tehnologie apicola" editia 2005 pg 213 modelele de gratii separatoare. Interesant este ca cei combativi sustin sus si tare ceea ce stiu sau :?:
cristi arad

Mesajde BUNKA » 30 Noi 2011, 11:24

cristi arad scrie:
BUNKA scrie:
cristi arad scrie:
cornelioandanciu scrie:Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.

stupul multietajat - stupul profesionistilor eu il folosesc cu gratie hoffman, adica cuibul jos si mierea in primul etaj. nu sunt adeptul inversarii caturilor, intrucat este o munca grea; in perioade de cules trebuie avut grija la blocarea cuiburilor - asadar este un stup ce necesita o intretinere intensiva

Aia e gratie Hanemann cred! Alea de se inverseaza nu sunt caturi, e cuibul de puiet care e fractionat in doua la ME. Un cuib pe ME trebuie sa aiba 2 corpuri 3/4, pe un singur corp de puiet...ala nu e stup, doar daca sa zicem faci demaree la un momentdat dar asta e o situatie temporara de evitare a roitului si obtinere a unei matci tinere imperecheate si implicit al unei familii ajutatoare...in alta situatie nu ai ce sa cauti cu un singur corp ME pt puiet si unul pt miere si hanemann. E prea putin spatiu de ouat pt o matca buna pt ca sa o tii tot sezonul captiva pe un corp ME.

nu cred ca-i putin daca ai stupi pe 12 rame/cat/cuib, am si stupi me de 10 rame pe trei caturi in care, repet la cei puternici cuibul poate fi fractionat pe 2 caturi cum zici, dar la cei de 12r nu am mai mult de 2.; gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru

N-am inteles nimic.. :cry: iar referitor la gratii, pe unde am citit n-am vazut nik de gratia asta hofmann...cred ca mai am mult de studiat!
BUNKA

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 20:44

ME / 10 rame il consider cel mai bun , daca nu iau in calcul transportul care spre deosebire de DBcare poate fii pus pe paleti metalici in linie , adica de ultima generatie MEse incarca ptr transport tot pe paletii de lemn dreptunghiulari mai bine, dar ca productie , iernare, interventii in el este nr 1 ,asa cum spunea si dom Gica nu este obligatoriu sa l inversez daca nu i lesinat, poti sa l folosesti pe 8 rame s au 9 ori 10 reducandu i cu difragme speciale spatiul cum vrei.
Eu merg cu 9 si 10 rame dupa situatie ,ani buni de cules si ani slabi adica ,si cu 2,3, 4 magazii de 1/2,peste 2 corpuri ME, in primaverile calduroase si cu un cules bun, bun, la cei ramasi in urma cu dezvoltarea inversez corpurile pentru intensificarea cresterii puietului, la cei buni nu i nevoie. ih caz ca se gaseste unul sa roiasca din anumite motive, intre cele 2 corpuri de cuib introduc un corp tot de cuib numai cu faguri artificiali , interventii pe an 3 max 4 la cei mai slabuti ,
in cazul invesarii celor doua corpuri primavara este necesara introducerea gratiei Hanemann, s au gatia separatoare ptru matca , inainte deadaugarea magaziilor ptru cules .
Ultima oară modificat de giovanni pe 22 Ian 2012, 21:25, modificat 1 dată în total.
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde giovanni » 22 Ian 2012, 20:56

BUNKA scrie:
cristi arad scrie:
BUNKA scrie:
cristi arad scrie:
cornelioandanciu scrie:Deoarece eu sunt incepator la lucrul cu stupul multietajat, rog profesionistii, adica pe cei care au experienta in utilizarea acestui tip de stup, sa expuna aici cum, cand si de ce se inverseaza corpurile la stupul multietajat.Cel putin mie mi-ar fi de mare folos.Va multumesc.

stupul multietajat - stupul profesionistilor eu il folosesc cu gratie hoffman, adica cuibul jos si mierea in primul etaj. nu sunt adeptul inversarii caturilor, intrucat este o munca grea; in perioade de cules trebuie avut grija la blocarea cuiburilor - asadar este un stup ce necesita o intretinere intensiva

Aia e gratie Hanemann cred! Alea de se inverseaza nu sunt caturi, e cuibul de puiet care e fractionat in doua la ME. Un cuib pe ME trebuie sa aiba 2 corpuri 3/4, pe un singur corp de puiet...ala nu e stup, doar daca sa zicem faci demaree la un momentdat dar asta e o situatie temporara de evitare a roitului si obtinere a unei matci tinere imperecheate si implicit al unei familii ajutatoare...in alta situatie nu ai ce sa cauti cu un singur corp ME pt puiet si unul pt miere si hanemann. E prea putin spatiu de ouat pt o matca buna pt ca sa o tii tot sezonul captiva pe un corp ME.

nu cred ca-i putin daca ai stupi pe 12 rame/cat/cuib, am si stupi me de 10 rame pe trei caturi in care, repet la cei puternici cuibul poate fi fractionat pe 2 caturi cum zici, dar la cei de 12r nu am mai mult de 2.; gratia haneman difera de gratia Hoffman, dar ambele se folosesc la acelasi lucru

N-am inteles nimic.. :cry: iar referitor la gratii, pe unde am citit n-am vazut nik de gratia asta hofmann...cred ca mai am mult de studiat!

Daca pot sa te ajut Hoffman sunt ramele cu umerase , fata de cele drpte care nu sunt Hoffman fara umerase cum mai spun altii, cii drepte sunt numai drepte ,sunt deci 2 tipuri dinsticte de rame, iar Gratia separatoare ptru Regina , Hanemann se numeste s au separatoare de matca ,Regina s au Hanemann denumirile sunt date dupa numele celor care le au inventat , la rame mai intai a fost rama dreapta dupa aceea cea cu umerase numita Hoffman dupa autor,
Nu intotdeauna citind poti si invata...
http://APIgiovanni.sunphoto.ro
giovanni

Mesajde DaniV » 27 Ian 2012, 17:23

This basically comes down to self spacing frames called Hoffman frames and conventional frames that require separate spacers. Space between the frames is important to give what is known as ‘Bee Space’ this is the gap that bees will use as a passage and not fill in with more wax comb. Hoffman frames have a slightly tighter spacing than that given by conventional frames using spacers and some beekeepers claim this to be detrimental, most do not. In the past few years it is evident that many new beekeepers are using only Hoffman frames. They are certainly less fiddly to use. There is a good case to use Hoffman frames in the brood chamber where the frames remain a fixed distance and use narrow or wide spacers in the supers as required.

Pe scurt cum zicea colegu. Hoffman e denumirea la rama cu umerase.
QBEE
DaniV

Re: intalnire la sediul Agrostar cu min. Agriculturii

Mesajde Dragos2006 » 26 Feb 2013, 22:03

NU e bine ca se inchid pe nepusa masa topice in care se pune punctul pe I in anumite privinte dureroase ale apiculturii romanesti . Iar chestia cu 7 zile banare pentru o opinie e bomboana pe coliva .

Exista butonul raportati! Ai ora la dispozitie sa citesti regulamentul.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde dorualbină » 13 Apr 2013, 08:53

Frumos topic!
Am curajul sa trag urmatoarele conclizii:
-stupul multietajat se preteaza cel mai bine stuparitului intensiv;
-revizuim capitolul,,Intretinerea familiilor de albine in stupi multietajati"din literatura apicola;
-inversarea corpurilor se face numai la familiile,,anormale"(nu am vazut inversarea corpurilor nici la Dan Margarit,in Canada);
-se poate tine un roi deasupra familiei de baza,,care poate fi folosit in diferite scopuri(familie ajutatoare,inmultire efectiv);
-se intervine de putine ori primavara(nu se reduce si nu se largeste cuibul),fapt care determina o mai buna pastrare a microclimatului;
-rezervele de iernare se gasesc deasupra cuibului,albinele avand la dispozitie faguri goi care sunt preferati pentru formarea ghemului.
Pentru cei care, inca nu au un sistem multumitor de lucru merita incercat ME,poate vor avea rezultate.
dorualbină

Mesajde comi » 13 Apr 2013, 11:20

Pt gratia haneman (queen excluder)si modele www.dave-cushman.net/bee/excludertypes.html iar pt rame hoffman la adresa www.dave-cushman.net/bee/bsframedimensions.html sau. www.caddon-hive.co.uk
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde catalin_CJ » 04 Mai 2013, 14:05

Am si eu o inrebare am stupi dadant pe 10 rame si am mai pus un corp dadant de 10 peste ei in corpu asta am pus rame cu folii . Ce vreu eu este sa fortez albinele sami umple cu puiet si corpu asata nu vreu sa fac productie ci doar stupi foarte puternici pe care sai divizez . Ce as putea sa fac ca albinele sa numi puna miere sus in corpul 2 eu mam gindit sa ridic 5 faguri cu puiet din corpul de jos in corpul de sus iar in spatiul de jos sa dau rame la cladit si de o parte si de alta atit sus cit si jos .Familia find pe 10 rame suprapuse 5 si 5 in lateral ar avea spatiu sa cladeasca si sa depuna puiet.Intrebarea este ar functiona chestia si as reusi sa realizez ce miam propus ? Din ce am citit aci am vazut ca nu da randament sa inversez corpurile. Astept pareri de la ori cine ce a incercat asa ceva.
catalin_CJ

Mesajde nicu68 » 04 Mai 2013, 16:23

am citit acese pagini si am invatat cate ceva despre sistemul de lucru cu Me sistem care ma pasioneaza si pe mine as vrea sa incerc si eu de la anul acest model si pana atunci sper sa ma informez mai bine cum se lucreaza cu Me,vad ca de cand nu mai e nea GICA printre noi subiectul sa cam stins,poate se reia sa mai invatam si noi cate ceva despre ME
nicu68

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR